Jump to content

Inzaghi

Core Members
 • Posts

  5,837
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  48

Inzaghi last won the day on November 20 2015

Inzaghi had the most liked content!

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Κιτρινόμαυρη Θεσσαλονίκη
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

9,645 profile views

Inzaghi's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • First Post Rare
 • Collaborator Rare
 • Posting Machine Rare
 • Conversation Starter Rare
 • Week One Done

Recent Badges

1.8k

Reputation

 1. Καλησπέρα συνάδελφοι. Μου προέκυψε μια πολύ οριακή περίπτωση και θα ήθελα τα φώτα σας. Διαμέρισμα σε οικοδομή στον Εύοσμο, παλαιότητας 2001, σε περιοχή με πρόσφατη ένταξη στο σχέδιο πόλεως, με εφαρμογή κοινωνικού συντελεστή 1,60 από 0,80 που είναι κανονικά ο Σ.Δ. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής για 1,60 Σ.Δ. ήταν 18,00μ, τα οποία και μελετήθηκαν. Προς μέγιστη αξιοποίηση του κοινωνικού συντελεστή και για να μην αφεθούν μέτρα διαθέσιμα, μελετήθηκαν κοντοί όροφοι, στο 2,55μ, κάτι που -προφανώς- δεν υλοποιήθηκε. Στο δια ταύτα, τη δεδομένη χρονική στιγμή έχω μια υπέρβαση ύψους του ορόφου μου 20εκ και επιτρεπόμενο ύψος 19,50μ σήμερα. Μετρώντας ΟΛΗ την οικοδομή, όροφο-όροφο, μαζί με πάχη πλακών κλπ, βγάζω 19,35μ ύψος. (προφανώς όλοι οι όροφοι σηκώθηκαν) ΑΛΛΑ η οικοδομή δεν είναι κτισμένη πρόσωπο στην ΟΓ, βρίσκεται γύρω στα 15μ μέσα στο οικόπεδο και ανάμεσα σε κράσπεδο πεζοδρομίου και πρόσοψη παρατηρείται υψομετρική διαφορά, περί τα 50εκ., η οποία και δεν προβλέπετο από την Οικοδομική Άδεια. Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής 2 : Από πού μετράται το ύψος της οικοδομής για να συγκριθεί με το μέγιστο επιτρεπόμενο? Στο καθαρό της πρόσοψης ή στο κράσπεδο της Ο.Γ.? Στο Άρθρο 15, παράγραφος 3 του ΝΟΚ αναφέρεται ότι το ύψος μετράται από το επίπεδο του τελικά διαμορφωμένου εδάφους, αν δεν βρισκόμαστε πρόσωπο με την Ο.Γ. αλλά τι γίνεται όταν έχει θεμελιωθεί η οικοδομή ψηλότερα, παρά τη άδεια? Μπορώ να κάνω χρήση του Άρθρου 15, παράγραφος 8 του ΝΟΚ και να δώσω προσαύξηση μεγίστου ύψους +1,00μ, δεδομένου ότι πληρείται η προϋπόθεση της χρήσης τουλάχιστον του 50% του εμβαδού του ισογείου για στάθμευση αυτοκινήτων? Αν το κάνω, τότε το μέγιστο επιτρεπόμενο της περιοχής πάει στα 20,50μ και μου υπερκαλύπτει και την ανισοσταθμία μεταξύ πρόσοψης και Ο.Γ. ώστε την ΥΥ του ορόφου να την υπολογίσω με αναλυτικό. Παραθέτω και φωτο της πρόσοψης του ακινήτου. Κάθε άποψη ευπρόσδεκτη, ευχαριστώ!
 2. Ίσως το κλειδί να βρίσκεται σε αυτή τη λεξούλα. ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ, όχι εκδόθηκαν. Σου λέει ανοικτά, βγάλε εσύ βεβαίωση μέχρι 31/01/2021 και ΗΤΚ δε θα θες ως τις 30/06/2021, κλείνοντάς σου το μάτι. Πουθενά δεν αναφέρεται ως ορόσημο ημερομηνία υπαγωγής, πληρωμής παραβόλου ή οτιδήποτε άλλο. Λογικό κάθε υπαγωγή μετά την 1η Φλεβάρη να θέλει ΗΤΚ όμως με βάση αυτή τη διατύπωση, νομικά είμαστε κατοχυρωμένοι να μην προβαίνουμε σε ΗΤΚ μέχρι τα τέλη Ιουνίου
 3. Ενημερωμένοι είναι, στα χαμένα είναι όλοι, όμως, με την ΗΤΚ. Κανείς δε γνωρίζει τι πρέπει να γίνει μετά την 1/2/2021 Θεωρώ, πάντως, εξαιρετικά μικρό το χρονικό διάστημα του 1 μηνός ως μεταβατικό από την πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας στην υποχρεωτική, για κάτι τόσο νέο κι άγνωστο για όλους μας. Πιο λογικό θα μου ακουγόταν το τρίμηνο και σε κάτι τέτοιο ελπίζω μετά και τον ανασχηματισμό
 4. Το τελευταίο ισχύει, καθώς στα δικαιολογητικά του Άρθρο 54 του Ν.4495/2017, όπως αυτός συμπληρώθηκε από το Ν.4759/2020 δεν υπάρχει κάποια σχετική απαίτηση.
 5. Νομίζω υπήρχε ως απαίτηση στο Ν.3843/2010 αρχικά αλλά φυσικά, στην πορεία αφαιρέθηκε.
 6. Εγώ, πάντως, ό,τι βρήκα σε Δήμο Θεσσαλονίκης ήταν 5-6 δοκιμαστικές καταχωρήσεις οικοπέδων όλες κι όλες. Κανένας δεν προχώρησε σε καταχώρηση οριζοντίου καθώς ζητάει εξουσιοδότηση από την αρχή. Κάποιοι, δε, στο facebook, διατείνονται ότι έχουν ήδη βγάλει 3-4 ταυτότητες για πελάτες τους από τη 2η κιόλας ημέρα.
 7. Αν δε δοθεί κάποια παράταση στην εφαρμογή της ΗΤΚ μετλα την 1η Φλεβάρη, λογικά θα θες τακτοποίηση και ταυτότητα. Κι εγώ αύριο δίνω βεβαίωση για ακίνητο που χει αυθαίρετα Κατ.3. Αν δεν προλάβουν να κάνουν συμβόλαιο μέχρι τέλη Γενάρη (πολυ πιθανό γιατί το ΤΑΠ αργεί 1 μήνα να βγει) τότε πάμε για ταυτότητα. Βέβαια μέσα στο Γενάρη πολλά μπορούν να γίνουν
 8. Επί της ουσίας, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να πληρώσει τακτοποίηση δεδομένα (δεν έχω βρει ούτε ένα ακίνητο σωστό πολεοδομικά στα πάντα, κουφώματα, εξώστες, τα πάντα) και ύστερα να πληρώσει και την ταυτότητα κτηρίου, όπου την τακτοποίηση θα τη μεταφέρουμε σε άλλη πλατφόρμα μόνοι μας, μαζί με σκαναρίσματα από λοιπές μελέτες πολεοδομικές, οι οποίες θα έπρεπε ήδη να είναι ψηφιοποιημένες και διαθέσιμες για το κοινό κατόπιν αίτησης. Και μετά από κάθε ΕΕΔΜΚ ή ΟΑ που θα βγάζει για εργασίες, να ξαναπερνά ταυτότητα κτηρίου για να παίρνει Update. Στο οποίο update θα πρέπει να ΞΑΝΑπεράσει όλα τα δεδομένα ο μηχανικός από την αρχή. Διασύνδεση δεν υπάρχει ούτε μεταξύ της αρχικής και της τροποποιητικής δήλωσης. Κάποιος μας κάνει πλάκα, δεν εξηγείται αλλιώς
 9. Μόνο σε μένα φαίνεται παντελώς άχρηστη η διαδικασία της ηλεκτρονικής ταυτότητας? Επί της ουσίας, σε μια πλατφόρμα σουμάρονται πολεοδομικά δεδομένα, τακτοποιήσεις με προγενέστερους Νόμους, ΠΕΑ και νομικά στοιχεία οριζοντίου ιδιοκτησίας. Πιο πολύ για ένα συμμάζεμα μου κάνει, μια αρχειοθέτηση που δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνταν να υλοποιήσουν χρόνια τώρα, παρά κάτι εποικοδομητικό. Τουλάχιστον να υπήρχε μια στοιχειώδης διασύνδεση πλατφορμων ώστε να αντλούνται δεδομένα αυτομάτως, θα βοηθούσε ιδιαίτερα. Στο ΕΚΟ το κάνανε, τραβάνε δεδομένα από taxis και buildingcert. Εδώ τίποτα, όλα μόνος σου. Και στο τέλος εκδίδεται μια ηλεκτρονική ταυτότητα, η οποία όμως μπορεί να έχει και παραλλαγές. Version 1, version 2, version 3 ανάλογα με τις αλλαγές στην ιδιοκτησία και πάει λέγοντας.
 10. @Elounda Αναζητάς το οικόπεδο, αν υπάρχει εισαγωγή με τα στοιχεία του ΚΑΕΚ και κάνεις την καταχώρησή σου με το δικό σου ΚΑΕΚ. Αν δεν υπάρχει, δημιουργείς το οικόπεδο εσύ. Το θέμα μου είναι ο αριθμός των οριζοντίων και αν μπορεί να τροποποιηθεί στη συνέχεια, αν φερ' ειπείν εισάγεις μικρότερο αριθμό οριζοντίων. @katrmp Θεωρώ ότι η ταυτότητα εκδίδεται κατά τη συμβολαιογραφική πράξη, καθώς εισάγεις και το λόγο της έκδοσης. Στο τέλος εισάγεις και τελική ημερομηνία αυτοψίας για να σου προκύψει η βεβαίωση. Επίσης, είναι διαφορετικό το "Απόσπασμα Ταυτότητας Διηρημένης Ιδιοκτησίας" από το "Πιστοποιητικό Πληρότητας της Ταυτότητας Διηρημένης Ιδιοκτησίας", το οποίο και απαιτεί πληρωμή ανταποδοτικού τέλους 20€ υπέρ ΤΕΕ (είναι που θα ήταν δωρεάν η ταυτότητα κτηρίου) και περιλαμβάνει και τη σχετική βεβαίωση μεταβίβασης. Με την πάροδο του διμήνου ζητείται επικαιροποίηση του αποσπάσματος και έκδοση νέου πιστοποιητικού με νέα βεβαίωση. Το αν ξαναπληρώνεται 20άρικο άγνωστο, όπως επίσης και το τι σημαίνει "επικαιροποίηση αποσπάσματος" Τρέχα γύρευε.
 11. Διασύνδεση δεν έχει τίποτα με τίποτα. Όλα από την αρχή, εκ του μηδενός. Τον πίνακα χιλιοστών φαντάζομαι τον θέλουν ώστε κάθε ΚΑΕΚ να κλείνει στα 1000 χιλιοστά, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι καταχωρήσεις οριζοντίων στο οικόπεδο. Βέβαια στην πράξη δε θα συμβεί αυτό και το ξέρουμε όλοι. Επίσης, το manual αναφέρει το εξής : Αν καταλαβαίνει κανείς τι ελέγχους κάνει το σύστημα, ας μας το πει κι εμάς. Σε έναν ιδανικό κόσμο, η πλατφόρμα είχε διασύνδεση με το αρχείο του κτηματολογίου και πληκτρολογώντας το ΚΑΕΚ σου εισήγαγε όλα τα δεδομένα της οριζοντίου ιδιοκτησίας. Ή στη χειρότερη σου έκανε έλεγχο ταυτοποίησης αυτών στο τέλος ή και κατά τη διάρκεια. Τα 300€ είναι λίγα, τα 500€ όμως, για την ταυτότητα, πέραν της τακτοποίησης που έτσι κι αλλιώς θα αναλάβεις, με το ανάλογο κόστος της, είναι μια χαρά θαρρώ. Προσωπικά δε θα αναλάβω ακίνητα με τακτοποίηση άλλου συναδέλφου, δε θα ήθελα να μπλέξω σε διενέξεις λόγω ελλιπούς δήλωσης. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν.
 12. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ασχοληθείς με τα κοινόχρηστα. Έχεις ανάθεση αποκλειστικά για μια συγκεκριμένη ιδιοκτησία. Με αυτήν θα ασχοληθείς. Έλεγχο τίτλου προφανώς και δε θα κάνεις, θα στον προσκομίσουν και θα τον ανεβάσεις. Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου σα διαδικασία, από μόνη της, μπορεί να κοστίσει 350-500€, μη συμπεριλαμβανομένων τακτοποιήσεων, ΠΕΑ κλπ. Δεν είπε κανένας ότι σε αυτό το ποσόν θα κάνεις και την τακτοποίηση, αυτή έχει άλλη αμοιβή, είναι χωριστό αντικείμενο. Το τι καταλαβαίνει ο τηλεθεατής δε με απασχολεί, η πραγματικότητα είναι αυτή που θα του πω εγώ όταν έρθει σε επικοινωνία μαζί μου. Η ανεύρεση φακέλου και ο έλεγχος της υφιστάμενης κατάστασης είναι εργασίες που γίνονται έτσι κι αλλιώς στα πλαίσια των εργασιών του Ν.4495/2017 οπότε δε θα βαρύνουν την ταυτότητα κτηρίου. Τα προβλήματα είναι άλλα. Δε μπορείς να κάνεις δοκιμαστικές δηλώσεις προς εξοικείωση με την πλατφόρμα καθώς σου ζητάει εξουσιοδότηση του ιδιοκτήτη, η οποία δεν αφαιρείται κιόλας στη συνέχεια. Σου ζητάει καταχώρηση πίνακα χιλιοστών της οικοδομής. Από πού κι ως πού και με ποια λογική να καταχωρήσουμε κάτι τέτοιο. Κι αν δεν υπάρχει πίνακας? Κι αν ο πίνακας στο κτηματολόγιο δεν κλείνει στα 1000 χιλιοστά (πολύ συχνό φαινόμενο) τι γίνεται? Σου ζητάει όλες τις μελέτες που αφορούν την ιδιοκτησία σου (αρχιτεκτονικά, στατικά, ΗΜ κλπ) χωρίς να σου λέει αν χρειάζεται και τα τεύχη υπολογισμών ή τι γίνεται σε περίπτωση μη σύμπτωσης της κάτοψης των μελετών με την πραγματική κατάσταση (πχ σε μια διαμερισμάτωση). Σου ζητάει στατικό έλεγχο και αποτελέσματα ΜΣΕ, αν βγάλεις ΔΕΔΟΤΑ κατηγορίας Υ στο Ν.4178/2013. Δεν υπάρχει η παραμικρή διασύνδεση με πλατφόρμες τακτοποίησης αυθαιρέτων και buildingcert και πρέπει όλες οι εισαγωγές να γίνουν χειροκίνητα εξ αρχής. Τέλος, θα γίνει ο κακός χαμός με τα δηλωθέντα εμβαδά στις αντίστοιχες καρτέλες επιφανειών και χρήσεων, ειδικά εκεί που δεν υπάρχουν συμπτώσεις με τα εμβαδά των συμβολαίων και οι συμβολαιογράφοι θα μας ζητάνε στις ταυτότητες κτηρίων να καταχωρούμε τα εμβαδά των συμβολαίων για να μην προβαίνουν σε τροποποιήσεις σύστασης. Έχει πολύ ψωμί η υπόθεση και λυπάμαι τους πρώτους που θα βγάλουν ταυτότητες, μεταξύ των οποίων και τον εαυτό μου.
 13. Το πρόβλημα ποιο είναι δεν καταλαβαίνω? Η βεβαίωση ορθά δόθηκε, οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις δεν αποτελούν αυθαίρετη κατασκευή, οι κατασκευές Κ.3 δεν απαιτούσαν, ούτε απαιτούν κάτοψη. Αν έγινε τακτοποίηση χωρίς κάτοψη, αυτή θα γίνει τώρα. Αν δόθηκε βεβαίωση με αυθαίρετα Κ.3 θα γίνει τακτοποίηση τώρα. Αυτά είναι απλά. Τα ζόρια αλλού είναι
 14. Θεωρώ ότι θα πρέπει να μην υπάρχει η παραμικρή πολεοδομική παράβαση προκειμένου να εκδοθεί ταυτότητα κτηρίου. Όλα τα ακίνητα που έλαβαν βεβαίωση μεταβίβασης με αυθαίρετα που υπάγονται στις εξαιρέσεις αναγκαστικά θα τακτοποιήσουν τα πάντα προκειμένου να βγάλουν ταυτότητα τώρα. Αναφορικά με τον εντοπισμό, είναι ο ίδιος με την πλατφόρμα των αυθαιρέτων. Εκεί πώς δήλωσαν προ 75 αυθαίρετα μετά το 11? Ό,τι προβλήματα αντιμετώπισαν εκεί, τα ίδια θα βρουν μπροστά τους κι εδώ. Εγώ εντόπισα θέμα από πολύ νωρίς. Θα πρέπει να γίνει καταχώρηση οικοπέδου πρώτα, προκειμένου επί αυτού του ΚΑΕΚ να γίνει καταχώρηση οριζοντίου ιδιοκτησίας. Και ζητά το οικόπεδο αριθμό οριζοντίων ιδιοκτησιών. Πού να ξέρουμε ακριβώς πόσες έχει? Δεν είναι δουλειά μας, ούτε έχουμε πρόσβαση σε στοιχεία κτηματολογίου για να ανοίξουμε το ΚΑΕΚ του οικοπέδου και να δούμε τι καταχωρήσεις έχει. Έπειτα, σημαντικό είναι και το θέμα όλων των μελετών, πέραν των αρχιτεκτονικών, που ζητάει η πλατφόρμα. Όταν δεν υπάρχει σύμπτωση της κάτοψης με την πραγματική κατάσταση, κατατίθεται νέα κάτοψη. Αν αυτή η ανακολουθία συνεχίζεται και στις λοιπές μελέτες τι κάνουμε με αυτές? Νέα υδραυλικά, αποχετευτικά, ΗΜ κλπ? Μιλάμε για τεράστιο όγκο δουλειάς που, αφενός χρειάζεται σύμπραξη περισσοτέρων ειδικοτήτων, αφετέρου πρέπει να πληρωθεί αναλόγως.
 15. Δεν αντελήφθην την πρώτη παράγραφο της απάντησής σου. Θεωρητικά, κάθε εργασία που έχει εκτελεστεί σε ένα ακίνητο χωρίς άδεια, ενώ θα έπρεπε να έχει εκδοθεί πρότερα είτε ΟΑ είτε ΕΕΔΜΚ θεωρείται αυθαίρετη. Τώρα το αν κρίνουμε την εργασία βάσει της ημερομηνίας που αυτή συντελέστηκε ή βάσει των σημερινών διατάξεων είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Προσωπικά ελέγχω βάσει των σημερινών διατάξεων. Εργασίες που ΣΗΜΕΡΑ δεν απαιτούν ουδεμία αδειοδότηση για την εκτέλεσή τους δεν τις θεωρώ αυθαίρετες. Ως τώρα, στο Ν.4178 δεν καθοριζόταν με σαφήνεια τι ισχύει για τέτοιου είδους εργασίες, όπως η εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης με ατομικό λέβητα Φ.Α. Υπήρχαν οι 48ωρες, αν θυμάμαι καλά. Ο Ν.4495 το ξεκαθάρισε, κάπως, με το ΦΕΚ 4520Β/2018 επίσης αλλά το ΦΕΚ 1843Β/2020 με μπέρδεψε με την απαλοιφή της επίμαχης πρότασης. Στο προκείμενο, τώρα, το Άρθρο 127 του Ν.4495/2017 δε φέρεται να έχει τροποποιηθεί, από όσο βλέπω και δεν ξέρω κατά πόσο μας αφορά στο θέμα της αδειοδότησης για την αυτονόμηση. Έχω βρει πληθώρα ακινήτων με παλαιά συστήματα κεντρικής θέρμανσης που έπαψαν να λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια και έχουν συνδεθεί στο φυσικό αέριο όλοι, χωρίς καμία αδειοδότηση. Μιλάμε για αυθαίρετες εγκαταστάσεις ή όχι? Επίσης, μια εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος θέρμανσης με ατομικό λέβητα φυσικού αερίου σε ιδιοκτησία χωρίς κανένα σύστημα θέρμανσης εγκατεστημένο (ή αυτόνομο, αν θεωρήσουμε ότι θερμαίνεται με κλιματιστικά, ηλεκτρικά σωματάκια κλπ) χρειάζεται έκδοση ΕΕΔΜΚ ή όχι?
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.