Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων- πρόστιμο αυθαιρέτων


timpap

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Στον νεο νόμο των αυθαιρέτων Ν4178, ΦΕΚ 174 8/8/2013, στο άρθρο 20, αναφέρεται το εξής: " Με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιατικής Αλλαγής δύναται να καθορίζεται συμψηφισμός των ποσών που καταβάλλονται (πρόστιμο αυθαιρέτου) από την έναρξη της εφαρμογής του παρόντος για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και για την στατική επάρκεια αυτών, επί κατασκευών προ του έτους 2003 με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται στον παρόντα νόμο και έως το ποσοστό 50% του προβλεπόμενου ειδικού προστίμου".

 

Δηλαδή αν κάποιος έχει μπει ή θα μπει στην τακτοποίηση αυθαιρέτων για κτίριο προ του 2003, και έχει πρόστιμο έστω 10.000€, τότε μπορεί να αναβαθμίσει το κτίριο του ενεργειακά (κουφώματα, μονώσεις συστήματα ΗΜ, ΑΠΕ κλπ) και η δαπάνη των 5.000€ εκπίπτει από το πρόστιμο! Δηλαδή αναβαθμίζει το κτίριο του δωρεάν έως τις 5000€.

Ένα θέμα που προκύπτει είναι, αν κάποιος έχει κάνει ή θα κάνει αναβάθμιση μέσω του ''εξοικονόμηση κατ'οίκον'', μπορεί να παρουσιάσει τα τιμολόγια εξόδων ΠΕΑ κλπ και να συμψηφιστεί όλο το ποσό με το πρόστιμο, ή θα συμψηφιστεί μόνο το ποσό της συμετοχής του? Ή δεν υπάρχει συμψησφισμός για το "εξοικονόμηση"?

Επειδή ο νόμος είναι νέος δεν υπάρχει πληροφόρηση επαρκής και ενδεχομένως να υπάρξουν διευκρινιστικές.

Αν κάποιος συνάδελφος ή μη,  γνωρίζει το θέμα ας απαντήσει γιατί το θέμα φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.