Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μείωση κόστους θέρμανσης με χρήση pellet


nick_nick

Recommended Posts

Καλησπέρα, με καλέσανε σε 3όροφο σπίτι, από 100τμ ο κάθε όροφος (ισόγειο πολύ κακή μόνωση και κουφώματα για κλάματα, 1ος κατασκευή του 1998, 2ος κατασκευή 2003 και οι 2 αυτοί όροφοι με καλή μόνωση και διπλά τζάμια με κουφώματα αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή) για να τους προτείνω λύση εξοικονόμησης ενέργειας. Οι 2 πάνω όροφοι έχουν κεντρικό κλιματισμό καναλάτο (αλλά όχι inverter) 50000btu επιπλέον και οι 3 όροφοι μαζί αυτόνομη θέρμανση με λέβητα σχετικά καινούργιο και καύσιμο πετρέλαιο. Η πρώτη λύση που τους πρότεινα είναι να αντικαταστήσουν τα κλιματιστικά τους με inverter και να μονώσουν το ισόγειο βάζοντας επιπλέον στο σύστημα θέρμανσης αντιστάθμιση (το οποίο να εξυπηρετεί μόνο το ισόγειο). Μια άλλη λύση στην οποία επιμένουν και οι ίδιοι είναι η εγκατάσταση λέβητα pellet. Βάζοντας λίγο τα νούμερα κάτω για τιμή πετρελαίου θα χρειαστούν το επόμενο έτος (με ενημέρωσαν ότι καίνε περίπου 3500lt πετρέλαιο) 3500x1,5= 5250euro (1750 euro ο κάθε ένας), ενώ για pellet θα θέλουν 7000kg x 0.35 =2450euro (817 euro o κάθε ένας) εδώ σίγουρα έχει τρομερό πλεονέκτημα το pellet.

Στην περίπτωση των κλιματιστικών τώρα από τη στιγμή που χρειάζονται ετησίως 3500lt πετρελαίου ισοδυναμούν σε 3500x0.83 = 2905kg άρα 34461 KWh και τα 3 διαμερίσματα.

Αν υποθέσουμε (με χοντρικό υπολογισμό, αφού δεν υπάρχει κατανομή δαπανών, λόγω οικογενιακής πολυκατοικίας) ότι τα δύο μονωμένα διαμερίσματα (συνολικά 200τμ) έχουν ενεργειακές ανάγκες 200x0.09=18KW και το αμόνωτο (με την προϋπόθεση ότι δεν θα προβεί σε εργασίας μόνωσης του) 100x0.12=12KW (σχετικά καλή προσέγγιση, αφού για 6 μήνες θέρμανσης το χρόνο προκύπτει 6,4ώρεςλειτουργίας κατά μέσο όρο ημερησίως). Οπότε με αυτή την αναλογία προκύπτει ότι με A/C τα δύο διαμερίσματα πρέπει να καλύψουν 20677 KWh (εδώ παρατηρούμε ότι τα 100000BTU είναι λίγο υπερβολικά). Aν τα inverter κλιματιστικά έχουν COP=3.2 και τιμή KWh 0,2 (τιμή που παρέχει ασφάλεια στους υπολογισμούς, χωρίς ακριβή υπολογισμό) θα χρειαστούν ετησίως 20677 / 3.2 = 6462 KWh και 6462 x 0.2 = 1292.4 euro, ο κάθε ένας από 642.2 euro για ηλεκτρικό και το τρίτο διαμέρισμα βάση της ίδιας αναλογίας 1400λίτρα πετρελαίου (και αν υποθέσουμε ότι με την αντιστάθμιση θα έχουμε 15% εξοικονόμηση) 1190lt x 1,5 = 1758 euro.

Από όλα τα παραπάνω νομίζω ότι η πιο συμφέρουσα λύση είναι ο λέβητας pellet. Θα ήθελα τη γνώμη σας λοιπόν σε περίπτωση που έχετε να μου προτείνεται κάποια άλλη λύση, πρόταση ή ένσταση!

Link to comment
Share on other sites

Νίκο εγώ έχω βαρεθεί να πηγαίνω να βλέπω τέτοιες περιπτώσεις....

Τις περισσότερες φορές έχεις να κάνεις με πελάτες ενημερωμένους σε καφενιακό επίπεδο ή απο διαφημιστικές αηδίες του ιντερνέτ.

Καταρχάς πως είσαι σίγουρος ότι οι απαιτήσεις τους είναι αυτές που περιγράφεις βάση της κατανάλωσης πετρελαίου...

Αυτοί εκεί μπορεί να έχουν ένα ρημάδι ασυντήρητο με τίποτα μποίλερ τριπλής και αυτοματισμό για κλάματα και να καίνε την μάνα του και τον πατέρα τους.

Εγω τρόμαξα να πείσω τους δικούς μου στην πολυκατοικία μου να αντικαταστήσουμε το ρημάδι και να βάλουμε αέριο....

Η κατανάλωση φέτος έπεσε στα μισά απο πέρσι με πολύ βαρύτερο χειμώνα.

Ε δεν έχει το αέριο τα μισά από το πετρέλαιο....

Ο βαθμός απόδοσης του παλαιού λέβητα ήταν μετρημένος στο 75-80%

Πάλι δεν φτάνουμε αυτό το 50%....

Τι έφταιγε λες....

Ενα γαμ.......νο bypass που είχε κάνει ο μάστορα πριν 25 χρόνια στην ταράτσα και ο χαζός αυτοματισμός....

Ζεσταίναμε τον ουρανό με τα άστρα για τόσα χρόνια....

 

Οσο για το πελλετ το 2 προς 1 το βρίσκω αισιόδοξο.

Με τον κλιματισμό δεν είναι λίγοι αυτοί που δυσφορούν....

Link to comment
Share on other sites

Φίλε από φετινές εγκαταστάσεις με λέβητες πέλλετ στην Αθήνα (βορειανατολικά προάστια κυρίως) η εξοικονόμηση ήταν περίπου της τάξης του 30-40% σε σύγκριση με τιμές πετρελαίου =1000ευρώ/τόνος και πέλλετ=300ευρώ/τόνος. Τώρα, υπήρχαν και περιπτώσεις που η εξοικονόμηση ήταν αρκετά μικρότερη, αλλά εκεί όπως αποδείχθηκε έφταιγε ο διαφορετικός τρόπος χρήσης (π.χ. λειτουργία πετρελαίου 5-6 ώρες και θερμοστάτης στους 19, ενώ για πέλλετ λειτουργία 9-10 ώρες και θερμοστάτης στους 21).

Αν θέλεις την άποψη μου και επειδή ασχολούμαι με το αντικείμενο, το μόνο που πρέπει να εκτιμήσεις είναι η διάθεση του πελάτη να ασχολείται λίγο παράπανω με τον καθαρισμό του λέβητα του. Ακόμα και οι αυτοκαθαριζόμενοι (εναλλάκτες-τούμπα και καυστήρας) λέβητες πέλλετ, απαιτούν ολιγόλεπτη εβδομαδιαία (ίσως και πιο συχνή) ενασχόληση. Επίσης είναι το θέμα της τροφοδοσίας - κάποιος πρέπει να γεμίζει το σιλό. Υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές που κομπλάρουν είτε με σύστημα κοχλία είτε με αυτόματη αναρρόφηση, αλλά κοστίζουν....

Από κει και πέρα, θα συμφωνήσω ότι η μόνωση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εξοικονόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.