Μετάβαση στο περιεχόμενο

φωτοερμηνεία για εντοπισμό ορίων οικοπέδου


Recommended Posts

καλησπέρα συνάδελφοι.

 

θα ήθελα κάποιος πιο έμπειρος που έχει ασχοληθεί με το θέμα να με διαφωτίσει σχετικα λύνοντάς μου αρχικά μερικές βασικές απορίες.

θα μπορούσα να κάνω έναν σωστό εντοπισμό ορίων γεωτεμαχίου από παλιές αεροφωτογραφίες και στη συνέχεια να τα εξαρτήσω στο ΕΓΣΑ και να τα υλοποιήσω στο έδαφος?

αν ναι με ποιό τρόπο γίνεται? με γεωαναφορά μέσω προγράμματος σαν το arcmap ας πούμε?

τι ακρίβειας θα ήταν ένας τέτοιος προσδιορισμός?

 

είναι κάτι που με ενδιαφέρει και θα ήθελα να ασχοληθώ κυρίως για περιπτώσεις εύρεσης παλαιού (παρατημένου) γεωτεμαχίου αλλά και προσδιορισμό ορίων σε επίλυση διαμαχών (όχι απαραίτητα δικαστικών).

 

ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Για κλίμακες μεγαλύτερες από 1:5000 ούτε καν να το σκέφτεσαι (πολύ συντηρητικά). Είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί κτίσμα/οίκημα που υφίσταται σήμερα. Εκτός των άλλων, οι αεροφωτογραφίες περιέχουν σημαντικά σφάλματα.

 

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα ορίων με αεροφωτογραφίες. Ακόμη και στο Κτηματολόγιο που βασίζεται σε αεροφωτογραφίες (και μαλιστα σχετικά μεγάλων κλιμάκων), όταν υπάρχει αμφισβήτηση ορίων επιβάλλεται η απόδοση σε τοπογραφικό διάγραμμα τουλάχιστον 1:500.

 

Σου προτείνω να διαβάσεις το σύγγραμμα του Α. Δερμάνη "Αναλυτική Φωογραμμετρία"

 

Γεια και χαρά

Link to comment
Share on other sites

δες αυτό το προγραμματάκι από το ξανθό γένος Εμένα με βοήθησε αφάνταστα σε τέτοιες δουλειές και το ελεύθερο έχει πολλές δυνατότητες για απλές εργασίες Αν τα όρια είναι ορατά σε Α/Φ όπως ξερολιθιές , διαφορετικές καλλιέργειες , πεζούλες κλπ μπορείς να έχεις ένα εντοπισμό με αβεβαιότητα της τάξης των 50 cm μπορεί και λίγο καλύτερα 

 

http://ecourses.dbnet.ntua.gr/el/fvtogrammetria_ii/uemata_askisevn_-_ergasivn/askhsh_2/logismiko_photomod_4_4_lite-1.html

Edited by GEORGE MICHEAL
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ ιδιαίτερα και τους 2 σας για τις συμβουλές και τη βοήθεια.

εφόσον κατα 99% ασχολούμαι με περιπτώσεις γηπέδων πιστέυω οτι το προγραμματάκι που μου προτείνει ο συνάδελφος GEORGE θα κάνει τη δουλειά του.(εφόσον μάθω να το δουλεύω).

 

  • 2 βασικές απορρίες

 

-δουλεύω με μια α/φ ή ζεύγος?

 

 

-επίσης τη γεωαναφορά της α/φ στο ΕΓΣΑ πως την κάνω? - βρίσκω κάποια σημάδια που να φαινονται πολύ καθαρά στην α/φ (γωνίες κτηρίων για παράδειγμα) και εισάγω τις συντεταγμένες τους στο πρόγραμμα? 

κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη - παρατήρηση ευπρόσδεκτη 

 

καιρός να ανοιξω τα βιβλία φωτογραμμετρίας της σχολής μου.

 

και πάλι ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Στην σελίδα που έβαλα πιο πάνω  έχει πολύ καλές σημειώσεις συνοπτικές στα Ελληνικά για το θέμα που μας αφορά Μπορείς να δημιουργήσεις ένα απόσπασμα γεωαναφερόμενο από ζεύγος Α/Φ (το επικαλυπτόμενο τμήμα)   προσανατολισμένο σε κρατικό σύστημα συντεταγμένων των φωτοσταθερών Μάλιστα μπορείς να πάρεις επίσης και τρισδιάστατο απόσπασμα του τμήματος αυτού , που θα το δεις στην οθόνη με γυαλιά χρωματιστά  (πλε και κόκκινα) Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες στο πρόγραμμα , αλλά ακόμα δεν τις έχω μάθει όλες Επομένως με το πρόγραμμα αυτό θέλεις κυρίως ζεύγος Α/Φ

 

Δεν θα χρειαστείς σημειώσεις φωτογραμμετρίας πέρα από τα βασικά Οι σημειώσεις του προγράμματος στα Ελληνικά που θα κατεβάσεις από την σελίδα θα σου λύσουν όλες τις πιο πάνω απορίες 

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.