Jump to content

thessalon-77

Members
 • Content Count

  169
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

9 Ουδέτερη

About thessalon-77

 • Rank
  Παλιό Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Recent Profile Visitors

1,609 profile views
 1. Καλημέρα. Μια διόρθωση της απάντησής μου επί του θέματος της τοποθέτησης Α/Θ σε ταράτσα, όπου την αποκλειστική χρήση τμήματός της έχει ο ενδιαφερόμενος για την τοποθέτηση :
  Σύμφωνα με τροποποίηση της παρ. 2  του άρθρου 19 του ΝΟΚ, που προέκυψε με το άρθρο 7, παρ. 23 του Ν. 4315/2014 (ΦΕΚ Α 269/24-12-2014), ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΑΙ η τοποθέτηση Α/Θ στην ταράτσα οικοδομής, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις κατά το ερώτημά σας::

  1. Χωρίς ΕΕΔΜΚ ("διασκευή" - συμμετοχή στο πάγιο) είτε ο ιδιοκτήτης έχει την αποκλειστική χρήση στο σημείο που την τοποθετεί είτε επιτρέπεται η τοποθέτηση Α/Θ ("σύστημα θέρμανσης" ή "σύστημα παραγωγής ΖΝΧ") από τον κανονισμό της πολυκατοικίας είτε απολαμβάνει της συναίνεσης της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών από πρακτικό Γενικής Συνέλευσης.
  2. Με ΕΕΔΜΚ: Όταν δεν υπάρχει κάποια από τις 3 υποπεριπτώσεις της περίπτωσης 1. 

  Ακολουθεί η σχετική τροποποίηση του άρθρου 19 του ΝΟΚ:

  Στην παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4067/2012 αντικαθίστανται οι περιπτώσεις α΄ και β΄ ως εξής:

  α) Σε νέα και υφιστάμενα κτίρια, χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ. και μέγιστου ύψους 3,40 μ., με προϋπόθεση τη δημιουργία φυτεμένου δώματος που καλύπτει το 80%της συνολικής επιφάνειας του δώματος και με αναλογία
  ένα (1) τ.μ. χώρου ανά πέντε (5) τ.μ. φύτευσης.

  β) Καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό, πύργοι ψύξης και δοχεία διαστολής, φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντλίες θερμότητας

  1. thessalon-77

   thessalon-77

   Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Πολύ κατανοητά.

    

 2. Ευχαριστώ για την απάντηση ομως για ποιά πεδία αναφέρεστε; Να εχει αναγραφεί δηλαδή στο παράρτημα III η κατηγορία 3.Γ και η κατηγορία 4.Δ; Οι κατηγορίες του παραρτήματος ΙΙΙ δεν είναι δεσμευτικές σωστά; Μήπως αναφέρεστε στο πεδίο : "Ο ταμιευτήρας αποθήκευσης του ΖΝΧ είναι ενσωματωμένος στο σύστημα θέρμανσης; *" ; Αν αναφέρεστε σε αυτό το πεδίο τότε συμφωνώ ότι αν κάποιος είχε ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ ενσωματωμένο στο σύστημα θέρμανσης θα έπρεπε να είχε επιλεχθεί το συγκεκριμένο πεδίο κατά τη διαδικασία της αίτησης. Εγώ αναφέρομαι όμως σε αντλια θερμότητας που παράγει και ζεστό νερό χρήσης αλλά δεν έχει ενσωματωμένο ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ αν μπορεί να υπαχθεί στο παράρτημα VI τόσο στην παρέμβαση 3.Γ. όσο και στη παρέμβαση 4.Δ.
 3. Ευχαριστώ για την απάντηση ομως για ποιά πεδία αναφέρεστε; Να εχει αναγραφεί δηλαδή στο παράρτημα III η κατηγορία 3.Γ και η κατηγορία 4.Δ; Οι κατηγορίες του παραρτήματος ΙΙΙ δεν είναι δεσμευτικές σωστά; Μήπως αναφέρεστε στο πεδίο : "Ο ταμιευτήρας αποθήκευσης του ΖΝΧ είναι ενσωματωμένος στο σύστημα θέρμανσης; *" ; Αν αναφέρεστε σε αυτό το πεδίο τότε συμφωνώ ότι αν κάποιος είχε ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ ενσωματωμένο στο σύστημα θέρμανσης θα έπρεπε να είχε επιλεχθεί το συγκεκριμένο πεδίο κατά τη διαδικασία της αίτησης. Εγώ αναφέρομαι όμως σε αντλια θερμότητας που παράγει και ζεστό νερό χρήσης αλλά δεν έχει ενσωματωμένο ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ αν μπορεί να υπαχθεί στο παράρτημα VI τόσο στην παρέμβαση 3.Γ. όσο και στη παρέμβαση 4.Δ.
 4. Θα ηθελα την βοήθεια κάποιου που είχε στο Εξοικονομώ περίπτωση με αντλία θερμότητας και επειδή εκπνέει η προθεσμία του ωφελουμένου αν ξέρει κάποιος ας μου απαντήσει άμεσα: Αντλια θερμότητας 11kw που εχει τοποθετηθεί σε διαμέρισμα για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης μπορεί να συμπεριληφθεί τόσο στην κατηγορία 3.Γ (αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης με σύστημα Α/Θ θέρμανσης - ψύξης) όσο και στην κατηγορία 4.Δ (συστημα παροχής ΖΝΧ με αντλία θερμότητας) ; Δηλαδή να φτάσει στο όριο των 6.600€ απο την κατηγορία 3.Γ και 1.500€ απο την κατηγορία 4.Δ.
 5. Σαφής και κατανοητή η κατάθεσή της άποψής σας. Η αρχική μου όμως τοποθέτηση ήταν αν διαμέρισμα το οποίο έχει θερμοσυσσωρρευτές (τοπική θέρμανση χωρίς πχ συλλέκτη σε κοινόχρηστο χώρο κτλ) και αλλάζει το σύστημα θέρμανσής του σε θέρμανση με αντλία θερμότητας με δίκτυο διανομής με σωληνώσεις και μέσο μεταφοράς το νερό και τερματικές μονάδες θερμαντικά σώματα απαιτείται να εκδωθεί οικ. άδεια ή ΕΕΜΚ . Από τα παραπάνω αντιλαμβάνομαι πως δεν απαιτείται οικ. αδεια διότι δεν τίθεται θέμα αυτονόμησης από κεντρικό σύστημα παραγωγής θερμότητας. Σωστά ως εδώ; Απο εκεί και πέρα πρέπει να ελεγχθεί η όδευση των σωληνώσεων. Αν πχ το σύνολο της αντλίας θερμότητας τοποθετηθεί στο δάπεδο του εξώστη του διαμερίσματος εξακολουθεί να μην απαιτείται άδεια. Σωστα; Αν ομως (συμφωνα με τα λεγομένα σας στην παραπάνω 3η παραγραφό σας) πχ τοποθετηθεί στο δώμα της οικοδομής (κατι αρκετά διαδεδομένο για τα διαμερίσματα του τελευταιου ορόφου) ή κάποιο τμήμα της στην όψη της οικοδομής τότε απαιτείται οικ. άδεια ή ΕΕΜΚ εκτός αν τύχει της συναίνεσης των ιδιοκτητών για τις διελεύσεις του συστήματος θέρμανσης οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται και πάλι οικ. αδεια ή ΕΕΜΚ. Σωστό και αυτό;
 6. Πραγματικά θα ήταν πολύ χρησιμη η ενημέρωση των εδαφίων του κτιριοδομικού και στην ανακοίνωση του Ά κυκλου του Προγράμματος σχετικά με τις απαιτούμενες από αυτό άδειες ανά επιμέρους παρεμβαση (η αλήθεια είναι πως όσο κι αν εψαξα δεν μπόρεσα να την βρω την ανακοίνωση).
 7. Η απορία δεν εγκειται στο αν η αντλια θερμοτητας ειναι αυτονομο συστημα θερμανσης ή όχι αλλά αν ειναι στην κατηγορία των κλιματιστικών που αναφέρονται στο άρθρο 30 , παρ.η , του Ν.4495/2017. (αλλωστε μπορει μια αντλια θερμοτητας να χρησιμοποιηθεί και μόνο για ψύξη). Επίσης στον κτιριοδομικό δεν βρηκα να αναφερει για ορισμο τι ειναι κλιματιστικό (ουτε στο αρθρο 27 που αναφερει για εγκατασταση θερμανσης ουτε στο αρθρο 28 που αναφερει για εγκατασταση κλιματισμού). Μηχανολογικα δηλαδη η αντλια θερμοτητας ειναι ιδιας φιλοσοφίας με το κλιματιστικό ή ισως ακομη καλυτερα το κλιματιστικό είναι αντλία θερμότητας ή όχι; Εχει την ιδια λειτουργία; Ασχετα με το δικτυο διανομης.
 8. Δηλαδή για αδεια λειτουργιας ιατρείου σε χώρο καταστηματος απαιτειται καποια διαδικασία; πχ ενημερωση για αλλαγη χρησης; (το καταστημα εχει εξαιρεση απο κατεδαφιση με Ν.1337/83 και δεν ειμαι σιγουρος οτι τα αυθαιρετα αλλαζουν χρηση).
 9. Τι να πε κανεις. Το θεμα ειναι οτι εχει ενημερωση λεει απο το υπουργειο. Ας περιμενουμε μεχρι αυριο που θα βγουν καποια νεα απο το ΕΚΟΙΙ.
 10. Καλημέρα. Για διαμερισμα που δεν ειχε κεντρικη θερμανση (ειχε θερμοσσυσωρευτες) και θα τοποθετηθεί αντλια θερμοτητας απαιτειται ΕΕΜΚ ή βάση του άρθρου 40, παρ.η , Ν.495/17 σε συνδυασμο με το αρθρο 16, παρ.10 του Ν.4067/12 (νοκ) λογω οτι μηχανολογικα η αντλια θερμοτητας ειναι κλιματιστικο δεν απαιτειται οικ. αδεια ή ΕΕΜΚ; Εχει κανει καποιος παρεμβαση με αντλια θερμοτητας; Του ζητησαν ΕΕΜΚ;
 11. Καλημερα. Εχει κανεις καποια ενημερωση για το παρακάτω link με τιτλο: "Στην απ’ έξω τα "μπλοκάκια" από το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον" https://www.capital.gr/oikonomia/3369985/stin-ap-exo-ta-mplokakia-apo-to-exoikonomo-kat-oikon?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR3T_p0eCLVSK8hweLBshviOPBNhKR0Oi3FouVgxx6EMw8siNArJsNJ8VH8#Echobox=1562305505
 12. Πήγε σήμερα πελάτης μου να εξοφλήσει το υπολοιπόμενο πρόστιμο του Ν.3843/10 και του ειπαν απο την τράπεζα οτι δεν μπορεί να πληρώσει με τον κωδικό πληρωμής που αναγράφεται στο έγγραφο του Ν.3843/10 διότι δεν το δέχεται το σύστημα. Πήγε στην προϊσταμένη της πολεοδομίας η οποία του είπε οτι πρεπει να πληρωθεί μεσω τραπεζης το προστιμο. Εκανες κάποιος ή πελάτης του την διαδικασία πληρωμής του υπόλοιπου προστίμου Ν.3843/10 ; Αν ναι πως το πλήρωσε το ποσό; Με τι κωδικό πληρωμής;
 13. Από όσω έψαξα κι εγώ συμφωνώ ότι δεν βρέθηκε πουθενά τέτοια ανακοίνωση αλλά ακόμη και το ΤΕΕ έχει δημοσιοποιήσει την είδηση καθώς φυσικά και πολλά άλλα επικαιρα site, τα οποία όλοι τα γνωρίζουμε. Αυτο αποδυκνύει ότι η προθεση του ΥΠΕΚΑ ειναι να το τρέξει το πρόγραμμα. Αν θα τα καταφέρει όμως λόγω εκλογών αυτό είναι άλλο θέμα. Η διαίσθησή μου λέει ότι λόγω εκλογών θα πάει αρχές Σεπτέμβρη αλλά άγνωσται αι βουλαί του ΥΠΕΝ.
 14. Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση και τεκμηριωμένη απάντησή σου. Απλά αναρωτιόμουν μήπως γνωρίζει κάποιος κάτι περισσότερο αν στα 25 τμ περιλαμβάνονται και κατασκευές που είναι αυθαίρετες μόνο λόγω υπέρβασης ύψους .
 15. Διαμέρισμα 150τμ κατασκευής 2000, με διαφορετικές εσωτερικές διαρρυθμίσεις (οι οποίες δεν θα δηλωθούν στον Ν.4495/17) και με Υπέρβαση Ύψους 20 εκατοστά απαιτεί τεχνική έκθεση μη αυξησης κατακορύφων φορτίων ανω του 20% για να λάβει απαλλαγή Μελέτης Στατικής Επάρκειας ή λαμβάνει απαλλαγή λόγω αυθαίρετων κατασκευών που δεν υπερβαίνουν τα 25τμ αφού στην ουσία δεν κατασκευάστηκαν παραπάνω μέτρα σε σχέση με την οικοδομική άδεια; Το ρωτώ διότι οι εσωτερικές διαρρυθμίσεις ενδεχομένως να προκαλέσουν υπέρβαση του 20% των κατακόρυφων φορτίων.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.