Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοηθητικά συστήματα εγκατάστασης ζεστού νερού χρήσης


panos-vicious

Recommended Posts

  • 1η περίπτωση: Κοινόχρηστος λέβητας, κοινός για θέρμανση και παραγωγή Ζ.Ν.Χ. Η παραγωγή Ζ.Ν.Χ. γίνεται με τοπικούς θερμαντήρες διπλής ενέργειας που τροφοδοτούνται από τους συλλέκτες θέρμανσης της κάθε ιδιοκτησίας. Η παραγωγή Ζ.Ν.Χ. τους θερινούς μήνες γίνεται με χρήση ηλεκτρικής αντίστασης.

Σ’ αυτή την περίπτωση ο καυστήρας, ο κυκλοφορητής και τυχόν ηλεκτροβάνες υπολογίζονται στα βοηθητικά συστήματα του Ζ.Ν.Χ. και μόνο για την περίοδο Οκτώβριο ως Απρίλιο; Θεωρώ πως ΝΑΙ, αλλά δεν ξέρω μήπως η ισχύς θα πρέπει να σταθμιστεί σε σχέση με τους μήνες. Δηλαδή μήπως θα πρέπει:

Paux,σταθμ. = [(6 x Paux.) +( 6 x 0)] / 12 = 0,5 x Paux.;

  • 2η περίπτωση: Κοινόχρηστος λέβητας (συνήθως φ.α.) , μόνο για παραγωγή Ζ.Ν.Χ. Η παραγωγή Ζ.Ν.Χ. γίνεται πάλι με τοπικούς θερμαντήρες διπλής ενέργειας που τροφοδοτούνται από τους συλλέκτες θέρμανσης της κάθε ιδιοκτησίας. Η παραγωγή Ζ.Ν.Χ. και τους 12 μήνες γίνεται με χρήση αυτού του λέβητα.

Σ’ αυτή την περίπτωση ο καυστήρας, ο κυκλοφορητής και τυχόν ηλεκτροβάνες υπολογίζονται στα βοηθητικά συστήματα του Ζ.Ν.Χ.; Θεωρώ πως ΝΑΙ.

  • 3η περίπτωση: Κοινόχρηστος λέβητας (συνήθως φ.α.) , μόνο για παραγωγή Ζ.Ν.Χ. Η παραγωγή Ζ.Ν.Χ. γίνεται από κεντρικό θερμαντήρα τριπλής ενέργειας. Η παραγωγή Ζ.Ν.Χ. και τους 12 μήνες γίνεται με χρήση αυτού του λέβητα με την ηλεκτρική αντίσταση μόνο για επικουρική (εφεδρική) χρήση.

Σ’ αυτή την περίπτωση ο καυστήρας, ο κυκλοφορητής του κλειστού κυκλώματος θερμού νερού από τον λέβητα, ο κυκλοφορητής του κλειστού κυκλώματος θερμού μέσου των ηλιακών και τυχόν ηλεκτροβάνες υπολογίζονται στα βοηθητικά συστήματα του Ζ.Ν.Χ.; Θεωρώ πως ΝΑΙ για όλα τα συστήματα που αναφέρω.

  • 4η περίπτωση: Κοινόχρηστος λέβητας (συνήθως φ.α.) , κοινός για θέρμανση και για παραγωγή Ζ.Ν.Χ. Η παραγωγή Ζ.Ν.Χ. γίνεται από κεντρικό θερμαντήρα τριπλής ενέργειας. Η παραγωγή Ζ.Ν.Χ. και τους 12 μήνες γίνεται με χρήση αυτού του λέβητα με την ηλεκτρική αντίσταση μόνο για επικουρική (εφεδρική) χρήση.

Το κύκλωμα θέρμανσης και το κλειστό κύκλωμα του εναλλάκτη του κεντρικού , διαθέτουν ξεχωριστούς κυκλοφορητές.

Σ’ αυτή την περίπτωση ο καυστήρας, ο κυκλοφορητής του κλειστού κυκλώματος θερμού νερού από τον λέβητα, ο κυκλοφορητής θέρμανσης, ο κυκλοφορητής του κλειστού κυκλώματος θερμού μέσου των ηλιακών και τυχόν ηλεκτροβάνες (π.χ. τετράοδη αντιστάθμισης) υπολογίζονται στα βοηθητικά συστήματα του Ζ.Ν.Χ.;

ð Θεωρώ πως ΝΑΙ. Μόνο ο κυκλοφορητής του κυκλώματος θέρμανσης, δεν έχει λόγο να συνυπολογισθεί στα βοηθητικά συστήματα του Ζ.Ν.Χ.

  • 5η περίπτωση: Παρόμοια με την 4η αλλά με λέβητα που δεν λειτουργεί τους θερινούς μήνες (π.χ. λέβητας πετρελαίου) . Οπότε αυτούς τους μήνες η παραγωγή γίνεται με χρήση της ηλεκτρικής αντίστασης. ð Θεωρώ πως και πάλι ο καυστήρας, ο κυκλοφορητής του κλειστού κυκλώματος θερμού νερού από τον λέβητα, ο κυκλοφορητής θέρμανσης, ο κυκλοφορητής του κλειστού κυκλώματος θερμού μέσου των ηλιακών και τυχόν ηλεκτροβάνες (π.χ. τετράοδη αντιστάθμισης) υπολογίζονται στα βοηθητικά συστήματα του Ζ.Ν.Χ. Με το προβληματισμό πάλι αν θα πρέπει να υπολογιστεί μια σταθμισμένη ισχύς σε σχέση με τους μήνες, δηλαδή αν πρέπει: Paux,σταθμ. = [(6 x Paux.) +( 6 x 0)] / 12 = 0,5 x Paux.

Και μια ακόμα ερώτηση για την περίπτωση λέβητα που είναι κοινός για θέρμανση και για παραγωγή Ζ.Ν.Χ. και η παραγωγή Ζ.Ν.Χ. γίνεται από κεντρικό θερμαντήρα διπλής ή τριπλής ενέργειας.

Για τον υπολογισμό της ισχύος που μεταφέρει το δίκτυο στη θέρμανση, αφαιρούμε την ισχύ Pn του δικτύου μεταφοράς θερμού νερού από τον λέβητα προς τη σερπαντίνα του κοινόχρηστου boiler ή όχι;

 

Δεν ξέρω, ίσως κάποιοι να τα έχουν λυμένα αυτά προ πολλού, αλλά πάντως θα εκτιμούσα τις παρατηρήσεις και απαντήσεις σας.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας και ζητώ συγγνώμη για το εκτενές μήνυμα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Επαναφερω αυτο το ακρως ενδιαφερον Topic για να ρωτησω τυχον Βορειοελλαδιτες που δουλευουν λεβητες ΦΑ

 

Οταν εχουμε επιτοιχο λεβητακι ΦΑ στο μπαλκονι για θερμανση και ΖΝΧ, δε θα πρεπει με καποιον τροπο να καταχωρησουμε την ισχυ των βοηθητικων συστηματων στην παραγωγη ΖΝΧ για τους μηνες που δε θερμαινομαστε?

 

Δηλαδη καλως καταχωρουμε την ηλεκτρικη ισχυ του λεβητα απο το pdf ως βοηθητικο συστημα θερμανσης, αλλα μηπως θα ηταν καλο το ιδιο νουμερο να το διαιρεσουμε δια του 12 και να το πολλαπλασιασουμε με τους μηνες που δε θερμαινομαστε, εισαγοντας το ως βοηθητικο συστημα παραγωγης ΖΝΧ, για τους θερινους μηνες που τα βοηθητικα συστηματα και ο ιδιος ο λεβητας χρησιμοποιειται ΜΟΝΟ για παραγωγη ΖΝΧ?

 

Δεν ξερω, ιδεα πεταω...

 

EDIT

Μολις το δοκιμασα σε σπιτι 67τ.μ. που εχει λεβητακι στο μπαλκονι και εισαγοντας την ανηγμενη ηλεκτρικη ισχυ για το 5μηνο που δεν υφισταται θερμανση, μου αυξηθηκε η καταναλωση κατα 2kWh περιπου μοναχα...

Οποτε νομιζω θεωρειται αμελητεο

Edited by Inzaghi
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.