Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μέτρηση εμβαδού χώρας


nikos325

Recommended Posts

Ευχαριστω ολους πολυ για τις γρηγορες απαντησεις σας.

1) Αγαπητε ΜΑΚΑΡ εχεις πολυ δικιο για την ιδιαιτεροτητα της Σαντορινης .Ηταν ατυχο το παραδειγμα μου .Αναιρειτε μονο του απο το γεγονος οτι ο ιδιοκτητης ενος χωραφιου ειναι και ιδιοκτητης του υπεδαφους μεχρι ενος οριου (αν δν κανω λαθος 2-3 μετρα.κατι τετοιο ειχα ακουσει σχετικα με το αν βρεις αρχαια).

2)απο τις αντιδρασεις των μελων καταλαβαινω οτι καπου εχω λαθος αλλα δν μπορω να το εντοπισω ακομα .

3)σχετικα με τις καλλιεργειες,δεν νομιζω οτι αν εχει καποιος παραγωγος το συγκεκριμενο χωραφι με την κλιση ειναι λαμογιο να ζητησει την επιδοτηση για ολο την εκταση του χωραφιου και οχι για την προβολη της εκτασης του (δν ειμαι παραγωγος ουτε καποιος θειος μου και γενικα πιστευω οχι εχουν φαει πολλα λεφτα και πηραν πολλα λεφτα που δν τα αξιζαν)

4)ομως οταν θα παει στον γεωπονο για σπορους δν θα ζητησει σπορους για 6 στρεματα αλλα για 10.Ή αν βαλει ελιες πχ και πρεπει να τις βαλει αν 5-6 τετρ.μετρα θα βαλει 1000 και οχι 500.

5)μαθηματικα το εμβαδον ειναι ενα και δν αλλαζει με κλισεις και προβολες

6)η μονη εξηγηση που εντοπιζω ειναι να χρησιμοποιουμε απλα μια συμβαση σαν αυτη για να αποφευγουμε τα παραδοξα πχ χωραφια με εκταση 2-3 φορες την Ελλαδα.

Link to comment
Share on other sites

Σ ένα τοπογραφικό διάγραμμα υπάρχουν οι συντεταγμένες (που δίνουν το εμβαδόν σε οριζόντια προβολή) αλλά υπάρχουν και οι ισοϋψεις που καθορίζουν το ανάγλυφο ( και από εκεί μπορούμε να δούμε το πραγματικό καλιεργούμενο τμήμα όταν έχουμε έντονο ανάγλυφο)

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς το παράδειγμα που αναφέρεις με τα 6 ή 10 στρέμματα δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό. Η κλίση που έχει μια τέτοια έκταση κάνει απαγορευτική κάθε καλλιέργεια. Δεν μπορείς να σταθείς όρθιος σε τέτοια έκταση. Η κλίση είναι περίπου 130%!!! και η υψομετρική διαφορά 80μ!!! Μόνο με πεζούλες ίσως μπορεί να καλλιεργηθεί.

 

Επιπλέον, αν εξετάσουμε με περισσότερο ρεαλιστικά δεδομένα έναν αγρό με κλίση, θα δούμε ότι σε μια απότομη κλίση για καλλιέργεια πχ 35%, το "κέρδος" σε κεκλιμένη επιφάνεια αντί της οριζόντιας είναι λιγότερο από 6%. Δηλαδή ο αγρός των 6στρεμμάτων στην περίπτωση αυτή έχει κεκλιμένη επιφάνεια περίπου 6.360τμ. που συνέπαγεται ασήμαντη ουσιαστικά διαφορά.

 

Όμως, από όσα αναφέρεις, φαίνεται ότι αγνοείς το γεγονός πως οι ρίζες αλλά και το ίδιο το φυτό δεν αναπτύσσεται κάθετα στην επιφάνεια αλλά κατακόρυφα.

Είτε το θέλουμε - είτε όχι, όπως και να φυτεύεις τις ελιές, προς τα πάνω θα αναπτυχθούν και όχι πλαγίως....

Τον ίδιο αριθμό φυτών πρακτικά "χωράει" η οριζόντια επιφάνεια με την κεκλιμένη, ενώ η τελευταία όταν είναι έντονα κεκλιμένη προκαλεί πολλές δυσκολίες για την εκμετάλλευσή της .

Edited by armenopoulos
Link to comment
Share on other sites

Οπως αναφερω και πιο πανω ειμαι οντως υπερβολικος. Στο παραδειγμα μου το χωραφι εχει κλιση περιπου 55 μοιρες και δν ειναι ρεαλιστικο.Αυτο ομως δν αλλαζει το γεγονος οτι υπαρχει διαφορα μεταξι στο πραγματικο και στο προβολικο εμβαδο. Το +- 6 % που αναφερεις ειναι πιο λογικο .Στη κλιμακα ομως ενος καμπου ή ενος κρατους το 6% ειναι τεραστια αποκλιση απο το πραγματικο.Η επιστημης της χαρτογραφιας φανταζομαι οτι υπαρχει για να αποκλειει και να ελαχιστοποιει τετοιου ειδους λαθη (επαναλαμβανω οτι δν γνωριζω τιποτα απο την θεωρια ή τις συμβασεις της χαρτογραφιας αλλα σκεφτομαι με βαση της δικη μου επιστημη).

 

 

Παρακαλώ, χρησιμοποιείστε σημεία στίξης (τόνους κλπ) για να γίνεται το κείμενο πιο ευανάγνωστο.

Ευχαριστώ, Γιάννης

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.