Jump to content

architect_duth

Core Members
 • Posts

  3,747
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

architect_duth last won the day on September 24 2013

architect_duth had the most liked content!

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Τοποθεσία
  Θεσσαλονίκη
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Recent Profile Visitors

4,848 profile views

architect_duth's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

 • Very Popular Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare
 • Posting Machine Rare
 • Dedicated Rare

Recent Badges

665

Reputation

 1. Η αρχική έκθεση αυτοψίας ήταν το 1990 και από τότε να φανταστώ η πολεοδομία δεν έστελνε τα ραβασάκια. Τα θυμήθηκαν μετά το 2010 και τα ξαναξεκίνησαν αλφαβητικά, μέχρι που το 2020 ήρθε και η σειρά του πελάτη σου. Τώρα, όσον αφορά το ερώτημά σου, δυστυχώς οι υπάλληλοι στις πολεοδομίες πολλές φορές ζητάνε πράγματα εκτός νόμου. Προσωπικά, κάποιες αναστολές που έκανα κατέθετα στο όνομα του ιδιοκτήτη κατευθείαν στο πρωτόκολλο αίτηση που επισυνάπτω. Αίτηση αναστολής 4178.docx
 2. Εάν είναι ΚΧ, τότε έχεις ΥΔ ΚΧ. Εάν είναι ΒΧ, τότε είναι ΟΚ (όσον αφορά τη χρήση). Από κει και πέρα, όσον αφορά το ύψος, είτε είναι ΚΧ είτε είναι ΒΧ θα το έβαζα με αναλυτικό, γιατί η μονοκατοικία σου δεν υπερβαίνει το ύψος της περιοχής.
 3. Εάν δεν περνάς το ύψος της περιοχής, τότε την υπέρβαση του ύψους των 60εκ. την υπολογίζεις και τη χρεώνεις με αναλυτικό. Δλδ 60 εκ. τούβλα, σοβάδες κλπ.
 4. Όχι. Αντιθέτως, πιστεύω ότι αυτό είναι το σωστό. Απλά επειδή το συγκεκριμένο πεδίο του ΦΕΜ είναι τυπικό κ πλέον έχουν καταργηθεί νόμιμες αμοιβές κ κρατήσεις υπέρ ΤΕΕ κ ΤΣΜΕΔΕ, έχω σταματήσει να υπολογίζει τις αμοιβές ΤΕΕ.
 5. Καταρχάς να σου πω ότι το ΦΕΜ είναι υποχρεωτικό από το 1ο €. Η παρακράτηση μεταξύ επιτηδευματιών είναι για ΤΠΥ άνω των 300€. ΤΠΥ άνω των 500€, θα πρέπει να εξοφλείται μέσω τράπεζας και όχι με μετρητά. ΑΠΥ άνω των 1500€, θα πρέπει να εξοφλείται μέσω τράπεζας και όχι με μετρητά. (Εάν έχει αλλάξει αυτό, ας με διορθώσει κάποιος συνάδερφος). Πάμε τώρα σε αυτό που ρωτάς: Θα πας στο taxisnet και θα βρεις στις εφαρμογές αυτό: "Δήλωση απόδοσης προκαταβλητεόυ φόρου στις αμοιβές Αρχιτεκτόνων & Μηχανικών". Μετά πατάς "ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ" και μετά "ΥΠΟΒΟΛΗ". Στο πεδίου του ΑΦΜ γράφεις το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και παραδίπλα το ποσοστό του. Μετά πας στη σελίδα 2. Αξία έργου εγώ βάζω την αμοιβή μου. Παλαιότερα στις αρχές, έβαζα την ελάχιστη τιμή που έβγαζα από το σύστημα του ΤΕΕ. Αυτό, προσωπικά, το έχω αφήσει χρόνους!! Το ίδιο ποσό στη μελέτη και μηδέν στην επίβλεψη και στο τοπογραφικό κλπ. Τα ίδια και παρακάτω. Ξανά ΑΦΜ και ποσοστό. Μετά: Διεύθυνση, ΔΟΥ, περιγραφή, αξία (αμοιβή) και τετραγωνικά μέτρα. Μετά πατάς υποβολή, βγαίνει η πληρωμή που είναι το 10% της αμοιβής σου, το πληρώνεις την ίδια μέρα και μετά την επόμενη ξαναμπαίνεις και εκεί στην αρχή πατάς "ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ" και μετά πας στη δήλωσή σου και πατάς "ΠΡΟΒΟΛΗ-ΒΕΒΑΙΩΣΗ".
 6. Με τον Ν.4759/20 τροποποιήθηκε η παρ. 5 με τις εξαιρέσεις και στο Α έχει προστεθεί το εξής: α) τα κτίρια που έχουν μοναδική πρόσβαση σε δρόμο με βαθμίδες ή βρίσκονται σε οικόπεδα στα οποία η ελάχιστη διαφορά στάθμης του φυσικού εδάφους στην οικοδομική γραμμή από την επιφάνεια του πεζοδρομίου είναι μεγαλύτερη από 2,50 μ., ή το πεζοδρόμιο έμπροσθεν αυτών έχει πλάτος μικρότερο του 0,70 μ. (μη συμπεριλαμβανομένου του κρασπέδου), μέχρι να διαμορφωθεί ο εξωτερικός κοινόχρηστος χώρος κίνησης πεζών. ΕΡΩΤΗΣΗ: Μελετώ νέο κτήριο ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, εμβαδού δόμησης 240 τ.μ. αποτελούμενο από υπόγειο (αποθήκες) - ισόγειο (4 μικρά διαμερίσματα) - πρώτος με σοφίτες (4 μικρά διαμερίσματα). Βρίσκεται εντός παλαιού οικισμού κάτω των 2000 στη Χαλκιδική, όπου δηλαδή δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό. Επίσης, εντός του χωριού σε εκείνο το σημείο (όπως και σε πολλά άλλα σημεία) δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, παρά μόνο δρόμος όπου Ο.Γ. με Ρ.Γ. συμπίπτουν. Συνεπώς, δεν έχω καθόλου"πεζοδρόμιο έμπροσθεν". 1) Σ' αυτήν την περίπτωση, απαιτείται τελικά μελέτη ΚΑΙ υλοποίηση για πρόσβαση ΑμεΑ στο κτήριο ή όχι;;; 2) Εάν απαιτείται, θα απαιτείται η πρόσβαση των ΑμεΑ μόνο σε ισόγειο και όροφο ή και στο υπόγειο όπου υπάρχουν αποθήκες, βοηθητικές για τη χρήση του κτηρίου ως ενοικιαζόμενα διαμερίσματα;;; ΥΓ: Στο κτήριο θα υπάρχουν όπως είπα 8 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, αλλά ως ιδιοκτησία θα είναι 1.
 7. Απ' ότι κατάλαβα έχεις απλά "κατασκευή" και όχι κλειστό χώρο. Συνεπώς, πας με αναλυτικό. Λογικά είσαι και ΚΑΤ. 5, αν δεν είναι προ του 1983, οπότε δες εάν στην περιοχή σου μπορείς να κάνεις υπαγωγή ΚΑΤ. 5.
 8. Το κτήριό σου απ' ότι κατάλαβα είναι παντελώς αυθαίρετο;; Χωρίς ο.α. δηλαδή;; Τι ύψος έχεις;
 9. Χρειάζεσαι άδεια και βέβαια το αγροτεμάχιο να είναι άρτιο κ οικοδομήσιμο, όπως λέει και ο φίλος Δημήτρης. Ο όρος "τροχοβίλα" παραπέμπει κανονικά σε τροχόσπιτο, άρα για να είναι ΟΚ μέσα στο αγροτεμάχιο θα πρέπει να έχει πινακίδες, να μην είναι σταθερά τοποθετημένο με συνδέσεις ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ κλπ.
 10. Το ύψος κτηρίου είναι κάτω από το δοκάρι της στέγης (βλ. σχέδια από Τ.Ο. ΝΟΚ). Το ύψος της στέγης είναι από κάτω από το δοκάρι της, έως το ανώτερο σημείο της. (Με τις τελευταίες τροποποιήσεις του ΝΟΚ, στο ύψος στέγης δεν περιλαμβάνεται τυχόν θερμομόνωση και επικαλύψεις) Πάντως εάν υπάρχει συνεννόηση των ιδιοκτητών στο κτήριο, θα μπορούσες να τα κάνεις όλα με 1 δήλωση.
 11. Εφόσον δεν ξεπερνάς το ύψος της περιοχής, ναι μεν το πας ως ΥΔ, αλλά το ύψος το τακτοποιείς ως Λ.Π..
 12. Ως προς το ύψος είσαι ΟΚ, αφού είναι 2.55μ., αλλά παραμένει υπόγειο;; Δηλαδή τι γίνεται με φωτισμό - αερισμό;;
 13. Έχει ξανασυζητηθεί πολλάκις, αλλά δεν έβγαλα άκρη με το διάβασμα και τώρα που το βρήκα μπροστά μου θέλω να ρωτήσω για ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΥΨΟΥΣ λόγω προσθήκης ορόφου. Η άδεια (εκτός σχεδίου - εξαντλούσε τον ΣΔ) είχε πχ 200 τ.μ. ισόγειο με ύψος κτηρίου έως τη στέγη 4,00μ. (1,00μ. μπάζωμα και 3,00μ. η κατοικία). Λόγω 1 ορόφου, το επιτρεπόμενο ύψος ήταν 4,00μ. ΣΗΜΕΡΑ: Έχει χτιστεί επιπλέον όροφος 200τ.μ. ως προσθήκη καθ' ύψος, με ύψος ορόφου 3,00μ.. Το συνολικό ύψος κτηρίου έως τη νέα στέγη είναι 1+3+3= 7,00μ. Το επιτρεπόμενο ύψος για 2 ορόφους είναι 7,50μ. ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτός από την ΥΔ για τα 200τ.μ. του ορόφου, έχω και ΥΥ ή αυτή θα πάει ως 1 λοιπή παράβαση;; ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ: Ότι έχω ΥΔ για 200τ.μ. + 1 Λ.Π. Βασίζομαι στην τελευταία πρόταση της §10 του Α100: 10. Σε περιπτώσεις υπέρβασης ύψους νομίμως υφισταμένων κτιρίων ή υπέρβασης κάλυψης νομίμως υφισταμένων βιομηχανικών, βιοτεχνικών κτιρίων, αποθηκευτικών και επαγγελματικών χώρων ή τμημάτων τους, στις οποίες δεν συντρέχει υπέρβαση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του ακινήτου, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο υπολογίζεται χωρίς να πολλαπλασιάζεται ο συντελεστής του Παραρτήματος Α, αλλά ο συντελεστής 0,20 για υπερβάσεις αυτών έως είκοσι τοις εκατό (20%) του επιτρεπόμενου ύψους και επιτρεπόμενης κάλυψης και συντελεστής 0,40 για υπερβάσεις μεγαλύτερες του είκοσι τοις εκατό (20%) του επιτρεπόμενου ύψους και επιτρεπόμενης κάλυψης. Ως επιτρεπόμενο ύψος θεωρείται το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής, όπου βρίσκεται το ακίνητο και όχι το ύψος, που αναφέρεται στην οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση υπέρβασης ύψους οικοδομικής άδειας χωρίς την υπέρβαση του ύψους της περιοχής, το ειδικό πρόστιμο για την υπέρβαση ύψους υπολογίζεται σύμφωνα με την παρ.5. ΕΠΙΠΛΕΟΝ περισσότερη τροφή για σκέψη: Η εγκύκλιος για την παρ. 2 λέει: στ) Στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών κατ’ επέκταση νομίμως υφισταμένου κτιρίου δεν εφαρμόζεται συντελεστής ύψους εφ’ όσον η αυθαίρετη προσθήκη δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής. Άρα, εάν έχτιζα τα παραπάνω 200 τ.μ. που σας είπα, όχι ως προσθήκη ενός ορόφου καθ' ύψος, ΑΛΛΑ ως προσθήκη κατ' επέκταση διώροφης όμως κατοικίας (100+100), χωρίς να ξεπερνάω τα 7,50μ. ύψους, βάσει της εγκυκλίου, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑ ΥΥ !!!!! Συγκρίνοντας αυτά τα δύο, πιστεύω ότι η παραπάνω προσωπική μου άποψη είναι σωστή.
 14. Στη Χαλκιδική που θέλω να βγάλω μία άδεια νομιμοποίησης (με τον 4495 βέβαια) έχουμε πρόβλημα με τα δασικά. Έχει γίνει ένσταση, αλλά τώρα στη 2η ανάρτηση πάλι το δείχνει προβληματικό, διότι δεν έχουν εξεταστεί καν οι αρχικές ενστάσεις. Άρα, άδεια δεν βγαίνει, άρα για ποια 2 χρόνια λένε;;; Απλά και εδώ έχουμε ένα άγχος για όλες αυτές τις διορίες!!
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.