Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικόπεδο σε εκτός σχεδίου περιοχή και απόσταση μεταξύ των κτισμάτων...


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους, θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση: Σε οικόπεδο 4,7 στρεμμάτων σε περιοχή εκτός σχεδίου όπου μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. έχει χτιστεί κατοικία 100 τμ. Επιθυμώντας να χτιστούν κάποια στιγμή τα επόμενα 100 υπάρχει περιορισμός ως προς την απόσταση μεταξύ των κτισμάτων; Σας ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Η απόσταση μεταξύ των κτισμάτων έχει να κάνει και με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.Αν θέλουμε να κάνουμε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας μετά ώστε να μπορούν να μεταβιβαστούν ανεξάρτητα τότε τα κτίσματα θα πρέπει να ακουμπάνε είτε άμεσα είτε έμμεσα.Το έμμεσα έχει διάφορες επιλογές.Με ΗΧ, με αποθήκες , με δοκάρι, με.... ότι επιλέξουμε απλώς πρέπει να μετρηθεί σεε δόμηση και κάλυψη.Αν επιθυμούμε το εξαδιαιρέτου μπορεί να πάρει διάσπαση κτιρίων από την ΕΠΑΕ με αιτιολόγηση για την απόσταση.

Link to comment
Share on other sites

...Το έμμεσα έχει διάφορες επιλογές.Με ΗΧ, με αποθήκες , με δοκάρι, με.... ότι επιλέξουμε απλώς πρέπει να μετρηθεί σεε δόμηση και κάλυψη....

Με προσοχή αυτά γιατί κάποια υποθηκοφυλάκεια ή κτηματολόγια ανά την επικράτεια, όταν έρθει η ώρα για την σύσταση, μπορεί να μην τα δεχτούν (θα σου πουν ότι για συσταση ορ. ιδιοκτησίας, το κτίριο πρέπει να είναι μια ενιαία κατασκευή και όχι διασπασμένο με δοκάρια πέργολας ακόμα κι αν μετράνε στη δόμηση κλπ) Γι αυτό να κάνει το ερώτημα στις υπηρεσίες αυτές συμβολαιογράφος της περιοχής.

Edited by STAVION
Link to comment
Share on other sites

H απόσταση των κτηρίων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον Δ = 3+0.1 Ημεγ = 3 +0.1Χ7.5 = 3.75 μ. το λιγότερο Ομως για να πραγματοποιηθεί η διάσπαση του όγκου σε δυο απαιτείται έγκριση από την ΕΠΑΕ

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις... Στον ΓΟΚ στο άρθρο 9 παράγραφο 4 όντως αναφέρει "Οταν κατασκευάζονται περισσότερα από ένα κτίριο στο ίδιο οικόπεδο, η απόσταση μεταξύ τους καθορίζεται από τη σχέση Δ = 3+0,10*Η (όπου Η το ύψος του υψηλότερου κτιρίου, όπως καθορίζεται στην παρ.1)."... σε άλλη περίπτωση φίλου σε αντίστοιχο οικόπεδο μελετώντας τα αρχιτεκτονικά σχέδια της άδειας είναι 5 κτίσματα (όπου στο καθένα αντιστοιχεί πισίνα) και η απόσταση μεταξύ των είναι 3.40 μέτρα (αρθρώνονται σε υπόγειο - ισόγειο) ενω παράλληλα συνδέονται σε αυτή με πέργκολα... σαν φοιτητής ακόμα στο εξωτερικό αντικρίζοντας αρχικά τα σχέδια δεν μου έκατσε καλά η λύση αυτή (κυρίως αναφέρομαι στην μικρή απόσταση ), πλέον συνειδητοποιώ πόσο απαραίτητη είναι τις περισσότερες φορές η καλή γνώση και η προσαρμογή στους ισχύοντες περιορισμούς...

Το οικόπεδο τώρα για το οποίο ρώτησα ανήκει σε συγγενικό μου πρόσωπο το οποίο διαθέτει όπως ανέφερα τα στρέμματα αυτά (4,7), έχει χτίσει προ πενταετίας σπίτι για την οικογένειά του (εξοχικό) τα 110 τ.μ. και επιθυμεί να χτίσει κάποια στιγμή τα υπόλοιπα... έτσι μου ζήτησε να κάνω μια διαμόρφωση εξωτερικού χώρου στην υπάρχουσα κατοικία και να δούμε σαν πρώτη εικόνα κάποιες ιδέες περι του προβλεπόμενου κτίσματος... αυτά δεδομένου πως αυτή την περίοδο διαθέτω κάποιον σχετικό ελεύθερο χρόνο και επιθυμώ να εξασκηθώ τόσο στην αρχιτεκτονική πρακτική προσέγγιση όσο και στην γραφιστική απόδοση (φωτορεαλισμό κλπ), εξυπακούεται πως όταν έρθει η στιγμή θα απευθυνθεί σε αρμόδιο απόφοιτο μηχανικό με σχετικές γνώσεις και εμπειρία σε θέματα ΓΟΚ, αδειών και γενικότερα!

Πάντως πολύ φοβάμαι πως ο μηχανικός ο οποίος είχε συντάξει τις άδειες για το πρώτο κτίσμα δεν είχε προβλέψει (ούτε καν αναφέρει ή συζητήσει) στη λύση που ακολούθησε τη μελλοντική ενδεχόμενη αξιοποίηση των υπόλοιπων διαθέσιμων 100 περίπου τ. μ. και συνεπώς πως επι του παρόντος δεν θα υπάρχει σχετική ευελιξία σε ακολουθούμενη πρόταση... δεν γνωρίζω τα περι οριζόντιας ιδιοκτησίας, θα προσπαθήσω να μελετήσω σήμερα και θα επανέλθω. Ευχαριστώ!

Edited by Arkhi+Tekton
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.