Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα με αυτόνομη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση


koytsikos2

Recommended Posts

Καλησπέρα σας!

Έχω ένα πρόβλημα με μια φωτοβολταική εγκατάσταση που παραμένει άλυτη εδώ και καιρό παρά τις απόπειρες πουτ έχω κάνει!

Έχω 2 φωτοβολταικά πλαίσια up-solar πολυκρυσταλλικά 33.1V  (open circuit) 8 Α το καθένα...Συλονικά 16Α για τη φόρτιση της 24βόλτης συστοιχίας μπαταριών που έχω.

Έχω 4x 100A μπαταρίες κλειστού τύπου βαθειάς εκφόρτισης και ένα Inverter 24V DC to 230V AC καθαρού ημιτόνου 1000 watt με pic 2000 watt.

Το πρόβλημα που έχω απο ότι κατάλαβα έγγυται στο ρυθμιστή φόρτισης των μπαταριών. Αρχικά είχα ένα mppt μάρκας tracer (150V input 20A max). ¨οταν φόρτιζαν οι μπαταριές και φτάνανε μεταξύ 85-100% το inverter άρχιζε να αναβοσβήνει το problem led και με την ίδια συχνότητα που αναβόσβηνε το Led με τον ίδιο ακριβό ρυθμό αναβόσβηναν και οι λάμπες στο σπίτι! Μόλις άνοιγα το ψυγείο που απιατούσε ισχύ και έπεφτε η τάση όλα καλά μετά πάλι τα ίδια! Με ενημέρωσαν πως ο συγκεριμένος ρυθμιστής φόρτισης είναι ελλατωματικός και δοκίμασα λοιπόν με ένα pwm της steca τον PR1010 με ένα μόνο πάνελ συνδεμένο και πάλι είχα το ίδιο πρόβλημα...Από ότι κατάλαβα οι μπαταρίες φορτίζοπυν με παλμό και ο παλμός αυτός εφόσον οι μπαταρίες θεωρούνται πλήρως φορτισμένες στα 28-29V για το 24βόλτο σύστημα ο παλμός φόρτισης στιγμιαία ανέβαζε τις μπαταρίες παραπάνω απο 30V που έχει σαν input το inverter....Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να βρώ μια λύση γιατί ταλαιπωρόυμε αρκετούς μήνες με πειράματα χωρίς αποτέλεσμα!

Link to comment
Share on other sites

Οι 24βολτοι inverters συνήθως δέχονται στην είσοδό τους πάνω από 32V ή ακόμη και μέχρι 34V.

Υπάρχει και η περίπτωση μπαταριών ανοιχτού τύπου που σε φόρτιση εξισορρόπησης μπορούν άνετα να ξεπεράσουν τα 31-32V.

 

Οι περισσότεροι ρυθμιστές παρουσιάζουν μια μικρή υστέρηση όταν φτάνουν την μέγιστη τάση φόρτισης (28,8V συνήθως) και είναι πιθανόν να ανέβει η τάση λίγο παραπάνω. Έχω την εντύπωση όμως ότι δύσκολα φτάνουν τα 30V.

Επίσης, εφόσον οι μπαταρίες είναι υγιείς, δεν θα έπρεπε να ανεβάζουν τόσο γρήγορα τη τάση τους με ρεύμα φόρτισης κάτω από 20Α.

Υποθέτω ότι τα καλώδια των μπαταριών είναι ικανής διατομής.

 

Το πρόβλημα υπήρχε όταν οι μπαταρίες ήταν καινούριες? Θα πρότεινα να τις ελέγξεις ( μέτρησε την τάση τους και επιβεβαίωσε ότι είναι περίπου ίδια σε κατάσταση εκφόρτισης και μέτρησε πόσες kWh θα πάρεις από αυτές μέχρι να πέσουν στα περίπου 22,5V - εννοείται χωρίς τα Φ/Β συνδεδεμένα. Θα πρέπει να δώσουν πάνω από 3kWh με φυσιολογικά φορτία φωτισμός-ψυγείο-TV).

Αν οι μπαταρίες είναι υγιείς και το μέγιστο όριο στον συγκεκριμένο inverter είναι τα 30V τότε μία λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσεις κάποιον ρυθμιζόμενο - προγραμματιζόμενο ρυθμιστή που θα σου επιτρέπει να κατεβάσεις την τάση απορρόφησης λίγο χαμηλότερα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή...ο ρυθμιστής φόρτισης που έχω έχει μια επιλογή βαθμούς C/cell το οποίο απο default είναι στο -03 αν το πειράξω και το πάω στο -09 τότε σταματάει αυτό το πρόβλημα αλλά για ένα ανεξήγητο όταν δύει ο ήλιος και δίνει απο 1.5-0Α ανοίγει το ανεμηστηράκι του inverter και γυρνά σαν τρελό χωρίς να υπάρχει κανένα φορτίο πάνω.... αν μπορέσω να λύσω αυτό το πρόβλημα τότε πιστεύω πως θα μαι καλυμένος
 
Edited by miltos
Εξαγωγή κειμένου από την παράθεση
Link to comment
Share on other sites

Η ρύθμιση αυτή είναι λογικά η θερμοκρασιακή αντιστάθμιση του ρυθμιστή για την τάση φόρτισης των μπαταριών. Σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος άνω των 20°C θα μειώνει αντίστοιχα την τάση. Για θερμοκρασίες μικρότερες όμως θα την ανεβάζει αντίστοιχα! Μάλλον θα σου δημιουργήσει πρόβλημα τον χειμώνα.

 

Το ανεμιστηράκι του inverter πρακτικά δεν έχει καμία σχέση με τον ρυθμιστή φόρτισης και τις ρυθμίσεις του. Διάβασε προσεκτικά το εγχειρίδιο χρήσης / εγκατάστασης του inverter για να δεις σε ποιες συνθήκες θα πρέπει να λειτουργεί.

Νομίζω πάντως ότι ο inverter είναι η πηγή των προβλημάτων σου γενικώς.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ύστερα απο πολλά πειράματα και μελέτη έφτασα στο συμπέρασμα πως το inverter δε συνεργάζεται με το συγκεκριμένο ρυθμιστή φόρτισης...! Η max τάση εισόδου του inverter είναι 29.3V Μεγαλύτερη τάση απο αυτη και συγκεκριμένα μέχρι τα 30.3 αναβοσβήνει το fault σαν να παράγεται παλμός και απο κει και πάνω δεν δίνει ρεύμα στην έξοδο (ΑC).

Επιπλέον άνοιξα το Inverter να δω τι σόι κατασκευή ήταν και απογοητεύτικα και λυπήθηκα τα λεφτά που πέταξα....Στην είσοδο έχει ένα πυκνωτή 330V 470μF που εν συνεχεία με ένα πολυδονητή παράγεται ένας παλμός που μοιάζει με ημίτονο και το οδηγεί σε ένα μικρό μετασχηματιστή και με μετά απο 2 μικρά πυκνωτάκια το οδηγεί στην έξοδο....Εν τέλει για να μην πετάξω κι άλλα λεφτά γύρισα τον controller και αγόρασα ένα της πλάκας με πολυ΄χαμηλό κόστος που κόβει την φόρτιση στο 28.8V και ξεμπέρδεψα

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Είμαι σε απόγνωση...άλλαξα το ρυθμιστή φόρτισης και πάλι τα ίδια νούμερα μου κάνει. Παραθέτω τα link από αυτά που αγόρασα μήπως και μπορέσει κάποιος αν προτίνει κάτι.

ρυθμιστής: http://www.ebay.com/itm/171104980489?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

inverter: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=330937999652&ssPageName=ADME:X:RTQ:GB:1123

panels : http://www.soldist.com/wp-content/uploads/2011/05/UP-M235-240P.pdf έχω το 230.

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα μπορεί να προκαλείται εμμέσως από τις μπαταρίες που πλέον δεν έχουν αρκετά χαμηλή εσωτερική αντίσταση ώστε να απορροφήσουν τις αιχμές τάσης πάνω από 30V που δημιουργεί η διαμόρφωση PWM του ρυθμιστή φόρτισης.

Τις αιχμές αυτές "διαβάζει" ο inverter με αποτέλεσμα να "κόβει" σε προστασία.

 

Εκτιμώ λοιπόν ότι το πρόβλημά σου έχει 2 αιτίες. Η μία είναι το εύρος τάσης λειτουργίας του inverter (που θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο) και δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι αυτό πέρα από την αντικατάσταση του inverter με ένα πιο ποιοτικό μηχάνημα, και η δεύτερη είναι η συμπεριφορά της μπαταρίας η οποία ενδεχομένως έχει αλλάξει προς το χειρότερο με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η 1η αιτία (της υπέρτασης) πολύ συχνότερα.

 

Έχεις ελέγξει τις μπαταρίες σου με τον τρόπο που προτείνω στο #2?

Δεν είναι σίγουρο ότι ισχύουν τα παραπάνω, απλά προσπαθώ να φτιάξω ένα λογικό σενάριο βάσει των παρατηρήσεών σου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Φίλε μου μόλις είδα φώτο του inverter και τιμή, δεν χρειάζεται να το ψάξεις άλλο.

Με 120 ευρώ ινβέρτερ καθαρό ημίτονο και 1000 watt ,δεν γίνεται.

Θα κάψεις τηλεόραση και ψυγείο στο τέλος με αυτές τις διακυμάνσεις τάσης.

Όσο για τον ρυθμιστή,τέταρτης κατηγορίας,αλλά δεν φταίει αυτός.
 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Συνάδελφοι με κάθε σεβασμό και εντελώς φιλικά προτείνω να προσέχουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε γιατί η αγορά των αυτόνομων φωτοβολταϊκών είναι μία αγορά πολύ παρεξηγημένη και αμφισβητούμενη. Ένας δυσαρεστημένος πελάτης πάντα μιλάει με τα χειρότερα λόγια σε εκθετικά αυξανόμενο αριθμό γνωστών του και σε αντίθεση με τον ευχαριστημένο πελάτη (που συνήθως συστήνει εντός 20 ημερών) δυσφημεί για τουλάχιστον 2 έτη...

 

Πέρα από το άγχος, τη στεναχώρια που πέρασες και τις προσβολές του πελάτη που ακούς, ξοδεύεις διπλάσια χρήματα στο ψάξιμο και στο πήγαιν' έλα για να το φτιάξεις, και σίγουρα θα το ξαναπληρώσεις ακριβότερο για να το αντικαταστήσεις και να παραδώσεις ένα λειτουργούν σύστημα (ο πελάτης δύσκολα θα σου δώσει ακόμη και 1 ευρώ για τον κόπο σου και τα νέα υλικά) ή κάθε μήνα θα βλέπεις το τηλέφωνο του πελάτη και θα ξέρεις ότι ο άνθρωπος δεν έχει πάλι ρεύμα!

 

Κατ' εμέ λοιπόν δεν χρειάζεται debugging. Τα υλικά είναι για πέταμα επιεικώς και χρειάζονται αντικατάσταση. Ο χαμηλότερης ποιότητας αντιστροφέας που χρησιμοποιώ στα 1000Watt μου κοστίζει 550€+ΦΠΑ και ο χειρότερος κινέζικος ρυθμιστής που έχω βάλει στα 20Α-24V μου κοστίζει 150€+ΦΠΑ (προφανώς MPPT) και δεν είχα ποτέ παρόμοιο πρόβλημα. Πρέπει και οι πελάτες να καταλάβουν ότι δεν γίνεται να έχουν ρεύμα ισχύος 1000Watt με 800€. Ένα παρόμοιο σύστημα αξιόπιστο και ασφαλές κοστίζει τουλάχιστον 2.500€. Τώρα αν προσπαθούμε εμείς να βγάλουμε υπερκέρδη, είμαστε άξιοι της μοίρας μας... Πάντα φιλικά και με πραγματική ανησυχία για το πού οδηγούμε μόνοι μας την αγορά αυτή...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.