Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΦΕΚ 197 - 199 17/10/2012


Recommended Posts

Καθορισμός ειδικοτήτων και βαθμίδων επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα της κατασκευής, συντήρησης και επισκευής υδραυλικών εγκαταστάσεων και προϋποθέσεις για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής από φυσικά πρόσωπα.

&

Καθορισμός ειδικοτήτων και βαθμίδων επαγγελματικών προσόντων για την επαγγελματική δραστηριότητα

της κατασκευής, συντήρησης, επισκευής και επιτήρησης της λειτουργίας των εγκαταστάσεων καύσης υγρών και αερίων καυσίμων για την παραγωγή ζεστού νερού, καθορισμός επαγγελματικών προσόντων και προϋποθέσεων για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής από φυσικά πρόσωπα και άλλες ρυθμίσεις.

197.pdf

199.pdf

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

θα ήθελα να ρωτήσω με βάση τα παραπάνω. Σε περίπτωση π.χ εγκατάστασης σωληνώσεων αερίου και συσκευής αερίου αν ο μηχανικός δηλωθεί ως εγκαταστάτης, πρέπει να κόψει τιμολόγιο εργου στον πελάτη? Ρωτάω , γιατι μεχρι τώρα επειδή οι περισσότεροι υδραυλικοί δεν ειναι αδειούχοι εγκαταστάτες και στον φάκελο της μελέτης στην επα ως εγκαταστάτης δηλωνόταν ο μηχανικός. Αν έχεις όμως έδρα το σπίτι πως θα κόψεις τέτοιο τιμολόγιο απο την στιγμή που δεν μπορείς να παίρνεις υλικα.?

Επίσης στον πελάτη πως θα παρουσιαστείς ως ο εγκαταστάτης απο την στιγμή που άλλος θα κάνει την εγκατάσταση? αυτό δεν ενέχει κινδύνους (καμιά καταγγελία κτλ)?

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε, άκου μια άποψη

 

Τα εν λόγω ΠΔ αποτελούν μια προσπάθεια να περιοριστεί το ζήτημα της φοροδιαφυγής των τεχνιτών. Πραγματικά αυτές οι διατάξεις έχουν περάσει για να μπεί μια τάξη ποιός το έφτιαξε, ποιός πληρώθηκε κτλ.

 

Προφανώς θα πρέπει οι συνεργάτες για τους οποίους ένας μηχανικός εκπονεί μελέτες, επιβλέψεις και μέχρι στιγμής υπογράφει ως εγκαταστάτης (εξυπηρετώντας τους καθώς το ζητούν "εκβιαστικα" π.χ για φυσικό αέριο ή υγραέριο), να προσέλθουν να συνάψετε ένα ιδ. συμφωνητικό με βάση το οποίο εσύ θα φαίνεται ότι επιτηρείς και συμμετεχεις σε εργασίες του συνεργείου αδειούχων (οχι απλώς μηχανικός πλέον αλλά ως εγκαταστάτης εργοδογός ή εγκαταστάτης καύσης ανάλογα τις εργασίες) και θα αμοίβεσαι για αυτό. Από οτι φαίνεται αυτός που υπογράφει ως εγκαταστάτης θα πρέπει να κόβει δελτίο αφού θα συντάσει την ΥΔ καλής εκτέλεσης. Προφανώς αυτός που βεβαιώνει θα έχει έναρξη στην εφορία για τις εν λόγω εργασίες...και το λιγότερο θα συμμετέχει κατά ένα μικρό βαθμό ή πλήρως σε αυτές τις εργασίες. Πιστεύεις ότι μπορούμε εμείς οι μηχανικοί να βεβαιώνουμε ως εγκαταστάτες για κάποιον άλλο και αυτός ο άλλος να κρύβεται από πίσω μας; Ο καθένας το μερίδιο ευθύνης τους τέλος...

Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχεις επαγγελματική ασφαλιστική κάλυψη ή έστω να είναι αλληλέγγυα υπεύθυνοι για

οποιοδήποτε ζημία, πρόστιμο αστοχία συμβεί καθώς εσύ θα λαμβάνεις ένα αντίτιμο του συνόλου εργασιών.

 

 

Αυτό που θα πρέπει να αντιληφθούμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα ότι ως εδώ την δύναμη την είχε αυτός ο αναρμόδιος τεχνικός - έμπορος που είχε κλέισει τη δουλεια με τον πελάτη, γεγονός που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, γιατί αυτός χρησιμοποιούσε αναρμόδια πρόσωπα.

 

Πλέον αυτός που υπογράφει εκδίδει και την σχετική απόδειξη -απλά πράγματα. Πάντως ακόμα έχει νερό να μπεί στο αυλάκι καθώς ο 3982/2011 κατά εξουσιοδότηση εκδόθηκαν τα σχετικά, ορίζει ότι πρέπει να βγούν κάποιες ΚΥΑ σχετικά με τις επιτροπές που θα εξετάζουν τις άδειες, τις αναγγελίες και τα παράβολα. Άρα ακόμα ουσιαστικά μένουν ανενεργά τα σχετικά ΠΔ καθώς υπάρχει νόμος (3982/11) που ορίζει πότε θα τεθούν σε εφαρμογή

 

Πάντως είναι ένα βήμα μπροστά για να μάθουμε όπου βάζουμε την σφραγίδα και την υπογραφή μας, να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ποιότητα και έχουμε πληρωθεί. Προφανώς βεβαιώσεις "τσάμπα" κ.α και για ευτελή ποσά φτάσαν στο ΤΕΛΟΣ. Θα μπορεί οποιοσδήποτε με 100 ευρωδάκια να καταγγείλει οποιοδήποτε (δείτε τον 3982)..

 

Αυτο που είναι τραγικό είναι το γεγονός που επέτεψαν να γαλουχηθεί μια νοοτροπία σε αυτή τη χώρα ότι όποιος θέλει κάνει ότι θέλει στο βωμό του ανταγωνισμού.. ¨Οχι κύριοι μόνο αν έχουν τα προσόντα ή απασχολούν νόμιμο αδειούχο ή έχουν σύμβαση με αυτόν. Αν τώρα εμείς για 10-20-50 ευρω πατάμε σφραγίδες αυτό θα το δεί πειθαρχικά το κάθε όργανο.

 

Πάντως εφιστώ την προσοχή ότι τουλάχιστον ένας εγκαταστάτης ανά μηνα θα ελέγχεται και έλεγχος μπορεί να σημαίνει διαβίβαση φακέλου σε οικονομική αστυνομία - ΣΔΟΕ - Επιθ. εργασίας και όλα τα σχετικά.. Σοβατότητα λοιπόν...και αλλαγή νοοτροπίας. αυτοι που δεν θα το εφαρμόσουν θα βρεθούν σύντομα σε δεινή θέση καθώς θα εξηγούν τα απίθανα...(διαρροές σε δίκτυα, κακοτεχνίες που ποτέ δεν είδαν απλώς υπέγραψαν κτλ.)

 

Και φυσικά όλα ξεκινούν με ένα τιμοκατάλογο υπηρεσιών.. ο πελάτης θα πρέπει να έχει τέτοιο τιμοκατάλογο και να πληρώνει βάση αυτού..

 

Ξεκάθαρα πράγματα πλέον ή μπερδεμένα;; ήρθε ο καιρός πλέον να φτιάχνουμε και όχι απλώς να μελατάμε;

να φύγουν οι μη αδειούχοι άσχετοι επιτήδειοι;;;

 

Όλα αυτά είναι προβληματισμοί. Θα πρέπει επιτέλους όλοι να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της υπογραφής και των πράξεων μας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα μπεί μια τάξη, και ακόμα περισσότερο που ανεύθυνοι συνάδελφοι σύντομα θα αναλάβουν τις ευθύνες τους..

Edited by abouts
Link to comment
Share on other sites

Εμείς οι Διπλωματούχοι Η-Μ, που έχουμε εγγραφεί στο ΤΕΕ και στις κατά τόπους Διευθύνσεις Βιομηχανίας, χρειάζεται να κάνουμε αναγγελία όπως αναφέρεται σε αυτά τα ΦΕΚ;

Link to comment
Share on other sites

φυσικά. Γι'αυτό μιλάμε. Ως προς τα ηλεκτρολογικά δεν έχει ψηφιστεί κάποιο ΠΔ αλλά αν θες συνάδελφε κατέβασε τα υπόλοιπα να δεις ότι αλλάζουν πολλά...

Εμείς χρειαζόμαστε αναγγελία άσκησης του επαγγέλματος π.χ του υδραυλικού ή του οξυγονοκολλητή κ.α

 

Το άλλο το σημαντικό είναι ότι λαμβάνουμε πλέον την άδεια οξυγονοκολλητή/ηλεκτροσυγκολλητή Β τάξης (την μικρή δηλαδή καθώς η Α είναι η μεγάλη)

που μας επιτρέπει να υπογράφουμε μόνο για συγκεκριμένες κατασκευές που δεν υπόκεινται σε αυξημένες καταπονήσεις.

ορίζει ρητά ποιες είναι αυτές που θεωρούνται ότι υποβάλλονται σε αυξημένες καταπονήσεις ενώ για 3 έτη από την ψήφιση του

επιτρέπει κατά εξαίρεση να υπογράφουμε..

Link to comment
Share on other sites

Αφού ήδη έχουμε εγγραφεί στα μητρώα ηλεκτρολόγων-μηχανολόγων των οικείων διευθύνσεων ανάπτυξης και έχουμε δυνατότητα εκτέλεση και επίβλεψης Η-Μ εργασιών άνευ περιορισμού.... Αυτές οι άδειες δεν ισχύουν πλέον;;;;;

Link to comment
Share on other sites

Προχτές πήγα στην τοπική περιφέρεια που εκδίδει τις σχετικές άδειες και το ζήτημα είναι εν αναμονή καθώς δεν έχουν δοθεί οι αναγκαίες διευκρινήσεις. Μέχρι τις αρχές Νοέμβρη θα έχει ξακαθαρίσει λογικά το τοπίο (το αργότερο τέλος του έτους)...

Οι άδεια ηλεκτρολόγου που έχουμε (άνευ περιορισμού και λήξης) δεν έχει άμεση σχέση με τις παραπάνω διατάξεις καθώς αυτές δεν αναφέρονται σε ηλεκτρολογικά, αλλά καθορίζουν επιμέρους ζητήματα.

Επίσης αν προσέξετε η άδεια Μηχανολόγου αναφέρεται σε εκπόνηση μελετών και όχι σε εκτέλεση εργασιών (από όσο θυμάμαι δηλαδή) ως εκ τούτου δεν αλλάζει κάτι ως προς αυτές.

Όμως οτιδήποτε σχετικό με τα επαγγέλματα που λένε τα ΠΔ θα αλλάξει. Λέω θα καθώς δεν έχουν δημοσιευθεί ούτε διευκρινιστεί:

1. Ο τρόπος συγκρότησης των επιτροπών εξέτασης (για τους τεχνίτες όχι για εμάς)

2. Τα παράβολα..

 

Αυτές οι πληροφορίες είναι καθαρά ότι εγώ έχω καταλάβει γιατί επίσημη πληροφόρηση δεν υπάρχει.

 

Ένα άλλο θεματάκι που ξεκινάει με τα ΠΔ είναι το ζήτημα της επαγ. ασφάλισης έναντι κακοτεχνίας/αστοχίας κτλ που όμως φαίνεται ότι δεν θα τρέξει άμεσα ..καθώς πρέπει και εκεί να βγεί κάποια ΥΑ που να ορίζει τις ελάχιστες καλύψεις και άλλες λεπτομέρειες ασφάλισης..

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά μου κάνει εντύπωση, ότι ενώ πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη η ψήφιση των εν λόγω ΠΔ υπάρχει φοβερή άγνοια και αδιαφορία.

Mάλλον δεν το έχουν πάρει είδηση κάποιοι ακόμα..

Θα περίμενα εδώ να γίνεται χαμός από posts...

Edited by abouts
Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά μου κάνει εντύπωση, ότι ενώ πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη η ψήφιση των εν λόγω ΠΔ υπάρχει φοβερή άγνοια και αδιαφορία.

Mάλλον δεν το έχουν πάρει είδηση κάποιοι ακόμα..

Θα περίμενα εδώ να γίνεται χαμός από posts...

οντως....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.