Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαφανείς επιφάνειες άμεσου ηλιακού κέρδους


akaliak

Recommended Posts

Πότε μια διαφανής επιφάνεια με νότιο προσανατολισμό θεωρείται "άμεσου ηλιακού κέρδους" (π.χ. ένα νότιο άνοιγμα) και πότε μία απλή διαφανής επιφάνεια;

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

το 'νταλα ηλιος' το ξερεις; :D

ε τοτε ειναι αμεσου ηλιακου κερδους.

δεν ειναι αμεσου ηλιακου κερδους οταν δεν υπαρχει προσπιπτουσα ηλιακη ακτινοβολια , δλδ σκιασμος.

Link to comment
Share on other sites

Δες αν θες στην ύλη των σεμιναρίων, στις σελίδες 44 ως και 46. Εκτός από τον προσανατολισμό (μέχρι +- 30o από το νότο), το ποσοστό των υαλοστασίων στη συνολική επιφάνεια της όψης (τουλάχιστον 15%), παίζουν ρόλο η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαπερατότητα των υαλοπινάκων και η όσο ο δυνατόν μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα τόσο των εξωτερικών αδιαφανών επιφανειών όσο και των εσωτερικών καθώς και το βάθος του χώρου στο οποίο φθάνει η ηλιακή ακτινοβολία.

 

Νομίζω πως ρωτάς τα παραπάνω σε σχέση με την καταχώρηση τέτοιων ανοιγμάτων στο λογισμικό του ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ, στην καρτέλα των παθητικών ηλιακών συστημάτων άμεσου ηλιακού κέρδους. Εκεί να πω την αλήθεια, δεν έχω καταλάβει να παίζει ρόλο, προς το παρόν τουλάχιστον, δηλαδή έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή το λογισμικό. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να καταλάβω πως θα μπορούσε να λάβει υπόψη του τέτοια ανοίγματα, από τη στιγμή που δεν καταχωρείς κάπου τις εσωτερικές επιφάνειες (με το εμβαδόν και την ανηγμένη θερμοχωρητικότητά τους) που παίζουν το ρόλο της θερμικής αποθήκης.

Οπότε είτε στην καρτέλα των διαφανών τα βάλεις μαζί με όλα τα υπόλοιπα ανοίγματα, είτε σε αυτήν του άμεσου ηλιακού κέρδους, δε αλλάζει κάτι.

Link to comment
Share on other sites

Η ερώτηση μου έγινε με αφορμή τα όσα διάβασα στην ύλη.

 

Τελικά στο ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ έχει διάφορα αν τα βάλεις στις διαφανείς επιφάνειες ή στα παθητικά ηλιακά, την στιγμη που δεν δηλωνεις ξεχωριστά για αυτά θερμοχωρητικότητα;

 

Θα κάνω το τεστ και θα σας πω...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.