Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι θα πρέπει να μπορεί να κάνει ένας μηχανολόγος μηχανικός;


CostasV

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 84
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

s12577.gif

 

Είσαι πολύ ώριμος και όχι εκκολαπτόμενος, συνάδελφε arkara.

Μηχανικός είναι όποιος γνωρίζει μηχανική. Αναφέρομαι σε όλες -ανεξαιρέτως- τις ειδικότητες.

Link to comment
Share on other sites

@ Chilon

 

Τι εννοείς όταν λές ότι πρέπει να γνωρίζει κανείς μηχανική? Να γνωρίζει ας πούμε σύνθεση και ανάλυση δυνάμεων, να ξέρει να υπολογίζει τα φορτία διατομής ενός δομικού στοιχείου που καταπονείται από εξωτερικά φορτία, να βρίσκει τις κρίσιμες διατομές των φορέων, να γνωρίζει τις προτάσεις Καστιλιάνο και την αρχή των δυνατών έργων, μεθόδους μετακινήσεων ενεργειακές ή γεωμετρικές, τι από όλα αυτά? (ή να ξέρει να υπολογίζει το άθροισμα ν διαδοχικών όρων αριθμητικής προόδου?)

Link to comment
Share on other sites

Εννοώ, συνάδελφε camelot, να γνωρίζει τις αρχές της μηχανικής σχετικά με το αντικείμενο της ειδικότητάς του.

Προφανώς υπάρχουν αρχές της μηχανικής και για τα αέρια, λες να εννοώ αυτές τις αρχές;

Έχεις την εντύπωση ότι εξυπνάδες του τύπου "να ξέρει να υπολογίζει το άθροισμα ν διαδοχικών όρων αριθμητικής προόδου;"

προσθέτουν κάτι στην συζήτηση;

Εμπεριέχει κάποια ειρωνεία ή αιχμή το #62 σχόλιό μου;

 

Είναι ανώφελο (τζάμπα κόπος, κατά το κοινώς λεγόμενο) να επισημάνω για ακόμα μια φορά τους λόγους για τους οποίους

πρέπει να προσέχουμε τις εκφράσεις μας.

Link to comment
Share on other sites

Φανταζόμουνα οτι θα συμφωνούσες ότι πρέπει να ξεκινά κανείς από την καλλιέργεια του στατικού κριτηρίου που είναι αναγκαίο σε όλες τις ειδικότητες του μηχανικού (Ο τύπος του αθρόισματος της Αρ. Πρ. ήταν επιβράβευση για σένα αν και πιοστεύω ότι οι γνώσεις και της κλασικής άλγεβρας είναι αναγκαίες και για τη μηχανική). Ας μη παρεξηγούμαστε με το παραμικρό και ας μπαίνουμε με λίγο χιούμορ στην ουσία της συζήτησης.

Link to comment
Share on other sites

Να γνωρίζει ας πούμε σύνθεση και ανάλυση δυνάμεων, να ξέρει να υπολογίζει τα φορτία διατομής ενός δομικού στοιχείου που καταπονείται από εξωτερικά φορτία, να βρίσκει τις κρίσιμες διατομές των φορέων, να γνωρίζει τις προτάσεις Καστιλιάνο και την αρχή των δυνατών έργων, μεθόδους μετακινήσεων ενεργειακές ή γεωμετρικές, τι από όλα αυτά?

 

Να τα ξέρει όλα αυτά. Όχι απ'έξω, αλλά να ξέρει τι είναι τι κάνουν και που χρησιμοποιούνται.

Από την εμπειρία μου(ως φοιτητής) πάντα, η μηχανική υπεισέρχεται τελικά σε όλους τους κατασκευαστικούς κλάδους και είναι εργαλείο σχεδόν σε ότι ασχοληθεί κανείς. Μιλάμε πάντα

για μηχανική συνεχούς μέσου.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε camelot για την την επιστήμη μας, Μηχανική σημαίνει Στατική των Κατασκευών. Άρα επί της ουσίας συμφωνούμε.

Link to comment
Share on other sites

@ Chilon

 

Έχεις δίκιο. Κυρίως αυτό εννοούμε αν και ο όρος Μηχανική είναι αρκετά ευρύτερος και περιλαμβάνει πολύ περισσότερα γνωστικά πεδία από τη Στατική των Κατασκευών, αλλά αν δεχθούμε έστω ότι έχει αυτή την περιορισμένη έννοια είναι τόσο αόριστο πάλι που, ως σύσταση, θεωρώ δεν βοηθάει κάποιον που ρωτάει για τα βασικότερα. Νομίζω το ερώτημα παραμένει. Και παραμένει και σε μένα.

 

Εγώ ίσως έλεγα ότι πολύ σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι η περιέργεια και η ερευνητική διάθεση που πρέπει να καλλιεργείται στο φοιτητή για ότιδήποτε κατασκευάζεται από ανθρώπινη δραστηριότητα. Πώς κατασκευάζεται, με ποιον τρόπο λειτουργεί και με ποιον τρόπο ακριβώς μπορεί να βελτιωθεί αυτό που ήδη κατασκευάστηκε. (Κυρίως το τελευταίο που ανοίγει, ερεθίζει και τροφοδοτεί την επινοητικότητα και την ευρυματικότητα του νου). Και γνωρίζοντας τη θεωρητική προέλευση κάθε κατάστασης (σε οποιαδήποτε φάση του υλικού), τη θεωρητική ερμηνεία της λειτουργίας ενός συστήματος, αποκτά το στατικό κριτήριο που αναφέραμε παραπάνω (όπου τελος πάντων υπεισέρχεται αυτό).

 

@ arkara

Στη Μηχανική του Συνεχούς τα πράγματα περιπλέκονται λίγο περισσότερο. Η έννοια του υλικού σημείου της κλασικής Μηχανικής και η έννοια του συστήματος της θερμοδυναμικής ισορροπίας πρέπει να συνδυαστούν τώρα με πολλές μεταβλητές που αφορούν το χώρο. Αυτό θα έλεγα απαιτεί μόνο θεωρητική προσέγγιση που δεν δίνει απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή το συμπέρασμα της παρούσας συζήτησης έχει πολλού εξαχθεί και επειδή κανείς ως τώρα δεν τολμάει να πει αυτό ακριβώς που έχει σκεφτεί, θεωρώ σκόπιμο να το κάνω εγώ. Ας μην σηκωθούν όμως οι τόνοι. ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΠΑΡΕΚΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ (άντε να δούμε).

 

Οι μεν που πιστεύουν ότι ο "θεωρητικός μηχανικός", δηλ. αυτός που ασχολείται με τα βιβλία μόνο (και σαν να θεωρούν ότι η χειρωνακτική εργασία είναι "κατώτερη"), είναι ο πραγματικός μηχανικός, προφανώς έχουν στο μυαλό τους την εμπειρία που απέκτησαν σε κάποιο Πολυτεχνείο.

 

Οι δε που πιστεύουν ότι ο χειρωνάκτης μηχανικός είναι ο πραγματικός μηχανικός (άντε και μια στροφορμή και πολύ μας είναι...) προφανώς έχουν ασχοληθεί με την τεχνολογική εκπαίδευση.

 

Όπως βλέπετε, άλλο ο ένας, άλλο ο άλλος. Ας μην μπερδεύται ο ένας λοιπόν με τον άλλο. Η δική μου άποψη είναι ότι πάντα η δύναμη του μυαλού θα είναι ανώτερη αυτής των "χεριών".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.