Jump to content

thessalon-77

Members
 • Content Count

  174
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

10 Ουδέτερη

About thessalon-77

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

1,666 profile views
 1. Θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος συναδελφος γνωρίζει τεχνικες προδιαγραφες αιθουσων διδασκαλιας δημοτικου σχολειου. Ρωτώ ως γονιός διότι στο δημοτικό σχολείο που πηγαινουν τα παιδά μου εχει παρατηρηθεί φαινόμενο υπερβολικά μικρών τάξεων (ισως λόγω αύξησης των παιδιων στο σχολειο) και θα ήθελα να δω ελάχιστα απαιτούμενα τετραγωνικά μέτρα / αίθουσα διδασκαλίας καθώς και ελάχιστες απαιτούμενες διαστάσεις αιθουσών διδασκαλίας και αν οι χώροι στις αίθουσες διδασκαλίας διακρίνονται σε ωφέλιμοι προς εκπαιδευτικό, ωφέλιμοι για μαθητές , ωφέλιμοι για λοιπές δραστηριότητες καθημερινότητας κτλ. Παρακαλώ πολύ την συμμετοχή όποιου γνωρίζει διότι όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Μιλάμε για παιδιά.
 2. Για αυθαιρεσία (κλείσιμο "τυφλού" φωταγωγού ο οποίος δεν φαίνεται από πουθενά διότι "κολλάει" και σε όμορο κτίριο) στον παραδοσιακό οικισμό Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 116, μόνο τεχνική έκθεση μηχανικού στην οποία "......τεκμηριώνεται ότι η αυθαίρετη κατασκευή προσαρμόζεται και δεν αντίκειται στους γενικούς μορφολογικούς κανόνες του τίθενται από τις ειδικές διατάξεις"; Επειδή δεν μου έχει τύχει περίπτωση στον παραδοσιακό οικισμό Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης ρωτώ μήπως μου διαφεύγει κάτι. Επίσης νομίζω ότι την τεχνική έκθεση μπορεί κάλλιστα να την υπογράψει και πολιτικός μηχανικός διότι σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 99/ΦΕΚ 187/05-11-2018 έχει δικαίωμα σε : α) Εκπόνηση Αρχιτεκτονικών Μελετών Κτηριακών Έργων, β) Εκπόνηση μελετών περιβάλλοντος χώρου εκτός των Μεμονωμένων κηρυγμένων Μνημείων και διατηρητέων Κτηρίων, γ) Εκπόνηση μελετών Αστικού Σχεδιασμού, Αστικής αναζωογόνησης, Αστικής ανάπλασης και Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, δ) Εκπόνηση μελετών Αρχιτεκτονικής Τοπίου εκτός των μελετών φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και έργων πρασίνου. ιγ. Εκπόνηση μελετών βιοκλιματικής ή περιβαλλοντικής αναβάθμισης, επανάχρησης και επανασχεδιασμού υφιστάμενων υπαίθριων χώρων και τμημάτων πόλης.
 3. Ευχαριστώ θερμά για την πρότασή σου. Ήλπιζα απλά κάποιος συνάδελφος τοπογράφος να είχε κάποια ανάλογη περίπτωση και να μας διαφώτιζε.
 4. Θα μπορούσε κάποιος συνάδελφος τοπογράφος (ειμαι πολιτικός) να μου πεί αν η συμβολαιογραφική συνένωση (οχι με πραξη τακτοποιησης) με την ανταλλαγή μεταξύ τους ιδανικών μεριδίων (έτσι γράφει το συμβόλαιο) δυο ομορων κατά παρέκκλιση οικοπέδων δημιουργεί ένα νεο κατά παρέκκλιση οικόπεδο ή το οικόπεδο που προκύπτει ανήκει στον κανόνα της αρτιότητας & οικοδομησιμότητας . Συγκεκριμένα το ελάχιστο όριο αρτιοτητας&οικοδομησιμότητας της περιοχής είναι 200τμ και η παρέκκλιση αναγράφει: "θεωρούνται αρτια και οικοδομήσιμα τα οικοπεδα με τις διαστασεις και το εμβαδον τουν που ειχαν βάσει νόμιμων τίτλων μέχρι την ημερα δημοσιευσης του Π.Δ.47.5.79 ΦΕΚ 313/Δ/31.5.79 " (αφορά Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης) και το κάθε ενα οικόπεδο ήταν 80τμ και το συνενωμενο οικοπεδο (ετος συμβολαιου 2003) είναι 160τμ. Αρα το οικοπεδο που προέκυψε από την συμβολαιογραφική συνένωση (οχι πραξη τακτοποιησης) με εμβαδό 160τμ ειναι αρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση; Αναφορά σε νομοθεσία δεκτή.
 5. Νομίζω πως η τροποποίηση ενός νόμου δηλαδή του Ν.4495/17 δεν μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση αλλά με τροπολογία κτλ που τροποποιεί τον νόμο. Μηπως κάποιος συνάδελφος που είναι κοντά στα όργανα του ΤΕΕ γνωρίζει κάτι;
 6. Από όσο διάβασα, με αρκετή επιμέλεια μπορώ να πώ, όχι δεν εμφανίζεται στο κείμενο η παράταση του 4178 που αναμέναμε σε αυτό το κείμενο. Πλεον μενουν πολύ λιγες μερες για να κατατεθεί και να ψηφιστεί.
 7. Καλημέρα. Μια διόρθωση της απάντησής μου επί του θέματος της τοποθέτησης Α/Θ σε ταράτσα, όπου την αποκλειστική χρήση τμήματός της έχει ο ενδιαφερόμενος για την τοποθέτηση :
  Σύμφωνα με τροποποίηση της παρ. 2  του άρθρου 19 του ΝΟΚ, που προέκυψε με το άρθρο 7, παρ. 23 του Ν. 4315/2014 (ΦΕΚ Α 269/24-12-2014), ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΑΙ η τοποθέτηση Α/Θ στην ταράτσα οικοδομής, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις κατά το ερώτημά σας::

  1. Χωρίς ΕΕΔΜΚ ("διασκευή" - συμμετοχή στο πάγιο) είτε ο ιδιοκτήτης έχει την αποκλειστική χρήση στο σημείο που την τοποθετεί είτε επιτρέπεται η τοποθέτηση Α/Θ ("σύστημα θέρμανσης" ή "σύστημα παραγωγής ΖΝΧ") από τον κανονισμό της πολυκατοικίας είτε απολαμβάνει της συναίνεσης της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών από πρακτικό Γενικής Συνέλευσης.
  2. Με ΕΕΔΜΚ: Όταν δεν υπάρχει κάποια από τις 3 υποπεριπτώσεις της περίπτωσης 1. 

  Ακολουθεί η σχετική τροποποίηση του άρθρου 19 του ΝΟΚ:

  Στην παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4067/2012 αντικαθίστανται οι περιπτώσεις α΄ και β΄ ως εξής:

  α) Σε νέα και υφιστάμενα κτίρια, χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ. και μέγιστου ύψους 3,40 μ., με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 80%της συνολικής επιφάνειας του δώματος και με αναλογία
  ένα (1) τ.μ. χώρου ανά πέντε (5) τ.μ. φύτευσης.

  β) Καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό, πύργοι ψύξης και δοχεία διαστολής, φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντλίες θερμότητας

  1. thessalon-77

   thessalon-77

   Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Πολύ κατανοητά.

    

 8. Ευχαριστώ για την απάντηση ομως για ποιά πεδία αναφέρεστε; Να εχει αναγραφεί δηλαδή στο παράρτημα III η κατηγορία 3.Γ και η κατηγορία 4.Δ; Οι κατηγορίες του παραρτήματος ΙΙΙ δεν είναι δεσμευτικές σωστά; Μήπως αναφέρεστε στο πεδίο : "Ο ταμιευτήρας αποθήκευσης του ΖΝΧ είναι ενσωματωμένος στο σύστημα θέρμανσης; *" ; Αν αναφέρεστε σε αυτό το πεδίο τότε συμφωνώ ότι αν κάποιος είχε ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ ενσωματωμένο στο σύστημα θέρμανσης θα έπρεπε να είχε επιλεχθεί το συγκεκριμένο πεδίο κατά τη διαδικασία της αίτησης. Εγώ αναφέρομαι όμως σε αντλια θερμότητας που παράγει και ζεστό νερό χρήσης αλλά δεν έχει ενσωματωμένο ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ αν μπορεί να υπαχθεί στο παράρτημα VI τόσο στην παρέμβαση 3.Γ. όσο και στη παρέμβαση 4.Δ.
 9. Ευχαριστώ για την απάντηση ομως για ποιά πεδία αναφέρεστε; Να εχει αναγραφεί δηλαδή στο παράρτημα III η κατηγορία 3.Γ και η κατηγορία 4.Δ; Οι κατηγορίες του παραρτήματος ΙΙΙ δεν είναι δεσμευτικές σωστά; Μήπως αναφέρεστε στο πεδίο : "Ο ταμιευτήρας αποθήκευσης του ΖΝΧ είναι ενσωματωμένος στο σύστημα θέρμανσης; *" ; Αν αναφέρεστε σε αυτό το πεδίο τότε συμφωνώ ότι αν κάποιος είχε ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ ενσωματωμένο στο σύστημα θέρμανσης θα έπρεπε να είχε επιλεχθεί το συγκεκριμένο πεδίο κατά τη διαδικασία της αίτησης. Εγώ αναφέρομαι όμως σε αντλια θερμότητας που παράγει και ζεστό νερό χρήσης αλλά δεν έχει ενσωματωμένο ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ αν μπορεί να υπαχθεί στο παράρτημα VI τόσο στην παρέμβαση 3.Γ. όσο και στη παρέμβαση 4.Δ.
 10. Θα ηθελα την βοήθεια κάποιου που είχε στο Εξοικονομώ περίπτωση με αντλία θερμότητας και επειδή εκπνέει η προθεσμία του ωφελουμένου αν ξέρει κάποιος ας μου απαντήσει άμεσα: Αντλια θερμότητας 11kw που εχει τοποθετηθεί σε διαμέρισμα για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης μπορεί να συμπεριληφθεί τόσο στην κατηγορία 3.Γ (αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης με σύστημα Α/Θ θέρμανσης - ψύξης) όσο και στην κατηγορία 4.Δ (συστημα παροχής ΖΝΧ με αντλία θερμότητας) ; Δηλαδή να φτάσει στο όριο των 6.600€ απο την κατηγορία 3.Γ και 1.500€ απο την κατηγορία 4.Δ.
 11. Σαφής και κατανοητή η κατάθεσή της άποψής σας. Η αρχική μου όμως τοποθέτηση ήταν αν διαμέρισμα το οποίο έχει θερμοσυσσωρρευτές (τοπική θέρμανση χωρίς πχ συλλέκτη σε κοινόχρηστο χώρο κτλ) και αλλάζει το σύστημα θέρμανσής του σε θέρμανση με αντλία θερμότητας με δίκτυο διανομής με σωληνώσεις και μέσο μεταφοράς το νερό και τερματικές μονάδες θερμαντικά σώματα απαιτείται να εκδωθεί οικ. άδεια ή ΕΕΜΚ . Από τα παραπάνω αντιλαμβάνομαι πως δεν απαιτείται οικ. αδεια διότι δεν τίθεται θέμα αυτονόμησης από κεντρικό σύστημα παραγωγής θερμότητας. Σωστά ως εδώ; Απο εκεί και πέρα πρέπει να ελεγχθεί η όδευση των σωληνώσεων. Αν πχ το σύνολο της αντλίας θερμότητας τοποθετηθεί στο δάπεδο του εξώστη του διαμερίσματος εξακολουθεί να μην απαιτείται άδεια. Σωστα; Αν ομως (συμφωνα με τα λεγομένα σας στην παραπάνω 3η παραγραφό σας) πχ τοποθετηθεί στο δώμα της οικοδομής (κατι αρκετά διαδεδομένο για τα διαμερίσματα του τελευταιου ορόφου) ή κάποιο τμήμα της στην όψη της οικοδομής τότε απαιτείται οικ. άδεια ή ΕΕΜΚ εκτός αν τύχει της συναίνεσης των ιδιοκτητών για τις διελεύσεις του συστήματος θέρμανσης οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται και πάλι οικ. αδεια ή ΕΕΜΚ. Σωστό και αυτό;
 12. Πραγματικά θα ήταν πολύ χρησιμη η ενημέρωση των εδαφίων του κτιριοδομικού και στην ανακοίνωση του Ά κυκλου του Προγράμματος σχετικά με τις απαιτούμενες από αυτό άδειες ανά επιμέρους παρεμβαση (η αλήθεια είναι πως όσο κι αν εψαξα δεν μπόρεσα να την βρω την ανακοίνωση).
 13. Η απορία δεν εγκειται στο αν η αντλια θερμοτητας ειναι αυτονομο συστημα θερμανσης ή όχι αλλά αν ειναι στην κατηγορία των κλιματιστικών που αναφέρονται στο άρθρο 30 , παρ.η , του Ν.4495/2017. (αλλωστε μπορει μια αντλια θερμοτητας να χρησιμοποιηθεί και μόνο για ψύξη). Επίσης στον κτιριοδομικό δεν βρηκα να αναφερει για ορισμο τι ειναι κλιματιστικό (ουτε στο αρθρο 27 που αναφερει για εγκατασταση θερμανσης ουτε στο αρθρο 28 που αναφερει για εγκατασταση κλιματισμού). Μηχανολογικα δηλαδη η αντλια θερμοτητας ειναι ιδιας φιλοσοφίας με το κλιματιστικό ή ισως ακομη καλυτερα το κλιματιστικό είναι αντλία θερμότητας ή όχι; Εχει την ιδια λειτουργία; Ασχετα με το δικτυο διανομης.
 14. Δηλαδή για αδεια λειτουργιας ιατρείου σε χώρο καταστηματος απαιτειται καποια διαδικασία; πχ ενημερωση για αλλαγη χρησης; (το καταστημα εχει εξαιρεση απο κατεδαφιση με Ν.1337/83 και δεν ειμαι σιγουρος οτι τα αυθαιρετα αλλαζουν χρηση).
 15. Τι να πε κανεις. Το θεμα ειναι οτι εχει ενημερωση λεει απο το υπουργειο. Ας περιμενουμε μεχρι αυριο που θα βγουν καποια νεα απο το ΕΚΟΙΙ.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.