Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας


xronopoulosg

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να ρωτήσω με ποιον τρόπο υπολογίζεται η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ένα κλιματιστικό? Υπάρχει κάποιος μαθηματικός τύπος?

Link to comment
Share on other sites

Τύπος για την εκτίμηση κατανάλωσης ενέργειας

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον τύπο για να υπολογίσουμε την ενεργειακή χρήση μιας συσκευής:

 

(Ισχύς × Ώρες χρήσης ανά ημέρα ÷ 1000 = Ημερήσια κατανάλωση κιλοβατώρων (kWh)

(1 κιλοβάτ (kW) = 1.000 Watt)

Πολλαπλασιάζουμε αυτό με τον αριθμό των ημερών που χρησιμοποιούμε τη συσκευή κατά τη διάρκεια του έτους, για την ετήσια κατανάλωση. Μπορούμε να υπολογίσουμε τότε το ετήσιο κόστος λειτουργίας μιας συσκευής από τον πολλαπλασιασμό του kWh ανά έτος με το ποσοστό κατανάλωσης τοπικής χρήσης ανά kWh.

Σημείωση: Για να υπολογίσουμε τον αριθμό των ωρών που το κλιματιστικό λειτουργεί πραγματικά στην μέγιστη ισχύ του, διαιρούμε το συνολικό χρόνο που το κλιματιστικό είναι συνδεδεμένο με τον αριθμό των ωρών αιχμής, π.χ 3 ώρες το καλοκαίρι μεσημεριάτικα.

Ισχύς

Μπορούμε να βρούμε την ισχύ των περισσότερων συσκευών στο κάτω ή στο πίσω μέρος τους. Η ισχύς που είναι γραμμένη είναι η μέγιστη που καταναλώνει η συσκευή.

 

(Έτσι πιστεύω τουλάχιστον..)

Link to comment
Share on other sites

Κάτι πιο εξειδικευμένο τώρα! Εάν το κλιματιστικό είναι inverter υπάρχει διαφορετικός τύπος για την κατανάλωση?

Link to comment
Share on other sites

Αν ο χρόνος χρήσης για τον οποίο θέλεις να υπολογίσεις την κατανάλωση είναι μικρός, τότε τα πλεονεκτήματα ενός κλιματιστικού τεχνολογίας inverter είναι αμελητέα σε σχέση με ένα καινούριο συμβατικό κλάσης Α. Οπότε και θα ισχύει κατά 99% και αν είμαι σωστός, ο ίδιος μαθηματικός τύπος με ελάχιστες αποκλίσεις αποτελέσματος. Αν τώρα ο χρόνος υπολογισμού γίνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα -όπου και προφανώς θέλεις να βρεις - τότε σίγουρα αλλάζει γιατί τα τεχνολογίας inverter κάνουν κύκλους start stop για να αποθηκεύσουν ισχύ...Το οποίο μπορεί και να σημαίνει λίγότερη κατανάλωση (και πάλι διατηρώ τις επιφυλάξεις μου,διότι ίσως και να ''καίει'' παραπάνω και ΟΧΙ λιγότερο!!). Δανείστηκα την λέξη ''καίει'', παίρνοντας παράδειγμα από κατανάλωση βενζίνης και κάνοντας διακυμάνσεις στην ταχύτητα του αυτοκινήτου ή διατηρωντας την σταθερή για κάποιο Α χρονικό διάστημα.. Τώρα στην μαθηματική φόρμουλα...θα τολμούσα να πω πως προφανώς θα χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κάποιο dt ορισμένο ολοκλήρωμα (για την χρήση start stop ).

 

Θα το ψάξω πάντως διότι μ'ενδιαφέρει και μένα. Καλό θα ήταν πάντως να συμμετάσχουν στο θέμα εδώ συνάδελφοι οι οποίοι να είναι ειδικοί στα θέματα ψύξης-θέρμασης-κλιματισμού, διότι θα το κατέχουν σίγουρα παραπάνω από μένα. Ας περιμένουμε λοιπόν για κάποια περισσότερο εμπεριστατωμένη άποψη ή αν κάποιος γνωρίζει έτοιμο μαθηματικό τύπο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.