Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομοθεσία ηλ/κων εγκαταστάσεων αντιεκρηκτικού τύπου


grnick50

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Μήπως γνωρίζει κανείς σε ποιο νομο - ΦΕΚ - απόφαση γίνεται κάποια κατηγοριοποιηση που να λέει ανάλογα με την χρήση αν κάποια εγκατάσταση πρέπει

να είναι αντιεκκρηκτικού τύπου ή όχι? Ή αυτό ορίζεται από το πρότυπο IEC60079-14.

 

Μελετώ την κατασκευή μιας γραμμής παραγωγής οπού παράγονται εκρηκτικές ύλες, αλλα κατα την παραγωγή τους δεν προκυπτουν ευλεκτα αέρια-ατμοί, ή σκόνη.

Η αμφιβολία μου εγκειται στην επικινδυνότητα του παραγώμενου προϊόντος.

 

Με εκτίμηση

Link to comment
Share on other sites

Μου είναι δύσκολο να φανταστώ με ποιό τρόπο θα μπορούσαν να παραχθούν εν δυνάμει εκρηκτικές ύλες, και ταυτόχρονα να είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να παραχθούν εύφλεκτα αέρια-ατμοί ή σκόνη.

Εάν ωστόσο είναι απολύτως ΑΔΥΝΑΤΟ (όπως π.χ. σε ένα μαρμαράδικο), τότε πραγματικά δεν χρειάζεται αντιεκρηκτική προστασία.

Εάν είναι πιθανό μεν, αλλά σπάνιο να παραχθούν εύφλεκτα αέρα, τότε ανάλογα με την πιθανότητα (π.χ. ώρες ύπαρξης πιθανού εκρηκτικού μίγματος ανά έτος) και το είδος του εύφλεκτου υλικού, παίρνεις τα κατάλληλα μέτρα. Για λεπτομέρειες ρίξε μια ματιά στο http://www.michaniko...pic/24498-atex/ και στην νομοθεσία του ΕΛΙΝΥΑΕ

Edited by CostasV
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ CostasV

 

Η παραγωγή εκκρηκτικών γαλακτομάτων προκύπτει από την ανάμιξη των παρακάτω:

 

(Γαλακτοποιητής+Oil)+NH4NO3=εκκρηκτικό γαλάκτωμα. Σε αυτήν την φάση το μόνο εύλεκτο είναι το λάδι (περίπου SAE40). Το εκκρηκτικό γαλάκτωμα δεν είναι εύλεκτο και όχι ακόμη sensitized (δηλαδή δεν είναι ακόμη εκκρηκτικό). Το εκκρηκτικό γαλάκτωμα εχει την υφή του κρέμας σώματος. Τα ρευστά εκτός του οτι δεν ειναι ευλεκτα (πλην του λαδιου) δεν ειναι και πτητικά ούτε ευλεκτα. Στο επομενο στάδιο που γινεται το sensitizing, η εγκατασταση ειναι ATEX στο συνολο της.

 

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Εάν λαμβάνονται τα μέτρα εκείνα που κάνουν αδύνατη την ύπαρξη εκρηκτικής ατμόσφαιρας, που στην περίπτωση υλικού παρόμοιου με σαραντάρι λάδι είναι η διατήρηση της θερμοκρασίας αρκετούς βαθμούς κάτω από το όριο flash point 200 deg C, τότε δεν υπάρχει ανάγκη για αντιεκρηκτική εγκατάσταση.

 

Το sensitizing τι είναι;

Edited by CostasV
Link to comment
Share on other sites

Ποιό είναι το flash point του εκρηκτικού αυτού μίγματος ; Και ποιό το άνω και κάτω όριο συγκέντρωσης των ατμών αυτού του μίγματος στον αέρα, για να είναι εκρηκτικό το μίγμα (ατμών και αέρα) ;

Edited by CostasV
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ CostasV

 

Στο δεύτερο ποστ στο λινκ του ΕΛΙΝΥΑΕ το ΦΕΚ 44/2003 στο ΠΔ42, αρθρο 1, παρ. 7 αναφέρει ότι

"Το παρόν δεν εφαρμόζεται:

α.

β.

γ. Στην παρασκευή, τον χειρισμό, την χρήση, την αποθήκευση και την μεταφορά εκρηκτικών υλών ή χημικώς ασταθών ουσιών"

 

 

Στην δική μου που περίπτωση παρασκευάζονται εκρηκτικά θα πρέπει να βρώ κάποιο άλλο ΦΕΚ. Μήπως γνωρίζει κανείς ποιο?

 

Φιλικά

 

Ν

Link to comment
Share on other sites

NFPA 495 Explosive materials code

Από ό,τι κοίταξα δεν αναφέρει κάτι ιδιαίτερο για την ηλεκτρική εγκατάσταση. Μπορεί όμως να μου ξέφυγε, οπότε ρίξε μία ματιά.

Αλλά πρώτα θα επιβεβαίωνα ότι το εν λόγω υλικό και ο ρυθμός με τον οποίο παράγετε το υλικό αυτό, εμπίπτει στον κανονισμό αυτόν.

 

Για την ελληνική νομοθεσία που αφορά εκρηκτικές ύλες (και ΟΧΙ εκρηκτικές ατμόσφαιρες) μπορείς να δεις πάλι στον ιστότοπο του ΕΛΙΝΥΑΕ

 

Αν βρεις κάτι ενδιαφέρον για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε χώρους παραγωγής/αποθήκευσης εκρηκτικών υλών, πες μας και μας...

 

edit: Ωπα, το βρήκαμε

http://www.elinyae.g...12007641806.pdf

Άρθρο 26

Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και όργανα

1. Σε επικίνδυνα κτίρια που υπάρχουν ατμοί και σκόνες εκρηκτικών υλών οι εντός των κτιρίων ηλεκτρικές εγκαταστάσεις δέον να αποφεύγονται. Ομοίως οι ηλεκτροκινητήρες δέον να μην είναι τοποθετημένοι επί των μηχανών αλλά σε ιδιαίτερο χώρο και να μεταδίδεται κατάλληλα η κίνηση στις μηχανές.

Παρέκκλιση από τα παραπάνω μπορεί να υπάρξει με έγκριση του ΥΒΕΤ εφόσον αυτό επιβάλλεται για λειτουργικούς λόγους.

2. Το ηλεκτρικό υλικό που χρησιμοποιείται εντός επικινδύνων κτιρίων πρέπει να πληροί τους όρους των διατάξεων που ισχύουν για «Ηλεκτρολογικό υλικό σε εκρήξιμη ατμόσφαιρα».

3. Πέραν των ανωτέρω για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σε επικίνδυνα κτίρια ισχύουν τα άρθρα 243, 244, 245 και 246 του Κανονισμού Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων.

 

Εχουμε και λέμε: Η ΥΑ 3329/89 ορίζει ότι Το ηλεκτρικό υλικό που χρησιμοποιείται εντός επικινδύνων κτιρίων πρέπει να πληροί τους όρους των διατάξεων που ισχύουν για «Ηλεκτρολογικό υλικό σε εκρήξιμη ατμόσφαιρα». , ενώ ο νόμος που ισχύει για το ηλεκτρολογικό υλικό σε εκρήξιμες ατμόσφαιρες λέει ότι αυτός ο νόμος δεν ισχύει για εκρηκτικές ύλες.

 

Τώρα, τι κάνουμε; :smile:

Edited by CostasV
Link to comment
Share on other sites

Όντος,

 

Μολις και εγώ βρήκα την ΥΑ3329/15.12.89 και την ΥΑ 2923/86.

 

Στην πρώτη οπώς λές στο άρθρο 26 σημείο 2 λέει οτι "εντός επικινδύνων κτιρίων πρέπει να πληροί τους όρους των διατάξεων που ισχύουν για «Ηλεκτρολογικό υλικό σε εκρήξιμη ατμόσφαιρα»."

Κατά τον 3329 επικύνδινο κτίριο = κτίριο που περιέχει εκρηκτικές υλες. Άρα απαιτείται εντιεκρηκτικού τύπου εγκατάσταση.

Επιπρόσθετα και ποιο συγκεκριμένα στην 3329 ειδικοί κανονισμοί Παράρτημα 4, παράγραφος 2.4 με αντικείμενο:

 

"Ειδικός κανονισμός για την παραγωγή ANFO & SLURIES σε σταθερές εγκαταστάσεις" (ακριβώς η περίπτωση μου),

Στην παράγραφο 4.2.4.4 λεεί:

"Οι ηλεκτρικές συσκευές πρεπει να είναι αντιεκρηκτικού τύπου και να βρίσκονται έξω από το κτίριο παραγωγής(?)"

 

Άρα συμπεραίνω οτι η αντιεκρηκτικού τύπου εγκατάσταση ειναι υποχρεωτική.

 

Το αρχικό ερώτημα ήταν:

Κατα την παραγωγή εκρηκτικών υλών (Sluries) όπου η διαδικασία δεν παράγει αναφλέξιμα αέρια ή σκόνη απαιτείται ηλεκτρική εγκατάσταση αντιεκρηκτικού τύπου.???

 

Κατά την γνώμη ο 3329 ξεκαθαρίζει οτι είναι υποχρεωτική η αντιεκρηκτικού τύπου εγκατάσταση σε κάθε επικυνδινο κτιριο παραγωγής εκρηκτικών υλών, άσχετα με το αν απο την παραγωγή προκύπτουν ευλεκτα αέρια και σκόνη.

 

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

 

Φιλικά

 

Ν.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες και είδη αντιεκρηκτικής προστασίας στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Με τι κριτήριο θα έπρεπε κάποιος να κατηγοριοποιήσει τους χώρους αφού καμιά κατηγορία (ζώνη) δεν αντιστοιχεί στη περίπτωσή σου.

Και με τι κριτήριο θα έπρεπε κάποιος να διαλέξει τύπο εξοπλισμού, αφού κανένας τύπος δεν προσθέτει ασφάλεια στην εγκατάστασή σου, καθώς όλοι οι τύποι προστασίας προορίζονται ΜΟΝΟ για εκρηκτική ατμόσφαιρα.

 

Το ερώτημα είναι: Ποιόν κίνδυνο μειώνεις εφαρμόζοντας αντιεκρηκτική προστασία; Εκτίμησή μου: κανέναν, εφόσον δεν έχεις εκρηκτική ατμόσφαιρα. Αντίθετα αυξάνεται ο κίνδυνος από την λαθεμένη εντύπωση που δίνει σε έναν μη-έμπειρο στις εκρηκτικές ύλες, το γεγονός ότι η ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι "αντιεκρηκτική". Το σίγουρο επίσης είναι ότι δαπανώνται λεφτά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε άλλη προστασία (π.χ. πυροπροστασία, πιθανώς και στην βελτίωση της -υποθέτω- πολύ καλής γείωσης και όσων άλλων προβλέπει η ΥΑ)

Edited by CostasV
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.