Jump to content

antloukidis

Core Members
 • Posts

  3,371
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  22

Everything posted by antloukidis

 1. Όλα γίνονται! Στο σπίτι μου έχω Α.Θ. monoblock, που συνδυάζεται με : τζάκι - καλοριφέρ (που ζεσταίνει νερό), ηλιακούς συλλέκτες και ηλ. αντιστάσεις για εφεδρία αναμονή για πιθανή άλλη πηγή θερμότητας (π.χ. λέβητας)!
 2. Είναι πολύ ευκολότερο να βρείς το γινόμενο δύο αριθμών, όταν ξέρεις μόνο ότι ο ένας αριθμός είναι μικρότερος από 10 και δεν γνωρίζεις τον άλλο! (σου λείπουν μόνο 2 αριθμοί και ....πολλαπλασιασμό ξέρουν όλοι!) Θέλω να πώ ότι πρέπει να γίνουν αρκετοί υπολογισμοί και για αυτούς χρειάζονται αρκετά δεδομένα, που δεν γνωρίζουμε! (μήκος, πάχος και υλικό σωλήνα, στοιχεία (διάγραμμα παροχών-μανομετρικών) κυκλοφορητή, στοιχεία υπολοίπου κυκλώματος (διάγραμμα, παροχές - μανομετρικά κλάδων), θερμοκρασία προσαγωγής και επιστροφής νερού κλπ) Εννοείται ότι όταν κάποιος γνωρίζει όλα τα δεδομένα, πρέπει να έχει τα μέσα, τις γνώσεις και κάποιο κίνητρο για να κάνει τους υπολογισμούς.
 3. Πολύ σωστό! Είχα την τύχη να δουλέψω για 28 χρόνια σε ένα από αυτούς και κατάφερα να αναπτύξω τις γνώσεις και την εμπειρία μου (όχι σε Α.Θ. κλπ.... αλλά σε άλλο τομέα), σε ...διηπειρωτικό επίπεδο!
 4. Δεν ξέρω ποιά σχολή τελείωσες και πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα... Πάντως και γω, που φοίτησα στο ΕΜΠ 1975-85, τίποτα από αυτά δεν έμαθα σε βάθος ώστε να θεωρούμαι γνώστης του θέματος. Ότι έμαθα είναι, εκτός από την εμπειρία, από τεχνικά φυλλάδια και σεμινάρια κατασκευαστών των διαφόρων μηχανημάτων και εξαρτημάτων. Βρες και διάβασε για αρχή τεχνικά φυλλάδια για υπολογισμό θερμικών απωλειών και ψυκτικών φορτίων, ballancing - εξισορρόπηση κλειστών κυκλωμάτων νερού, οδηγίες εγκατάστασης Α.Θ., FCU κλπ. Στην πορεία θα χρειαστείς και αρκετά ακόμα αλλά σιγά-σιγά.... η γνώση δεν τελειώνει ποτέ (δες την υπογραφή μου!) Όταν συναντάς Μάστορα με μεράκι και γνώσεις (υπάρχουν αρκετοί)...., πέσε επάνω του και βομβάρδισέ τον με ερωτήσεις.... Φυσικά το ίδιο ισχύει και για Μηχανικό με γνώσεις και διάθεση να τις μεταδώσει! Καλή σταδιοδρομία στο πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο, που διάλεξες!
 5. Ακριβώς! Ζητήστε τα αναλυτικά τεχνικά στοιχεία, που είναι υποχρεωμένος ο πωλητής να σας κοινοποιήσει. Αν δεν υπάρχουν αναλυτικά τεχνικά στοιχεία, αυτό από μόνο του είναι ισχυρότατος λόγος άμεσου αποκλεισμού οποιασδήποτε Α.Θ. Βέβαια δεν είναι τόσο απλός ο έλεγχος και γι' αυτό σας πρότεινα μηχανολόγο γνώστη του θέματος. Η απόδοση αλλάζει με την εξωτερική θερμοκρασία αλλά και με την θερμοκρασία νερού που ζητάμε από την Α.Θ. Θα πρέπει να έχετε και μελέτη απωλειών του σπιτιού σας, που να αναφέρει σε ποιά εξωτερική θερμοκρασία έχουν γίνει οι υπολογισμοί.
 6. Ξαναλέω, και ας γίνομαι βαρετός ίσως, ελέγξτε την απόδοση της ΑΘ σε 0 βαθμούς Κελσίου και μη κοιτάτε τα 12 KW.
 7. Να είστε καλά! Καθώς δεν μπορείτε να πάρετε απάντηση από εδώ, θα πρέπει να αναθέσετε σε μηχανολόγο μηχανικό (γνώστη του θέματος και μη έχοντα εμπορική σχέση με τους πωλητές), να σας βοηθήσει στην επιλογή.
 8. Σχόλια θετικά ή αρνητικά για μάρκες - εταιρίες δεν επιτρέπονται σε αυτό το φόρουμ. Βασικό κριτίριο επιλογής μιάς ΑΘ είναι η απόδοσή της, στην εξωτερική θερμοκρασία που έχουν υπολογιστεί οι απώλειες του σπιτιού σας και όχι η ονομαστική απόδοση. Ποιά ΑΘ καλύπτει αυτές τις απώλειες, κανείς στο φόρουμ δεν το γνωρίζει. Η εγκατάσταση ενός μονοφασικού μηχανήματος ( ηλεκτρικής ισχύος) 4-5 KW μάλλον θα απαιτήσει εργασίες ανακατανομής στον ηλ. Πίνακα, που μάλλον δεν θα απαιτηθούν αν το μηχάνημα είναι τριφασικό.
 9. Νομίζω δεν υπάρχει διαμέρισμα ( νόμιμο τουλάχιστον), χωρίς εξωτερικό τοίχο. Από εκεί μπαίνει ο σωλήνας ΦΑ και ο λέβητας εγκαθίσταται μέσα στο διαμέρισμα ( αν δεν μπορεί να μπεί απέξω).
 10. Η ΕΔΑ δεν ενδιαφέρεται καθόλου, γιατί δεν την αφορά, που περνάνε οι σωλήνες νερού καλοριφέρ. Η σωλήνα ΦΑ φαίνεται ακριβώς από πού θα περάσει στην εγκεκριμένη μελέτη και δεν μπορεί να κρυφτεί κάπου αλλού.
 11. Οι σωλήνες νερού καλοριφέρ δεν απαγορεύεται να περνάνε από άλλα διαμερίσματα. Συμβαίνει σε όλες τις παληές πολυκατοικίες και άλλωστε με τις θερμικές απώλειες που έχουν, θερμαίνουν δωρεάν το ξένο διαμέρισμα. Οι σωλήνες που μεταφέρουν ΦΑ, περνάνε μόνο εκεί που λέει η μελέτη μηχανολόγου, που ελέγχεται από την εταιρία αερίου ότι πληροί τους κανονισμούς, που επίσης ελέγχει την εγκατάσταση ότι έγινε σύμφωνα με τη μελέτη πριν την σύνδεση και τροφοδότηση της νέας εγκατάστασης.
 12. Αυτοί δεν είναι σωλήνες ΦΑ είναι σωλήνες νερού ( καλοριφέρ). Σωλήνας ΦΑ είναι αυτός που φέρνει ΦΑ από τον μετρητή στον λέβητα.
 13. Δημήτρη μικρή διόρθωση! Ο σωλήνας του ΦΑ είναι ένας σε κάθε διαμέρισμα, άρα ένας ξένος σωλήνας θα περνάει από το εν λόγω! 😊
 14. Ναι ... γιατί όλα τα ανωτέρω χρειάζονται απαραίτητα και κάποιον που να ξέρει να τα επιλέξει, εγκαταστήσει και να τα ρυθμίσει σωστά και βέβαια αργότερα να τα ελέγχει και να τα συντηρεί!
 15. ....και βαλβίδα ασφαλείας (υπερπίεσης και υπερθέρμανσης) στους συλλέκτες) 😊
 16. Μπορούμε αλλά δεν συμφέρει ενεργειακά (και εννοείται ότι μπορεί να τον ξεχάσουμε ανοικτό ή κλειστό ή να λείπουμε από το σπίτι...) Ο διαφ. θερμοστάτης, που περιγράφω, το κάνει αυτόματα, μόνο όταν χρειάζεται.
 17. Ναι, αρκεί ο διαφορικός θερμοστάτης, που θα χρησιμοποιήσουμε, να διαθέτει αντιπαγωτική λειτουργία. Δηλαδή : 1. να ενεργοποιεί τον κυκλοφορητή, όταν το νερό στους συλλέκτες είναι πιό ζεστό από το θερμοσίφωνα και 2. να ενεργοποιεί τον κυκλοφορητή όταν η θερμοκρασία στους συλλέκτες πέφτει στους 5-6 οC.
 18. Γιατί μέσα από τους συλλέκτες θα περνάει το νερό χρήσης (αυτό που κάνουμε μπάνιο κλπ). Δεν υπάρχει δεύτερο κύκλωμα, όπως στους "κανονικούς" ηλιακούς, που μπαίνει το αντιψυκτικό.
 19. Ο κίνδυνος παγώματος υπάρχει πάντα, αφού δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε αντιψυκτικό. Αν η ταράτσα είναι κάποιους ορόφους πιό πάνω, γίνεται αναγκαία η χρήση κυκλοφορητή. Για να αποφύγουμε το πάγωμα σε κάθε περίπτωση ανοικτού κυκλώματος απαιτούνται μέτρα πρόληψης. (τις κρύες μέρες άδειασμα των συλλεκτών ή θέση σε λειτουργία του κυκλοφορητή )
 20. Ίσως οικονομικά να συμφέρει, αν δεν χρησιμοποιηθεί κυκλοφορητής. Όμως ένας "κανονικός" ηλιακός είναι σίγουρα καλύτερη λύση καθώς δεν απαιτείται άδειασμα τον χειμώνα, για να αποφευχθεί το πάγωμα.
 21. Θα μπορούσαν να συνδεθούν συλλέκτες σε "ανοικτό" κύκλωμα. Δηλαδή το νερό χρήσης να περνάει μέσα από τους συλλέκτες. Προϋπόθεση να είναι οι συλλέκτες ακριβώς από πάνω στην ταράτσα και όχι κάποιους ορόφους πιό πάνω. Υπάρχει κίνδυνος να παγώσει το νερό σε παγωνιές, καθώς δεν είναι εφικτή η χρήση αντιψυκτικού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κυκλοφορητής με διαφορικό θερμοστάτη, για καλύτερη απόδοση.
 22. Ακόμα και όταν οι ΑΠΕ μπορέσουν να καλύψουν το 100% της ζήτησης κάθε μέρα (πολύ δύσκολο και πολύ απαιτητικό σε επενδύσεις σενάριο....), θα περάσει αρκετός καιρός για να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές, καθώς πρέπει οι επενδύσεις να αποσβέσουν τα κόστη εγκατάστασης. Εννοείται ότι ποτέ δεν θα μηδενιστούν οι τιμές, καθώς πάντα θα απαιτούνται συντηρήσεις, επισκευές, αντικαταστάσεις κλπ
 23. Σίγουρα δεν στεγανοποιεί η βαλβίδα αντεπιστροφής που υπάρχει στην είσοδο του κρύου νερού στον ηλιακό. (ή μήπως δεν υπάρχει????) Για να αδειάζει ο ηλιακός από βρύση κρύου νερού, πρέπει να μπορεί να πάρει αέρα στο εσωτερικό του από κάποια άλλη ανοικτή βρύση ζεστού νερού.
 24. Σε ένα ΠΕΑ μπορεί να συμπεριληφθεί 1 ή περισσότερα - όλα τα διαμερίσματα μιάς πολυκατοικίας και οι χώροι που χρησιμοποιούνται από τις κατοικίες (αποθήκες, κ.χ. κλπ) αλλά όχι τα καταστήματα ή άλλοι χώροι με διαφορετική χρήση.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.