Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφάλεια υποσταθμών ΔΕΗ σε υπόγεια κτηρίων (Η/Μ πεδία)


katkat

Recommended Posts

γεια σας,

 

ειμαι καινουρια στο site και δεν ειμαι μηχανικος, αλλα θα ηθελα να ρωτησω τι γνωριζετε για τους υποσταθμούς της ΔΕΗ σε πολυκατοικια. Στην οικοδομή που μενω, εχουμε εναν υποσταθμό στο υπόγειο. Ειναι παλιος, πανω από 10-15 χρονια. Ειναι επικινδυνος? Εχει ακτινοβολια? Ρωτησα και μου ειπαν οι ενοικοι οτι το ειχαν ψαξει και ειναι ασφαλες. Δεν τους πολυπιστευω και ανησυχω...

Link to comment
Share on other sites

Αν ήσουν μηχανικός θα σου έλεγα διάβασε το τάδε άρθρο και θα συζητούσαμε.

Επειδή λες ότι δεν είσαι μηχανικός, οφείλω να ρωτήσω: Τι περιμένεις από μία απάντηση, ώστε να πειστείς; Είτε προς την "αθωωτική" είτε προς την "επιβαρυντική" θέση όσον αφορά τον υποσταθμό;

1. Να έχει ένα (ή περισσότερα) επιχειρήματα που θα σε πείσουν προσωπικά εσένα;

2. Να έχει αναφορές σε δημοσιευμένες εργασίες επιφανών επιστημόνων;

3. Να έχει το βιωματικό στοιχείο (π.χ. ζούσα σε μία οικοδομή με υποσταθμό και πέθανε ένας )

4. Συνδυασμό των παραπάνω;

5. Τίποτα από τα παραπάνω;

 

Πάντως η γνώμη μου είναι, ότι η επικρατούσα (κατά 90% και πάνω) άποψη είναι, ότι οι υποσταθμοί είναι ασφαλείς (υπόψη, ότι 100% ασφάλεια δεν υπάρχει ούτε όταν κοιμόμαστε) εφόσον γίνεται σωστά η συντήρησή τους. Το υπόλοιπο 10% είναι αυτό που κάνει την επιστήμη να προχωρά (δηλαδή η αμφισβήτηση).

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Καλησπέρα

Είμαι συνάδελφος ΠΜ και μου έλαχε ο κλήρος να ανακαινίσω προς ιδιοκατοίκηση, οικογενειακό διαμέρισμα σε κτίριο του '65 στην Αθήνα, το οποίο βρίσκεται κατά το ήμισυ (τα 2 υπνοδωμάτια και το λουτρό) ακριβώς πάνω από υποσταθμό της ΔΕΗ (υπερυψωμένο ισόγειο διαμέρισμα, σχεδόν ισόγειος υποσταθμός πιθανότατα λόγω μεγάλου κτιριακού όγκου).

Διαβάζω και ακούω διάφορα για τον φόβο της ακτινοβολίας από τέτοιες περιπτώσεις, αλλά καθώς δεν είμαι του κλάδου δε μπορώ να έχω εμπεριστατωμένη και σαφή γνώμη. Σκέφτομαι όμως πως αρκετή ακτινοβολία δεχόμαστε από τις διάφορες συσκευές και καθημερινές δραστηριότητες, μην προσθέσω κι άλλο μπελά στο κεφάλι μου και φωσφωρίζω τα βράδια.

Καθώς η μετοίκηση στο εν λόγω διαμέρισμα είναι αναπόφευκτη (οικονομικοί λόγοι) θα ήθελα τη γνώμη και τις προτάσεις σας επί του θέματος ως προς τους κινδύνους που επιφυλάσσει η κατάσταση, τρόπο διερεύνησής τους (μετρήσεις ακτινοβολίας; από ποιόν; και μεθόδους προστασίας εάν υπάρχουν.
Επίσης, έχει νόημα όλο αυτό ή θα μπω σε διαδικασία (και ίσως αναίτια) έξοδα; Μήπως κάνω χειρότερη ζημιά από αυτή που ήδη υπάρχει; Μπορώ να ελπίζω σε κάτι επικοινωνώντας με τη ΔΕΗ που είναι ο ιδιοκτήτης του υποσταθμού;

Σημειωτέον δεν ξέρω περισσότερα περί του τύπου ή των χαρακτηριστικών του εν λόγω υποσταθμού.

Συνάδελφος που ασχολείται με κατασκευές μου ανέφερε ως πιθανή μόνωση τα φύλλα μολύβδου κάτω από το δάπεδο (το οποίο μόνο στα υπνοδωμάτια πρόκειται να ξηλώσω και αντικαταστήσω με καινούργιο), που όμως διαβάζω ότι πιθανόν είναι κι αυτά ανθυγιεινά. Κάπου είδα επίσης, κάτι για ανάλογης λογικής βαφές. Το μολυβδόφυλλο που αναφέρω -αν τοποθετηθεί- θα εγκιβωτιστεί κάτω από γέμισμα δαπέδου (περλομπετόν), πάνω από το οποίο θα τοποθετηθεί κολλητό ξύλινο δάπεδο.

Ζητώ συγγνώμη απ' τους Admins αν επαναλαμβάνω παλαιότερο αντίστοιχο νήμα ή αν ρωτάω κάτι που κινείται στη σφαίρα της δοξασίαας, αλλά από το ψάξιμο που έκανα δεν βρήκα κάτι σαφές για να σχηματίσω άποψη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.