Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη θέρμανσης με αντλία θερμότητας


asmodaios

Recommended Posts

Και εγώ στις οικοδομές που τρέχω δεν  έχω υπόψη μου τίποτα για υποχρεωτική ψύξη....

Πρώτη φορά το ακούω αυτό.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στη 2η εγκύκλιο, οικ. 2279 / 22-11-2010 (βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ), στην παρ. 5 αναφέρει υποχρεωτικό υπολογισμό ψυκτικών φορτίων για τις κατοικίες.

Αν σκοπεύεις να κάνεις εγκατάσταση κλιματισμού σε κατοικία τότε υποβάλλεις μελέτη κλιματισμού.

Αν όμως δεν έχεις σκοπό να κάνεις αυτή την εγκατάσταση τότε υποβάλλεις μόνο τη μελέτη ψυκτικών φορτίων. Με την έννοια ότι αν π.χ. θέλει αργότερα ο ιδιοκτήτης να βάλει split unit να υπάρχει ο υπολογισμός για τον καθορισμό του μεγέθους της αντλίας θερμότητας και να μην το κάνει αυθαίρετα ο εγκαταστάσης (λέμε τώρα).

Σε τριτογενή ο κλιματισμός είναι υποχρεωτικός ως εγκατάσταση.

Το 50% δεν έχει καμιά σχέση με τις μελέτες. Μα καμία...

Εχει να κάνει με τη δυνατότητα να λάβεις 50% το μηνιαίο βαθμό κάλυψης των φορτίων της ψύξης κατά την ενεργειακή αξιολόγιση. Καμιά σχέση με τις μελέτες.

Οπότε αυτό που αναφέρει ο anboton για τις πασιέντζες με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Ευχαριστώ!

Edited by timpap
Link to comment
Share on other sites

Είμαστε υποχρεωμένοι στην ενεργειακή μελέτη να καλύψουμε το 50 % των ψυκτικών φορτίων για κτίρια κατοικιών. Επίσης είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε μελέτη υπολογισμού των ψυκτικών φορτίων. Για το πώς θα καλυφθούν τα ψυκτικά φορτία δεν ξέρω αν υπάρχει υποχρέωση να υποβάλλουμε μελέτη αλλά απο τη στιγμή που στην πολεοδομία μου το ζήτησαν πρέπει να το κάνω.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν έχει σκοπό ο ιδιοκτήτης να εγκαταστήσει σύστημα ψύξης, τότε υποβάλλεις μόνο την μελέτη υπολογισμού ψυκτικών φορτίων για κάλυψη 100%, στη δε ΜΕΑ καταχωρείς θεωρητικό σύστημα με τοπικές Α/Θ και μηνιαίο βαθμό κάλυψης των ψυκτικών φορτίων 50%.

Ίσως ο μηχανολόγος της πολεοδομίας να στήριξε αυτό που σου είπε για κάλυψη 100% των ψυκτικών φορτίων στην ΜΕΑ, σε αυτό που λέει η ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 στην ενότητα 4.2.3., δηλαδή: <<......Διευκρινίζεται ωστόσο, πως ακόμη και για τα κτήρια κατοικιών, όταν το σύστημα ψύξης καλύπτει τμήμα του κτηρίου μεγαλύτερο από 50% και είναι κεντρικό χωρίς δυνατότητα κάλυψης μερικών μόνο χώρων, τότε το συνολικό ποσοστό κάλυψης θα πρέπει να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και όχι να περιορίζεται στο 50% (π.χ. κεντρική καναλάτη μονάδα που λειτουργεί ενιαία για όλη την κατοικία με κάλυψη 70%, θα πρέπει να αξιολογηθεί με ποσοστό κάλυψης στους υπολογισμούς 70%)>>.

Δηλαδή, να του είπες ενδοδαπέδια για δροσισμό με μια Α/Θ, οπότε σου λέει δεν θα υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης χώρων. Γιατί; Δεν μπορείς δηλαδή από από τους συλλέκτες να απομονώσεις κάποια κυκλώματα; Ή το ίδιο να κάνεις και με FCU; Άλλωστε, το ότι ένα σύστημα μπορεί να καλύπτει το 100% της επιφάνειας ενός κτιρίου (ή τμήματος αυτού) δεν σημαίνει πως καλύπτει και το 100% των ψυκτικών του φορτίων. Στο παράδειγμα με την καναλάτη που αναφέρει η ΤΟΤΕΕ, μπορεί να έχω στόμια παντού, όμως αυτό δεν σημαίνει πως οπωσδήποτε καλύπτονται 100% και τα ψυκτικά φορτία του κτιρίου.

Και εντέλει, αν όντως θα χρησιμοποιηθεί η ενδοδαπέδια και για δροσισμό, μπορείς να βάλεις το όποιο μηνιαίο ποσοστό κάλυψης σου προκύψει με αυτό το σύστημα, και το υπόλοιπο έως το 50% της κάλυψης -εάν η ενδοδαπέδια υπολογίσεις ότι σου καλύπτει λιγότερο από 50% των φορτίων- να το καταχωρήσεις σαν θεωρητικό σύστημα.

Link to comment
Share on other sites

Καλό θα ήταν στις πολεοδομίες, αφού αυτόν τον καιρό δεν έχουν πολύ δουλειά, να ανοίξουν κανένα βιβλίο για να περνάει η ώρα όπως λέει και ο antboton.

Και όχι κανένα βιπεράκι αλλά τον ΚΕΝΑΚ, τις ΤΟΤΕΕ, τη σχετική νομοθεσία και τέτοια πράματα.

Το να ταλαιπωρούν χωρίς λόγο συναδέλφους, μόνο και μόνο γιατί δεν ξέρουν τι τους γίνεται είναι απαράδεκτο.

 

Asmodaios μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις ή να ζητήσεις από τον αρμόδιο υπάλληλο να σου υποδείξει που ακριβώς αναφέρεται η υποχρέωση για <<κάλυψη του 50% των ψυκτικών φορτίων της κατοικίας>>;

Αν το ζητήσεις και γραπτώς ίσως τον αναγκάσει να κουνήσει για λίγο τα φαιά κύτταρα του εγκεφάλου του που έχουν γίνει σιρόπι από την ακινησία και να μην το παίζει βούδας πετώντας χρησμούς κατά το δοκούν.

 

Για καλύτερη βέβαια τεκμηρίωση του θέματος, ζήτησε μ' ένα e-mail από την ΕΥΕΠΕΝ την άποψή τους. Αν τους πεις ότι το ζητάει και η τάδε πολεοδομία για τρέχουσα μελέτη, νομίζω ότι η απάντησή τους θα είναι σχετικά γρήρορη. Ετσι θα σαι κι εσύ καλυμμένος γιατί εδώ μπορεί να σου λέμε κι ότι μας κατεβαίνει.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Όπως ανέφερα σε προηγούμενο post "Είμαστε υποχρεωμένοι στην ενεργειακή μελέτη να καλύψουμε το 50 % των ψυκτικών φορτίων για κτίρια κατοικιών". Αυτό το ξέρω καλά και το έχω εφαρμόσει ήδη σε 3 ενεργειακές μελέτες για κατοικίες των οποίων η άδεια δόμησης έχει εκδοθεί. Θα σας παραπέμψω στην σχετική ΤΟΤΕΕ που λογικά την έχετε υπ'όψιν όλοι σας. Επίσης το κτίριο αναφοράς έχει εγκατεστημένο σύστημα ψύξης που καλύπτει το 50 % των αναγκών. Εξάλλου και το υπολογιστικό του ΤΕΕ αν δηλώσεις κατοικία υπολογίζει αυτόματα το 50 %. Όσον αφορά την μελέτη κλιματισμού είναι και αυτή υποχρεωτική και την έχω πληρωθεί κανονικότατα στις 3 προηγούμενες άδειες δόμησης που έβγαλα (χώρια απο την μελέτη κεντρικής θέρμανσης).

Link to comment
Share on other sites

TOTEE 20701-1/2010 : ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

 

παράγραφος 4.1.2 Ελάχιστες απαιτήσεις και προδιαγραφές του κτιρίου αναφοράς

Link to comment
Share on other sites

Την διάβασες την παράγραφο panos - vicious? Μιλάει για το υπό μελέτη κτίριο. Το κτίριο αναφοράς απλώς είναι πανταχού παρόν αφού είναι η ουσία της μεθόδου υπολογισμού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.