Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα στραβά και ανάποδα του Δημόσιου τομέα.


Χ Επισκέπτης 1

Recommended Posts

Εντοπίστε τα προβλήματα και το πού οφείλονται.

Ποια είναι τα στραβά και ανάποδα του Δημόσιου τομέα που λίγο πολύ όλοι βιώνουμε σ' αυτή την χώρα είτε ως μηχανικοί είτε γενικώς ως πολίτες;

Σε ποιους παράγοντες οφείλονται;

 

Προτάσεις για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες.

Τι θα μπορούσε να γίνει για να αλλάξει κάτι επιτέλους στη δημόσια διοίκηση, να ελαχιστοποιηθεί η γραφειοκρατία και να απολαμβάνουμε όλοι υψηλής αξίας υπηρεσίες;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Προσπαθώντας να συνεισφέρω εποικοδομητικά στη συζήτηση και όχι απλά να κράζω θα έλεγα ότι ένα μεγάλο μέρος της διαπλοκής και διαφθοράς στο δημόσιο τομέα θα μπορούσε να εξαλειφθεί με τη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών. Αν υπήρχε σωστή μηχ/ση πολλά προβλήματα θα "έμπαιναν στη θέση τους", επίσης μια κωδικοποίηση τόσο της νομοθεσίας όσο και των εντύπων - διαδικασιών θα έλυνε προβλήματα του τύπου ο ένας ζητάει αυτό, ό άλλος το άλλο κλπ.

Όσον αφορά στα προβλήματα του δημόσιου τομέα αρχικά θα έλεγα όλοι πρώτα να δούμε αν και εμεις οι ίδιοι δεν αποτελούμε με τη συμπεριφορά μας μέρος του προβλήματος και μετά να βλέπουμε που φταίνε όλοι οι άλλοι.

Αυτά για αρχή....

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω άλλα δύο:

1) αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν επαφή με τους πολίτες και από τους πολίτες και όχι μόνο από τους διευθυντές τους,

2) σύνδεση του μισθού ενός υπαλλήλου α) με την παραγωγικότητά του και β) με το βαθμό που θα παίρνει από την αξιολόγηση που θα γίνεται όπως είπα στο (1).

Link to comment
Share on other sites

επίσης, 1) εξειδίκευση των υπαλλήλων και πρόσληψη αυτών με βάση εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα

2) για μηχανικούς που συντάσσουν μελέτες να τους διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός, πρόσβαση στη νομοθεσία, προγράμματα ανάλογα με τις μελέτες που συντάσσουν

3) οι νεοδιοριζόμενοι μηχανικοί να ανατίθενται για κάποιο χρονικό διάστημα σαν βοηθοί σε παλαιότερους για να πιστοποιείται τελικά η επάρκειά τους στη σύνταξη μελετών, επίβλεψη έργων, έλεγχο αδείας κ.λπ

Link to comment
Share on other sites

Η γενικότερη άποψή μου είναι ότι το Δημόσιο έχει σκοπίμως ως ένα βαθμό συκοφαντηθεί περισσότερο απ όσο θα έπρεπε. Αναμφίβολλα υπάρχουν προβλήματα, ενίοτε και μεγάλα, αλλά εντάξυ, αυτή η εικόνα που παρουσιάζουν κυρίως οι δημοσιογράφει δεν ανταποκρίνεται πάντα στη πραγματικότητα και γίνεται έιτε για λόγους εντυπωσιασμού είτε για λόγους συμφέροντος (βλέπε ιδιωτικοποιήσεις) είτε, μερικές φορές και από "κακία". Ναι ναι, "κακία" και εξηγώ αμέσως. Είναι τρομερό, απολύτως παράλογο και τραγελαφικό το εξής φαινόμενο. Αντί οι ιδιωτικοί υπάλληλοι να διεκδικούν δικαιώματα που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι λένε "καταργείστε και σε αυτούς τα δικαιώματα, εμείς μαλ@@ες είμαστε ? " Πιο ηλίθια άποψη και θέση δεν έχω ξαναδεί αλλά να που συμβαίνει.

 

Ειδικότερα τώρα, η μηχανογράφηση οποσδήποτε θα λύσει σημαντικά προβλήματα. Από την άλλη η γραφειοκρατεία στο δημόσιο ως ένα βαθμό είναι επιβεβλημένη και μερικές φορές καλώς υπάρχει. Διότι η εμπειρία έδειξε ότι όπου απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες, άρχισε και η ασυδοσία. Δέστε για παράδειγμα τι γίνεται με τη φοροδιαφυγή. Αναγκαστικά λοιπόν το κράτος αρχίζει και στήνει ένα δεδαλώδη μηχανισμό ελέγχου. Φέρε εκείνο επικυρωμένο, φέρε το άλλο, φέρε το παραάλλο. Αυτό μπορεί να είναι απιστευτη ταλαιπωρία για εμάς όλους, αλλά δεν έγινε τυχαία. Κάποιοι λόγοι συνηγόρησαν στο να διαμορφωθεί έναν τέτοιο δύσκαμπτο σύστημα. Δεν είμαι υπερ, αλλά δεν μου αρέσει να λέμε ότι για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι.

 

Επίσης, να δούμε λίγο το θεωρητικό μοντέλο ? Έστω ότι εγώ ως δημόσια υπηρεσία πρέπει να παρω 100 υπολογιστές και εσυ ως ιδιωτική εταιρεία επίσης. Εσυ πας σε ένα γνωστό σου και παραγγελνεις αμέσως. Εγώ όμως, απο τη στιγμή που διαχειρίζομαι λεφτά του πολίτη, θα πρέπει να βγάλω δημόσιο διαγωνισμό, να συντάξω προδιαγραφές, να ορίσω επιτροπή αξιολόγησης, να δώσω 5 μέρες δικαίωμα ένστασης σε αυτούς που δεν μειοψήφισαν, να ζητήσω εγγράφως τις εγγυήσεις, αν γίνει ένσταση να αξιολογηθεί απο τη νομική υπηρεσία κλπ και αφού όλα ειναι οκ, να κάνω κατοχύρωση του αποτελέσματος και να τους παραγγείλω. Όλα σημαίνουν χαρτούρα, υπογραφές εγγρίσεις κλπ. Δυστυχώς, πολύ λίγα από αυτά τα στάιδια μπορούν να παρακαμφθούν. Αλλά και να παρακαμφθούν κάποια στάδια σε κάθε περίπτωση εγώ θα είμαι πιο αργός και δυσκίνητος, γιατί πρέπει να δώσω δικαίωμα σε αυτόν ΄δεν μειοψήφισε να κάνει την ένστασή του, γιατί πρέπει να κάνω το διαγωνισμό ανοιχτό προς όλου και πάει λέγοντας.

 

Το ιδιο ισχύει και για το κλάδο των μηχανικών. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο δημ. υπάλληλος θα βρεθεί σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο απολογούμενος γιατί δεν ακολούθησε τη διαδικασία.

 

Βέβαια, οκ δεν είναι πάντα έτσι, απλά θέλω να πω ότι ας μην υιοθετούμε τόσο εύκολα την άποψη αυτών που προσπαθούν να απαξιώσουν τους δημοσίους υπαλλήλους και πόσο μάλλον όταν αυτοί (μεγαλοεργολαβοι, επιχειρηματίες κλπ) είναι οι πρώτοι στις κλεψιές και τις απάτες.

Link to comment
Share on other sites

συνήθως για να πουλήσεις κάτι , πρέπει πρώτα να το απαξιώσεις και στο τέλος να το δώσεις μισοτιμής για να "απαλαγείς" από αυτό.

 

Αυτό γίνεται δεκαετίες τώρα σε όλες τις εκφράσεις του δημοσίου τομέα (και στον ευρύτερο). Γενικά, βλέπουμε μια καθολική συνεργασία συνδικαλιστικών φορέων και των εκάστωτε πολιτικών προϊσταμένων (ενώ όλοι πολεμούν θεούς και δέμονες για να λύσουν τα προβλήματα των άλλων), κατακτόντας νέα βραβεία απαξίωσης της εκάστωτε υπηρεσίας.

 

Δυστυχώς ο πολίτης δεν μπορεί να κάνει πολλές φορές τίποτα, η ατιμωρισία παραμένει, τα ρεπό είναι καθημερινά και η ευθυνοφοβία καθεστός. Κανείς δεν αναλαμβάνει τίποτα παρά μόνο να βοηθήσει τον κάθε γνωστό του για να μην περιμένει στην ουρά.

 

Δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει κάτι, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεγάλη πληοψηφια των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει κάνε ουσιαστικό προσόν, δεν έχει δουλέψει αλλού, και πληρώνεται ένα μισθό που είναι αρκετά ικανοποιητικός ώστε να μην προσπαθήσει να αλλάξει κάτι.

 

δεν είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να αλλάξει κάτι, γιατί και θέμα βούλησης είναι, και προσώπων στις υπηρεσίες είναι αλλά και γιατί όποιος προσπαθήσει θα πρέπει στο τέλος να μεταναστέψει....

Link to comment
Share on other sites

Αν του δώσεις κίνητρο και δει οικονομικό, δε θα αλλάξει;

Αν μηχανογραφήσεις τις υπηρεσίες και δεν υπάρχει προσωπική επαφή υπαλλήλου/πολίτη δε θα μειωθεί η συναλλαγή;

Link to comment
Share on other sites

η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι όταν μηχανογραφήσανε τις υπηρεσίες (δεν μιλάω μόνο για πολεοδομία), δεν χρησιμοποιηθήκαν παραπάνω από την ηλεκτρική γραφομηχανή...

Η γνώμη μου είναι ότι έχουν ίσο μερίδιο ευθύνης οι εργαζόμενοι μαζί με τους εκάστοτε πολιτικούς προϋσταμένους...

Link to comment
Share on other sites

Θα κάνω πάλι το συνήγορο του Δημοσίου λέγοντας :

 

Ποιός είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας δουλεύει μια χαρά και ξαφνικά έχει περάσει μια κουλτούρα ότι η πανάκεια για όλα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις ? . Το Δημόσιο έχει την "κακιά τύχη" να έιναι κυρίως "εξυπηρέτηση πολιτών". οπου ομως υπάρχει αντίστοιχη εξυπηρέτηση πολιτών στον ιδιωτικό τομέα δεν νομίζω ότι τα πράγματα είναι πάντα πολύ καλύτερα . Για να δούμε λίγο τις ασφαλιστικές τι τραβάμε για να πάρουμε τα χρήματά μας. Για να δούμε λίγο τις ιδιωτικές τράπεζες. Δεν υπάρχουν οι ίδιες ακριβώς ουρές στα ταμεία και χειρότερες απ' ότι στις κρατικές τράπεζες ?

 

Τι ακριβώς προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας στη κοινωνία ? και δεν εννοώ τις μικρές επιχειρήσεις. Μήπως ποιότητα ? Δεν νομίζω. Μήπως χαμηλότερες τιμές ? πάλι δεν νομίζω. Εξυπηρέτηση ? ναι σε μερικές περιπτώσεις, σε κάποιες άλλες πάλι οχι. Για θυμηθείτε ακτοπλοικές και αεροπορικές εταιρείες αν είναι πάντα το "πρότυπο" εξυπηρέτησης.

 

Η μηχανογράφηση των Υπηρεσιών που λέει ο Χάρης θα λύσει πολλά προβλήματα καθηστερήσεων. Ομως η ψευδής εικόνα ότι στο Δημόσιο όλοι κάθονται δεν είναι αληθής. Αν δεν δούλευε τίποτα θα είχε καταρρεύσει το κράτος. Επίσης, οι τόσες ιδιωτικοποιήσεις βελτίωσαν αλήθεια τίποτα ? ή μήπως ΤΙΠΟΤΑ.

 

Γιατί αφού υπάρχουν αξακριβωμένα τεράστιες ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία δεν γίνονται προσλήψεις ? Εχετε βρεθεί ποτέ σε εξωτερικά ιατρεία ? Αν ναι, σας φάνηκε να κάθονται όλοι και να ξύνονται ? δεν το νομίζω.

 

Στο δικό μας κλάδο. Μήπως οι ΄μελέτες των ιδιωτικών γραφείων είναι καλύτερες σε ποιότητα από αυτές που εκπονούν οι Τεχνικες Υπηρεσίες του Δημοσίου ? και πάλι δεν το νομίζω.

 

Εγω θα διαφωνήσω με τον lefterism και πιστεύω ότι καθώς στη δημόσια διοίκηση μπαίνουν νέα παιδιά και νέοι άνθρωποι με γνώσεις η κατάσταση θα βελτιώνεται συνεχώς. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια μερίδα δημοσίων υπαλλήλων που διορίστηκε με κομματικά κριτήρια. Άσχετοι μπήκαν σε άσχετες θέσεις και γιαυτό συναντάμε αυτό το χάλι μερικές φορές. Δεν είναι όμως πάντα έτσι, ούτε είναι όλοι έτσι.

 

Άλλωστε οι μεγάλες συναλλαγές, δεν γίνονται τόσο από τους υπαλλήλους όσο από τα διορισμένα διοικητικά συμβούλια που κλείνουν τις μεγάλες δουλειές. Για μένα η λύση δεν είναι η διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών αλλά η βελτίωσή τους.

 

Και στο κάτω κάτω υπάρχει και ένα άλλο σπουδαίο θέμα. Η ποιότητα ζωής και η ποιότητα στις εργασιακές σχέσεις. Διαφωνεί κανείς ότι στον ιδιωτικό τομέα, όχι πάντα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν επικρατούν συνθήκες μεσαιωνικής τρομοκρατίας ? μισθοί πείνας και εκμετάλλευση ?

 

Θέλω απλά να επιστήσω την προσοχή στο ότι να βλέπουμε μόνο το δημόσιο τομέα ως πτόβλημα στην διοικητική διάρθρωση του κράτους είναι μια άποψη που προσωπικά πιστεύεω καλλιεργείται σκοπίμως. Το να φεύγω στις 3.00 το μεσημέρι για το σπίτι μου, δεν είναι τεμπελιά, είναι ποιότητα ζωής. Τώρα αν εμεις (βάζω κι εμένα μέσα) φεύγουμε και δουλευουμε μέχρι τις 10.00 το βράδυ, είναι δικό μας πρόβλημα και δεν μας φταίνε οι δημόσιοι υπαλληλοι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.