Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φορτίσεις μεταλλικών ιστών EC1-1-4 vs DIN 1055


 

Recommended Posts

Xαιρετώ το forum καθώς είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε αυτό.

 

Θα κάνω μία ερώτηση σχετικά με ένα όχι και τόσο κοινό θέμα αλλά οι γνώμες όλων είναι σημαντικές.

 

Μελετώ αυτή την περίοδο ένα τηλεπικοινωνιακό ιστό 32μ και επειδή πλέον ο ευρωκώδικας 1 είναι ο "κανονισμός" μας ξεκίνησα να τον εφαρμόζω!

Επειδή ο κανονισμός αυτός εμένα δεν μου γεμίζει το μάτι σε ορισμένα πράγματα εφάρμοσα και τις φορτίσεις κατα DIN 1055.

Αν δεν έχω κάνει παιδαριώδη λάθη να σας πληροφορήσω ότι η αναλόγία είναι 1:2 με τον ευρωκώδικα σαφώς δυσμενέστερο.

Έρχομαι λοιπόν να ρωτήσω τόσα χρόνια σχεδιάζονταν ιστοί με αυτά τα φορτία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και ξαφνικά διπλασιάζουμε τα φορτία?

Η φιλοσοφία το να σχεδιάζουμε με ασφάλεια και οικονομικά έχω την αίσθηση πάει περίπατο.

 

όποιος έχει να σχολιάσει κάτι ή έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα παρακάλώ, θέλω να δώ τι έχουν να πουν και άλλοι συνάδελφοι!

 

Παρατήρηση:

- Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

- Τα θέματα πρέπει να αναρτώνται στην σωστή θεματική κατηγορία.

 

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ. acnt

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Βασικά με το din μια τυπική τιμή για υπολογισμό ιστού - καμινάδα -πινακίδα πρόβολο κ.τ.λ έβγαινε με 1.10 -1.30kp/m2 * 1.2=max 1.56kp/m2 (για ύψη πάνω απο 20μ.)

 

Εγώ αυτό ακόμα χρησιμοποιώ! μπορεί να δώσεις μια (τυπική) τιμή με EC1 να δούμε τι γίνεται; ή κάποιος άλλος συνάδελφος που έχει κάνει με EC1.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτό ακόμα χρησιμοποιώ! μπορεί να δώσεις μια (τυπική) τιμή με EC1 να δούμε τι γίνεται; ή κάποιος άλλος συνάδελφος που έχει κάνει με EC1.

Με ΕΚ1 η τιμή της ανεμοπίεσης στα 20 μέτρα ύψος κυμαίνεται μεταξύ 0.75 και 2.30 KN/m2, παίζοντας μόνο με κατηγορία εδάφους και βασική ταχύτητα ανέμου (27 - 33 m/sec). Από κει και πέρα μπαίνουν και κάποιοι συντελεστές σχήματος που δίνουν χοντρικά μια τελική πίεση κάποιο 2 φορές την παραπάνω. Υπολόγισε λοιπόν κάπου μεταξύ 1.50 και 4.60 KN/m2.

 

Ίσως να θέλουν να λάβουν υπ' οψιν πιθανές κλιματολογικές αλλαγές που επέρχονται.

Link to comment
Share on other sites

Μου κάνει εντύπωση, γιατί κατα din ο..χειρότερος τυφώνας με ταχύτητα 200km/h (55m/sec)περίπου 17 !!beaufort δίνει φόρτιση 55^2 /1600 = 1.89KN/m2 !! συναντάται σπανιότατα και σε εξαιρετικά δυσχερείς περιοχές.επίσης με συντελεστή σχήματος 1.2 δίνει περίπου 2.27KN/m2

 

Πάντως φίλε, το άνοιγμα τιμών που δίνεις μου φαίνεται ...πολύ μεγάλο,οι τιμές είναι για κατασκευές ιστών -πινακίδων κ.τ.λ ή για κτίρια;

Link to comment
Share on other sites

Επειδή τουλάχιστον στο βιβλίο του Ερμόπουλου για τον EC1 δεν γίνεται κάποιος διαχωρισμός σχετικά με το είδος των κατασκευών οι τιμές με τον EC1 πράγματι μπορεί να ξεφύγουν σε τρελά νούμερα όπως αυτά που γράφονται παραπάνω.

Έπεσε στα χέρια μου μία στατική μελέτη όμως στην οποία χρησιμοποιείται ένας μειωτικός συντελεστής Ψsc πρόσθετα του Ψλ σύμφωνα πάντα με ΕC1. Σύμφωνα με τη μελέτη για ικριώματα-ιστούς-κατασκευές οι οποίες δεν έχουν καμία προστασία έναντι του ανέμου ο συντελεστής αυτός παίρνει τιμή 0,25 που ακόμα και τα 4,60 KN/m2 τα κάνει ανθρώπινα.

Αυτό που αναφέρει ο Στέφανος είναι ενδεικτικό για το μπάχαλο που έχει γίνει. Δεν είναι δυνατόν ο σχεδιασμός με DIN τόσων ετών ξαφνικά να θεωρείται μη ασφαλής με λίγα λόγια!

Link to comment
Share on other sites

Πάντως σε ένα πρόσφατο βιβλιο των Βάγια,Ερμ,ιωαν. με υπολογισμό καμινάδας ύψους 40μ. βγάζει πίεση με ΕC1, στο ανώτερο σημείο 1.35KN/m2 (και με μεγαλύτερη ονομαστική ταχύτητα ανέμου σε καμιά περίπτωση δεν θα ξεπερνούσε τα 1.50-1.60ΚΝ/m2,σύμφωνα με τον υπολογισμό που έχει).

Link to comment
Share on other sites

Αν μπορούσες να αναφέρεις ποιό είναι το βιβλίο το τελευταίο θα βοηθούσε πολύ!

Αλλά αν μπορείς να αναφέρεις τα βήματα υπολογισμού για να καταλήξει σε αυτό το 1,35 θα βοηθούσε επίσης. Φαντάζομαι υπολογίζει πρώτα το Ce, στη συνέχεια τον Re για την καμινάδα και από εκεί το Cfo και από τη λυγηρότητα λ το μειωτικό συντελεστή.

Link to comment
Share on other sites

σε καμιά περίπτωση δεν θα ξεπερνούσε τα 1.50-1.60ΚΝ/m2,σύμφωνα με τον υπολογισμό που έχει).

Εγώ χρησιμοποιώ το βιβλίο του Ερμόπουλου "Ευρωκωδικας 1" 2η έκδοση.

Λαμβάνοντας βασική ταχύτητα ανέμου 33 και κατηγορία εδάφους 0 (παράκτια περιοχή) στα 30 μέτρα υπολογίζω qp = 2.47 KN/m2.

Αντίστοιχα, με κατ.εδάφους 4 και βασική ταχύτητα 27, υπολογίζω qp=0.89 KN/m2

Δεν είναι τόσο δύσκολο, μπορείς να κάνεις υπολογισμούς χεράτα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.