Μετάβαση στο περιεχόμενο

entelos afragkos

Members
  • Περιεχόμενα

    62
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by entelos afragkos

  1. Γιατί δεν δοκιμάζεις να κάνεις μόνωση στο κτίριο από την εσωτερική πλευρά των τοίχων;
  2. Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος τι προκειται να γίνει με τα αναδρομικά που απαφάσισε πριν από ένα εξάμηνο περίπου το Συμβούλιο της Επικρατείας;
  3. Συνάδελφοι καλησπέρα. Κάνω την αδεια λειτουργίας σε μια βιοτεχνία, και ο ιδιοκτήτης θέλει να τοποθετήσει κάποιες πρώτες ύλες στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτές δεν είναι μολυσματικές για το περιβάλλον. Ο μηχανικός της δημόσιας υπηρεσίας ισχυρίζεται ότι αυτό δεν επιτρέπεται, αν και εγώ δεν βρίσκω κάτι σχετικό στην νομοθεσία. Ξέρει κάποιος να μου πει που αναφέρεται αυτό; Ευχαριστώ πολύ.
  4. Συνάδελφοι το λογισμικό αναβαθμίστηκε και αυτό με τις νέες Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. που δημοσιεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2014; Στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ βλέπω την τελευταία έκδοση του 2012.
  5. Δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι καινούριες ΤΟΤΕΕ για τον ΚΕΝΑΚ. ΦΕΚ Β' 2945/3-11-2014.
  6. Γνωρίζει κανείς συνάδερφος αν σε πρατήρια καυσίμων επιτρέπεται η πώληση καυσόξυλων; Δεν βγάζω άκρη. Η ΥΑ 1958/2012 αναφέρει για αποθήκευση. Η πώληση που αναφέρεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  7. Πόσο ποιο ακριβό προβλέπεται να είναι το Α' 2015; Ξέρει με σιγουριά κανείς;
  8. Συνάδελφοι καλησπέρα, σε μια εγκατάσταση βιομηχανικής ψύξης επιτρέπεται οι σωληνώσεις που διακινούν το μίγμα γλυκόλης - νερού να είναι από γαλβανισμένη σιδηροσωλήνα; Σημειώνω ότι η ελάχιστη θερμοκρασία του μίγματος γλυκόλης - νερού είναι -15 οC. Επίσης τι διάταξη χρειάζεται να μπει για τον καθαρισμό του μίγματος; Κάποιο φίλτρο ίσως; τι mesh θα είναι; (Αν θυμάμαι καλά τα mesh ειναι το μέγεθος των ανοιγμάτων της σίτας του φίλτρου)
  9. Και εγώ θα έλεγα ότι δεν είναι σωστό σε γενικές γραμμές να κόβει ο μελετητής σε πέντε - δέκα κομμάτια την μελέτη που αναλαμβάνει και να την αναθέτει σε κάποιο προμηθευτή να του κάνει το κάθε κομμάτι, γιατί θα το φτιάξει ο καθένας στα μέτρα του και όχι απαραίτητα στα μέτρα του πελάτη. Αλλά από την άλλη υπάρχουν αντικείμενα που η μελέτη πρέπει να λάβει υπόψιν της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε υλικού αφενός, ή ακόμη υπάρχουν αντικείμενα που είναι αρκετά εξειδικευμένα και γιαυτό η άμεση εμπλοκή του προμηθευτή είναι επιβεβλημένη. Ο μελετητής που αναλαμβάνει ένα εργο δεν μπορεί να τα ξέρει όλα, και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να ξέρει το οτιδήποτε του ζητήσει ο πελάτης στην πορεία του έργου. Οπότε θα έλεγα ότι στην συγκεκριμένη περιπτωση θα απευθυνόμουνα και εγώ σε κάποιον προμηθευτή, μετά όμως από μια σχετική έρευνα αγοράς.
  10. Μελετώντας το βιβλίο του Φ. Δημόπουλου 'Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις' τόμος Α έκδοση 1991 (μερικά πράγματα οι παλιότεροι τα κάναν καλύτερα) θα έλεγα ότι ειδικά τα ισχυρά σε μια χωνευτή εγκατάσταση καλύτερο είναι να περνάνε οριζόντια ή κάθετα στους τοίχους ώστε να μπορεί μελλοντικά να εντοπιστει η θέση τους και να μην έχουμε τίποτα δυσάρεστες εκπλήξεις. Βέβαια αν είχα ένα άλλου τύπου κτίριο που θα είχε ψευδοδάπεδο (το τελευταίο δεν συνανταται σε σπιτια πιστευω) δεν θα ειχα πρόβλημα να περάσω ισχυρά ρεύματα μέσα στο δάπεδο, προστατευμένα βάβαια με σχάρα καλωδίων ή σωλήνα
  11. Συνάδελφε καλησπέρα, άνοιξε στο www.fireservice.gr (είναι το site της Πυροσβεστικής) στην νομοθεσία για νέα κτίρια Άρθρο 3. Στο τέλος, στις διευκρινήσεις παράγραφος 3.1.3 αναφέρει ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια της Πυροσβεστικής να πει πόσες Πυροσβεστικές Φωλιές λειτουργούν ταυτόχρονα. (εξαρτάται από την απόσταση του έργου από την ΠΥ, από το μέγεθος κλπ) Από την άλλη η ΤΟΤΕΕ προβλέπει την λειτουργία πάνω από 1 Φωλιά (κατηγορίας ΙΙ) ταυτόχρονα αλλά δεν είναι και τόσο σαφής. Γνώμη μου λοιπόν είναι για να μην έχεις το όποιο πρόβλημα μετά (πχ.με το μέγεθος του πυροσβεστικού συγκροτήματος ή της δεξαμενής) να κάνεις μια ερώτηση στην οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία γιατί έχει γίνει αλλαλούμ με τις διαδικασίες (υποθέτω ότι είσαι στο στάδιο της Άδειας Δόμησης).
  12. @sdim : Συνάδελφε αυτό που γράφεις, ότι αν συμφωνήσει το 50% +1 μπορεί σε μια παλιά πολυκατοικία (προ του 1985) να επαναυπολογιστεί η κατανομή δαπανών σύμφωνα με τον υπάρχοντα κανονισμό κατανομής σε ποια νομοθεσία υπάρχει; Αν το έχεις μπορεί να με σώσεις.
  13. Γιατί οι πυροσβέστες που κάνουν τον έλεγχο των μελετών είναι πολύ σχολαστικοί. Και καλά κάνουν!!
  14. Έχω υπογράψει ΥΔΕ για έναν μικρό (315 KVA) υποσταθμό το 1999. α/Είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω τον χρήστη να κάνει καινούργια ΥΔΕ; β/ Μόλις υπογραφεί η καινούγια ΥΔΕ εγώ παύω να έχω την όποια ευθύνη;
  15. Μίλησα και εγώ με τράπεζα Αττικής, και το συμπέρασμα μου είναι ότι επικρατεί πλήρης άγνοια επί του θέματος, οπότε χρειαζόμαστε να προσκομίσουμε κάποιο χαρτί από το ΤΣΜΕΔΕ. Βέβαια επειδή μίλησα και με τα κεντρικά και με κάποιο υποκατάστημα στο υποκατάστημα μου είπαν έπίσης ότι θα μπορούσαν να βρουν το ποσό της οφειλής αλλά αυτό θα έπαιρνε ώρα στο σύστημα οπότε κάτι τέτοιο είναι λίγο δύσκολο γιατί θα δημιουργούνταν ουρά στο ταμείο (!!!).
  16. Συνάδελφε gapidianak και εγώ έχω μπερδευτεί για αυτό το θέμα. Η ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 Β' έκδοση αναφέρει ότι η διαστασιολόγηση του συστήματος θέρμανσης γίνεται με βάση την ισχύουσα ΤΟΤΕΕ. (Παράγραφος 4.1.1(α)) σελίδα 88. Εγώ μέχρι πρότεινος ακολουθούσα το DIN83 που δέχονταν σε κάθε πολεοδομία. Δεν ξέρω σε ποια ΤΟΤΕΕ αναφέρονται, ίσως στην 2425/86 την οποία δεν έχω διαβάσει. Όποιος συνάδερφος ξέρει κάτι περισσότερο ας μας διαφωτίσει.
  17. Συνάδελφε καλησπέρα, δίνοντάς μας την πληροφορία ότι είναι 25 τμ ο χώρος δεν λέει και πολλά, για να κάνεις μια καλή προσέγγιση θέλει πολύ πιο αναλυτικές πληροφορίες. Αν θες όμως για να κάνουμε μια προσέγγιση, πες μας το ύψος του χώρου, το αν είναι βορεινός νότιος κλπ ο χώρος, την τοποθεσία του και αν το κτίριο είναι πριν του 1979 ή μετά (δηλαδή αν είναι θερμομονωμένο ή αμόνωτο). Μάρκες δεν μπορούμε να πούμε, αλλά κοιτα το διάγραμμα απόδοσης στην θέρμανση σε σχέση με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  18. Από ότι ξέρω, δίνεις το ηλεκτρολογικό σχέδιο του υποσταθμού στον κατασκευαστή του οικίσκου και αυτός αφού συμφωνήσετε και κάποια άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του οικίσκου (είδος μετασχηματιστή, αν είναι με πανέλα τα τοιχώματα ή από λαμαρίνα, την πυρανίχνευση που χρειάζεται ο οικίσκος κλπ.) θα σου δώσει αυτός κατασκευαστικό σχέδιο του οικίσκου με βάρη, διαστάσεις, ανοίγματα πορτών, αποστάσεις από άλλα εμπόδια κλπ. Προσοχή, αν ο μετασχηματιστής είναι ελαίου χρειάζεται να κατασκευαστεί ελαιολεκάνη στο μπετό της βάσης του οικίσκου ( και εξυπακούεται ότι το κιόσκι σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να μπει πάνω από κάποια άλλη κατασκευή). Τέλος στο μπετό της βάσης χρειάζεται να μπει πλέγμα Δάρινγκ το οποίο θα συνδεθεί με την υπόλοιπη γείωση. (Ότι τύπο μετασχηματιστή και αν έχεις)
  19. Φίλε καλησπέρα, το μόνο σχετικά ασφαλές είναι να βρεις κάποιο μηχανικό που να σου κάνει μια διαστασιολόγηση των σωμάτων και επιλογή του τύπου αυτών αφού δεί τον χώρο και την εγκατάσταση. Δεν πρόκειται για διαστημική τεχνολογία, αλλά μόνο ένα εκπαιδευμένος συνάδερφος μπορεί να πει με σχετική ακρίβεια.
  20. Συνάδελφοι η ηλεκτρονική αλληλογραφία για τεχνικά θέματα ΚΕΝΑΚ ([email protected]) δεν λειτουργεί; Έχω στείλει ένα ερώτημα πριν από πέντε μήνες και ένα άλλο πριν 2 μήνες περίπου και δεν έχω λάβει κάποια απάντηση. Ξέρει κανείς τι συμβαίνει; Παλαιότερα απαντούσαν.
  21. Από ότι καταλαβαίνω το πρόβλημα είναι στο δίκτυο του νερού από τον πυργο ψυξης στον ψύκτη. 1/ Μήπως έχει παραμείνει αέρας στο δικτυο; Υπάρχουν εξαεριστικά στα σωστά σημεία; Λειτουργούν τα εξαεριστικά; 2/ Υπάρχει φίλτρο πριν από την είσοδο του νερού στον ψύκτη; γιατί αν δεν υπάρχει μήπως έχει αποκολληθεί κάτι και έχει μπει στον ψύκτη; 3/ Ένα διάγραμμα της εγκατάστασης ίσως βοηθούσε περισσότερο.
  22. Τι να πω, ειλικρινά δεν ξέρω γιατί του πήγα τυπωμένο το ΠΔ 108 μη γίνει καμία παρανόηση και μου είπε ότι το έχει διαβάσει.
  23. Συνάδελφε, βασικός κανόνας σύμφωνα με τον κανονισμό είναι ότι διακλαδώσεις προς μικρότερες διατομές πρέπει να ασφαλίζονται. Επίσης τα ηλεκτρολογικά δίκτυα είθισται να είναι ακτινικά. Τρίτον η κάθε σειρά φωτισμού με τα φωτιστικά 2Χ36 W θα μπορουσε να εναλάσεται ανά φάση (R, S, T) για πολλούς λόγους (Για να μπορείς να μην τα ανάβεις όλα κάποιες φορές, στροβοσκοπικό φαινόμενο, ισοκατανομή του φορτίου στις τρεις φάσεις κλπ) (δηλαδή το πρώτο φωτιστικό της σειράς να είναι R το δεύτερο S και το τρίτο T το τέταρτο R το πέμπτο S κλπ) Τέλος γνώμη μου είναι ότι μια μονοφασική γραμμή φωτισμού με μικροαυτόματο 10 Α αντέχει το πολύ 9 φωτιστικά 2Χ36 Α γιατί ο μικροαυτόματος δεν αντέχει τα φορτία εκκίνησης των λαμπτήρων. Με βάση τα παραπάνω εγώ θα έφτιαχνα κοντά στο χώρο των φωτιστικών ένα πινακάκι τραβώντας μια τριφασική γραμμή από τον πίνακα και από εκεί θα έδινα μονοφασικές γραμμές στα φώτα. Οι υπολογισμοί πτώσης τάσης και επιτρεπόμενου ρέυματος κατά τα γνωστά. Απάντησα σε κάποια αλλά ίσως όχι σε όλα από τα ερωτήματά σου για να μην πλατιάσω, αλλά νομίζω ότι σου έδωσα ένα αρχικό μπούσουλα.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.