Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διατομή αγωγού γείωσης - αγωγού προστασίας


CHRISTOSNT

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους

 

Για την επιλογή της διατομής του αγωγού γείωσης ισχύει η παράγραφός

543.1.2 του hd384?

 

π.χ.

 

Δηλαδή εάν σε ένα τριφασικό πίνακα έχω παροχή

4Χ120mm2 (L1,2,3,N) μπορώ να έχω τριγωνική γείωση (ΤΤ) και ο αγωγός από το μετρητή μέχρι το τρίγωνο να είναι 70mm2 γυμνός χαλκός? και ο ίδιος αγωγός χρησιμοποιηθεί και στο τρίγωνο?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε καλησπέρα,

 

Πράγματι για την επιλογή της διατομής του αγωγού γείωσης ισχύει η παράγραφος 543.1.2 του HD384.

 

Πρόσεξε όμως ότι λίγο πιο πάνω (543.1) λέει ότι μπορεις να τον επιλέξεις τον αγωγό και μέσω της επιλογής από την διατομή των φάσεων αλλά και με αναλυτικό υπολογισμό.

Ο αναλυτικός υπολογισμός δεν περιέχεται στο Εγχειρίδιο Εφαρμογής του Προτύπου που εκδίδει ο ΕΛΟΤ, αλλά βρίσκεται στο αρχικό κείμενο του HD 384.

Επίσης ο αναλυτικός υπολογισμός περιγράφεται στο βιβλίο 'Γειώσεις Βιομηχανικών - επαγγελματικών κτιρίων και Κατοικιών' του Ν. Παναγιωτόπουλου σελίδα 169.

 

Αναφέρομαι στον αναλυτικό υπολογισμό γιατί στην περίπτωση πολύ μεγάλης ισχύος ρεύματος που μεταφέρεις (στο ενεργό κύκλωμα δηλαδή τις φάσεις) μπορεί με τον αναλυτικό υπολογισμό να πετύχεις αισθητά μικρότερη απαιτούμενη διατομή αγωγού γείωσης.

 

Οσον αφορά το τριγωνο γειωσης, οι αγωγοι που συνδέουν τις ραβδους πρεπει να είναι χάλκινοι αγωγοι 50 τετ. χιλιοστα αν οι ράβδοι ειναι επιχαλκωμένοι και

χαλύβδινο θερμά επιψευδαργυρωμένο αγωγός Φ10 mm αν οι ράβδοι ειναι επιψευδαργυρωμένοι.

 

Τέλος φαντάζομαι ότι χτησιμοποιείς τρίγωνο γείωσης για κάποιο ειδικό λόγο (είναι παλιά η εγκατάσταση ή η γείωση αφορά το Η/Ζ ή κάτι τέτοιο), γιατί γενικά όταν έχουμε ένα καινούριο κτίριο η θεμελιακή γέίωση είναι υποχρεωτική.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντησή σου.

 

Πρόκειται για υπάρχων κτίριο οπότε οδηγήθήκαμε στη λύση του τριγωνου. Άπό αυτά που αναφέρεις, 70τχ χαλκού είναι υπεραρκετά για αγωγό φάσης 120τχ.

Ξέρεις εάν απαιτείται ΝΥΑ ή γυμνός χαλκός από το τρίγωνο μέχρι το ρολόι της ΔΕΗ? Εάν ο χαλκός από το τρίγωνο μέχρι το ρολόι βρίσκεται μέσα σε σπειράλ πλαστικό είναι οκ? Το τρίγωνο είναι στον ακάλυπτο και ο αγωγός βρίσκεται στο χώμα.

Link to comment
Share on other sites

Γνώμη μου είναι να μην χρησιμοποιήσεις αγωγό ΝΥΑ αλλά ΝΥΥ, ο οποίος μάλιστα να τοποθετηθεί εντός γαλβανισμένου σιδηροσωλήνα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.