Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συντελεστής τραχύτητας


Recommended Posts

Ο συντελεστής τραχύτητας δεν είναι σταθερός αλλά μεταβάλλεται.

 

Εντελώς εγκυκλοπαιδικά: Έχουν αναπτυχθεί νέες μέθοδοι και βελτιωμένοι τύποι ΡΕ με αυξημένες αντοχές και βελτιωμένες ιδιότητες. Έτσι, φθάσαμε το 1990 στην 3η γενιά ΡΕ (παραγωγή HΡPE 100) και σύντομα αναμένεται και η εμφάνιση της τέταρτης γενιάς που θα φέρει πραγματική επανάσταση κυρίως στον τομέα της σωληνουργίας.

Edited by aiche
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση, το γνωρίζω αυτό. Το πρόβλημα είναι οτι το χρειάζομαι για μια εργασία και στις προδιαγραφές απαιτείται σωλήνας πολυαιθυλενίου 2ης γενιάς και γνωρίζω οτι για διάμετρο 200mm το k είναι 0,01 και για > k=0,05 . Εγώ όμως για τον υπολογισμό της οικονομικότερης διαμέτρου χρειάζομαι το k, οπότε δεν μπορώ να το πάρω ως δεδομένο (αφού εξαρτάται από το d). Μπορώ να το υπολογίσω κάπως;

Link to comment
Share on other sites

Αν η ροή είναι γραμμική δηλαδή Re < 2100 δεν επηρεάζονται οι υπολογισμοί της πτώσης πίεσης από τον συντελεστή τραχύτητας. Στην στροβιλώδη περιοχή συνήθως δίνουν το k/D διαφορετικά αν δεν έχεις όλα τα δεδομένα θα υποθέσεις ότι ο σωλήνας είναι λείος. Για μπετόν ας πούμε το k μεταβάλλεται από 0.01 ft έως 0.001 ft.

Ένας άλλος λόγος που δικαιολογεί τις αβεβαιότητες στους υπολογισμούς είναι και το ότι οι εξισώσεις της βιβλιογραφίας για τον υπολογισμό της πτώσης πίεσης στους σωλήνες δεν δίνουν τα ίδια αποτελέσματα. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείς την ακριβή τιμή του k/D η τιμή της πτώσης πίεσης θα είναι προσεγγιστική εφόσον εξαρτάται από ποιά εξίσωση θα χρησιμοποιήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.