Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περι αυθαιρέτων, συναίνεση εξ αδιαιρέτου σε εκτός σχεδίου.


maggisa86

Recommended Posts

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά

 

Αν και σήμερα είναι γιορτή θα ήθελα τη βοήθειά σας για το παρακάτω θέμα:

 

Σε ένα αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου υπάρχουν 4 μεζονέτες, η κάθε μια με ξεχωριστό συμβόλαιο σύστασης οριζόντια ιδιοκτησίας (4 ξεχωριστά συμβόλαια), χωρίς κανονισμό και χωρίς, επίσημα, καθορισμένες αποκλειστικές χρήσεις δηλ. κατά το νόμο 25% έκαστη μεζονέτα στο εξ αδιαιρέτου αγροτεμάχιο. Στο κοινό κατά το νόμο αγροτεμάχιο η κάθε μεζονέτα έχει: πλακόστρωτη βεράντα με κιόσκι στεγασμένο, μπάρμπεκιου και 5 τ.μ. αποθήκη και η 4η μεζονέτα έχει επιπλέον και ένα αυθαίρετο στεγασμένο κλειστό γκαράζ 30 τ.μ.. Ο κάθε ιδιοκτήτης κάνει μια ενιαία δήλωση για να τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες του. Ως προς τις αυθαιρεσίες της κύριας κατοικίας, ο κάθε ιδιοκτήτης ενεργεί αυτόνομα/ ανεξάρτητα και οι αυθαιρεσίες τακτοποιούνται. Για την τακτοποίηση των υπόλοιπων αυθαιρέτων του κάθε ιδιοκτήτη (βλέπε μπάρμπεκιου-κιόσκια-γκαράζ) που βρίσκονται στον κοινό εξ αδιαιρέτου χώρο του αγροτεμαχίου, πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης να δηλώσει τα δικά του αυθαίρετα μαζί με υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομισθεί η συναίνεση και των άλλων 3 ιδιοκτητών; Είναι απαραίτητο να υποβληθεί η υπεύθυνη δήλωση προσκόμισης της συναίνεσης; και τι γίνεται αν, όταν ζητηθεί η συναίνεση, δεν δοθεί; Τότε καταρρίπτεται ως ψευδής-ανακριβής όλη η δήλωση του κάθε ιδιοκτήτη η οποία αφορά και στην νομιμοποίηση των αυθαιρέτων της κύριας κατοικίας του ή μόνο το κομμάτι που αφορά στα αυθαίρετά του στο κοινόχρηστο εξ αδιαιρέτου χώρο του αγροτεμαχίου -μιας και η δήλωση είναι ενιαία για τον κάθε ιδιοκτήτη;

 

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Καλά Χριστούγεννα

Link to comment
Share on other sites

ακομα και για την κυρια κατοικια του ο ιδιοκτητης θελει την συναινεση ολων..

 

το αγροτεμαχιο απο τη στιγμη που ειναι ενιαιο και δεν εχει γινει ΚΑΘΕΤΗ συσταση ιδιοκτησιας τοτε θα πρεπει ακομα και για την κατοικια του να παρει συναινεση απο τους αλλους.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ομως για να του δωσεις βεβαιωση οτι στο αγροτεμαχιο δεν υπαρχουν αυθαιρεσιες τοτε θα πρεπει να ολοι να εχουν τακτοποιησει.οχι μονο αυτος

Edited by mkara
Link to comment
Share on other sites

Για τις τακτοποιήσεις σε αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες, είτε εντός είτε εκτός σχεδίου, δεν απαιτείται η συναίνεση κανενός τρίτου. Στην περίπτωσή σου όμως υπάρχει σύσταση οροφοκτησίας εκτός σχεδίου (σε γήπεδο) χωρίς να έχουν καθοριστεί αποκλειστικές χρήσεις στον ακάλυπτο. Άρα έχουμε συνιδιοκτησία όλων στον ακάλυπτο.

 

Επομένως, θα γίνει όπως και στα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας, δηλαδή όσες παράνομες κατασκευές περιέχονται στην κάθε οροφοκτησία-διαμέρισμα-μεζονέτα τις τακτοποιεί κάθε ιδιοκτήτης τους, χωρίς συναίνεση των υπολοίπων. Αντίθετα, όσες υπάρχουν στο υπόλοιπο γήπεδο ανήκουν στην κατηγορία των κατασκευών επί κοινοχρήστων χώρων και απαιτείται η συναίνεση όλων, δηλαδή, καθένας θα τακτοποιήσει τη δική του παρανομία απαραίτητα με την συναίνεση των λοιπών. Αν δεν δοθεί συναίνεση, δεν γίνεται τακτοποίηση και μην μπλέκεις με αντιδικίες συνιδιοκτητών-γειτόνων...

 

Προσοχή όμως στο εξής θέμα: αν έστω οι δυο τακτοποιήσουν τις παρανομίες τους, έχοντας τη συναίνεση των υπολοίπων, αλλά οι άλλοι δυο όχι, τότε στο τοπογραφικό του μηχανικού θα αποτυπωθούν και τα μη τακτοποιημένα κτίσματα, ενώ σε μελλοντικό έλεγχο, πχ για πώληση, ο μηχανικός υποχρεούται να αναγράψει τις μη τακτοποιημένες κατασκευές επί κοινοχρήστων. Αυτές θα εμποδίσουν την πώληση ακόμα και των ιδιοκτητών που έχουν τακτοποιήσει τα "δικά" τους (μιλάμε πάντοτε για τη δική σου περίπτωση που δεν υπάρχει κάθετη και δεν υπάρχει αποκλειστική χρήση με συμβόλαιο). Επομένως, ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες όχι μόνο για τη συναίνεση αλλά και την τακτοποίηση όλων των παρανομιών ώστε μελλοντικά να είναι όλοι καλυμένοι.

Edited by OLgΑ-gMA
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Χαιρετώ ιδιώτες και επαγγελματίες του χώρου. Έχω μια απορία σχετικά με τα εξ' αδιαιρέτου εκτός σχεδίου. Εάν στην καρτέλλα πρόσθετα στοιχεία, στα σχόλια γράψουμε ποιό αναλυτικά το τι συμβαίνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του αγροτεμαχίου, δηλ. : στο ποιό πάνω αγροτεμάχιο με αριθμό .... και συνολικού εμβαδού χ τετραγωνικών, κατέχει ποσοστό ιδιοκτησίας εξ' αδιαιρέτου τόσο τοις εκατό ο ....που κάνει την παρούσα αίτηση για ρύθμιση πολεοδομικών αυθαιρεσιών και περικλείεται (ή εντοπίζεται) από τις συντεταγμένες ....(αυτές του μικρότερου αγροτεμαχίου που προήλθε από την κατάτμηση) και όλο αυτό για να μην θεωρηθεί ότι ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δήλωσε ψευδώς ότι του ανήκει το 100% του όλου αγροτεμαχίου. Μήπως έτσι υπήρχε κάποια κάλυψη για τον μηχανικό και τον ιδιοκτήτη ότι δεν αποκρύπτουν κάτι ή δεν ψεύδονται κάπου. Και όπως διάβασα από σχόλια πολλών στην ιστοσελίδα, αλλά και βάσει λογικής (θα μου πείται που να βρεθεί η λογική σ' αυτό το κράτος) με το να συνδέει η ΔΕΗ στο δίκτυό της αυθαίρετα εκτός σχεδίου και να εκδίδει λογαριασμούς σε ένα ιδιοκτήτη και το ίδιο να κάνει η πολεοδομία με τα πρόστιμα ανέγερσης - διατήρησης,δεν είναι σαν να αναγνωρίζεται από το κράτος άτυπα η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

... με το να συνδέει η ΔΕΗ στο δίκτυό της αυθαίρετα εκτός σχεδίου και να εκδίδει λογαριασμούς σε ένα ιδιοκτήτη και το ίδιο να κάνει η πολεοδομία με τα πρόστιμα ανέγερσης - διατήρησης,δεν είναι σαν να αναγνωρίζεται από το κράτος άτυπα η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας?

Ετσι ακριβώς είναι, τουλάχιστον η ΔΕΗ δέχεται να συνδέσει τα εξ αδιαιρέτου κανονικά, έστω και του ενός από τους ιδιοκτήτες.
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.