Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο ΜΘΧ υπερύψωσης πλάκας ισογείου ορίζεται & απο γεωμετρία των Η/Χ, περγολών?


Silent Arrow

Recommended Posts

Παιδια εχω κανει μια ΜΕΑ για ενα ισογειο σπιτι που η πλακα του ειναι υπερυψωμενη +60cm πανω απο το εδαφος.

Απο κάτω απο την πλακα θεωρησα κλασσικα τον χωρο ως ΜΘΧ συμφωνα με το Σχημα 3 της 2ης ΤΟΤΕΕ.

 

Στον ΜΘΧ υπερυψωσης της πλακας ισογειου δεν ελαβα υποψη μου την γεωμετρια και τον ογκο του 'μπαζωματος' που στηριζονται περγολες και Ημιυπαιθριοι Χωροι.

 

π.χ. Αν το σπιτι εχει διαστασεις 10x5 θεωρησα επιφανεια ΜΘΧ υπερυψωσης πλακας ισογειου το εμβαδο 10x5. Δεν ελαβα υποψη μου την επιφανεια υπερυψωσης περγολων και Η/Χ γιατι σε αυτη την περιπτωση πρεπει να ορισω και οροφη ΜΘΧ προς εξωτερικο αερα. Η οροφη ΜΘΧ σε επαφη με εξωτερικο αερα θα βρικεται στην ιδια σταθμη με την πλακα ισογειου στα +60cm. Το θεωρω υπερακριβεια.

 

Θα ηθελα τη γνωμη σας....

Link to comment
Share on other sites

Θα καταχωρούσα τις επιφάνειες του Μ.Θ.Χ. και τις διαχωριστικές κανονικά και χωρίς αυθαίρετες απλουστεύσεις. Ο μη θερμαινόμενος χώρος σου είναι ενιαίος.

Link to comment
Share on other sites

Thanks Panos vicious...

 

Συνεπως στον ογκο υπερυψωμενης πλακας ισογειου λαμβανουμε και τυγχουσες επιφανειες βεραντων, περγολων και ημιυπαιθριων χωρων.

 

Τωρα θα το ζοριζω το θεμα με τμηματικο υπογειο κατω απο το ισογειο....

 

Λαμβανοντας υποψη:

1) Την αδυναμια προσδιορισμου με σαφηνεια του αερισμου του συγκεκριμενου ΜΘΧ (οταν υπαρχει τμημα υπογειου)...

2) Την αδυναμια προσδιορισμου εξ' αρχης της ποιοτητας των κουφωματων που θα μπουν στο ΜΘΧ ως φεγγιτες στο τμημα υπογειου.

3) Τις παραδοχες πανω στη λαμβανομενη περιμετρο της πλακας επι εδαφους στη σταθμη 0, τμηματικων πλακων επι εδαφους στη σταθμη 0 που δεν ειναι σε επαφη με την προηγουμενη πλακα λογω παρεμβολης οπης υπογειου, της πλακας υπογειου επι εδαφους στο π.χ. -2.00μ.

4) Την μικρη επιφανεια των περγολων / Ημιυπαιθριων Χώρων ως προς τις κυριες χρησεις...

 

θεωρω οτι φορτωνουμε πολυ το προγραμμα του ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ με πολλα πραγματα που αδυνατουμε απο ενα σημειο και μετα οι ιδιοι να ελεγξουμε.

 

Το λογικο ειναι ειτε ληφθουν υποψη οι (μικροι) ογκοι των περγολων - βεραντων - Η/Χ κλπ ειτε οχι, τα αποτελεσματα να συγκλινουν σε βαθμο δεκαδικου. Αλλιως (αποψη μου) οποιος φορτωσει το προγραμμα του ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ με πολλες πλακες επι εδαφους με εξεζητημενες περιμετρους και βαθη κινδυνευει να αναλωθει σε λεπτομερειες και να χασει την ουσια.

 

Θα θελα να ακουσω τη γνωμη σας σε πιο πολυπλοκες καταστασεις οπως η ανωτερω...

Edited by Silent Arrow
Link to comment
Share on other sites

Επισης μην ξεχναμε οτι οι υπερυψωσεις πανω απο Η/Υ Χώρους πολλες φορες χρησιμοποιουνται ως αποθηκευτικοι χωροι (π.χ. για ξυλα) σε απολυτη επαφη με τον εξωτερικο αερα. Ολα τα ανωτερω με εχουν προβληματισει και τεινω να θεωρω υπερ της ασφαλειας να μην λαμβανουμε υποψη αυτους τους ογκους ως συνεχομενους ΜΘΧ με τον ΜΘΧ της βασικης υπερυψωσης αλλα να περιοριζομαστε στο κυριως περιγραμμα του κτιριου.

Edited by Silent Arrow
Link to comment
Share on other sites

Θα προσπαθησω.

 

Φαντασου το δαπεδο επι εδαφους στη σταθμη 0 να μην ειναι ενιαιο αλλα να υπαρχει οπη υπογειου που να το διαχωριζει σε τρια διακεκριμενα τμηματα. Αυτο το πραγμα οτι δεν ελεγχω ο ιδιος τον ισοδυναμο συντελεστη θερμοπερατοτητας των πλακων επι εδαφους στο προγραμμα ΤΕΕ - ΚΕΝΑΚ και οι παραδοχες πανω στην επιρροη της περιμετρου οταν συνανταει ομορα τμηματα πλακων με ενοχλεί.

 

Η πρωτη μου σκεψη ειναι να διωξω ογκους βεραντων & Η/Χ Χωρων στον ΜΘΧ της υπερυψωσης (που δεν δεχονται αμεσα θερμοτητα απο πανω αλλα πλευρικα απο το κυριο σωμα του σπιτιου) ωστε να κανω το προβλημα πιο απλο χωρις σημαντικη μειωση στην ακριβεια.

 

Παντως τις επομενες ημερες θα κανω και τις δυο εκδοχες και αν βγαλω σημαντικες αποκλισεις θα θεωρησω σωστη αυτη που ποιοτικα ειναι απλη (αλλα οχι υπεραπλουστευτικη).

Link to comment
Share on other sites

Σε συνεχεια του τριτου μου post θα γραψω για ενα ακραιο σεναριο το οποιο συνηγορει στο να μην λαμβαμουμε υποψη τον ογκο υπερυψωσεων διαμορφωσης περιβαλλοντος χωρου (περγολες κλπ) γυρω απο το κτιριο στην βασικη (κλασσικη) υπερυψωση πλακας (ΜΘΧ) του κτιριου πανω απο το φυσικο εδαφος.

 

Εστω οτι εχουμε ενα σπιτι 100τ.μ. το οποιο εδραζεται πανω σε μια υπερυψωμενη πλακα +60cm εμβαδου μαζι με τις διαμορφωσεις περιβαλλοντως χωρου ενος τετραγωνικου ... χιλιομετρου. Το σπιτι ειναι στο κεντρο της υπερυψωμενης πλακας και προφανως ειναι κουκιδα ως προς το μεγεθος της πλακας υπερυψωσης.

 

Θεωρω οτι ειναι απολυτα λαθος να ληφθει υποψη ως ΜΘΧ στο προγραμμα ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ ολος ο ογκος / επιφανεια της υπερυψωμενης πλακας ενος τετραγωνικου χιλιομετρου ως ΜΘΧ επειδη ετυχε η πλακα να δειχνει ενιαια οπως περιγραφηκε πριν. Και μαλιστα οταν ο ογκος αυτος ειναι μη επισκεψιμος.

 

Εν τελει θεωρω λογικο με βαση τον τροπο που διαχεεται η θερμοτητα να θεωρουμε ογκο υπερυψωσης - ΜΘΧ το κλασσικο περιγραμμα του κτιριου οπως αυτο ειναι χωρις αλλες προσθεσεις υπερυψωσεων περγολων, Η/Υ Χωρων που εχουν πολυσυνθετη τρισδιαστατη διαχυση θερμοτητας προς το μερος τους.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω panos-vicious... Τα γνωριζω τα συγκεκριμενα thread αλλα το ερωτημα μου ειναι διαφορετικο. Ψυριζω την μαϊμου στην ουσια.

 

Δεν ρωταω για τον ορισμο των διαχωριστικων επιφανειων που οριζονται μονοσημαντα αλλα για τις αλλες πλευρες του ΜΘΧ που λειτουργει ως υπερυψωση.

 

Οποιος επιβεβαιωνει με το χερι τα αρχεια xml μιας ΜΕΑ γνωριζει οτι στο αρχειο xml μπαινουν μονο εμβαδα, επιφανειες, θερμοπερατοτητες & προσανατολιμοι. Δεν δινεται καμια αλλη γεωμετρικη πληροφορια οπως δειχνουν τα φαντεζι γραφικα των εμπορικων προγραμματων.

 

Επομενως στο ακραιο σεναριο του Post 7 αφηνεται στην κριση του μηχανικου τι να θεωρησει ως ΜΘΧ πλακας υπερυψωσης.

 

Επαναλαμβανω οι θερμικες ζωνες και οι διαχωριστικες επιφανειες οριζονται μονοσημαντα. Στον μη επισκεψιμο χωρο της υπερυψωσης ισογειου (ΜΘΧ) τιθονται πολλα θεματα ως προς τη γεωμετρια του ΑΝ εκτεινεται εξω απο το περιγραμμα του κτιριου. Για μενα χρειαζεται Εγκυκλιος που να επεξηγει μεχρι πια αποσταση απο τον κτισμα πρεπει να τον λαμβανουμε υποψη στην ΜΕΑ, αν πρεπει.

Link to comment
Share on other sites

Ούτε κι εγώ μίλησα για μονοσήμαντα οριζόμενες διαχωριστικές επιφάνειες. Όπως επίσης δεν μίλησα για εμπορικά προγράμματα. Αν σε παρέπεμψα στα δυο θέματα, είναι γιατί είχε συζητηθεί παρόμοιο θέμα. Δεν αφορούσε μ.θ.χ. σε περίπτωση υπερύψωσης αλλά γενικά την εξέταση εκτεταμένων μ.θ.χ.

 

Γνωρίζω πολύ καλά τι καταχωρείται στο λογισμικό του ΤΕΕ, όσον όμως αφορά την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ μελέτη.

Να σε ρωτήσω όμως κάτι; Όταν στο τεύχος υπολογισμών, θα δείξεις τα σκαριφήματα των όψεων του μη θερμαινόμενου χώρου, θα δείχνεις (και θα υπολογίζεις βέβαια) "κουτσουρεμένες" τις επιφάνειες αυτές; Και σε επαφή με τι; Προς αέρα, εν μέρη εντός εδάφους (αν υπάρχει κλίση), πως; Θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία των αρχιτεκτονικών σχεδίων με τη μελέτη σου.

 

Και μια θερμή παράκληση. Μην το παρακάνεις με τα έντονα γράμματα και τις υπογραμμίσεις. Κουράζουν αφάνταστα -εμένα τουλάχιστον- και χάνεται αυτό που θα 'θελες να επισημάνεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.