Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υγρασία εσωτερικά σε ηλιακό συλλέκτη θερμοσίφωνα


nikos_a

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους

 

Σε ηλιακό θερμοσίφωνα 3.5 ετών, παρατήρησα στο εσωτερικό του συλλέκτη να υπάρχει υγρασία. Υπάρχουν άλλοι 4 πανομοιότυποι συλλέκτες, και κανένας δεν έχει το ίδιο πρόβλημα. Παρατηρώντας λοιπόν καλύτερα, κι επεξεργάζοντας τον συλλέκτη εξωτερικά αλλά κι εσωτερικά κοιτώντας από το τζάμι, παρατήρησα τα εξής:

 

-Σχηματισμός σκουριάς στο πίσω μέρος σε βαθμό που ήδη υπάρχει μια τρύπα από το σάπισμα του μεταλλικού καλύματος

-Στο κάτω μέρος εσωτερικά, το μαύρο χρώμα έχει αφαιρεθεί και φαίνεται να έχει μια γαλάζια απόχρωση. (φαίνεται και στην φωτό που επισυνάπτω)

 

Σε τηλέφωνο που έκανα στον άνθρωπο που τους είχε βάλει, μου ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν 2 τρύπες με 12άρι τρυπάνι ώστε να υπάρχει ροή του αέρα. Παρ'ολα αυτά, εγώ δεν έχω πειστεί γιατί οι άλλοι συλλέκτες είναι σε άρτια κατάσταση χωρίς πρόβλημα εσωτερικών υδρατμών.

 

Θα ήθελα λοιπόν τη βοήθεια σας για 2 θεματάκια:

 

α) Που μπορεί να οφείλεται το πρόβλημα;

β) Αν η λύση που μου αναφέρθηκε, αποτελεί όντως λύση ή θα πρέπει να επιμείνω για κάτι άλλο.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά

post-45055-0-19162100-1346057580_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Το περιβλημα του συλλεκτη ειναι αλουμινενιο αν βλεπω καλα, αρα τι ακριβως εχει σκουριασει?

Η πισω λαμαρινα ειναι σιδερενια?

 

Το οτι στο εσωτερικο του συλλεκτη υπαρχει υγρασια σημαινει οτι ειτε η υγρασια αυτη μπαινει με την βροχη κτλ απο κακη στεγανωση του περιβληματος (μαλλον δεν ισχυει στην περιπτωση αυτη καθως φετος δεν εχει ριξει σταγονα ολο το καλοκαιρι) ειτε η πλακα ή καλυτερα οι σωληνωσεις εντος του συλλεκτη εχουν καποια διαρροη.

 

Ο συλλεκτης ειναι ανοικτου ή κλειστου κυκλωματος? Εχει καπου τρυπα που συμπληρωνεις υγρα? αν ναι, εχεις παρατηρησει μειωση της σταθμης των υγρων? (να χρειαζονται συμπλήρωμα καθε τοσο)

Edited by ckiriako
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, το περίβλημα μπροστά είναι αλουμίνιο. Πίσω έχει μια μεταλλική επιφάνεια (λεπτή σα λαμαρίνα) η οποία είναι γαλβανισμένη εξωτερικά αλλά προφανώς όχι εσωτερικά. Η σκουριά έχει σχηματιστεί εσωτερικά κι έφαγε τη λαμαρίνα.

 

Σωστά, το καλοκαίρι δεν έχει ρίξει νερό. Παρόλα αυτά, υπάρχει υγρασία κάθε πρωί η οποία στεγνώνει γύρω στις 12:00-13:00. Ήδη όμως την έχει κάνει τη ζημιά της.

 

Ο συλλέκτης δεν έχει κάποια τρύπα για υγρά. Ότι συμπλήρωση κάνεις γίνεται στο καζάνι πάνω από τον συλλέκτη. Από το καζάνι στον συλλέκτη φεύγει ένας σωλήνας. Και δυστυχώς δεν έχω ελέγξει για στάθμη υγρών. Η απόδοση του είναι πάντως η ίδια εδώ και 3.5 χρόνια, δεν έχω παρατηρήσει κάτι. Θα ζητήσω να ελέγξουμε και τα υγρά. Χρειάζεται κάποιο μανόμετρο για να γίνει αυτό;

Link to comment
Share on other sites

H τρυπα στην οποια συμπληρωνεις υγρα βρισκεται στο δοχειο πανω απο τον συλλεκτη, οταν ο ηλιακος θερμοσιφωνας ειναι κλειστου κυκλωματος. Οταν ειναι ανοικτου κυκλωματος δεν υπαρχουν υγρα ουτε τρυπα. Το νερο περναει κατευθειαν στις πλακες του συλλεκτη και ζεσταινεται.

 

Γεμισε υγρα και παρακολουθα την σταθμη. Αν κατεβει εχεις διαρροη...

3.5 χρονια παντως χωρις να εχεις συμπληρωσει αν οντως χανει υγρα πως δουλευει???

Link to comment
Share on other sites

Αυτό σκέφτομαι κι εγώ. Αν είχε κάποιο πρόβλημα μεγάλης διαρροής, θα είχε φανεί. Εκτός και αν προέκυψε πρόσφατα και το καλοκαίρι ούτως ή άλλως το νερό έχει υψηλή θερμοκρασία.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Να φωνάξεις κάποιον να το δεί.

Να μην βάλεις αντιπαγετικό ιδίως παραφλού στο ηλιακό αν δεν βεβαιωθείς ότι δεν έχει πρόβλημα. Είναι επικίνδυνο.

 

Αν είχες διαρροή στο κλειστό κύκλωμα τότε ο ηλιακό σου μετα από μερικές μέρες δεν θα ζέσταινε.

Η κακή εκδοχή είναι να έχει τρυπήσει ο μανδύας και να μπαίνει νερό της ΕΥΔΑΠ στους συλλέκτες.

Σε αυτη την περίπτωση ο ηλιακός θα ζέσταινε και δεν θα τον επηρέαζε μια μικροδιαρροή. Να ελέγξεις αν λειτουργεί η βαλβίδα ασφαλείας ακόμα καλύτερα να την αντικαταστήσεις .

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.