Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύνταξη τοπογραφικού για πιθανή καταπάτηση


Recommended Posts

Συνάδελφοι γεια σας!!

 

Είμαι καινούργιος στο forum αλλά και στο επάγγελμα και ομολογώ πως το παρόν forum είναι ένας φάρος στην καταιγίδα των περιπτώσεων που οι μηχανικοί καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάθε μέρα...

 

Θέλω να σας παραθέσω κάποιες από τις απορίες μου που προέκυψαν εν όψη μιας δουλειάς που ανέλαβα...

Αυτή την στιγμή υπηρετώ την θητεία μου και μου ζητήθηκε να κάνω μια δουλειά για το στρατόπεδο...

Μου ζητήθηκε να κάνω μετρήσεις για να δω εάν η υφιστάμενη περίφραξη ενός αγροτεμαχίου υπερβαίνει τα όρια γης που ανήκει στο στρατοπέδο και κατα πόσο.

Σε γενικές γραμμές υπάρχει η υποψία καταπάτησης της γης του "πελάτη" μου, μιας και σύμφωνα με τα λεγόμενα του, μάλλον ο γείτονας, αφού γκρέμισε ένα χαρακτηριστικό Υψομετρικό Σημείο που βρισκόταν εκεί και όριζε σε συνδυασμό με ένα άλλο υπάρχον τα όρια των δύο κομματιών γης, επέκτεινε τα όρια του αγροτεμαχίου του προς την "δικιά μας" πλευρά. Αυτή την στιγμή προσπαθώ να βρω αν υπάρχουν οι συντεταγμένες του Υψομετρικού Σημείου στην ΓΥΣ, προκειμένου να κάνω την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και να δω αν όντως έγινε καταπάτηση και κατα πόσο. Οι συν/νες εφόσον υπάρχουν, θα είναι σε ΕΓΣΑ87. Στην περιοχή υπάρχουν 2 τριγωνομετρικά σημεία που απέχουν μεταξύ τους περι τα 2-3 χιλιόμετρα.

 

Οι απορίες που έχω μέχρι στιγμής είναι οι εξής:

 

1. Επειδή θα παραδόσω τοπογραφικό, τι πρέπει να αποτυπώσω ακριβως; Τα αγροτεμάχια αυτά βρίσκονται διπλα σε δασική έκταση όπου τα δέντρα και το έντονο ανάγλυφο είναι χαρακτηριστικά. Σκεφτόμουν να αποτυπώσω τα υπάρχοντα υψομετρικά σημεία, τον δρόμο που περνάει από εκεί κοντά και την γειτονική περίφραξη. Χρειάζεται να αποτυπώσω πχ δέντρα ή να πάρω σημεία για ισοϋψείς ή δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο; Τα δέντρα βρίσκονται κυρίως γύρω γύρω από την άμεση περιοχή ενδιαφέροντος.

 

2. Πως μπορώ να ελένξω αν οι συν/νες των τριγωνομετρικών που θα μου δοθούν είναι αξιόπιστες; Εκτός από το να μετρήσω την μεταξύ τους απόσταση που μπορεί να είναι και ανέφικτο μιας και απέχουν περί τα 2-3 χιλιόμετρα... Η εύρεση ενός τρίτου τριγωνομετρικού σημείου για επαλήθευση είναι υπό συζήτηση και έρευνα...

 

3.Τι άλλο πρέπει να περιέχει το τοπογραφικό διάγραμμά;

 

4. Τι έντυπα να περιέχει και τι πρέπει να γράψω στην τεχνική έκθεση;

 

Επειδή είμαι καινούργιος και άπειρος, χωρίς εμπειρία σε γραφείο, κάθε βοήθεια σας μου είναι πολίτιμη...

 

Να είστε όλοι καλά!!

Edited by Triantafyllos_
Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω να μην είσαι Ρόδο.

1. Αποτυπώνεις τα φύσικα (φρύδια, πόδια κ.α.) και τεχνικά χαρακτηριστικά (δρόμοι, περιφράξεις, κτίρια, τεχνικά έργα) που υπάρχουν. Τα υψομετρικά δεν είναι απαραίτητα αλλά μια και θα είσαι εκεί πάρε μερικά.

Όταν αναφέρεις υψομετρικά σημεία της ΓΥΣ τι εννοείς?

2. Εξαρτάται με τη μέθοδο που μετράς. Αν μετράς με gps είναι εύκολο να προσδιορίσεις αν κάποιο από τα δύο είναι "προβληματικά" αλλά χωρίς να μπορείς να βρείς ποιό από τα δύο. Άρα θα χρειαζόσουν στην περίπτωση αυτή και τρίτο.

Αν μετράς με απλό όργανο του ΕΣ νομίζω θα είναι δύσκολο να πάρεις σωστή μέτρηση απόστασης, άρα ίσως χρειάζεται οπισθοτομία με περισσότερα ΓΥΣ.

3.4. Το τεχνικό κομμάτι της αποτύπωσης είναι το πιό εύκολο. Η απορία μου είναι πώς θα μπορέσεις να προσδιορίσεις την "καταπάτηση". Έχεις σχέδια του στρατοπέδου? Έχεις σχέδια κληροτεμαχίων? Αν είσαι Ρόδο έχεις τα σχέδια του κτηματολογίου? Εκεί είναι το δύσκολο, με τα υπάρχοντα σχέδια να μπορέσεις να προσδιορίσεις αν έχει γίνει καταπάτηση ή όχι.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν

πρώτα θα συλέξεις όσα περισοτερα στοιχεία μπορείς..συμβόλαια νέα και παλιά, τοπογραφικά συμβολαίων, και αεροφωτογρταφίες περιόδου πιθανής καταπάτησης.

Αυτά θα σε οδηγήσουν για το τι θα μετρήσεις και πως.

Συντεταγμένες δε πιστεύω να υπάρχουν πόσο μάλλον και ΕΓΣΑ :smile:

Δέντρα ενοείται πως δε μετρας...

Μετράς μόνο χαρακτηριστικά σημεία με τα οποία θα συνδέσεις τα παλια τοπογραφικά( αν έχεις σκανερ τα σκαναρεις τα ψηφοιοποιείς και τα βαζεις το ένα πάνω στο άλλο) αλλιώς γραφικά και άγιος ο θεός...

Όταν βρεις στοιχεία πες μας τι βρήκες και τι περιέχουν για να σε βοηθησουμε ακριβώς...

Link to comment
Share on other sites

Στα περισσότερα στρατόπεδα έχουν γίνει παλιότερα τοπογραφικά από την ΓΥΣ, ψάξε μήπως βρείς κάτι.

 

Edit: Καλός πολίτης!

Edited by xaniared
Link to comment
Share on other sites

Στα περισσότερα στρατόπεδα έχουν γίνει παλιότερα τοπογραφικά από την ΓΥΣ, ψάξε μήπως βρείς κάτι.

 

 

Μην παίρνεις όρκο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.