Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η πυροσβεστική διάταξη 13


Θα υπέγραφες την υπεύθυνη δήλωση που θα απαιτεί η π.δ. 13  

441 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Θα υπέγραφες την υπεύθυνη δήλωση που θα απαιτεί η π.δ. 13

    • Οχι γιατί μπορεί να χαθούν ανθρώπινες ζωές
    • Ισως ανάλογα με την περίπτωση
    • Ναι για να μην χάσω τον πελάτη και την δουλειά
    • Ναι γιατί είμαι νέος στην δουλειά και έτσι έχω ακούσει ότι πρέπει να κάνω


Recommended Posts

Συνάδελφοι το θέμα δεν σταματάει μόνο στην υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης για την υλοποίηση της μελέτης του συστήματος πυροπροστασίας.

Όταν μετά το οριζόμενο διάστημα χρειαστεί να γίνει ανανέωση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας, πχ μετά από 1 χρόνο, πρέπει ο αρμόδιος Μηχανικός συντηρητής αφού ελέγξει όλα τα συστήματα και τα βρεί ΟΚ, να υπογράψει στο θεωρημένο βιβλίο ελέγχου συντήρησης και καλής λειτουργίας των πυροσβεστικών συστημάτων και μέσων. Και σε αυτή την περίπτωση η υπογραφή μας έχει αν δεν ισχύουν αυτά που βεβαιώνεις, τις ίδιες συνέπειες όπως της υπεύθυνης δήλωσης, υπογράφει δε σε αυτό και ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης αν υπάρχει και ο ιδιοκτήτης. Οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα για αυτό το θέμα, έχουν σταλθεί στο ΑΠΣ και το ΥΠΑΝ και μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική επιστολή εδώ http://www.firesol.gr/pdf/aps%20epistoli%2019-6-2009.pdf

Είμαι περίεργος να δω την απάντηση που ούτως ή άλλως πρέπει να δώσουν οι αρμόδιοι

 

Και μην μου πείτε ότι κάποιος ιδιοκτήτης θα κάνει μόνιμο υδροδοτικό δίκτυο για να βάλει την πυροσβεστική φωλιά και μετά το πιστοποιητικό θα το απεγκαταστήσει??????

Συνάδελφε δυστυχώς η κουτοπονηριά του έλληνα, έχει καθιερώσει κάποιους ωραίους τύπους που σου νοικιάζουν απο πυροσβεστήρα έως ότι θές, για να είσαι εντάξει όταν ήταν να γινότανε ό έλεγχος από την ΠΥ. Αυτή η σούπα έχει κόψει τώρα, μια και δεν γίνονται έλεγχοι για τη χορήγηση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας. Δεν αποκλείω την περίπτωση τώρα αυτό να γίνεται για να πειστεί ότι όλα είναι ΟΚ αυτός που υπογράφει την ΥΔ προς την ΠΥ, αν δεν έχει σχέση με την εγκατάσταση και ο ιδιοκτήτης τον φώναξε για να πάρει την υπογραφή του και μόνο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Μήπως ο συνάδελφος που αναφέρεις υπέγραψε την δηλωση μόνο για τα λεφτά και δεν πήγε ποτέ να δει, έστω για την τιμή των όπλων, αν αυτό που υπέγραψε ισχύει??? Πάντως να είσαι σίγουρος, ότι άν η μαϊμουδιά έγινε μετά το πιστοποιητικό, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.

 

 

Εγω παντως σε μια προσφατη πυροπροστασια που υπεγραψα, την παρακολουθουσα απο την αρχη μεχρι το τελος και τελειωσε μια χαρα. μετα απο 20 μερες ο ιδιοκτητης χωρις να με ρωτησει αλλαξε φιαλες προπανιου.

 

Η μαιμουδια που λες εγινε μετα το πιστοποιητικο και απο οτι προκειπτει απο το νομο θα εχω προβλημα αν γινει κατι. Και αυτο γιατι οπως ειπα ποιο πανω δεν μας κατοχυρωνει ο νομος. Δεν ξερω αν εσυ κοιμασαι ησυχα το βραδυ , εγω παντως οχι.

 

b35 μωλις και αν εχετε απαντηση στο εγγραφο που στειλατε θα σε παρακαλουσα να μας ενημερωσεις απο εδω.

 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

b35 μωλις και αν εχετε απαντηση στο εγγραφο που στειλατε θα σε παρακαλουσα να μας ενημερωσεις απο εδω.

 

Ευχαριστω

Απάντηση θα υπάρξει υποχρεωτικά και με τον νόμο. Το τι θα λέει είμαι και εγώ περίεργος να δώ. Θα ενημερώσω όταν υπάρξει η απάντηση των αρμοδίων.

Αν διάβασες την επιστολή θα είδες ίσως ότι η 89/106 οδηγία έχει γίνει πλέον κανονισμός σε αρκετά υλικα των συστημάτων πυροπροστασίας στη χώρα μας. Δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από το αρμόδιο υπουργείο και το ΑΠΣ τώρα κάνει προσπάθεια να καταλάβει τι είναι αυτό και πως εφαρμόζεται.

Δυστυχώς η υπογραφή στις υπεύθυνες δηλώσεις και το κόκκινο βιβλίο, είναι συνδεδεμένη με το τι προδιαγραφές και ce πρέπει να έχουν όλα τα υλικά σχεδόν πλέον της πυροπροστασίας, αλλά σχεδόν κανείς στην Ελλάδα δεν ασχολείται με το θέμα αυτό. Δεν θα ξαφνιαστώ αν σε λίγους μήνες οι μόνες εταιρείες που θα εμπορεύονται και ίσως εγκαθιστούν συστήματα πυροπροστασίας, να είναι απο το εξωτερικό!!!

Link to comment
Share on other sites

Γειά σας συνάδελφοι.

Διάβασα με προσοχή τις απόψεις και τους προβληματισμούς σας για το θέμα των Υ.Δ. μας.

Είναι όντως μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα.

Προσωπικά αυτό που μέχρι τώρα κάνω, είναι τα εξής :

1) στην Υ.Δ. μου, αναγράφω ημερομηνία και ώρα ελέγχου

2) παίρνω φωτόγραφίες (με αποτύπωση ώρας) σε όλη την εγκατάσταση, φροντίζοντας να φαίνονται χαρακτηριστικά σημεία του χώρου.

3) τρομάζω τον πελάτη με τις κυρώσεις που θα έχει αν αλλάξει κάτι χωρίς να με ενημερώσει.

Αυτά και ο Θεός βοηθός!

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ΓΙΩΡΓΟ b. Δεν μπορώ να σου πω οτι κανεις και άσχημα αλλά:

 

Τα 1) και 2) μπορουνε να αμφισβητηθουν ανα πασα στιγμή απο οποιονδήποτε αφου δεν αποτελούν επίσιμη οδηγία/προυπόθεση απο την Πυροσβεστική.

Το 3) το έχω δοκιμάσει και εγώ και απέτυχε....

 

Καλή επιτυχία...

Link to comment
Share on other sites

Η περίπτωση του να δώσετε στον ιδιοκτήτη να καταλάβει ότι δεν θα υπογράψετε το θεωρημένο βιβλίο ελέγχου συντήρησης και καλής λειτουργίας των πυροσβεστικών συστημάτων και μέσων, όταν έρθει ο χρόνος για την ανανέωση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας της επιχείρησης, λέτε ότι δεν θα μετρήσει και δεν θα τον προβληματίσει?

Βεβαίως υπάρχουν όπως είπα και τα ερωτήματα που έχουν γίνει προς το αρχηγείο της ΠΥ, δηλαδή όταν διπιστώσουμε κατα την υπογραφή του πιο πάνω κόκκινου βιβλίου ότι υπάρχουν λάθη και παραλείψεις ή μη πιστοποιημένα υλικά, για το τι θα πρέπει να κάνουμε:

 

α. Να καταγγέλλουμε την μοιρασμένη, κατά την γνώμη μας, ευθύνη του συντάξαντα Μηχανικού και του

Υπαλλήλου της Υπηρεσίας σας που λανθασμένα ή αβίαστα ενέκρινε-θεώρησε την μελέτη για εφαρμογή;

β. Να αποκαλύπτουμε στον Χρήστη-Εκμεταλλευτή την ανάγκη πρόσθετης βελτίωσης της εγκατάστασης

και να τον υποβάλλουμε σε άδικο δικό του πρόσθετο κόστος, με υπαρκτό τον κίνδυνο για μας από

ενδεχόμενη δημιουργία κακών εντυπώσεων;

γ. Να παραβλέπουμε διαπιστωμένα λάθη και να υπογράφουμε ψευδώς, αναλαμβάνοντας εμείς την

ευθύνη που ανήκει σε άλλους;

δ. Να δηλώνουμε ευγενώς ότι δεν μας ενδιαφέρει επαγγελματικά το θέμα, χωρίς να αναφερόμαστε στα

προβλήματα και υποδεικνύοντας έμμεσα στον Χρήστη να απευθυνθεί σε επαγγελματίες που έχουν τον

“τρόπο” τον “καλύψουν” ;

 

Σε αναμονή της απάντησης και περπατώντας σε τεντωμένο σκοινί υπογράφοντας;

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη αλλά το κόκκινο βιβλίο το υπογράφει ο εγκαταστάτης και όχι ο μηχανικός....

Μου φαίνεται οτι μπερδευτήκαμε.... Τόση ώρα μιλάμε για την υπεύθυνη δήλωση και μια στιγμή πήγαμε στο κόκκινο βιβλίο...

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε,

η ΠΔ 12/2007 όπως συμπληρώθηκε από την 12α/2007, λέει ότι :

"Την ευθύνη για την τακτή και επαρκή συντήρηση καθώς και την καλή λειτουργία των μέσων ενεργήτικής πυροπροστασίας, έχει ο ιδιοκτήτης-εκμεταλλευτής της επιχείρησης ή εγκατάστασης.

Για τον σκοπό αυτό επιβάλλεται τουλάχιστον μια φορά κατ έτος και σε κάθε περίπτωση κατά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και της ισχύουσας νομοθεσίας, ο προδιαγραφόμενος έλεγχος και συντήρηση των συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας από άτομο που έχει τα απαραίτητα απο τον νόμο προσόντα, που θα ενημερώνει ενυπόγραφα το τηρούμενο απο την επιχείρηση ή την εγκατάσταση βιβλίο ελέγχου συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας."

http://www.firesol.gr/pdf/pd12+12a_el_GR.pdf

Το απόσπασμα αυτό δεν το έγραψα εδώ για να κουράσω όποιον το διαβάσει, αλλά για να δούμε μερικές προτάσεις που ξεκαθαρίζουν το ποιός και γιατί πρέπει να υπογράφουν αυτό το βιβλίο.

Ποιός κατά τη γνώμη σας είναι αυτός που θα βεβαιώνει ότι έγινε η συντήρηση και κυρίως την καλή λειτουργία των συστημάτων;

Όταν λές συνάδελφε ο εγκαταστάτης, εννοείς πχ ο ηλεκτρολόγος που έκανε την εγκατάσταση με επίβλεψη του Μηχανικού μελετητή;

Μήπως έχει κατά τον νόμο τα κατάλληλα προσόντα και κάνω τόσο μεγάλο λάθος;

Ή θα είναι ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης ή ακόμη και ο μελετητής Μηχανικός του συστήματος ή ακόμη και άλλος Μηχανικός που μπορούν κατά το νόμο να βεβαιώσουν όχι μόνο ότι έγινε η συντήρηση των συστημάτων άλλα και ότι λειτουργούν σωστά;

Οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις μπορούν, άν δεν διαθέτουν Μηχανικό, να υπογράψουν μόνο για την συντήρηση και καλή λειτουργία των πυροσβεστήρων και τίποτε άλλο.

Το βιβλίο αυτό, το προμηθεύεται ο ιδιοκτήτης, πριν από την κατάθεση της μελέτης για έκδοση πιστοποιητικού πυροπροστασίας της επιχείρησής του.

Επίσης η ΠΥ μπορεί να το ζητήσει και να το ελέγξει (άρα πρέπει να υπάρχει) και κατά την ανανέωση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας της επιχείρησης, υπογεγραμμένο από το αρμόδιο άτομο.

Πιστεύω λοιπόν ότι για την ανανέωση πιστοποιητικού πυροπροστασίας, μαζί με τις υπογραφές στις ΥΔ, είναι απαραίτητες και οι υπογραφές στο πιο πάνω βιβλίο και δεν είναι κάτι που αφορά κάποιον άλλον αλλά τον Μηχανικό που κάνει τις διαδιακασίες για έκδοση ή ανανέωση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας.

Το πιο κάτω έγγραφο της ΠΥ μπορεί να βοηθήσει ακόμη λίγο να καταλάβουμε τα πιο πάνω

http://www.firesol.gr/pdf/APS_10921_F_701_2_26-02-09.pdf

 

Ένα άλλο θέμα που παρουσιάζεται στο κείμενο πιο πάνω, είναι το κατά πόσο υπάρχει φάκελλος που να περιλαμβάνει όλες τις προδιαγραφές και τις απαιτούμενες ενέργειες για την συντήρηση των συστημάτων πυροπροστασίας, όπως προτείνονται από τον κατασκευαστή των συστημάτων αυτών, ώστε ο έλεγχος αυτός να μπορεί να γίνεται σωστά και αξιόπιστα από το αρμόδιο άτομο. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητος ο φάκελλος αυτός να υπάρχει σε κάθε εγκατάσταση ενεργητικής πυροπροστασίας.

Link to comment
Share on other sites

.....Το βιβλίο αυτό, το προμηθεύεται ο ιδιοκτήτης, πριν από την κατάθεση της μελέτης για έκδοση πιστοποιητικού πυροπροστασίας της επιχείρησής του.....

 

 

Δεν νομίζω.... Το βιβλίο αυτό, το πληρώνει ο ιδιοκτήτης με μορφή παραβόλου στην Εθνική Τράπεζα σε λογαριασμό της πυροσβεστικής, και το χορηγεί η ΠΥ μαζί με το Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας...

 

Δεν καταλαβαίνω τον συλλογισμό σου, αλλά δεν χρειάζεται επιβλέψη η εγκατάσταση πυροπροστασίας.... οπότε είναι λογικό το κόκκινο βιβλίο να το υπογράφει ο εγκαταστάτης...

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω τον συλλογισμό σου, αλλά δεν χρειάζεται επιβλέψη η εγκατάσταση πυροπροστασίας.... οπότε είναι λογικό το κόκκινο βιβλίο να το υπογράφει ο εγκαταστάτης...

Όταν λές ότι ο εγκαταστάτης υπογράφει το βιβλίο, ποιόν εννοείς? μήπως και λέμε και οι δύο το ίδιο πράγμα αλλά με άλλα λόγια.

Στην ΠΔ 3/1981 για τα υφιστάμενα κτίρια - αίθουσες συγκέντρωσης κοινού, στο άρθρο 13, στην παράγραφο 1. στη σελίδα 9, λέει ότι:

"Η εγκατάστασις των υποδεικνυομένων δια της παρούσης Διατάξεως συστημάτων πυροπροστασίας και αι έτεραι σχετικαί εγκαταστάσεις ασφαλείας εκτελούνται επί τη βάσει προηγουμένης μελέτης, συντασσομένης υπό:

α) Διπλωματούχων Μηχανικών και Τεχνολόγων Μηχανικών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που ρυθμίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών. Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν όπως ο υπογράφων τη μελέτη έχει αυτό το δικαίωμα.

β) Κατ εξαίρεση, για αίθουσες συγκέντρωσης κοινού με πληθυσμό μικρότερο των πενήτα ατόμων η παραπάνω μελέτη δύναται να συντάσσεται και από τους ιδιοκτήτες ή τους εκεμταλλευτές αυτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Αρχής.

Η μελέτη αυτή υποβάλλεται προς θεώρησιν εις την αρμοδίαν κατά τόπον Πυροσβεστική Αρχήν.

Μετά το πέρας των εργασιών εγκαταστάσεως, οι εγκαταστάται υποβάλλουν εις την Πυροσβεστικής Αρχήν υπεύθυνον δήλωσιν καλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων, τας οποίας επραγματοποίησαν βάσει της εγκριθείσης μελέτης των."

http://www.fireservice.gr/pyr_cms_files/dynamic/c30685/doc.file/pd3_el_GR.pdf

 

Είμαι σίγουρος ότι οι δύο τελευταίες λέξεις πιο πάνω "μελέτης των" δεν έχουν καταννοηθεί ακριβώς από πολλούς και καλά κανουν αν τους περνάει. Λέει λοιπον η 3/1981 ότι Διπλωματούχοι ή Πτυχιούχοι Μηχανικοί πρέπει να κάνουν τη μελέτη για την ενεργητική πυροπροστασία (να το διευκρινήσουμε αυτό ότι μιλάμε για την ενεργητική πυροπροστασία) και στη συνέχεια να υλοποιήσουν την μελέτη τους, αυτή που έχει εγκριθεί απο την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εάν ο Μηχανικός δεν κάνει και την εγκατάσταση αλλά ένας τεχνικός, θα πρέπει να επιβλέπεται από τον μελετητή Μηχανικό γιατί στο τέλος αυτός θα βάλει και την υπογραφή στην ΥΔ.

 

Συνάδελφε kosmel, δεν ξέρω γιατί στην ΥΔ πχ για να πάρει ρεύμα και νερό μια οικοδομή πρέπει να υπογράψουν οι Μηχανικοί που έκαναν την επίβλεψη όλων των εργασιών και να μην την υπογράψουν οι καλουπατζήδες, οι μπετατζήδες, οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι και όλοι οι άλλοι απαραίτητοι τεχνικοί, μια και αυτοί έκαναν όλη την δουλειά της κατασκευής μιας οικοδομής.

Αν είναι πολύ σημαντικό να μπαίνουν οι υπογραφές αυτές απο Μηχανικούς ώστε το οικοδόμημα να είναι σωστό, ασφαλές και νόμιμο, πιστεύω ότι και η πυροπροστασία, παθητική και ενεργητική πρέπει να εξασφαλίζεται εξ ίσου με την υπογραφή του Μηχανικού που έκανε την μελέτη και φρόντισε αυτή να υλοποιηθεί σωστά και νόμιμα, όπως άλλωστε λέει και η πυροσβεστική νομοθεσία όπως είδαμε πιο πάνω.

 

Για το βιβλίο όπως λές και εσύ πολύ σωστά, όταν είναι νέα εγκατάσταση το παίρνειο ιδιοκτήτης-εκεμεταλλευτής μαζί με το πιστοποιητικό πυροσφάλειας, αλλά σε ανανέωση του πιστοποιητικού η ΠΥ έχει το δικαίωμα να ελέγχει πριν την ανανέωση του πιστοποιητικού, το βιβλίο αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.