Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρύθμιση πίεσης μοτέρ γεώτρησης για αρδευση


saxter

Recommended Posts

 

 

Μπορείς να την στραγγαλίσεις την αντλία με ρυθμιστή πίεσης αλλά , θα πρέπει να μάθεις την ισχύ της αντλίας και σε τι βάθος είναι ,αυτά θα τα μάθεις από τον φάκελο της παροχής στη ΔΕΗ  εκεί μέσα βρίσκεται η άδεια της γεώτρησης που λέει σε τη βάθος είναι κ τι διάμετρο έχει η τρύπα, επίσης στο φάκελο μέσα υπάρχει κ η έγκριση (γεωργοοικονομικοτεχνική μελέτη) από την νομαρχία που λέει τι ισχύ (ΗΡ) σου έχουν εγκρίνει κ πόσα κυβικά ανά ώρα, από αυτά - βάθος, ισχύ, κυβικά- μπορείς να προσεγγίσεις την καμπύλη λειτουργίας της αντλίας κ κάνεις τη ρύθμιση στο ρυθμιστή πίεσης  με τις Αtm( θα τις βλέπεις στο μανόμετρο) που έχεις υπολογίσει.

Προσοχή όμως, γιατί μπορεί να έχει τοποθετηθεί μεγαλύτερη αντλία από την αναγραφόμενη στην άδεια , καλό είναι να δεις τι Αμπέρ τραβάει κατά τη λειτουργία, έτσι προσεγγίζουμε με κάποια απόκλιση τα kw του κινητήρα  της αντλίας  ή να βρεις αναλυτή ενέργειας που θα σου πει ακριβώς πόσα kw είναι ο κινητήρας  της  αντλία σου       

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα, 

 

καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

 

Επανέρχομαι με κάποια νεότερα στοιχεία. Η αντλία είναι βυθιζόμενη και βγάζει περίπου 30-35 κυβικά νερό/ώρα, όπως καταλαβαίνετε  τεράστια ποσότητα για την καλλιέργεια που θέλω. Το βάθος της γεώτρησης είναι περίπου στα 100 μετρα.

 

Επειδή για να μειώσω την δύναμη της αντλίας είναι κάτι που δεν νομίζω να γίνει "αναίμακτα", θα στραφώ προς την λύση της δεξαμενής. Σε ερώτηση μου σε μια εταιρεία που ασχολείται με αρδεύσεις μου είπε πως για το υπάρχον αγροτεμάχιο και το πότισμα που θέλω, θα χρειαστώ ένα πιεστικό για 5 κυβικά την ώρα και πίεσης 2bar.

 

Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο οικονομικό πιεστικό με τα άνωθεν χαρακτηριστικά? Θα μπορώ να αυξομειώνω την δύναμη αν χρειάζεται?

 

Επίσης αν γνωρίζεται κάποιο μαγαζί με μεταχειρισμένες δεξαμενές άνω των 2 κυβικών? (στην αττική)

 

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

σκέψου το ενδεχόμενο να τοποθετήσεις πάνω σε ένα 20 κοντέινερ μια δεξαμενή νερού πλαστική και με την κατάλληλη διαστασιολόγηση των σωληνώσεων μπορεί να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς πιεστικό.... (το οποίο δεν είναι και φθηνό...)

 

έτσι θα έχεις και αποθηκευτικό χώρο (για τα εργαλεία σου) και πότισμα χωρίς να πληρώνεις ηλ. ρεύμα... 8-)

Link to comment
Share on other sites

Από όλα αυτά η λύση με το inverter ειναι μακράν φθηνότερη και θα μειώσει και την κατανάλωση του μοτέρ (ανάμεσα στα άλλα και το μανομετρικο ύψος καθώς θα αργεί να τραβήξει το νερό )

Αν και νομίζω ότι μάλλον υπάρχουν έτοιμες λύσεις προτείνω να απευθυνθείς σε ηλεκτρολόγο να επιλέξει υλικά (inverter , αισθητήριο πίεσης κλπ ). Εσύ μετά απλά θα ρυθμιζεις την επιθυμητή πίεση στο δίκτυο

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σιγουρα με τον ιnverter ειναι η πιο οικονομικη λυση για την περιπτωση αλλα δεν μαs λεει ποσουs hp ειναι ο κινητηραs για να βρουμε το κοστοs.

Link to comment
Share on other sites

. Η αντλία είναι βυθιζόμενη και βγάζει περίπου 30-35 κυβικά νερό/ώρα, όπως καταλαβαίνετε  τεράστια ποσότητα για την καλλιέργεια που θέλω. Το βάθος της γεώτρησης είναι περίπου στα 100 μετρα.

 

σύμφωνα με αυτά που μας λες εγω την υπολογίσω γύρω στα 15kw ή 20hp (αν ο πινακας  εχει αμπερομετρο πρεπει να δειχνει ~25Α)

 

 

 

Σε ερώτηση μου σε μια εταιρεία που ασχολείται με αρδεύσεις μου είπε πως για το υπάρχον αγροτεμάχιο και το πότισμα που θέλω, θα χρειαστώ ένα πιεστικό για 5 κυβικά την ώρα και πίεσης 2bar.

 

ένα χωράφι 2,5 στρεμμάτων που θα καλλιεργηθεί επαγγελματικά χρειάζεται πάνω από 12κυβικα εως 24κυβικα την ώρα  στα 4 bar

(εχω αρδευσει πανω απο 1000 στρεματα θερμοκηπια κ χωραφια)

 

Link to comment
Share on other sites

σύμφωνα με αυτά που μας λες εγω την υπολογίσω γύρω στα 15kw ή 20hp (αν ο πινακας  εχει αμπερομετρο πρεπει να δειχνει ~25Α)

 

 

 

 

ένα χωράφι 2,5 στρεμμάτων που θα καλλιεργηθεί επαγγελματικά χρειάζεται πάνω από 12κυβικα εως 24κυβικα την ώρα  στα 4 bar

(εχω αρδευσει πανω απο 1000 στρεματα θερμοκηπια κ χωραφια

 

 

 

Μαλλον εχεις δικιο, απλα η συγκεκριμενη καλλιεργεια (αλοη) δεν εχει απαιτησεις σε νερό. 

Link to comment
Share on other sites

Η λύση με το inverter δεν προυποθετει να ανεβει η αντλια στην επιφανεια προφανως μαζι με τους σωλήνες? Αν δεν κανω λαθος ενας γεωτρησας για να αναλαβει μια τετοια περιπτωση επειδη θα εφερνε γερανο και το βαθος ηταν πολυ μεγαλο ειχε ζητησει πανω απο 500-600 ευρω, μονο για να σηκωσει την αντλία.

 

Για αυτο μαλλον κλινω προς την δεξαμενη και το πιεστικο.

Link to comment
Share on other sites

σε καμία περίπτωση

το Inverter τοποθετείται στον πίνακα που έχεις τον διακόπτη που την ξεκινάς και ενδεχομένως θα καταργήσεις τον παρόντα εκκινητή (αν υπάρχει) όποτε τον μάστορα που σηκώνει αντλίες άστον να πάει αλλού. 

 

νικοστρι , αν και χονδρικά πρέπει να είσαι σωστός στην πράξη πρέπει να βγαίνει 2-3 kw λιγότερο (αρχικό ύψος στάθμης νερού στην γεώτρηση, φθορά στροφείου κλπ) πάντως ακόμα και έτσι ένα τέτοιο inverter μαζί με αυτοματισμό για set point πίεσης παίζει κάτω από το χιλιάρικο. 

Link to comment
Share on other sites

Άρα, πιστευετε ότι με την χρήση inverter θα μπορεσω να λύσω το θέμα και χωρίς να δημιουργουμε προβλήμα στην αντλία λόγω "στραγγαλίσματος".

 

Και αναλόγα με τις αναγκες μου σε νερο να μπορω να αυξομειωνω την παροχή?

 

 

Επειδή όμως από τα 30-35 κυβικά έχει μεγάλη διαφορά μέχρι τα 5 που θέλω εγώ, πιστευετε ότι και η τόσο μεγάλη μείωση είναι εφικτή?

 

Σας ευχαριστώ, μπορω να πω ότι χαροποιηθηκα καπως.

 

Κατάλαβα ότι δεν θα είναι τσαμπα, αλλα τουλαχιστον, μπορω να μειωσω την παροχη χωρίς πρόβλημα στην αντλία και χωρις άλλα πολλα πολλά.

 

Ένας ηλεκτρολόγος θα μπορουσε να το αναλάβει αυτό ή θα πρεπει γενικά να έχει ασχοληθεί και με αυτοματισμούς?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.