Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΕ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ


Recommended Posts

Ιστορικό

Κατόπιν υποβολής φακέλου στο ΣΑ για εργασίες επισκευής ενός κτιρίου σε παραδοσιακό οικισμό, αποδείχθηκε τελικά στο ενδοιάμεσο ότι είναι διατηρητέο με διάταγμα του 85 από το ΥΠΕΧΩΔΕ, (ο χάρτης δεν το έχει καθαρά με συνέπεια να γίνει παρανόηση). Εννοείται ότι ο ιδιοκτήτης δεν είχε πάρει πρέφα....Στο φάκελο που υπέβαλα στο Σ.Α. υπήρχαν εργασίες εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα, κλιματιστικών μονάδων και δεξαμενής ζεστού νερού, πάνω στο δώμα το οποίο βέβαια περιβάλλεται από ένα στηθαίο ύψους 1m περίπου με συνέπεια να μην είναι εμφανείς οι εργασίες που προτάσσονται. Με αυτήν το επιχείρημα πέρασε από το Σ.Α.

Ερώτημα

1. Κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου κι επειδή υπάρχει και μερίδιο ευθύνης στον μηχανικό που συντάσσει τον φάκελο, υπάρχει απόφαση του υπουργείου που αναφέρει ότι η τοποθέτηση ηλιακών επιτρέπεται μόνο στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου και σε σημεία μη ορατά από κοινόχρηστους χώρους. Μήπως το ΣΑ στηρίχθηκε πάνω στο ".............και σε σημεία μη ορατά από κοινόχρηστους χώρους"? Κι εάν ναι, τι εννοεί τελικά ο νομοθέτης? Αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους όπου δεν είναι ορατοί από τους κοινόχρηστους χώρους ή και σε οποιοδήποτε χώρο πλην ακαλύπτου όπου δεν είναι ορατός από κοινόχρηστο χώρο?

2. Με την έκγριση του Σ.Α,. εάν και λανθασμένη, φεύγει η ευθύνη από     τον μηχανικό? Δεν νομίζω................

Εσείς, τι έχετε να πείτε?

 

Ευχαριστώ

 

 

Link to comment
Share on other sites

1. κατά την συνήθη κατά γράμμα ερμηνεία το και δεν είναι διαζευκτικό άρα η υποχρέωση είναι για τοποθέτηση μόνο στον ακάλυπτο 

 

στην ουσία όμως και αν το "διατηρητέο" αφορά μόνο στις όψεις είναι πολύ λογική η γνωμοδότηση του ΣΑ ότι εφόσον δεν παραβλάπτεται η εμφάνιση του κτιρίου μπορούν να τοποθετηθούν εκεί που αναφέρεις και δεν είναι ανάγκη να συσχετισθεί με την εγκύκλιο

 

αν τώρα το στηθαίο "προστίθεται" υπάρχει κάποια εμπλοκή στην όλη λογική

μπορεί όμως η κατασκευή του να στηριχθεί στην αισθητική αρτιότητα που δεν παραβλάπτει τα χαρακτηριστικά του διατηρητέου

 

2. ο μηχανικός ποτέ δεν απαλλάσσεται από τις ευθύνες του (αλίμονο -με κάθε τρόπο ανάγνωσης) απλώς προστίθενται ευθύνες και στα μέλη του ΣΑ (και τρις αλί..)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.