Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο «Χορός των Γερανών» στο εργοτάξιο του Φαλήρου


Engineer

Recommended Posts

Kίτρινα φλούο γιλέκα στη γη και αστρικά φώτα στον αέρα. Ο νυχτερινός αττικός ουρανός έλαμψε ολόκληρος. Υπό τις νότες του Γκούσταφ Χολστ και της μελωδίας «Πλανήτες», για δεκαπέντε μαγικά λεπτά, οι γερανοί του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έκαναν τη νύχτα μέρα με έναν μαγικό χορό. Πρόκειται για τους δέκα γερανούς που εργάζονται καθημερινά στο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ. Τώρα ήρθε η σειρά τους να κάνουν τη δική τους παράσταση στο πιο εμβληματικό σημείο του έργου, τον τεχνητό λόφο ύψους 14 μέτρων.

 

Η χορογραφία ήταν βασισμένη σε ιδέα του αρχιτέκτονα του έργου, Renzo Piano, και επεξεργασμένη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), Μύρωνα Μιχαηλίδη. Ενώ, οι Πλανήτες του Χολστ διαχέονταν ατμοσφαιρικά, σχεδόν συμπαντικά, από την Ορχήστρα της ΕΛΣ.

 

Η κατασκευή του λόφου έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ στην τελική μορφή του έργου, το Πάρκο εκτείνεται ως οροφή των κτιρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), δημιουργώντας μια αδιάσπαστη ενότητα αρχιτεκτονικής συμμετρίας και άρτιας λειτουργικότητας. Οι χορευτικές κινήσεις των δέκα γερανών αγκάλιασαν τον χώρο και με την πολύτιμη καλλιτεχνική συνδρομή της Ορχήστρας της ΕΛΣ, μετέδωσαν την αίσθηση της μουσικότητας, της απεριόριστης δημιουργικότητας και της αισιοδοξίας σε κάθε άκρη του εργοταξίου.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Μεταξύ όσων παρακολούθησαν τον «Χορό των Γερανών» βρισκόταν και ο αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ, RenzoPiano, καθώς και πλήθος κόσμου, οι οποίοι έγιναν κοινωνοί της πρώτης καλλιτεχνικής παράστασης που φιλοξενήθηκε στον χώρο του εργοταξίου, αποδεικνύοντας ότι το ΚΠΙΣΝ αποτελεί ήδη ενεργό κομμάτι της ζωής της σύγχρονης Αθήνας.

 

Posted Image

 

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανέφερε: «Από την αρχή κιόλας της σύλληψής του, το ΚΠΙΣΝ αποτέλεσε ένα έργο εμπνευσμένο και ικανό να μεταφέρει σε κάθε έναν από τους πολίτες αυτής της χώρας, λίγο από τη μαγεία και τα υλικά ονείρου που διαθέτει. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ήδη εδώ, κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και ο σημερινός «Χορό των Γερανών» συμβολίζει ακριβώςτον παλμό της ζωής που χτυπάει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μέσασε αυτό το εργοτάξιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί με συνέπεια και απεριόριστη φροντίδα ένα έργο που αναμένεται με τη λειτουργία του να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας και, ελπίζουμε,στην ανανέωση της νοοτροπίας όλων μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πραγματοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου».

 

Posted Image

 

O Renzo Piano, αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ, πρόσθεσε: Ο «Χορός των Γερανών», στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να περάσει κανείς μία υπέροχη βραδιά στην Αθήνα. Αλλά, πέραν αυτού, είναι κι ένας τρόπος να εκφράσουμε την ενέργεια και την αισιοδοξία που εκπέμπει αυτό το ξεχωριστό μέρος. Η μουσική είναι μία από τις βασικές πτυχές του έργου. Μία άλλη πτυχή είναι η νέα δημόσια βιβλιοθήκη, και,τέλος, το δημόσιο Πάρκο. Σας καλωσορίζουμε λοιπόν εδώ απόψε για να ζήσετε μαζί μας το ξεκίνημα του υπέροχου αυτού Πάρκου, που πολύ σύντομα θα προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες του, θαυμάσια θέα προς τον Παρθενώνα και προς τη θάλασσα ταυτόχρονα».

 

Posted Image

 

Η πρωτότυπη αυτή χορευτική παράσταση στο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ, που είναι πια ενεργό κομμάτι της πόλης, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Ετήσιου Συνεδρίου του Ιδρύματος για την Κοινωφελή Δράση που διεξάγεται στην Αθήνα, σήμερα Πέμπτη 26 και αύριο Παρασκευή 27 Ιουνίου στο Divani Apollon Palace (Αγίου Νικολάου 10 και Ηλίου, Καβούρι).

 

Posted Image

 

Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργη Γερόλυμπου και του Νίκου Μάρκου

 

Δείτε εδώ βίντεο από τη βραδιά:

 

 

Πηγή: http://www.athensvoi...ξιο-του-φαλήρου

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.