Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός ηλ. συλλεκτών με 4Μ και excel του φόρουμ


zio7

Recommended Posts

Για την ενεργειακή μελέτη εσείς με ποιό τρόπο υπολογίζετε την κάλυψη του 60% ΖΝΧ απο τους ηλιακούς συλλέκτες?

Θα ήθελα να μου πείτε κ σε μένα..γιατί έχω μπερδευτεί πολύ στο πώς να υπολογίσω την κάλυψη του φορτίου για ΖΝΧ από ηλιακό συλλέκτη..

Link to comment
Share on other sites

 

Καλησπέρα. Κάνω την ενεργειακή μελέτη για μια μεζονέτα στη Θεσσαλονίκη με 3 υπνοδωμάτια και με το πρόγραμμα της 4Μ προκύπτει ότι θέλει 5τ.μ. ηλιακών συλλεκτών για να καλύψει το 60% ΖΝΧ, νούμερο που μου φαίνεται κάπως υπερβολικό. Στην 4Μ τα στοιχεία που συμπληρώνουμε είναι:

  • Κλίση συλλεκτών (45°)
  • Προσανατολισμός (Νότιος)
  • Ποσοστό σκιασμού (0%)
  • Συντελεστή αξιοποίησης ηλ. ακτινοβολίας για ΖΝΧ σε κατοικία (για επιλεκτικό 0,358 ΤΟΤΕΕ 1 – πιν. 5. 8-)

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιήθηκαν για να προκύψει το 0,358 είναι αυτά του πιν.5.10 της ΤΟΤΕΕ 1 δηλ. n0=0,77 - a1=3,75 -  a2=0,15.

Κατέβασα από το φόρουμ το πρόγραμμα «Υπολογισμός ΖΝΧ με την μέθοδο f-charts v2 από vknewon2» και χρησιμοποίησα τα παραπάνω δεδομένα ( τον συντελεστή αξιοποίησης δεν το συμπλήρωσα πουθενά, απλά έβαλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πιν.5.10) και για 5τ.μ. συλλέκτη προκύπτει κάλυψη 76,26%, ενώ αν βάλω 3,5τ.μ συλλέκτη (λογικό νούμερο για μια μεζονέτα) προκύπτει κάλυψη 64,8% , οπότε καλύπτουμε τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ. Τόσο λάθος υπολογισμό κάνει η 4Μ ή κάνω κάποιο λάθος στο πρόγραμμα που κατέβασα? (ανεβάζω το excel αν κάποιος έχει τη διάθεση και την υπομονή να το δεί) Τον συντελεστή a2 στο excel δεν το χρησιμοποιούμε πουθενά? Για το FR'/FR πήρα τιμή 0,9. Ευχαριστώ πολύ

 

Συγνώμη αλλά κατέβασα το excell, ωστόσο δεν καταλαβαίνω πως πρέπει να υπολογίσω την κάλυψη του φορτίου για ΖΝΧ από ηλιακό συλλέκτη..., μήπως θα μπορούσες να με βοηθήσεις λίγο??

Σ'ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.