Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διάλυση εργολαβίας και ΑΠΕ διάλυσης


sga

Recommended Posts

Συνάδελφοι γειά σας,

σε έργο με κύριο του έργου Δήμο και επιβλέπουσα υπηρεσία πρώην ΤΥΔΚ, πληρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση μέρος του 5ου λογ (αντί για ~130.000€ που ήταν το σύνολο, πληρώθηκαν ~100.000€). Ο ανάδοχος θέλει να κάνει διάλυση της εργολαβίας.

Θέλουμε να συντάξουμε έναν ΑΠΕ (που θα συνοδεύει τη διάλυση) και που θα έχει όλες τις εκτελεσμένες από τον Ανάδοχο εργασίες (κάποιες εκτελεσμένες είναι εγκεκριμένες με 1η Σ.Σ. από τον προηγούμενο ΑΠΕ, αλλά δεν είχε δεχτεί ο τότε νέος δήμαρχος να υπογράψει τη Σ.Σ.) ενώ θα μπουν μηδενικές οι εργασίες που δε θα εκτελεστούν (και είναι ισόποσες περίπου με τις παραπάνω εργασίες που εκτελέστηκαν αλλά δεν πληρώθηκαν).

Αυτός ο ΑΠΕ που προκύπτει, αν και κλείνει σαν ποσό (σε σχέση με τον αρχικό προϋπ/σμό) δεν μπορεί να καλύπτει τις προϋποθέσεις τις σχετ με τις επί έλαττον δαπάνες (δηλ. οι επί έλαττον δαπάνες της κάθε κατηγορίας να είναι < του 20% του προϋπ/σμού της κατηγορίας και το σύνολο των επί έλαττον δαπανών να είναι < του 10% του συνολικού προϋπ/σμού).

 

Ερώτηση: επειδή αφορά ΑΠΕ διάλυσης εργολαβίας (ευθύνεται ο δήμαρχος που δεν υπέγραψε την Σ.Σ. και δεν πληρώνεται το αντίστοιχο κονδύλι εκτελεσμένων εργασιών), υπάρχει πρόβλημα (?) αν ο ΑΠΕ δεν τηρεί τις προϋποθέσεις των επί έλαττον δαπανών?

 

Επίσης, επειδή ο λογαριασμός αυτός (που τελικώς κουτσουρεύτηκε) πληρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση μπορούμε (?) τώρα με τη διάλυση να ζητήσουμε και τόκους υπερημερίας?

 

Να σημειώσω ότι το έργο βρίσκεται "υπό διακοπή εργασιών" λόγω καθυστέρησης πληρωμής του 5ου λογ (και συνεχίζει να υφίσταται η διακοπή λόγω μή εξόφλησης του)

Link to comment
Share on other sites

εχει υπογραφη η 1 Σ.Σ. ;

εχεις θεωρημενες αναλυτικες επιμετρησεις , ΠΠΑΕ ;

εχεις εγκεκριμενο ΑΠΕ ,

εχεις κανεις οχληση για τοκους υπερημεριας;

Link to comment
Share on other sites

1. Ο τότε νέος δήμαρχος δεν είχε δεχτεί να υπογράψει την Σ.Σ. (η οποία Σ.Σ. υπήρχε σε εγκεκριμένο ΑΠΕ με όλες τις σχετ εγκρίσεις από νομαρχ. συμβ. τεχνικών έργων κλπ)

2. Έχουμε θεωρημένες αναλυτικές επιμετρήσεις και ΠΠΑΕ

3. Έχουμε εγκεκριμένο ΑΠΕ

4.  Δεν έχουμε κάνει όχληση για τόκους υπερημερίας, αλλά ισχύουν τα παρακάτω:

 

ΣτΕ. 1009/05 (υπό τον Ν.1266/72): Σύμφωνα με αποφάσεις δικαστηρίων (υπό το προ του Ν.1418/84) η υπερημερία στην περίπτωση καθυστερήσεως λογαριασμών επέρχεται χωρίς όχληση με μόνη την πάροδο της διμήνου προθεσμίας. Κατά την ΣτΕ. 1009/05 (υπό τον Ν.1266/72) «..μόνη η καθυστέρηση της πληρωμής της πιστοποιήσεως εκτελεσθεισών εργασιών και του οφειλόμενου γι’ αυτές ανταλλάγματος πέρα από το δίμηνο από την υποβολή της, χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου, καθιστά, αυτομάτως, υπερήμερο τον κύριο του έργου, ο οποίος από την παρέλευση του διμήνου αυτού και μέχρι την πλήρη εξόφληση του ποσού της πιστοποιήσεως οφείλει τον τόκο υπερημερίας που ισχύει κάθε φορά (ΣΕ 1525, 3223/04, 1494/99, 2092-3/96 κ.α)».

 

Σημειώνω ότι η Σ.Σ. ήταν να υπογραφεί από τον προηγούμενο δήμαρχο αλλά είχαμε πέσει πάνω στο διάστημα των δημοτικών εκλογών, άλλαξε ο δήμαρχος και ο νέος δεν ήθελε να την υπογράψει.

Link to comment
Share on other sites

Ο ΑΠΕ είναι υποχρέωση της υπηρεσίας και συντάσεται απ΄αυτήν κακώς αναφέρεται.

Κατα την γνώμη μου

1) Ακολουθείς τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την διάλυση της εργολαβίας λόγω μή πληρωμής εγκεκριμένων λογαριασμών (Άρθρο 62 παρ.2β). Εννοείται ότι έχουν τηρηθεί αυστηρά και με έγγραφα πρωτοκολλημένα στην υπηρεσία όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες προθεσμίεςκλπ. Στην συνέχεια η υπηρεσία ή θα το αποδεχθεί με πράξη της ή θα την απορρίψη .Αν γίνει αποδεκτό δες τα προβλεπόμενα απο την Νομοθεσία. Αν απορριφθεί για λόγους που θα επικαλεσθεί η υπηρεσία,συνεχίζεις με ενστάση-Αίτηση θεραπείας-Προσφυγή.

Παράλληλα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για διάλυση της εργολαβίας(αρθρο 62 παρ.8 ξεκινάς διαδικασίες παραλαβής χωρίς να περιμένεις παρέλευση απαιτούμενου χρόνου συντήρησης .

2) Με τις διατάξεις της Κωδικοποιημένης Νομοθεσίας για την αναγνώριση της τοκοφορίας των λογαριασμών απαιτείται απαραίτητα όχληση.Ετσι στο Τελικό Λογαριασμό περιλαμβάνεις τόκους μόνον άν έχεις υποβάλλει όχληση.Άν δεν έχεις υποβάλλει πρέπει να κινήσεις διαδικασία διεκδίκησηςΑποζημίωσης με επίκληση αδικαιολόγητου πλουτισμού ανεξάρτητα.

 

Απο δική μου εμπειρία πάντως, ύστερα χρονοβόρες διαδικασίες έγινε δεκτή η αίτηση θεραπείας και υποχρέωνε τον Δήμαρχο να υπογράψει την Σ.Σ. (Είναι άλλωστε επιβεβαιωτική διοικητική πράξη η υπογραφή,αφού σου κοινοποιήθηκε εγκεκριμμένος ΑΠΕ προς εφαρμογή.)

 Είναι σίγουρα πολύ καλό που έχεις υπογραφές-εγκρίσεις επιμετρήσεων, ΠΠΑΕ.

Πάντως όλα θα εξελίσονται σταδιακά και ανάλογα θα ενεργείς γιατί τα ενδεχόμενα και οι προβληματισμοί είναι ατέλειωτοι.Σίγουρα χρειάζεσαι Νομική καθοδήγηση που πρέπει να εξασφαλίσεις και μάλιστα με ιδιαίτερη γνώση στα Δημόσια έργα.

Καλή τύχη και κουράγιο. Εχει δρόμο το θέμα και εκεί συνήθως βασίζεται η αρνητική στάση των υπηρεσιών (Τζάμπα μάγκες).

 

Edited by xtria
Link to comment
Share on other sites

Ο αρχικός 5ος λογ ποσού ~130.000€ περιείχε:

α)1η Σ.Σ. ποσού ~30.000€, η οποία 1η Σ.Σ. ήταν εγκεκριμένη με ΑΠΕ αλλά δεν είχε δεχτεί να την υπογράψει ο δήμαρχος. Η 1η Σ.Σ. συνολικά (με τα απρόβλεπτα) αφορούσε εκτελεσμένες εργασίες συνολικού ποσού 35.000€ (η απορρόφηση των απροβλέπτων θα γινόταν σε επόμενο ΑΠΕ, πάντως οι εργασίες ήταν στο σύνολό τους εκτελεσμένες). Διαφώνησα τότε με τον υπεύθυνο της Αναδόχου εταιρείας να βάλει στο λογ ποσό της Σ.Σ. χωρίς αυτή να είναι υπογραμμένη.

β) εργασίες μη εκτελεσμένες της αρχικής σύμβασης ποσού ~32.000€ (με το σκεπτικό να απορροφηθεί η υπάρχουσα πίστωση του έργου, από ΘΗΣΕΑ).

Στο διάστημα που πέρασε και σε συζητήσεις που έγιναν τόσο με τους προϊστάμενο και επιβλέποντα της (πρώην) ΤΥΔΚ όσο και με το δήμαρχο, έγινε ορθή επανάληψη αυτού του λογ, όπου αντικαταστάθηκε το ποσό της Σ.Σ. με ισόποση αναθεώρηση (μετά από πρόταση του δήμαρχου, επειδή δεν ήθελε να υπογράψει την Σ.Σ.).

Τελικώς, το κονδύλι της αναθεώρησης (πρώην Σ.Σ.) δεν πληρώθηκε και τώρα ο Ανάδοχος θέλει να κάνει διάλυση εργολαβίας.

Με αυτό το λογαριασμό που (κουτσουρεμένος) πληρώθηκε τώρα, ουσιαστικά ο Ανάδοχος έχει πληρωθεί (καθυστερημένα βέβαια) όλες τις εργασίες που έχει εκτελέσει (γιατί το ποσό της Σ.Σ. που δεν πληρώθηκε είναι περίπου ισόποσο με το ποσό των ανεκτέλεστων αλλά πληρωμένων εργασιών της αρχικής σύμβασης που ανέφερα παραπάνω).

Με βάση τα παραπάνω, πως (?) μπορεί ο Ανάδοχος να κάνει διάλυση της εργολαβίας. Πως θα διευθετήσει το θέμα των εκτελεσμένων (και απλήρωτων) εργασιών της Σ.Σ. με τις ισόποσες ανεκτέλεστες (αλλά πληρωμένες) εργασίες της αρχικής σύμβασης?

Εάν ο ΑΠΕ που θα προέκυπτε από αυτές τις διευθετήσεις (μηδενισμό των ανεκτέλεστων εργασιών της αρχικής σύμβασης και αύξηση -κατά την ποσότητα του ενός και μοναδικού άρθρου Σ.Σ.- της ποσότητας του αντίστοιχου άρθρου της αρχικής σύμβασης), τηρούσε (που δεν τις τηρεί) τις προϋποθέσεις των επί έλαττον δαπανών, θεωρώ ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Τώρα όμως τί μπορεί να γίνει?

Edited by sga
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς υπάρχει πρόβλημα με το περιεχόμενο των Λογαριασμών που συντάχθηκαν.

Δεν ανταποκρίνονται μάλλον στην πραγματικότητα εκτέλεσης του έργου.

 

Προβληματισμός  :  Η Αναθεώρηση έχει σχέση με την πραγματικότητα ή είναι πλασματική προκειμένου να γίνει εκταμίευση .Σε σωστό έλεγχο του Λογαριασμού τι θα συμβεί ?   Μην ξεχνάμε ότι οι Λογαριασμοί είναι Ανακεφαλαιωτικοί και υπάρχει η δυνατότητα της υπηρεσίας για σύνταξη Αρνητικού Λογαριασμού.

Άποψη μου είναι

1) Αν  ξεκαθαριστεί το θέμα με συνεργασία της Υπηρεσίας, αυτοί να υποδείξουν τον πιό πρόσφορο τρόπο , τον οποίο όμως θα πρέπει να ελέγξεις άν περπατάει και δεν σου δημιουργηθεί παρακάτω μεγαλύτερο πρόβλημα. Η εμπειρία έχει δείξει γενικά ότι με τις ''Αλχημείες'' , είσαι ""ευάλωτος"" .

2) Αν Ξεκινήσεις διαδικασίες διάλυσης (προφανώς με αντίθεση της υπηρεσίας) θα πρέπει να επανέθει η εργολαβία στην Νομιμότητα με ανασύνταξη Λογαριασμών και στην συνέχεια .......Ενδικοφανείς διαδικασίες

(Ενσταση-Αιτηση Θεραπείας-Προσφυγή με προεργασία και αναφορά και σε διατάξεις Αδικαιολογητου Πλουτισμού _ Σίγουρα καθοδήγηση και συνεργασία με Δικηγόρο,γνώστη των Δημοσίων έργων).

Πάντως γενικά δεν πρέπει να ξεφεύγεις απο τα προβλεπόμενα στην Νομοθεσία γιατί στην συνέχεια τις περισσότερες φορές είσαι εκτεθειμένος.

Πάντως η μη υπογραφή σύμβασης θα σε καθυστερήσει αλλά δεν θα σε εμποδίσει στην είσπραξη Τελικά.

Με προβληματίζει όμως ο γενικότερος μέχρι και σήμερα χειρισμός και διατηρώ επιφυλάξεις για την σύνταξη και έγκυρη έγκριση Αναλυτικών Επιμετρήσεων και ΠΠΑΕ .

Αυτά για την ώρα. Καλό κουράγιο.

 

Edited by xtria
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.