Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Sign in to follow this  
NetGangster

Μελέτη ευστάθειας πρανούς

Recommended Posts

Καλημέρα! Ξέρει κάποιος να μου προτείνει software για μια μελέτη ευστάθειας βραχώδους πρανούς που να υπολογίζει συντελεστή ασφαλείας?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Υπάρχουν πάρα αρκετά στην αγορά με ποικίλες δυνατότητες. Από 2D με μεθόδους οριακής ισορροπίας έως 3D με πεπερασμένα στοιχεία και κινηματική ανάλυση. Όσο περισσότερα μπορεί να κάνει το πρόγραμμα, τόσο πιο πολύπλοκο είναι στη χρήση του και τόσο περισσότερες παραμέτρους θα πρέπει να ορίσεις (αυξάνοντας έτσι το βαθμό ακριβείας των αποτελεσμάτων αλλά και την πιθανότητα λάθους!!!),

 

Φαντάζομαι ότι για αρχή ένα πρόγραμμα δισδιάστατης ανάλυσης (χωρίς) πεπερασμένα στοιχεία είναι ότι πρέπει, εαν δεν σου έχει ζητηθεί κάτι διαφορετικό. Ορίζεις τη γεωμετρία του πρανούς, επιλέγεις τα υλικά, βάζεις τις φορτίσεις, επιλέγεις μέθοδο ανάλυσης et voilà.

Απο τα πιο διαδεδομένα είναι το Slide της Rocscience, το Geo-slope (Geostudio), το Slope της Oasys, το Galena καθώς και άλλα. Μια αναζήτηση στο google θα σε βοηθήσεις να τα βρεις.

Τα περισσότερα απο αυτά έρχονται με δοκιμαστική περίοδο χρήσης, ή και educational licence.

 

Kοίταξε και εδώ http://www.ggsd.com/ στην κατηγορία Geotechnical -> Slope stability (soil) :οπου θα βρεις μια λίστα με εμπορικά αλλά και freeware προγραμματα.

Edited by sbilionis
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σ' ευχαριστω για την απαντηση σου αλλα θέλω για βραχωδες πρανες και οχι εδαφικο. Το Slide και το Geoslope δεν εχουν κριτηρια θραυσης για βραχώδη (π.χ. Hook-Bray) αλλα για εδαφικα (Bishop, Fellenius κτλ). Τα αλλα δυο δεν τα ηξερα αλλα κοιταζοντας ουτε το ενα (http://www.oasys-software.com/products/engineering/slope.html) αλλα ουτε και το αλλο (http://www.galenasoftware.com/html/features.html) κανουν για βραχωδη. Εχω δοκιμάσει το Rocplane της Rockscience αλλα δουλευει μονο με αστοχιές υπο μορφη σφηνας..

Share this post


Link to post
Share on other sites

???? βραχώδους? Δεν το πρόσεξα στην αρχική σου ερώτηση.

Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δεν είναι τόσο τυφλοσούρτης όπως στο εδαφικό πρανές. Δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα που να σου βγάζει απλά Σ.Α. για βραχώδες πρανές.

Θα πρέπει πρώτα εσύ βρεις το μηχανισμό αστοχίας απο τον οποίο κινδυνεύει το πρανές, και έπειτα να κάνεις τη αντιστοιχη ανάλυση βρίσκοντας και Σ.Α.

Ας μιλήσω για το software της rocscience τότε

Έτσι αν έχεις ολίσθηση επι επιπέδου χρησιμοποιείες το Rocplane

Αν έχεις δημιουργία σφήνας χρησιμοποιείες το Swedge

Αν οι ασυνέχειες του πρανούς είναι τόσο πυκνές που δεν αναγνωρίζονται οικογένειες διακλάσεων, μπορείς να λειτουργήσεις με ένα προσομοίωμα εδαφικού πρανούς με τα ανάλογα χαρακτηριστικά που θα ορίσεις. Τότε χρησιμοποιείες το slide, ή ακόμα καλύτερα το Phase2 (όμως εδώ πλέον μπαίνεις στην ανάλυση με πεπερασμένα στοιχεία -αν και μάλλον είναι πιο καλή λύση για το είδος του προβλήματος που θες να λύσεις-).

(και δεν εξετάσαμε το πρόβλημα της ανατροπής...!)

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστείς και ένα πρόγραμμα όπως το Dips για την προβολή και ανάλυση των ασυνεχειών ώστε να προσδιορίσεις τους μηχανισμούς αστοχίας που θα εξετάσεις.

αυτά τα ολίγα.

 

Μπορείς να δοκιμάσεις και το Rockpack III που έχει λίγο απ'όλα

Edited by sbilionis
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σαφως και πρωτα μεσω του Dips βρηκα το μηχανισμο αστοχιας... Αυτο που μου λες για το Slide ειναι σωστο γιατι εαν η βραχομαζα ειναι κατακερματισμενη και πολυ χαμηλης ποιοτητας μπορω να υποθεσω οτι λειτουργει σαν εδαφος. Με αναττροπη τι γινεται; Ποιο προγραμμα μπορω να χρησιμοποιησω; Γιατι στο ενα στερεοδιαγραμμα εχω ανατροπη και στο αλλο σφηνα..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για την ανατροπή χρησιμοποίησε για ευκολία το Rockpack III. Μπορείς να το βρεις σε δοκιμαστική έκδοση 30 ημερών.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.