Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξωτερικά Χρώματα


lapsus memoriae

Recommended Posts

Όλα αυτά που γράφεις για κάποιον σχετικό είναι πλέον λίγο ανέκδοτο (χωρίς παρεξήγηση δε θέλω να σε θίξω προσωπικά), αν και όπως έχω αναφέρει ξανά σχεδόν όλες οι εταιρείες στον κλάδο των χρωμάτων έχουν προχωρήσει σε πιστοποιήσεις "ψυχρών χρωμάτων" με βάση σχετική ΠΕΤΕΠ (την οποία θεωρώ απαράδεκτη). Η δε ΚΥΑ που αναφέρεσαι είναι πολύ πιο απαράδεκτη (για πολλούς λόγους).Μπορείς να δεις σχετικές αναφορές (και δικές μου) στο forum αν πάλι θεωρείς σκόπιμο μπορούμε να το συνεχίσουμε

Κανενα προβλημα. Εγω παρέθεσα αυτα που λεει το κρατος σε ΦΕΚ (ασχετα αν ειναι απαραδεκτο όπως λες) και φυσικα δεν γνωριζω τις λεπτομερειες που εσυ ξερεις μιας και ειναι η δουλεια σου. Θα ηθελα να ξερω τις αναφορες σου αν μπορεις να μου παραθεσεις(εστω με PM. Ευχαριστω

Edited by gio
Link to comment
Share on other sites

gio να σου πω γιατί τα ΠΕΤΕΠ είναι απαράδεκτα για μένα.

 

α) Επιστημονικά είναι πίσω τουλάχιστον 50 χρόνια σε σύγκριση με αυτά σε άλλες χώρες (εδω είναι Ελλάδα και τα ξέρουμε όλα).

β) Είναι αποτέλεσμα πίεσης των εταιριών και αρα καλύπτουν αυτά που τους λένε (ο γάιδαρος πετάει λέει η εταιρία, ο γάιδαρος πετάει λέει το ΠΕΤΕΠ)

γ) Αυτοί που τα γράφουν είναι επιστήμονες χωρίς καμία εξειδίκευση, καμία εμπειρία και συνήθως φυτεμένοι πολιτικά απλά έχουν πτυχίο και γνωρίζουν Αγγλικά, και Microsoft Office.

δ) Δεν έχουν διαδικασία ποιοτικού ελέγχου και άρα θα πιστοποιήσεις με το μάτι. Σιγά μην βάλουμε ποιοτικό έλεγχο θα με κυνηγάνε οι εργολάβοι.

ε) Δεν έχουν δεδομένη ανθεκτικότητα στο χρόνο και άρα πληρώνεις για 1 μέρα (γιατί και οι μελέτες για 1 μέρα δεν είναι? και μετά ποιος σώζει τον επιβλέπων απο το ξύλο, ο εργολάβος πως θα δώσει 60% έκπτωση)

ζ) δεν εξηγούν γιατί και πώς και άρα μόνο διατάζουν (εδω είναι η μαγκιά, σιγά μην αφήσουμε τους μηχανικούς να αποφασίσουν στα δημόσια έργα και να μας χαλάσουν την πιάτσα, άσε που δεν ξέρουν και αυτοί).

Link to comment
Share on other sites

Το επιασα......ευχαριστω.

Αν τωρα λυθηκε το θεμα της κυριας εκπαιδευτικου θα ηθελα να μαθω για το αν πραγματι η εξωτερικες - μονωτικες βαφες (ψυχρες ή μη, με νανοτεχνολογια ή προσμικτες) εχουν τις παραγματικες ιδιοτητες που αναφερουν οι εταιρειες και αν οραγματικη εχουν προυποθέσεις να κανουν δουλεια.

Edited by gio
Link to comment
Share on other sites

Οσον αφορά την ανακλαστικότητα ναι "κάνουν" δουλειά και υπάρχουν πανεπιστημιακές μετρήσεις. Οσον αφορά τώρα για πόσα χρόνια διατηρούν την ανακλαστικότητα είναι άγνωστο και πρέπει να έχεις πιστοποιητικά ανακλαστικότητας σε σχεση με accelerated weathering tests που προσομοιώνουν Ελληνικές συνθήκες. Εαν σκεφτείς και το κόστος τους θα πρέπει να απαιτήσεις την αντοχή των ιδιοτήτων τους στο χρόνο. Για φαντάσου να πληρώσεις Χ Ευρώ και μετά απο 3 χρόνια να μην έχεις καμία ανακλαστικότητα και με οικονομική κρίση.

Link to comment
Share on other sites

Στο ΠΕΤΕΠ http://195.251.42.65/dev/images/uploads/LEGISLATION/%CE%A0%CE%95%CE%A4%CE%95%CE%A0/PSYHRA%20YLIKA/03-11-20-00.pdf

όπου ουσιαστικά έχει γίνει ο ορισμός των "ψυχρών βαφών" θα δεις για τις οριζόμενες ιδιότητες R & ε.

Σε ενημερώνω πως όλα τα λευκά υπερκαλύπτουν τις τιμές των ως άνω ιδιοτήτων. Για τις αποχρώσεις είναι μια άλλη κουβέντα πολύ πιο σοβαρή!

Διαφωνώ με τον κο Ροδόπουλο πως οι ιδιότητες αυτές λένε κάτι αν δεν έχεις μέτρηση μετά από κάποιο διάστημα (π.χ. μετά 3 έτη όπως στο energy star για cool roofs και μόνον!)

Αυτό δεν μπορεί να γίνει εδώ και το γνωρίζουν αυτοί που εφτιαξαν το ΠΕΤΕΠ.

Θα δεις λοιπόν το Κορυφαίο

2.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΟΧΗΣ ΕΝΣΜΑΤΟΥΜΕΝΝ ΥΛΙΚΝ

2.1.

ΓΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Λόγω έλλειψηςσχετικών Ευρωπαϊκών Προτύπων

 

, όλα τα υλικάθα προέρχονται απόκατασκευαστήμε πιστοποίηση κατά Energy Star, από διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα απονομής του συγκεκριμένου σήματος και αποδεδειγμένα θα πληρούν τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμότους ως ψυχρά υλικά

 

.

Οι επιδόσειςτων ψυχρών υλικών τελειώματος στη μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας και κατά συνέπεια του θερμικού ή ψυκτικού φορτίου

 

, θα πιστοποιείται με βάση ελέγχους, προσομοιώσεις και μετρήσεις προσαρμοσμένες στις Ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες και δεδομένα

 

.

Οι αποχρώσεις των υλικών θα καθορίζονται στα σχέδια λεπτομερειών και την τεχνική περιγραφήτ ου έργου

 

. Βασικάκριτήρια επιλογής τους είναι η ενεργειακή επίδοση του υλικού, το επιθυμητό αποτέλεσμα στην διακόσμηση και οι ιδιαίτερεςπροδιαγραφέςτου έργου Εάν δεν καθορίζεται

διαφορετικάστην μελέτη του έργου

 

, τα ψυχρά υλικά θα πληρούν τις ελάχιστες επιδόσεις κατά απόχρωση που καθορίζονται στο Παράρτημα 1.

 

 

Δε μπαίνω καν στη διαδικασία να επισημάνω το πόσα απαράδεκτα αναφέρονται σε μια και μόνο παράγραφο του ΠΕΤΕΠ. Να σημειώσω μόνον πως το Energy Star είναι Αμερικάνικο εθελοντικό πρότυπο μόνο για roofs και με μετρήσεις ανακλαστικότητας μετά 3 έτη (στην εξωτ. τοιχοποιϊα για cool paints πρωτοπορούμε διεθνώς!)

Εκτός λοιπόν από αυτά που θα δεις εάν μπεις στον κόπο να το διαβάσεις (κάτι που δεν έχουν κάνει κάποιοι ιθύνοντες αλλά και κάποιοι άμεσα θιγόμενοι), υπάρχουν και κάποια που μάλλον δε θα δεις αλλά δεν μπορώ να αναφερθώ.

 

Να σου αναφέρω τέλος πως όλες οι εταιρείες όσα προϊόντα εξωτερικών επιφανειών (λευκά) διέθεταν και διαθέτουν τα έχουν πιστοποιήσει ως ψυχρά.

Ακόμη και κάποια πουλυουρεθανικά ταρατσών που μετά από 1 έτος (και πολύ λέω) γίνονται μπεζ.

Καμιά από τις εταιρείες δεν κοροϊδεύει τον ιδιώτη, αλλά δυστυχώς αυτό το κράτος μη έχοντας τον έλεγχο αφού δεν διαθέτει κατά τη γνώμη μου προσωπικό με τεχνογνωσία και γνώση της αγοράς, οδηδείται σε θέσπιση ΦΕΚ ΠΕΤΕΠ ΕΤΕΠ που οδηγούν συχνά (κατά τη γνώμη μου πάντα) σε εικονικές πραγματικότητες ισχυριζόμενοι μάλιστα πολλές φορές πως πρωτοπορούμε σαν χώρα. Οφείλουν λοιπόν οι εταιρείες να ακολουθήσουν τα θεσμοθετημένα αν δε θέλουν να βγούν από την αγορά.

 

(Μπες στη Βάση Δεδομένων για τα Cool Roof Materias στην Ευρώπη (http://coolroofs-eu-crc.eu/index.php?option=com_docman&id=4&Itemid=37&lang=el ) - να δεις ποιές

Ελλ. και Ευρωπαϊκές Εταιρείες που έχουν πιστοποιήσει/εντάξει προϊόντα τους, για να δεις πόσο μπροστά είμαστε!!!

Α ρε κατακαημένη Ελλαδίτσα (πότε θα σηκωθώ να φύγω συνάδελφοι!) τίποτε δεν αλλάζει.

 

Νανοτεχνολογία

 

Μπορεί να συνεισφέρει σε πολλούς τομείς. Έχουμε σοβαρές εταιρείες και στην Ελλάδα.

 

Η αλήθεια είναι πως ο ισχυρισμός "προϊόν νανοτεχνολογίας" δε σημαίνει τίποτε από μόνος του για καμία ιδιότητα.

 

Στο κομμάτι ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων με υλικά πλην της κλασικής θερμομόνωσης θα συμβούλευα να δει αποτελέσματα στην πράξη μετά από εφαρμογή τους!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γράφεις

 

Διαφωνώ με τον κο Ροδόπουλο πως οι ιδιότητες αυτές λένε κάτι αν δεν έχεις μέτρηση μετά από κάποιο διάστημα (π.χ. μετά 3 έτη όπως στο energy star για cool roofs και μόνον!)

Αυτό δεν μπορεί να γίνει εδώ και το γνωρίζουν αυτοί που εφτιαξαν το ΠΕΤΕΠ.

 

μα εγω είπα οτι οι ιδιότητες αυτές ΔΕΝ ΛΕΝΕ κάτι αν δεν έχεις μέτρηση μετά από κάποιο διάστημα. Γιατί δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα? δεν έχουμε πανεπιστήμια με εκατομμύρια σε εξοπλισμό? Δεν έχουμε παιδιά να κάνουν έρευνα? γιατί δεν γίνετε λοιπόν? γιατί να περιμένουμε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα?

Link to comment
Share on other sites

Το έχω ξαναπεί. Στο κομμάτι που τουλάχιστον εγώ γνωρίζω, δείτε τα ΕΤΕΠ χρωματισμών, ΠΕΤΕΠ ψυχρών υλικών & χρωμάτων διαγραμμίσεων. Εγώ θα έλεγα καλύτερα να περιμέναμε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στο κομμάτι των ελέγχων κάποια πράγματα που έχω ακούσει στον τομέα επίβλεψης, στις διαγραμμίσεις κ.ά. δεν με ενθαρρύνουν. Σαφώς και πρέπει να αλλάξουν πολλά.

Σαφώς και υπάρχουν καλά οργανωμένα/εξοπλισμένα εργαστήρια και ικανότατοι επιστήμονες. Αργεί η αλλαγή όμως και πολλοί φεύγουν! (εμείς καλά τα συζητάμε, αλλά μέχρι εκεί νομίζω, μακάρι να κάνω λάθος)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.