Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πιεζομετρικη γραμμη


Recommended Posts

Eίναι το σύνολο των σημείων σε ατμοσφαιρική πίεση μηδέν.

Πάμε πιο απλά:

Φαντάσου μια σωλήνα υπό πίεση γεμάτη υγρό μέσα που ταξιδεύει.Σε αυτή την σωλήνα αν ανοίξεις μια τρυπουλα με ένα καρφάκι δεν 8α πεταχτεί προς τα πάνω το υγρό και σε κάποιο σημείο θα σταματήσει?Αν συνεχίσεις την ίδια διαδικασία και ενώσεις το σύνολο αυτών των σημείων θα πάρεις την λεγόμενη πιεζομετρική γραμμή(ρ/γ).Δεν τελειώσαμε όμως.Είπαμε ότι το υγρό ταξιδεύει οπότε έχει μια ταχύτητα,οπότε μια κινητική ενέργεια V2 /2g, αριθμός που θα σου δώσει το ύψος μιας δεύτερης γραμμής ενέργειας.Τώρα είναι λογικό αυτές οι γραμμές να είναι σε κλίση γιατι και η διατομή μπορει να αλλάξει στην σωλήνα σου αλλά και τριβες κατά την κίνηση του συναντάει το νερό, αλλα και απότομες στροφές για παράδειγμα θα μπορούσαμε να έχουμε.Λύσε ορισμένα παραδείγματα με ζητούμενο την πίεση ρ,με την εξ'ισωση του bernoulli,θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα και τα μετέπειτα.

 

 

υγ.

να ξερες τι μου θύμισες τώρα...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και για να φέρουμε ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα ταμιευτήρα φράγματος και το νερό απάγεται με μια ανοιχτή διώρυγα υπό κλίση, κατάντη σε μια άλλη λίμνη αποδέκτη. Η γραμμή ενέργειας θα είναι μια οριζόντια γραμμή στο ίδιο υψόμετρο του ταμιευτήρα (θεωρούμε το νερό τέλειο ρευστό) και εκφράζει την αρχή διατήρησης της ενέργειας (δυναμική + κινητική). Η πιεζομετρική θα είναι στην ελεύθερη επιφάνεια του νερού της διώρυγας και θα εκφράζει την δυναμική ενέργεια. Η διαφορά υψομέτρου ταμιευτήρα και κάθε σημείου στην ελεύθερη, κατά μήκος, επιφάνεια του νερού της διώρυγας εκφράζει την διαθέσιμη ενέργεια (που είναι κινητική), αγνοώντας τις απώλειες. Στην έξοδο στην λίμνη συμβαίνουν άλλα φαινόμενα που δεν θα μας απασχολήσουν εδώ.

 

 

υγ.

να ξερες τι μου θύμισες τώρα...

Τι να σου κάνω σιδερά. Οικοδομή μού'θελες και έγινες πολυκατοικιάς. Άντε +1 για κίνητρο να γυρίσεις στα υδραυλικά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.