Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δουλεία διόδου ή κοινόχρηστος δρόμος;


Recommended Posts

Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα κατάτμησης με ένα γεωτεμάχιο και θα ήθελα την βοήθεια σας.

Αρχικά ήταν δύο γεωτεμάχια όμορης ιδιοκτησίας το Α και το Β. Ο ιδιοκτήτης του Α κάνει κατάτμηση και ταυτόχρονα εφαρμόζει δουλεία διόδου για να δώσει πρόσβαση στα νέα του γεωτεμάχια. Η δουλεία διόδου γίνεται ολοκληρωτικά από το γεωτεμάχιο Β εκμεταλλευόμενος την απουσία του διπλανού ιδιοκτήτη. Μετά από χρόνια εμφανίζεται πλέον και επίσημα στο κτηματολογικό διάγραμμα δρόμος ("ΕΚ" που σημαίνει δρόμος), στην περιοχή υπάρχει πλέον Κτηματολόγιο. Επίσης εμφανίζεται στο κτηματολογικό διάγραμμα το εμβαδόν του γεωτεμαχίου Β μειωμένο τόσα τ.μ. όσα τ.μ. είναι ο δρόμος που έχει ανοιχθεί. Στο γεωτεμάχιο Α εμφανίζεται η κατάτμηση που έχει υποστεί και που έχει διαιρεθεί σε αρκετά μικρότερα γεωτεμάχια με τις προσόψεις τους στον δρόμο.

Στο γεωτεμάχιο Β για να επιτευχθεί κατάτμηση πρέπει σύμφωνα με τον Ν 3212/2003 να δημιουργηθούν γεωτεμάχια με 25 μέτρα τουλάχιστον πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο και να είναι από 4 στρέμματα.

Η ερώτηση μου είναι αν ο παραπάνω δρόμος είναι πλέον κοινόχρηστος.

Μετά από σχετικό ψάξιμο βρήκα ότι υπάρχει η εγκύκλιος 1256/1.3.2005 που αναφέρει ποιοι δρόμοι θεωρούνται ως κοινόχρηστοι δρόμοι. Ωστόσο σύμφωνα με το έγγραφο 49045/05 (ΔΟΚΚ 20-12-2005) του ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρινίζεται ότι: "Σας διευκρινίζουμε ότι το έγγραφο 1256/1.3.2005 είναι έγγραφο της ΔΟΚΚ προς συγκεριμένους αποδέκτες με το οποίο έγινε μια προσπάθεια αποσαφήνισης του θέματος που προέκυψε σχετικά με τις εκτός σχεδίου κοινόχρηστες οδούς , διαπιστώνοντας τις απόψεις της υπηρεσίας μας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτικό ούτε αποτελεί διάταξη γενικής εφαρμογής...."

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η εγκύκλιος 1256/1.3.2005 σχετικά με τον χαρακτηρισμό ενός δρόμου ως κοινόχρηστος δεν είναι μονόδρομος. Η απορία μου είναι αν το κτηματολογικό διάγραμμα μπορεί να θεωρηθεί ως απόδειξη για τον χαρακτηρισμό ενός δρόμου ως κοινόχρηστος δρόμος.

Δεν είμαι τοπογράφος (αλλά μηχανολόγος) κι ελπίζω να με βοηθήσετε. Σε ένα τοπογράφο που απευθύνθηκα δεν γνώριζε και πολλά κι έτσι αποφάσισα να το ψάξω και λίγο μόνος μου και να μην στηρίζομαι τόσο σε ένα "ναι γίνεται κατάτμηση" ή "όχι δεν γίνεται κατάτμηση". Αναμένω τις απόψεις σας.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

σας μετέφερα τη γνώμη μου χτές το βράδυ στο προηγούμενο δικό σας post, φαντάζομαι οτι δεν προλάβατε να τη διαβάσετε ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς κι έχετε δίκιο μόνο που δεν εντοπίζω το topic στο οποίο το είχα ανεβάσει πάρα τις προσπάθειες μου. Παρακαλώ αν έχετε την καλοσύνη μετφέρετε σε αυτό το topic την απάντηση σας.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ,

μυστηριωδώς εξαφανίστηκε το χτεσινό post :!: Πάντως το συμπέρασμά μου είναι οτι ο χαρακτηρισμός του δρόμου ως κοινόχρηστου δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του Κτηματολογίου αλλά στον Νομάρχη ή στον Δήμο μέσω διαδικασίας απαλλοτρίωσης. Άρα δεν είναι χαρακτηρισμένος κοινόχρηστος.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση σας.

Ωστόσο θα θελα να ρωτήσω ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης ενός δρόμου. Γίνεται αυτή η διαδικασία αυθαίρετα από τον Δήμο - Νομάρχη; Δηλαδή έχει την δυνατότητα κάποιος πολίτης να ζητήσει την απαλλοτρίωση ενός δρόμου ή υπόκειται όλο αυτό σε συγκεκριμένο καθεστώς;

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω που εμφανίζεται ότι ένας δρόμος είναι απαλλοτριωμένος (δήμο, πολεοδομία,.. κλπ), διότι μπορεί ο γείτονας να δήλωσε μεγαλύτερο το γεωτεμάχιο του έτσι ώστε μετά την απαλλοτρίωση να του μείνει ανέπαφο το γήπεδο του (σενάρια) κι εγώ που είμαι ο διπλανός ιδιοκτήτης να μην έχω καταλάβει τίποτα παρά μόνο ότι άνοιξε έναν δρόμο ως πρόσβαση στην ιδιοκτησία του.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ,

ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω:

 

Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ν.2882/ΦΕΚ Α 17/6-2-2001.

 

Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας. N. 3463/2006 (ΦΕΚ Α' 114) άρθρο 1ο, μέρος 5ο, απαλλοτριώσεις.

 

Χρήσιμο είναι να αποτανθείτε στις Τεχνικές Υπηρεσίες ή στο Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου, στο κάτω-κάτω δικαιούστε υπεύθυνης απάντησης στα ερωτήματά σας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.