Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμοσιφωνας σε εξοχικη κατοικια - Παγετος


Gyro Gearloose

Recommended Posts

Προσφατα εχτισα/χτιζω εξοχικη κατοικια στην Βορεια Ελλαδα σε μερος που το χειμωνα ριχνει αρκετο χιονι.

Οι προδιαγραφες για τον υδραυλικο ειναι να αδειαζουν ολες οι σωληνες για να μη σπασουν το χειμωνα οταν το σπιτι δεν κατοικειται. Οι σωληνες ειναι συνθετικες με αντοχη στους -20C . Φυσικα να αδειαζουν καζανακια και θερμοσιφωνας.

 

Φυσικα το τι ειδαν τα ματια μου δεν λεγεται με την εταιρεια υδρευσης να βαζει την παροχη προς στο οικοπεδο στους 10 ποντους βαθος και τον υδραυλικο την εταιρειας υδρευσης να βαζει τη σωληνα μεσα στο οικοπεδο λιγοτερο απο 2 ποντους βαθος. Ευτυχως που δεν ημουν εκει οταν το εβαζε γιατι θα τον αρχιζα στις κεφαλιες !!

Τον επιασα απο το αυτι και πηγε και τα διορθωσε.

 

Επι της ουσιας. Ο θερμοσιφωνας που μου εβαλαν δεν αδειαζει ευκολα. Πρακτικως καθολου γιατι χρειαζεται να βγει το σπιραλ και με ενα κατσαβιδι να σπρωχνεις ενα ματζαφλαρι κρατωντας τον κουβα με το αλλο χερι. Δεν ειναι κατι που μπορεις να κανεις στο τελος ενος σαβατοκυριακου οταν επιστρεφεις απο το εξοχικο.

 

Η ερωτηση ειναι, τι κανει ο υπολοιπος κοσμος με το αδειασμα του θερμοσιφωνα σε σπιτια που δεν κατοικουνται το χειμωνα? ή η μονη λυση ειναι να φερω ενα θερμοσιφωνα απο εκει που μενω στη βορεια ευρωπη που αδειαζουν ευκολα απο σχεδιασμου?

 

Πριν μου πειτε για μηχανικο κλπ, ναι εχω στην οικοδομη ενα αρχιτεκτονα και δυο πολιτικους μηχανικους που εχουν σηκωσει ψηλα τα χερια.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 27
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Δεν αδειάζει γιατί η βαλβίδα ασφαλείας έχει ενσωματωμένο ανεπίστροφο.....

Απλά ξεβιδώνεις την βαλβίδα τον αδειάζεις και την ξαναβιδωνεις.

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαινω πως εχει ανεπιστροφη βαλβιδα για να μη λειτουργει η αντισταση χωρις νερο.

Η υποθεση ειναι αν αυτο ειναι στανταρτ στην ελληνικη αγορα. Υπαρχει συγκεκριμενη νομοθεσια που το απαιτει? 

Ειναι δυνατο να αφαιρεθει ?

Ο υπολοιπος κοσμος που εχει εξοχικα που δεν κατοικουνται ολο το καιρο το χειμωνα τι κανουν? ξεβιδωνουν το σπιραλ και αδειαζουν με τον κουβα απο κατω καθε σαβατοκυριακο ή βαζουν καινουριο θερμοσιφωνα καθε ανοιξη ?

Link to comment
Share on other sites

βάζεις στην παροχή (κρύο νερό):

  1. έναν διακόπτη (Α) πριν την αντεπίστροφη βαλβίδα,
  2. ένα ταφ μετά την αντεπίστροφη βαλβίδα
  3. στο ταφ βάζεις έναν διακόπτη (Β)

οπότε όταν θες να αδειάσεις τον θερμοσύφωνα κλείνεις τον (Α) και ανοίγεις το (Β) για να "πέρνει" αέρα... ανοίγεις και την βρύση και άδειασε....

 

όταν είναι σε λειτουργία είναι κλειστός ο (Β) και ανοιχτός ο (Α) διακόπτης....

 

Βέβαια με δεδομένο ότι πρόκειται για κατοικία στην θέση των 2 διακοπτών θα έβαζα 2 ηλεκτροβάνες με την κατάλληλη ηλεκτρική συνδεσμολογία (και χρονοκαθυστέριση) προκειμένου να μην ενεργοποιείται η αντίσταση του θερμοσύφωνα χωρίς νερό!!! μπορεί να κοστίζει "κάτι παραπάνω" αλλά θεωρώ ότι είναι απαραίτητο....

 

Γενικότερα στην βόρεια Εωρώπη χρησιμοποιούν την αντιπαγετική προστασία....

Link to comment
Share on other sites

astrah, αν μπορει να βγει η ανεπιστροφη βαλβιδα τοτε η ιδεα σου ειναι πολυ καλη. Ευχαριστω.

 

Στη δικη μου περιπτωση ειναι 3 θερμοσιφωνες 80 λιτρα ο καθενας ( 2 πετροχτιστες μονοκατοικιες) και δεν λεει οταν στελνω  φιλους για σαβατοκυριακο να ξεβιδωνους σπιραλ και να βαζουν κουβαδες πριν φυγουν !!

 

Για να ανακεφαλαιωσω τη λυση σου, προτεινεις ενα bypass της βαλβιδας. Το bypass με διακοπτη. Ο αερας μπορει να μπει ανοιγοντας το ζεστο νερο. Η σωληνα του ζεστου νερου εσωτερικα παει μαχρι πανω σε θερμοσιφωνα τοποθετημενο καθετα.

 

Ευχαριστω και παλι

Link to comment
Share on other sites

ο αέρας θα μπαίνει, στον θερμοσύφωνα, από τον διακόπτη(Β) και το νερό θα αδειάζει από την βρύση ανοίγοντας το ζεστό.....

Edited by astrah
Link to comment
Share on other sites

Η λήψη του ζεστού μέσα από τον θερμοσίφωνα βρίσκεται ψηλά, οπότε δεν μπορεί να αδειάσει από τη βρύση, ανοίγοντας το ζεστό. Παρόλα αυτά μπορεί να συμβεί το ανάποδο, δηλαδή να μπαίνει αέρας από τη βρύση και να βγαίνει το νερό από τον διακόπτη Β.

Link to comment
Share on other sites

όπως κ αν έχει πάλι θα παραμείνει μια Α ποσότητα νερού αφού κ ο σωλήνας του κρύου βρίσκεται σε ένα Α ύψος από τον πυθμένα του θερμοσίφωνα, αυτή η ποσότητα  που θα παραμείνει επηρεάζει ?

Link to comment
Share on other sites

και 15 λίτρα να φύγουν από τα 80 είναι υπερ-αρκετό ...... περίπου 10% είναι η μέγιστη μεταβολή του όγκου από υγρή σε στερεή φάση σε ατμοσφαρική πίεση...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.