Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμομόνωση πλάκας με κεραμοσκεπή σε υφιστάμενη οικοδομή


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Σε πλάκα πάνω στην οποία έχει κατασκευαστεί στέγη τί υλικό θα προτείνατε να τοποθετηθεί για μόνωση? Και που θα είναι πιο αποδοτικό πάνω στη πλάκα ή απευθείας κάτω από τα κεραμίδια?

Link to comment
Share on other sites

και η ιδια η σκεπη ειναι θερμομονωτικη χωρις καποιο μονωτικο. απο οτι θυμαμαι πρεπει να ριχνει τις θερμικες απωλειες στο μισο. εαν θελετε ομως κατι παραπανω αυτο θα ηταν εξηλασμενη πολυστερινη η αναμεσα στα καδρονια η και κατω απο τα κεραμιδια

Link to comment
Share on other sites

εαν υπάρχει δυνατότητα να αφερεθεί η στέγη (κεραμίδια ?), θα σου πρότεινα να κανεις τη μόνωση πάνω απο την πλάκα με μονωτικό + υγρομόνωση

 

σκοπός αυτης της επιλογής της θερμομόνωσης, είναι να μην θερμαίνεται το διάκενο μεταξύ της πλάκας και της στέγης (που δεν χρησιμεύει σε τίποτα)

 

για υλικό θα πρότεινα εξηλασμένη πολυστερίνη, κατ' ελάχιστον 7cm και βάβαια ανάλογα με την κλιματική ζώνη που βρίσκεται

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

Γνωρίζω ότι η στέγη θα έπρεπε να λειτουργεί θερμομονώτικα, ωστόσο το καλοκαίρι το διαμέρισμα κάτω από την πλάκα είναι αρκετα ζεστο παρόλο που υπάρχει κεραμοσκεπη (ενώ το χειμώνα δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα θερμικές απώλειες). Μιας και το σπιτι εντάχθηκε στο πρόγραμμα εξοικονομώ καλούμαστε εκτός από αυτα που εμείς χρειαζόμαστε να κάνουμε και μια επιπλέον επέμβαση! Έτσι σκεφτήκαμε την μόνωση! Το πρόβλημα είναι ότι οι προτάσεις που έχω πάρει από προμηθευτές, μαστόρους και ενεργειακο επιθεωρητή έρχονται κάπως σε αντιπαράθεση με αποτέσμα να μην γίνετε εύκολα η επιλογή του υλικού καθώς και η θέση που θα τοποθετειθεί.

Έτσι:

Η λύση εξιλασμένης πάνω στην πλάκα, έχει τον κίνδυνο τυχόν διαρροή από κεραμίδια να εγκλωβίζεται λόγω της μόνωσης και να παρουσιάσει υγρασία η πλάκα; Με την υγρομόνωση που συνέστησε ο dib πάνω από την θερμομόνωση δεν θα υπάρχει τέτοιος κίνδυνος;

Κάποιος προμηθευτής μου συνέστησε ένα υλικό τύπου πετροβάμβακα το οποίο δε σαπίζει με την υγρασία. Μο υ πρότεινε να το βάλω ακριβώς κάτω από τα κεραμίδια για να έχω μεγαλύτερη απόδοση. Αυτή η λύση πως σας φαίνεται;

Τέλος ο επιθεωρητής μας πρότεινε εξιλασμένη πολυστερίνη. Μήπως αυτό το υλικό έχει πολύ μικρότερη απόδοση και θα το βάλουμε έτσι απλά για να περάσουμε το πρόγραμμα;

Link to comment
Share on other sites

Δεν αναφέρατε τι είδους στέγη κατασκευάσατε, την κλιματική ζώνη και το ύψος στο διάκενο.Πλευρικά?:¨Εχει τοποθετηθεί ασφαλτική μεμβράνη κεραμοσκεπών με πολυστερικό φύλλο οπλισμού?

Αν είναι κατοικήσιμος ο χώρος dib, δεν μπορείς να αφαιρέσεις τίποτα ,άσε που έχει ήδη πληρωθεί η κατασκευή αν κατάλαβα καλά.

Bασιλική στα μηνύματα σου εδώ λες πάντα καλημέρα-καλησπέρα έτσι για αρχή και συχνά πυκνά ευχαριστώ!!!Καλοοοο αυτό.

Το ποσοστό της θερμότητας που μεταφέρεται ,κατακόρυφα ,με ακτινοβολία είναι περίπου 90% ενέργεια το καλοκαίρι και 50-75% το χειμώνα και θα αποφύγεις απώλειες θερμότητας από την οροφή περίπου στο 45% λόγω ακτινοβολίας με μια ανακλαστική μόνωση.Έτσι θα αποκτήσεις και το φράγμα υδρατμών που υποθέτω σε ενδιαφέρει(φύλλα αλουμινίου).

Για την μεταφορά θερμότητας μέσω επαγωγής η εξηλασμένη πολυστερίνη(λd=0,038W/mK περίπου)θα βοηθούσε σημαντικά αλλά ο πετροβάμβακας( λd=0,038W/mKπερίπου,εξαρτάται αν θα βάλεις ρολό η πλάκα) είναι από τα λίγα υλικά που σου προσφέρουν επίσης πυροπροστασία(ξύλινες δοκίδες έχεις?) και ηχομόνωση-ηχοαπορρόφηση .Δεν θα θφαρεί με την πάροδο του χρόνου,θα παραμείνουν αμετάβλητες οι ιδιότητες και οι διαστάσεις του και δεν θα προσβληθεί από έντομα και παράσιτα ούτε διαλύτες.

Με αυτά τα 2 που σου έγραψα το κόστος θα είναι περίπου στα Ε 7/Μ2 και με μετρήσιμες τις ποσοστιαίες τιμές που ανέφερα αρχικά(περιορίζετε την ακτινοβολία και την επαγωγή ,προσοχή όμως,όχι την αερομεταφορά).Με την υγρομόνωση-θερμομόνωση αν αφαιρέσεις την στέγη, κάτω από τα 12-13 ευρώ υλικά δεν πέφτεις αν θες να κάνεις καλή δουλεία.

 

ducatista,έφυγες ενώ δεν " έπεσε στο μισό η θερμική απώλεια".

Σφίγγεται ολοένα και περισσότερο ο κόμπος στον λαιμό μου, από την κίτρινη γραβάτα μου με τους simpsons επάνω , όταν σε φαντάζομαι να ρίχνεις μπετά βράδυ Κυριακής.

Εύχομαι να σε βοηθάν οι εργάτες σου αλλά και εσύ να μην βαστάς μόνο το πυροφάνι...

Edited by σιδερας
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι στο αρχικό μου ερώτημα του θέματος που άνοιξα!

Διαβάζω διάφορα sites, ανατρέχω σε πράγματα που έχω διδαχθεί στη σχολή περί μόνωσης και προσπαθώ να θυμηθώ κάποια πράγματα στην πράξη που έχω δεί πάνω στη δουλειά (προσπαθώ να θυμηθώ διότι η ανεργία των ημερών με έχει εκτός μεγάλο χρονικό διάστημα) και παρόλα αυτά νομίζω οτι μπερδεύομαι περισσότερο.

Λοιπόν για να γίνω ποιό σαφής και να μην κουράζω:

Ποιός είναι θεωρητικά ιδανικός τρόπος μόνωσης πλάκας με δίριχτη κεραμοσκεπη σε περιοχη κλιματικης ζώνης Γ. Και αν αυτή είναι ήδη κατασκευασμένη τι μπορεί να γίνει εκ των υστέρων. Στη συγκέκριμένη περίπτωση υπάρχει ένα άνοιγμα από το οποίο μπορεί να περάσει ο μάστορας για να τοποθετήσει το υλικό. Εγώ αναρωτιέμαι αν μπεί κάτω από τα κεραμίδια δεν θα πληρώσει τα κενά του ξυλότυπου μόνο; και τα καλώδια που περνάνε της εγκατάστασης του θερμοσίφωνα; επίσης οι ιδιοκτήτες(πεθερικα) έχουν κατασκευάσει ένα παράθειρο τύπου φεγγίτη στα κεραμίδια. Αν μπει πάνω στη πλάκα απλά τα φύλλα πολυστερίνης ακουμπάνε ή χρειάζεται υλικό συγκολλησης. Και στην περίπτωση που μπει απευθειας στην πλάκα θα αναπνεεί;

 

Αυτά....

Link to comment
Share on other sites

Στην Γ ζώνη θα πάς σε 90μμ έλάχιστο πάχος υλικού,έιτε είναι αυτό πετροβάμβακας(επέλεξε 100Κγ/Μ3 πυκνότητα για να πάρεις τις αμετάβλητες διαστάσεις στο πέρασμα του χρόνου και το υψηλό λ και πρόσθεσε άλλα 3 ευρώ το μέτρο στις τιμές που προανέφερα) είτε πολυστερίνη εξηλασμένη(όριο UW/m2k 0,40).Από ότι βλέπεις και παραπάνω, σου έγραψα ότι το λ των υλικών σχεδόν ταυτίζεται,οπότε και το πάχος του υλικού θα είναι το ίδιο.

Βασιλική ξαναρωτάω.

Είναι πλευρικά κλεισμένη η κεραμοσκεπή?Είναι κατοικήσιμη και συχνά επισκέψιμη?

Πάμε παρακάτω.

Αν είναι ξύλινη η δοκίδα της σκεπής και πάμε να μονώσουμε την σκεπή τότε πας σε πετροβάμβακα,και τοποθετείς ρολό(μαζί με την ασφαλτική μεμβράνη αν τα εργατικά μετράνε(είναι ευκολος στην τοποθέτηση) η' πλάκα πετροβάμβακα ,ανάμεσα στα δοκαράκια αν είσαι διατεθειμένη να ξοδέψεις λίγο χρόνο παραπάνω.Αυτά αν μονώσεις την κεραμοσκεπή.

Αν μονώσεις την πλάκα πάμε σε πολυστερίνη εξηλ. και τα πηχάκια που θα έβαζες πριν από την πολυστερίνη θα βοηθούσαν τον εξαερισμό.Υποθέτω ότι έχεις αφήσει και δίοδο εξαερισμού επάνω περιμετρικά (στο πρεβάζι) ώστε να δημιουργηθεί ρεύμα όταν χρειάζεται...

 

Το πρόβλημα του θερμοσίφωνα ουσιαστικά δεν υφίσταται αφού μόλις δεις τα υλικά θα καταλάβεις πόσο εύκολα καλύπτεται το κενό!

Edited by σιδερας
Link to comment
Share on other sites

Η κεραμοσκεπή πλευρικά ειναι κλειστή και ειναι επισκέψιμη από ένα άνοιγμα που έχουν αφήσει σχεδό 0,60*0.60 για τυχόν εργασίες! Οπότε προτείνεις αν αποφασιστεί εξηλασμένη στην πλάκα να δημιουργηθει με πηχάκια ένα κενό μεταξύ μόνοσης και πλάκας για εξαερισμό?

Link to comment
Share on other sites

Προτείνω πετροβάμβακα και θερμοανακλαστική μόνωση στην κεραμοσκεπή για καλύτερο αποτελέσμα ,αφού αυτό άφησες να εννοηθεί από την αρχή.

Αν και περιορισμένος ο χώρος σου,θα μπορούσε να χρησιμεύσει και σαν αποθηκευτικός έτσι.

Edited by σιδερας
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.