Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απομόνωση ξύλινου Μεσοπατώματος κατοικίας


mariaorfan

Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι, 

χρειάζομαι τη συμβουλή των παλαιοτέρων/εμπειροτέρων.

Κατοικία είχε "παταρωθεί" εσωτερικά με ξύλινα δοκάρια και σανίδες, χωρίς να έχει επιπλέον δάπεδο. (Το πώς και γιατί δεν είναι υπό εξέταση...)

Το αποτέλεσμα είναι να καπνίζει κάποιος στο κάτω επίπεδο και να φτάνει ο καπνός επάνω, και αντίστοιχα να αναπνέει ο αποπάνω και να ακούγεται κάτω. 

Μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο ως ενιαία κατοικία, οπότε το πρόβλημα ήταν υποφερτό κατά τα λεγόμενα τους, 

τώρα θέλουν να το χωρίσουν σε δύο ανεξάρτητα σπίτια και μου ζήτησαν να βρω τρόπο κατασκευής για βέλτιστη απομόνωση του θορύβου:

1.χωρίς να ανέβει πολύ το πάτωμα του παταριού (είναι ήδη πολύ χαμηλό, όπως και το αποκάτω),  

2.χωρίς να γίνουν εργασίες από κάτω και 

3.χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος. 

Ναι, όλα αυτά, αλλά είναι συγγενείς και δεν μπορώ να τους αφήσω στην τύχη τους!

Στα δεδομένα αυτά προσέθεσα εγώ και την αποφυγή ανθυγιεινών υλικών και την αποφυγή μεγάλου βάρους.

Αφού έψαξα πολλές λύσεις και υλικά, και (λόγω την ανθυγιεινότητας υλικών τύπου πετροβάμβακα και λοιπών - μεγάλου πάχους ξυλόμαλλου κλπ) τείνω να καταλήξω σε πλωτό δάπεδο φελλού - laminate.

Σκέφτομαι αρχικά να χρησιμοποιήσω ένα αφρώδες υπόστρωμα πολυαιθυλενίου (και ως φράγμα υδρατμών, γιατί θεωρητικά ο φελλός δεν πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη υγρασία) , 

τύπου SOUNDBLOCK FOAM 3mm , που διατείνεται ότι εξομαλύνει τις ανομοιομορφίες στο δάπεδο βελτιώνοντας παράλληλα την ηχομόνωση (-19dB), να ξεγυρίσει αυτό 5 εκ στους τοίχους και να κολληθούν με αλληλοεπικάλυψη τα ρολά μεταξύ τους με ταινία. 

Μετά φελλός ξανθός 5 χιλιοστών, πάλι να ξεγυρίσει και ο φελλός στην τοιχοποιία και να κολληθούν τα κομμάτια του φελλού σφιχτά μεταξύ τους με ταινία.

Ξανά πάνω στο φελλό το αφρώδες πολυαιθυλένιο με τον ίδιο τρόπο και επάνω laminate. 

1. Το αφρώδες πολυαιθυλένιο θα το απορρίπτατε κι αυτό ως επιβλαβές για την υγεία?

2. Το πολυαιθυλένιο θα δημιουργήσει πρόβλημα στη διαπνοή των ξύλινων σανίδων που υπάρχουν τώρα?

3. Ως γνωστόν, για να είναι το δάπεδο πλωτό, πρέπει να αφήνει κενό (min 1 εκ.) στις επαφές με την τοιχοποιία (συστολοδιαστολές κλπ). Ελπίζω αυτό να ισχύει μόνο για το laminate, και όχι για το υπόστρωμα και τον φελλό, καθώς ο φελλός έχει μικρότερες συστολοδιαστολές και επίσης εάν αφήσει κανείς κενό περιμετρικά, αποχαιρετάμε την - όποια - ηχομόνωση. 

4. Άλλο βασικό θέμα εφαρμογής επί τόπου είναι το πώς θα ξεγυρίσουν και το υπόστρωμα και ο φελλός στον τοίχο. Τα κομμάτια φελλού και υποστρώματος που θα ξεγυρίσουν στην τοιχοποιία δεν πρέπει να  στερεωθούν στον τοίχο, για να είναι πλωτό το δάπεδο, σωστά? Υποτίθεται ότι θα τα στερεώνουν τα σοβατεπιά που θα εφαρμοστούν πάνω στα ξεγυρίσματα. Πώς θα τοποθετηθούν όμως τα σοβατεπιά, αφού το πάχος του ξεγυρίσματος φελλού και διπλού υποστρώματος θα είναι 1,1 εκατοστά? Συν minimum 1 εκ η απόσταση του laminate από τα κατακόρυφα στοιχεία, θα χρειαστώ δηλαδή σοβατεπί τουλάχιστον 2 εκ συν το πάχος του? δεν έχω βρει κάποιο σοβατεπί που να έχει υποδοχή για το ξεγύρισμα αυτό, ακόμη και κάποια "προφίλ αλουμινίου για χρήση σοβατεπί" που κυκλοφορούν, έχουν πολύ λεπτότερο κενό.

5. Εάν πέσει νερό στο δάπεδο, θα περάσει από το laminate, ελπίζω να σταματήσει στο πάνω υπόστρωμα πολυαιθυλενίου. Αν περάσει στο φελλό, καταστράφηκε όλη η κατασκευή?

6. Έχει αποπειραθεί κανείς να κάνει κάτι αντίστοιχο σε πάτωμα από σκέτες σανίδες? Ότι δεδομένα έχω βρει αφορούν ηχομονώσεις σε πλάκα μπετόν, εδώ είναι τελείως διαφορετικό, καθώς αυτή τη στιγμή περνούν τα πάντα, ίσως ακόμη και αέρας, από το υπάρχον πάτωμα. Το δάπεδο που περιγράφω πιστεύετε ότι θα απομονώσει τα , δύο πλέον , σπίτια, ή όλη η κατασκευή θα πάει στο βρόντο?

Πολλά ερωτήματα, το ξέρω, αλλά και η παραμικρή άποψή σας θα με βοηθήσει προς κάποια κατεύθυνση, κάτι που χρειάζομαι πραγματικά γιατί με έχουν ζορίσει. Ευχαριστώ πάρα πολύ προκαταβολικά.

Επισυνάπτω ένα πρόχειρο σκιτσάκι για να γίνει πιο κατανοητό το θέμα...

leptomereia.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.