Jump to content

TomA

Core Members
 • Posts

  395
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by TomA

 1. Καλημέρα, είναι υποχρεωτική η υποβολή μελέτης καυσίμου αερίου, για την έκδοση της οικοδομικής άδειας σε προσθήκη ισόγειας κατοικίας κατ' επέκταση? Το υφιστάμενο κτίριο στο οποίο θα γίνει η προσθήκη είναι προ του 55. Διαβάζω το Π.Δ. 420/1987, το Π.Δ. 321/1988 και τον Ν.3175/2003 και δεν αναφέρεται κάπου για τις περιπτώσεις προσθήκης. Μάλιστα στο άρθρο 8, του Π.Δ. 420/1987 αναφέρει ότι εξαιρούνται οι προσθήκες.
 2. Καλησπέρα, μια ερώτηση επί της συγκεκριμένης Πυροσβεστικής Διάταξης : Για κτίρια μελετημένα με ΠΔ 71/88 δεν χρειάζεται να προσκομίζουμε τις μελέτες περασμένες από το e-άδειες πλέον?
 3. Καλησπέρα σας, γνωρίζει κάποιος συνάδελφος που έχει ασχοληθεί και με την κατασκευή ενός συστήματος πυρανίχνευσης, τι καλώδιο θα πρέπει να εγκατασταθεί μετά και την εφαρμογή του νέου κανονισμού πυροπροστασίας και των ευρωκλάσεων που ορίζονται στον Πίνακα 14 αυτού? Πριν τον νέο κανονισμό δήλωνα ένα πάντα ένα LIYCY 2x1.5 mm2. Η ζητούμενη ευρωκλάση θα πρέπει να αναγράφεται κάπου (περίβλημα, συσκευασία) ? Θα ήθελα την εμπειρία κάποιου που το έχει εφαρμόσει. Ευχαριστώ.
 4. Καλημέρα, δεν το ρώτησα σωστά. Προφανώς και είναι υποχρεωτική η διαχείριση αποβλήτων και στα έργα δημοσίων κτιρίων. Η απορία μου είναι αν κατά το στάδιο της έκδοσης της οικοδομικής άδειας πρέπει αν υποβληθεί ΣΔΑ στη πολεοδομία?
 5. Καλησπέρα σας, για έκδοση Οικοδομικής Άδειας Δημόσιου Κτιρίου χρειάζεται ΣΔΑ? Γίνεται ένας διαχωρισμός στην ΚΥΑ 36259/2010 μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων έργων.
 6. Καλημέρα σας, σε υφιστάμενη δεξαμενή πετρελαίου (άνω των 3 κ.μ. χρήση για θέρμανση), ζητείται από την πυροσβεστική να εγκατασταθεί λεκάνη ασφαλείας. Γνωρίζει κάποιος τι προδιαγραφές πρέπει να διαθέτει αυτή η λεκάνη? Στη νομοθεσία πυροπροστασίας δεν βρήκα κάτι. Ευχαριστώ.
 7. Μέχρι στιγμής έχει χρειαστεί να κάνω μελέτες μόνο με Α.Θ. το τελευταίο διάστημα. Ο συνδυασμός Α.Θ. + Φωτοβολταϊκών δείχνει να λειτουργεί για την επίτευξη του ενεργειακού στόχου. Με προβληματίζει το ενδεχόμενο σενάριο, κτιρίου κατοικίας εντός πόλης με δυσκολία ηλιασμού. Το σενάριο να ξαναβάλουμε σε νεόδμητο λέβητα πετρελαίου / αερίου δεν μου φαίνεται ότι μπορεί να πιάσει κατηγορία Α. Το έχει καταφέρει κάνεις?
 8. Καλησπέρα, όχι, δυστυχώς δεν έμαθα, γιατί είχε βγει άδεια τελικά με χρήση κατοικίας (αν θυμάμαι καλά).
 9. Είμαι ιθ), είμαι λβ) γιατί λόγο της τοποθέτησης θερμομόνωσης τα ανοίγματα περιμετρικά μικραίνουν κατά 6 εκατοστά (όσο είναι η θερμομόνωση) και είμαι και θ) για τοποθέτηση ικριωμάτων. Η κάθε μια περίπτωση από μόνη της υπερβαίνει τις 250000 ευρώ. Για αυτό και θεωρώ ότι πρέπει να πάω με έκδοση κατηγορία 3. Η απορία μου για την κατηγορία έκδοσης, ξεκίνησε αρχικά από το εμβαδό του κτιρίου (5000 τ.μ.) και από το ότι ως ειδικό κτίριο μπορεί να χρειαστεί να περάσει Σ.Α., μια και κάνουμε επεμβάσεις στις όψεις. Παρόλα αυτά βλέπω ότι στη Κατηγορία 1, εμπίπτουν περιπτώσεις ανέγερσης κτιρίων (είτε καινούργιων είτε προσθηκών) και όχι υφιστάμενων. Προσπαθώ να μιλήσω και με την πολεοδομία για κάποια πληροφορία αλλά μέχρι στιγμής είναι ανέφικτο.
 10. Με το ψάξιμο που κάνω, καταλήγω ότι είμαι Κατηγορία 3, περιπτώσεις τις παρ. 2, άρθρου 29, με προϋπολογισμό >25.000 ευρώ. Οι εργασίες μου (θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων και ανανέωση ΗΜ) ανήκουν όλες στις περιπτώσεις τις παρ. 2.
 11. Καλησπέρα σας, σε ειδικό κτίριο άνω των 1000 τετραγωνικών, θα γίνει τοποθέτηση θερμομόνωσης και αντικατάσταση κουφωμάτων στο σύνολο του. Ο προϋπολογισμός είναι άνω των 25000 ευρώ και βάση της μελέτης του έχει χαρακτηριστεί έργο "Ριζικά Ανακαινισμένου Κτιρίου". Το κτίριο έχει Ο.Α. το 2000 και έχει γίνει η ρύθμιση των αυθαίρετων κατασκευών. Μπορεί να με βοηθήσει κάποιος με ποια κατηγορία έκδοσης οικοδομικής άδειας πρέπει να προχωρήσω? Ευχαριστώ.
 12. Καλησπέρα, για την έκδοση οικοδομικής αδείας, σε περίπτωση ΡΙΖΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ, ειδικού κτιρίου (χρήση εκπαίδευσης), άνω των 2000 τ.μ., εντός σχεδίου, θα επιλέξω κατηγορία 1 ή 3? Ευχαριστώ.
 13. Καλημέρα, ανοίγω ένα καινούργιο θέμα εδώ, παρότι έχει συζητηθεί και σε άλλα θέματα, γιατί θεωρώ ότι είναι καλό να ξεκαθαριστούν κάποια ζητήματα αναφορικά με την τοποθέτηση συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης σε υφιστάμενο κτίριο (που δεν έχει μελετηθεί με το Π.Δ. 41/2018). Στις 19/11/2020 εκδόθηκε μια Εγκύκλιος από το ΥΠΕΝ με θέμα "Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Ν.4122/2013 για την "Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων" (Α.Π. : ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/111748/705), στη παράγραφο 2 της οποία αναφέρει : "Τα υφιστάμενα κτίρια ή κτιριακές μονάδες που ανακαινίζονται ριζικά εξετάζονται συνολικά και όχι μόνο από ενεργειακή σκοπιά ώστε να συμπεριλαμβάνονται στη ΜΕΑ: α) τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση υγιεινών κλιματικών συνθηκών εσωτερικού χώρου, β) η εξέταση των συνθηκών παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας γ) η αξιολόγηση των κινδύνων που πιθανά επηρεάζουν τη στατική επάρκειά τους." Οι ερωτήσεις που προκύπτουν είναι οι εξής : - Η εξέταση των συνθηκών πυροπροστασίας θα γίνουν με τον κανονισμό που έχει μελετηθεί το κτίριο ή με το Π.Δ. 41/2018? - Σε περίπτωση που μελετηθεί με το Π.Δ. 41/2018, η κλάση αντίδρασης στη φωτιά του Συστήματος που θα αναφέρεται στην ΕΤΑ και στο Πιστοποιητικό CE θα πρέπει να είναι τουλάχιστον Α2. Αυτό δεν μας οδηγεί μονοπωλιακά στην επιλογή συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης με θερμομονωτικό υλικό τον Πετροβάμβακα? Με τις πολυστερίνες τι γίνεται? - Θεωρείτε ότι το παραπάνω έχει εφαρμογή και στα πλαίσια του Εξοικονομώ - Αυτονομώ, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις επεμβάσεων δεν έχουμε "ριζική ανακαίνιση"? Ευχαριστώ.
 14. Δεν έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ και δεν μπορούν να εφαρμόσουν την γνωμοδότηση του ΝΣΚ.
 15. Καλησπέρα, όταν από αναθέτουσα αρχή σου ζητάνε ακόμα να πληρώσεις το ΕΜΠ (για εκπόνηση μελέτης) με ποιο τρόπο το πληρώνεις σημέρα? Ισχύει το Ενημερωτικό Έντυπο Είσπραξης Πόρων της Εθνικής με τον Κωδικό 15 ακόμα? Δεν βλέπω να μπορώ να κάνω κάπου την διαδικασία ηλεκτρονικά. Ευχαριστώ.
 16. Ευχαριστώ. Παρότι ένα φυσικό πρόσωπο δεν έχει εργαζομένους?
 17. Καλημέρα, υπεύθυνη δήλωση (που έχει αντικαταστήσει την ένορκη βεβαίωση) για το ΣΕΠΕ που αφορά συμμετοχή φυσικού προσώπου σε διαγωνισμό μελέτης νοείται ή αφορά μόνο νομικό πρόσωπο? Στη διακήρυξη δεν τον διευκρινίζει τι εκδίδεται σε περίπτωση φυσικού ή νομικού προσώπου.
 18. Δεν υπάρχει κάποιο σημείο στο ΤΕΥΔ όπου θα πρέπει να αναφέρεις την κατάπτωση της εγγυητικής συμμετοχής σου. Στην περίπτωση της εγγυητικής καλής εκτέλεσης θα έπρεπε να αναφερθεί στο ΤΕΥΔ, δεδομένου ότι θα σήμαινε κακή εκτέλεση σύμβασης.
 19. Καλησπέρα, σε χώρο γραφείων που γίνεται μελέτη με το άρθρο 8, του ΠΔ 71/88, θα κατασκευαστούν τρεις "επικίνδυνοι χώροι" . Ένας χώρος κλιματιστικών μονάδων, ένας χώρος RACK και ένας χώρος όπου θα εγκατασταθεί ένα ηλεκτροπαραγωγικό ζεύγος. Σύμφωνα με τη παράγραφο 4.2. στους επικίνδυνους χώρους εγκαθίσταται αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης ή πυρόσβεσης, ανάλογα με την περίπτωση. Θα ήθελα την βοήθεια σας, για το πιο σύστημα ενεργητικής πρέπει να βάλω σε αυτούς τους δύο επικίνδυνους χώρους. Πυρανίχνευση ή Πυρόσβεση? Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος πως μεταφράζεται το σημείο του άρθρου "ανάλογα με την περίπτωση"? Ευχαριστώ.
 20. Συγνώμη δε το περιέγραψα σωστά. Οι δύο τρύπες εννοείται θα καλυφθούν με στόμια τοίχου.
 21. Καλησπέρα, σε ισόγειο κατάστημα πολυκατοικίας, θέλω να ανοίξω δύο τρύπες στη πρόσοψη του κτιρίου μεγέθους 40 x 40 εκατοστών η κάθε μια για εξαγωγή και εισαγωγή νωπού αέρα. Μπορεί αυτή η εργασία να εκτελεστεί βάση της περίπτωσης ιστ) αγωγοί αερισμού και λοιπές εγκαταστάσεις Ν.4067/2012, της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας ? Χρειάζεται δήλωση συναίνεσης των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων πάνω από το κατάστημα ? Οι τρύπες θα κατασκευαστούν σε εξωτερικό τοίχο του καταστήματος. Ευχαριστώ.
 22. Καλησπέρα, μου έχει ανατεθεί να διαμορφώσω έναν χώρο για να τοποθετηθούν κάποια μικρά μηχανήματα ανακύκλωσης πλαστικού (shredder, extruder, injextion κτλ) και μαι μηχανή χάραξης και κοπής CNC. Συγκεκριμένα αυτή . Μήπως μπορεί κάποιος συνάδελφος να με βοηθήσει με ποια χρήση θα μελετήσω τη πυροπροστασία του χώρου? Σήμερα είναι ένας αποθηκευτικός χώρος, ο οποίος βέβαια πληροί χαρακτηριστικά χώρου κυρίας χρήσης (ύψος, ανοίγματα κτλ). Ευχαριστώ.
 23. Συνάδελφε η τακτοποίηση που έχει γίνει στο κτίριο (όπως μας αναφέρεις) δεν αποτελεί "βάφτιση του ιδιοκτήτη με τον μηχανικό". Είναι νομιμοποιητικό έγγραφο του κτιρίου αντί της οικοδομικής αδείας. Επίσης η χρήση "εκκλησία" βγάζει μάτι. Αν έχεις κάνει αυτοψία και είναι όντως εκκλησάκι, δεν θεωρώ ότι σηκώνει πολύ κουβέντα και αμφισβήτηση η χρήση του. Άρα φυσικά και απαλλάσσεται από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ. Σε αντίθετη περίπτωση θα εκδόσεις ΠΕΑ σε χρήση κτιρίου που δεν είναι υποχρεωτικό και ως ενέργεια συμπεριλαμβάνεται στις κυρώσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές.
 24. Η χρήση "Εκκλησία" προκύπτει από την τακτοποίηση που έχεις στα χέρια σου και φυσικά την αυτοψία. Η δήλωση αυθαίρετων κατασκευών είναι επίσημο έγγραφο του κράτους και σου αρκεί ως απόδειξη για να μην εκδοθεί ΠΕΑ.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.