Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαίτηση υποβολής μελέτης κλιματισμού σε "ειδικά κτήρια"


Recommended Posts

Για την πολιτεία δεν υπάρχει "αυτονόητο". Όλα είναι γραμμένα σε νόμους. Οι υπάλληλοι της πολεοδομίας, των δημοσίων υπηρεσιών γενικά, οι δικαστές, οι αστυνομικοί, όλοι μα όλοι εφαρμόζουν νόμους, δεν νομοθετούν οι ίδιοι. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ερμηνεύουν νόμους.

Συνεπώς αν υπάρχει κενό στη νομοθεσία ο κάθε πολίτης λειτουργεί κατά την κρίση του. Ο δημόσιος λειτουργός όμως δεν έχει δικαίωμα να εμποδίσει τον πολίτη να λειτουργήσει κατά την κρίση του και να του επιβάλλει τη δική του άποψη.

 

Συμφωνώ εν μέρει μαζί σου.

 

Εξηγώ: πολλοί νόμοι (αν όχι οι περισσότεροι) έχουν 'κενά, ή διφορούμενα αν θέλεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις -θεωρώ- ότι αυτό έχει γίνει εσκεμμένα από το νομοθέτη. Ασχέτως, στις περιπτώσεις αυτές ο κάθε άνθρωπος (πολίτης ή δημόσιος λειτουργός) να δώσει τη δική του ερμηνεία. Καλώς ή κακώς, ο δεύτερος έχει την 'ισχύ' να επιβάλει τη δική του -κάτι που δικαιολογείται από το γεγονός ότι αυτός είναι 'αρμόδιος' να το κάνει αφού πρέπει να ελέγξει και υπογράψει το υπό εξέταση θέμα. Φυσικά, ΦΥΣΙΚΑ, βάζοντας την υπογραφή του εμμέσως πλην σαφώς καθομολογεί τον τρόπο που ερμήνευσε το συγκεκριμένο νόμο και φέρει την ευθύνη για την πράξη του αυτή.

 

Εδώ 'κολλάει' αυτό που έγραψε ο ss_sk παραπάνω: να βρεις τον 'βολικό' υπάλληλο στην Πολεοδομία.

 

Φυσικά ο πολίτης δεν είναι 'ανυπεράσπιστος' και θύμα της ευνοϊκής μεταχείρισης του κάθε δημόσιου λειτουργού: υποβάλλοντας εγγράφως το αίτημά του στην οποιαδήποτε υπηρεσία λαμβάνει έγγραφη απάντηση από ΑΡΜΟΔΙΟ ερμηνευτικό όργανο για το τι ακριβώς 'εννοεί' ο νομοθέτης. Συνήθως αυτά τα όργανα είναι ειδικά προς τούτο τμήματα στις κεντρικές διευθύνσεις κάθε υπηρεσίας (βλέπε: Υπουργεία).

Link to comment
Share on other sites

the_valliant

δες τι γράφει στον υγειονομικό κανονισμό

το κοίταξα λίγο πρόχεια αλλά δεν πρόλαβα να βγάλω συμπέραασμα

http://www.michanikos.gr/dload.php?action=file&file_id=227

 

δες αν υπάρχει και ξεχωριστή νομοθεσία για ζαχαροπλαστεία + εργστήρια ζαχαροπλαστικής

εγώ βρήκα αυτά:

http://www.elinyae.gr/el/category_details.jsp?cat_id=1544

http://www.elinyae.gr/el/item_details.jsp?cat_id=1544&item_id=3582

 

http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/186a_92.1152186234144.pdf

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ: 369/92

Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών έκδοσης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας αρτοποιείων, πρατηρίων άρτου, αμιγών κλιβάνων έψησης χαι κουλουροποιίας; χαι πώλησης άρτου, αρτοπαρασκευασμάτων και αρτοσκευασμάτων από ζαχαροπλαστεία, γαλακτοκομεία χαι κάθε είδους μιχτά καταστήματα πώλησης ειδών διατροφής και ζαχαρωδών προϊόντων.

 

Άρθρο 4

Επιτρέπεται στα αρτοποιεία η εγκατάσταση και λειτουργία εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής και λοιπών παρεμφερών συσκευασμάτων, με την επιφύλαξη της τήρησης των αναφερομένων στα άρθρα 43 και 50 της Υγειονομικής Διάταξης ΑΙΒ 8577/83 (ΦΕΚ 526/Β/1983).

 

Σ'ευχαριστώ πολύ myri.

Κι εγώ σ'αυτήν την Υγειονομική Διάταξη έχω καταλήξει (μαζί με την Απόφαση Φ15/7815/615/05: Καθορισμός δικαιολογητικών & διαδικασίας αδειοδότησης...). Ωστόσο δεν περιγράφει τις απαιτήσεις σε εξοπλισμό για τα ζαχαροπλαστεία, παρά μόνο σε χώρους και εμβαδά αυτών. Φυσικά, ερμηνεύοντας "το πνεύμα του νόμου" περί "υγιεινών και άνετων συνθηκών εργασίας και παρασκευής των προϊόντων" εξυπακούεται ότι χρειάζεται κλιματισμός και εξαερισμός. Αλλά πάλι στο "εννοείται" καταλήγουμε...

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν αναφέρεται πουθενά- ούτε στον κτιριοδομικό, ούτε στον ΓΟΚ. ούτε στις υγειονομικές διατάξεις, ούτε σε ερμηνευτικές εγκυκλίους. ούτε πουθενά αλλού στην νομοθεσία- για επιβολή μελέτης κλιματισμού τότε δεν καταλαβαίνω γιατί να υποχρεώσει ο ελεγκτής της πολεοδομίας για κάτι τέτοιο. Έτσι και αλλιώς καλυμμένος είναι σε περίπτωση στραβής. Αν θέλει να καλυφθεί περισσότερο ας ζητήσει (πχ μέσω του πελάτη) βεβαίωση από το αρμόδιο όργανο για την άδεια λειτουργίας σχετικά με τις νομοθετημένες προδιαγραφές.

Μερικοί υπάλληλοι δεν έχουν καταλάβει ότι βρίσκονται στις θέσεις αυτές για να εκδίδουν άδειες και όχι να δυσκολεύουν ή καθυστερούν την έκδοσή τους.

Εκτός και άν κάνουν τους δύσκολους...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.