Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λύση στα προβλήματα των μηχανικών


TomA

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι,

ανοίγω αυτό το θέμα για να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τα προβλήματα που βιώνει ο κλάδος μας.

Θεωρώ ότι είναι ανούσιο πλέον, να σπαταλάμε την υπομονή μας, περιμένοντας να αλλάξουν τα πράγματα από τρίτους.

Το michanikos.gr είναι μια τεράστια κοινότητα μηχανικών και θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψη σας για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε πλέον, στο καινούργιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ως κλάδος.

Προσωπικά θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να αγγίξουμε κάποια θέματα taboo, να τα συζητήσουμε μεταξύ μας, να καταλήξουμε στις προτεραιότητες μας (δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα τα προβλήματα μας μονομιάς) και ο καθένας να κάνει την προσπάθεια να τα μεταφέρει στους αρμόδιους.

Εδώ μέσα μας διαβάζουν, μηχανικοί από Τ.Ε.Ε., το δημόσιο, ακόμα και από τα αρμόδια υπουργεία. Καλό είναι λοιπόν να ανοίξουμε τη συζήτηση για τις αλλαγές που θέλουμε με μοναδικό στόχο την αναβάθμιση του επαγγέλματος μας.

Κάποιες σκέψεις που έχω κάνει κατά καιρούς είναι οι εξής :

 

- Θέσπιση του Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων.

Επί Σουφλιά είχε βγει ένα σχέδιο νόμου το οποίο και έμεινε στα συρτάρια. Είναι ίσως η καλύτερη στιγμή να θεσπιστεί κάτι τέτοιο αφού πλέον χιλιάδες εργολάβοι (μη μηχανικοί) έχουν αποτραβηχτεί από το χώρο, έχουν αλλάξει επάγγελμα ή βγήκαν στη σύνταξη.

 

- Θέσπιση Μητρώου Μελετητών ιδιωτικών Έργων.

Πιστεύω το μοντέλο που λειτουργεί στα δημόσια έργα είναι πετυχημένο και ένα τέτοιο μητρώο θα βοηθούσε πολλούς μηχανικούς να συνεργαστούν μεταξύ τους (από το να φαγώνονται),θα άλλαζε το τρόπο που αντιμετωπίζει η μια ειδικότητα την άλλη και θα αναβάθμιζε αρκετά την ποιότητα των μελετών που εκπονούνται.

 

- Κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Με τη λογική ότι πλέον αντικαταστούσαμε σιγά σιγά τις πολεοδομίες και τους φορείς αδειοδοτήσεων, είναι ίσως το πιο επιτακτικό που πρέπει να γίνει. Εδώ πρωτοβουλία πρέπει να πάρουν οι σύλλογοι. (Σύλλογος αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων, Πολιτικών κτλ). Δεν πιστεύω ότι αν αυτοί οι σύλλογοι που έχουν όλα τα εφόδια, κάνουν μια σοβαρή δουλεία και καταθέσουν ένα κωδικοποιημένο τεύχος με την αντίστοιχη νομοθεσία (Αρχιτεκτονική, Η-Μ, Στατική κτλ) σε ΤΕΕ και υπουργεία ότι θα μπορούν οι νομοθετικές αρχές να το αγνοήσουν.

 

Αυτά για αρχή. Έχω και άλλα στο μυαλό μου, όπως αλλαγή κάποιων επαγγελματικών δικαιωμάτων (για τα taboo που έγραψα πιο πάνω) αλλά θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας απόψεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.