Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιό σύστημα κεντρικής θέρμανσης σήμερα?


Filiotis S

Recommended Posts

Αγαπητοί φίλοι

Θα εκτιμούσα πολύ την βοήθειά σας πάνω στο θέμα της επιλογής του τύπου της θέρμανσης του σπιτιού μου, γύρω από το οποίο ψάχνω πολύ καιρό, έχω ακούσει πολλές προτάσεις, αλλά καμία δεν μου φάνηκε πειστικά καλύτερη από τις άλλες ώστε να αποφασίσω και να προχωρήσω.

Πρόκειται για νέα κατοικία, στη Δυτική παραλία του Παγασητικού, απέχει 50μ από την θάλασσα, σε επικλινές, βραχώδες εδαφος, περίπου 20μ από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι διώροφη, 150 τμ, με κεραμοσκεπές και μεσημβρινό προσανατολισμό.

Οι σωληνώσεις του καλοριφέρ ήταν ήδη στη θέση τους και ήμουν έτοιμος να τοποθετήσω έναν κλασσικό καυστήρα πετρελαίου. Όμως η τιμή του πετρελαίου άρχισε να ανεβαίνει, με προοπτικές για συνεχή άνοδο στο άμεσο μέλλον και έτσι άρχισα να εξετάζω εναλλακτικά σενάρια. Εκτός από το φυσικό αέριο - που δεν υπάρχει υποδομή στην περιοχή - σκέπτομαι και συζητάω με ειδικούς όλες τις λύσεις, ακόμη και τα ηλεκτρικά σώματα ή και τους λεγόμενους καυστήρες ιόντων ή μπόιλερς ιόντων. Όπως ήταν φυσικό, τελικά έχω μπερδευτεί τόσο πολύ που απλά δεν μπορώ να αποφασίσω. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι τόσο το κόστος εγκατάστασης, αλλά, πολύ περισσότερο, το κόστος λειτουργίας. Θα ήμουν υπόχρεος, αν κάποιος φίλος ειδικός μπορούσε να μου πει τι είδους σύστημα θέρμανσης θα αποφάσιζε να εγκαταστήσει σε ένα τέτοιο σπίτι σήμερα, κάτω από αυτές τις οικονομικές συνθήκες που όλοι βιώνουμε.

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι μετά από μια πολύ καλή μελέτη - διαστασιολόγηση, το πίο οικονομικό σε λειτουργία σύστημα θα ήταν γεωθερμία με κάθετους εναλλάκτες ( σε μικρό βάθος να βρούνε θάλασσα ), σε συνδυασμό με ηλιακούς συλλέκτες για ΖΝΧ και θέρμανση.

Αν δεν είχες σωλήνες θα σου πρότεινα και ενδοδαπέδια θέρμανση, αλλά τώρα μάλλον αντί σώματα καλοριφέρ καλό είναι να μπούνε FCU (αν φυσικά το επιτρέπει το δίκτυο ή αν δεν έχουν πέσει γεμίσματα με κάποιες τροποποιήσεις).

Για τους λέβητες ιόντων υπάρχουν πολλά να διαβάσεις στο forum για να πάρης φόρα όσο μπορείς πιό μακρυά.

Edited by antloukidis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα σας, είμαι καινούργιος στην παρέα και αφού διάβασα το παρόν αλλά και και κάθε άλλο σχετικό θέμα σας παρακαλώ να μου λύσετε κάποιες απορίες μου.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

1. Έχω μονοκατοικία 140 m2 kataskeyhw 2004 - 2005 στην Δυτ. Θεσσαλονίκη όπου την χτυπάει αλύπητα ο βαρδάρης και κατανάλωνα 3 τόνους πετρέλαιο την σεζόν.

2. Δεν μπορώ βάλω Α/Θ λόγω κόστους (7000-8000€) ούτε λέβητα ξύλων (πυρόλυσης ή απλό) λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορώ να γίνω Θερμαστής.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

1. 3 Τ πετρέλαιο = 33000 KWH Σωστό?

2. απόδοση λέβητα πετρελαίου 3000L x 80 % =2400L άρα 26400KWH Σωστό?

3. Εάν τοποθετήσω Δοχείο αδράνειας 1000 L και υποθέσουμε ότι καταναλώνω μόνο νυχτερινό ρεύμα για να ζεστάνω το σπίτι τότε 264000 χ (0,04488 + 0,00889) = 1419,53 € κατανάλωση ρεύματος ανά σεζόν μόνο θέρμανση. Σωστό?

4. Eιναι εφικτό να ζεσταθεί το σπίτι με χρήση μόνο νυχτερινου ρεύματος με δοχείο αδράνειας 1000 L????????

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας η οποία θα ληφθεί σοβαρότατα υπόψιν για την επιλογή μου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.