Jump to content

tpanag

Core Members
 • Posts

  3,806
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  20

tpanag last won the day on May 11 2013

tpanag had the most liked content!

Profile Information

 • Φύλο
  Δεν απαντώ
 • Τοποθεσία
  Αθήνα
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχ/κός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

tpanag's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

400

Reputation

 1. Εν τω μεταξύ το διασταύρωσα και με άλλους συναδέλφους. Δεν εισπράττει η ΕΤΕ τέτοιους πόρους πλέον. Το simplepay που το έκανε ηλεκτρονικά ένα διάστημα έχει κλείσει εδώ και καιρό και στο γκισέ δεν δέχονται την είσπραξη (έχουν δοκιμάσει οι συνάδελφοι). Συνεπώς δεν τίθεται θέμα πληρωμής τώρα. Όσον αφορά την ΑΠΥ, εγώ προσωπικά είχα επιλέξει να μην ανεβάζω την ΑΠΥ στο σύστημα αυθαιρέτων (δεν είναι κάτι που αφορά το ΤΕΕ τα φορολογικά παραστατικά μου) παρά την εκτύπωση της δήλωσης στο σύστημα αμοιβών. Σε κάθε περίπτωση δεν έχω καν υποχρέωση να διατηρώ ΑΠΥ του 2014 καθώς η χρήση του 2014 έχει παραγραφεί πλέον, συνεπώς δεν υφίσταται το "πληρώθηκε τότε η αμοιβή άρα έπρεπε να έχεις πληρώσει και ΤΣΜΕΔΕ-ΕΜΠ".
 2. Συνάδελφε κι εγώ σε τέτοια τακτοποίηση αναφέρομαι (του 2014-2015) που ξεκίνησε τότε και κόπηκε η απόδειξη τότε. Όμως δεν έχω υπόψη μου να υπήρχε προθεσμία για την πληρωμή των ΤΣΜΕΔΕ-ΕΜΠ. Δεν τα πλήρωσα τότε (καθώς ήξερα ότι για κάποιους λόγους θα κρατήσει χρόνια η υπόθεση) και δεν βλέπω το λόγο -και τον τρόπο- να το κάνω τώρα που έχει πλέον καταργηθεί! Εισπράττει ακόμα η ΕΤΕ με κωδικό πόρου 12;
 3. Από πότε άλλαξε αυτό; Μια δήλωση που "ενημέρωνε" περί της κατάργησης των πόρων δεν ανεβάζαμε;
 4. Συνήθως η επίλυση λίγο πιο "πολύπλοκων" (για αυτούς) θεμάτων παίρνει πολύ χρόνο να δρομολογηθεί. Εγώ π.χ. είχα κάνει ηλεκτρονικό αίτημα σε αυτή τη φόρμα του e-ΕΦΚΑ τον περασμένο Νοέμβριο για να μου υπολογίσουν τι οφειλόμενο ποσό απομένει στο διακανονισμό μου ώστε να εκδοθεί ειδοποιητήριο για να τον εξοφλήσω ολοσχερώς και με κάλεσαν τηλεφωνικά ...10/2/2021 (2,5 μήνες μετά). Μου το έστειλαν βέβαια άμεσα, εκείνη τη μέρα το ειδοποιητήριο με email, αλλά παρέμενε θέμα με επιστροφή ενός ποσού που μου χρωστάνε και ασφαλώς επειδή μιλάμε για το "πρώην" ΤΣΜΕΔΕ ο συμψηφισμός είναι αδύνατος. Επειδή λοιπόν ήθελα -έπρεπε- ...διακαώς να δω τις φάτσες τους (ειδικά του "λατρεμένου" Πέππα) και να κάνω αίτηση για την επιστροφή, η λύση ήταν υποβολή νέου αιτήματος για λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας. Είναι από τις ελάχιστες κατηγορίες αιτημάτων που όταν επιλεγεί ανοίγει πίνακας με διαθέσιμες ημέρες και ώρες για ραντεβού ώστε να μπορέσετε να πάτε από εκεί (Π.Π. Γερμανού) να έχετε υπόψη σας. Χωρίς τέτοιο ραντεβού δεν μπαίνεις πλέον μέσα στο κτίριο. Attica Bank είναι πλέον το ισόγειο με κάποια γραφείς της διευθύνσεων εισφορών και ασφάλισης να έχουν απομείνει στον ημιώροφο και τον 1ο.
 5. Ένας ΑΤΜ με αυτά τα στοιχεία υπήρχε και είναι αυτός που βρήκες αν και δεν έχει σημασία. Να τον θυμόμαστε όσοι τον γνωρίζαμε.
 6. Πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις από όσο βλέπω (ακόμα και τα 60 τ.μ. δεν φαίνεται να είναι "τυχαία") άρα δεν προσμέτρησαν στη δόμηση. Ευχαριστώ.
 7. Αναφέρονται ναι και οι επιφάνειες (καλυπτόμενη και ολική ορόφων) και ο όγκος. Δεν βλέπω όμως να έχει προστεθεί στην καλυπτόμενη επιφάνεια η συνολική επιφάνεια αυτών των αποθηκών (4Χ15=60 τ.μ.), για αυτό κι εγώ αντίθετα τείνω στο συμπέρασμα ότι μάλλον δεν έχουν προσμετρήσει στη δόμηση. 267,20 τ.μ. μου δίνει καλυπτόμενη επιφάνεια το στέλεχος, 16Χ16,30=260,80 τ.μ. βγαίνει η επιφάνεια του κυρίως κτιρίου στο τοπογραφικό. Τα 4Χ15=60 τ.μ. του συγκροτήματος των αποθηκών λείπει...
 8. Καλημέρα. Φαίνονται κανονικά οι αποθήκες και στο σκαρίφημα του στελέχους της Ο.Α. και στο τοπογραφικό που μου έστειλαν φωτογραφημένα με κινητό και δυσανάγνωστα (δεν φαίνονται τα υπομνήματα). Διάγραμμα κάλυψης δεν έχω γιατί υποψιάζομαι ότι δεν υπήρχε εκείνη την εποχή. Στο δε στέλεχος αναγράφονται 8 διαμερίσματα των 5 δωματίων και τίποτα άλλο. Αυτό που επισυνάπτω είναι απόσπασμα του τοπογραφικού.
 9. Μου ζητήθηκε να δώσω βεβαίωση για τη χρήση ισόγειας αποθήκης και για το αν η επιφάνειά της (7,5 τ.μ.) έχει προσμετρηθεί στη δόμηση για σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομιάς (άρα δεν απαιτείται βεβαίωση περί μη αυθαρεσίας ή τακτοποίηση τυχόν αυθαιρέτων) ώστε να την δώσει ο πελάτης στην εφορία για τον υπολογισμό της αξίας της. Η αποθήκη έχει χιλιοστά επί του οικοπέδου στο συμβόλαιο, είναι ισόγεια όπως προείπα, αποτελεί μαζί με άλλες 7 πανομοιότυπες (σε επαφή όλες, 7.5 τ.μ. η καθεμιά και με ξεχωριστή είσοδο η καθεμιά) ξεχωριστό κτίσμα εντός του ακαλύπτου χώρου της πολυκατοικίας (στο πίσω όριο του οικοπέδου). Η χρήση διαπίστωσα όντως ότι παραμένει αυτή της αποθήκης δηλαδή βοηθητική όμως η αρμόδια ΔΟΥ ζητάει να αναγράψω και περί του αν έχει προσμετρηθεί στη δόμηση. Το κτίριο έχει Ο.Α. του 1977 και άρα έχει εφαρμογή ο ΓΟΚ '73. Έχει ή δεν έχει προσμετρηθεί λέτε στη δόμηση; (Διάβασα ήδη ότι δεν υπήρχε η έννοια του Σ.Δ. όπως τον ξέρουμε σήμερα τότε με τον ΓΟΚ '73).
 10. https://stackoverflow.com/questions/20043971/how-to-downgrade-from-internet-explorer-11-to-internet-explorer-10# Εναλλακτικά κατέβασε μια virtual machine Windows 7 με ΙΕ9 (αναφέρεται και σε κάποιο από τα μηνύματα στο παραπάνω topic) και κάνε τη διαδικασία μέσα από το vm. Υ.Γ. Δεν αρκεί το downgrade σε IE10 από όσο θυμάμαι. Χρειάζεται κι άλλο σε ΙΕ9.
 11. Ψηφιακά πιστοποιητικά έχεις. Όχι "κλειδί" σκέτο. Το ίδιο ισχύει για όλους μας είτε παλιούς είτε νέους. Τα κλειδιά δημιουργούνται κατά τη διαδικασία οπότε δεν έχεις να κάνεις τίποτα άλλο εσύ. Το πιστοποιητικό (αρχείο .cer) το οποίο κάνεις export από την ΑΔΔΥ σου και ανεβάζεις στο ΤΕΕ είναι το ίδιο με αυτό που υπάρχει εδώ και μπορεί να το κατεβάσει οποιοσδήποτε, περιέχει το δημόσιο κλειδί σου και μόνο. Το ιδιωτικό κλειδί σου βρίσκεται κρυπτογραφημένο και αποθηκευμένο μόνο στην ΑΔΔΥ σου και είναι μη ανακτήσιμο και μη χρησιμοποιήσιμο χωρίς φυσική πρόσβαση στο token και γνώση του ΡΙΝ. Το ΤΕΕ ζητάει να ανεβάσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό και άρα το δημόσιο κλειδί μας για να συνδέσει το φυσικό πρόσωπο sdim με τον Πολιτικό μηχανικό sdim που έχει καταχωρημένο στα μητρώα του και να ελέγξει τα επαγγελματικά του δικαιώματα. Για να μην το κάνει μέσω του "ΕΡΜΗ" κάθε φορά ο οποίος μάλιστα συνήθως "σέρνεται". Μην ασχολείσαι άλλο με το θέμα είναι όπως πρέπει οργανωμένα τα πράγματα.
 12. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η ψηφιακή υπογραφή απαρτίζεται από 2 κλειδιά. Το δημόσιο και το ιδιωτικό. Στο ΤΕΕ ανεβάζουμε μόνο το δημόσιο κλειδί μας το οποίο είναι εξάλλου απαραίτητο στον οποιοδήποτε θέλει να επαληθεύσει την εγκυρότητα της υπογραφής μας και διαθέσιμο άλλωστε στον οποιοδήποτε για κατέβασμα από τη σελίδα του "ΕΡΜΗ". Το ιδιωτικό κλειδί μας (με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει ο κίνδυνος που αναφέρεις) παραμένει κρυπτογραφημένο αποκλειστικά στη συσκευή και πρόσβαση σε αυτό έχουμε μόνο εμείς (με το password που ορίσαμε). Υπολογιστής με Win 7 και IE 9 χρειάζεται μόνο μια φορά κατά την αρχική εγκατάσταση των πιστοποιητικών στην ΑΔΔΥ. Από τότε και μετά η ΑΔΔΥ λειτουργεί κανονικά και υπογράφουμε χωρίς πρόβλημα και σε Windows 10 και χωρίς καν Internet Explorer. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν μας ζητάνε να αγοράσουμε laptop με Windows 7 για τη διαδικασία των 5 λεπτών της αρχικής εγκατάστασης. Όσο για τις προδιαγραφές, καταλαβαίνω ότι φαίνονται δύσκολες και η διαδικασία γίνεται πιο απαιτητική, αλλά για όσους έχουν ασχοληθεί με GIS και μελέτες κτηματογράφησης είναι σχεδόν αυτονόητος σαν τρόπος σχεδίασης. Κάποια στιγμή έπρεπε να ξεπεράσουμε τη λογική ότι το τοπογραφικό είναι 4 γραμμές, βορράς, και dtext για το υπόμνημα όλα στο layer 0, τυπώνουμε σφραγίζουμε και τέλος. Αυτό το "ψεκάστε, σκουπίστε τελειώσατε" είναι ένας από τους βασικούς λόγους που απαξιώθηκε το τοπογραφικό.
 13. Πρόσβαση στο σύστημα έχουν μόνο οι έχοντες το δικαίωμα να συντάσσουν ενταγμένα στο ΕΓΣΑ τοπογραφικά. Οι Αρχιτέκτονες είναι γνωστό εδώ και χρόνια (από την εποχή που ξεκίνησαν οι τακτοποιήσεις αυθαιρέτων) ότι δεν ανήκοιυν σε αυτούς.
 14. Μετά την ημερίδα της προηγούμενης εβδομάδας στο ΤΕΕ για το θέμα το έψαξα λίγο. Δεν υπάρχει κανένα κόστος απόκτησης ή "διατήρησης" ψηφιακής υπογραφής πέρα από αυτό της αγοράς του usb token. Η ταυτοποίηση εφόσον γίνεται μέσω της δημόσιας πύλης "ΕΡΜΗΣ" είναι δωρεάν και τα εκδοθέντα πιστοποιητικά συνδέονται με το μητρώο μας στο ΤΕΕ. Οι τιμές δε στο token έχουν τεράστια διαφορά εδώ σε σχέση με το εξωτερικό. Ενδεικτικά παρήγγειλα το Gemalto 5110 που συνίσταται από τον "ΕΡΜΗ" και πωλείται εδώ 60-85€ από το ebay πληρώνοντας 22€ με τα μεταφορικά. Επίσης μεγάλες διαφορές υπάρχουν και για άλλα μοντέλα τα οποία πωλούνται σε ebay και amazon (20-40€ το πολύ έξω, από 58€ και πάνω εδώ). Πρώτο βήμα είναι απαραιτήτως η αγορά του token ώστε να γνωρίζουμε το serial number του το οποίο απαιτείται για την υποβολή της αίτησης στον "ΕΡΜΗ". Πρόσβαση στο σύστημα υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων (εκεί θα απαιτηθεί αρχικά η ψηφιακή υπογραφή) θα έχουν αποκλειστικά όσοι μηχανικοί έχουν δικαίωμα σύνταξης εξαρτημένων από το ΕΓΣΑ Τ.Δ. (θα γίνεται αυτόματος έλεγχος της ειδικότητας μέσω του ΤΕΕ). Αυτά είναι το εύκολο μέρος. Το δύσκολο είναι οι προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν πλέον τα διαγράμματα. Απαιτούνται γνώσεις GIS (τα σχέδια θα έχουν τοπολογίες, συγκεκριμένη δομή και ονοματολογία layers κλπ.) και κάποια επαφή με τη διαδικασία της κτηματογράφησης. Από αυτά που άκουσα, εκτιμώ ότι ένα 50% (τουλάχιστον) όσων μέχρι σήμερα έκαναν τοπογραφικά, βγαίνει εκτός παιχνιδιού τη μέρα που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα (σε 2 μήνες περίπου από όσο μας είπαν).
 15. Αυτό ακριβώς λέω. Και σε εμένα χτύπαγε μέχρι και την τελευταία μέρα το πρωί και δεν είχα πάρει χαμπάρι καν αυτή την ΠΟΛ. Απλά είχα αποφασίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τους επιτρέψω να με πάνε "από το 1ο ευρώ" με προκαταβολές κλπ. και τα των ιδιωτών τα έβαλα στο 276 και τελείωσε το θέμα εκεί. Αυτό είναι κάτι σαν "όρκος" που έχω πάρει. Πέρυσι είχα 3 μεγάλους πελάτες μόνο όντως. Και 13 και 33 να έχω όμως το ίδιο θα κάνω στο μέλλον. Όσο δεν έχω δαπάνες που να καθιστούν πιο συμφέρουσα την έκπτωσή τους και τη φορολόγηση "από το 1ο ευρώ" παρά την αναμόρφωση και τη φορολόγηση "μισθωτού" θα κοιτάζω πως θα το "μαγειρεύω" το πράγμα.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.