Μετάβαση στο περιεχόμενο

γεωαναφορά σε arcmap


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Έχω ένα χάρτη του ΙΓΜΕ με κλίμακα 1:50000. Θέλω να τον γεωαναφέρω σε προβολικό σύστημα greek grid-ΕΓΣΑ87.

Οι συντεταγμένες των γωνιών που φαίνονται στο χάρτη είναι 21ο00, 39ο00 (πάνω αριστερά), 21ο15 39ο00, 38ο45 21ο15, 21ο00 38ο45.

Αφού έχω ορίσει στο data frame του arcmap το greek grid. Επιλέγω τα σημεία και μετά input x and y...ποιες τιμές βάζω όμως; Χρειάζονται κάποια μετατροπή νομίζω.

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Χάρτες ΙΓΜΕ,...πονεμένη ιστορία...αααχχχ......

Είτε θα κάνεις την γεωαναφορά στο προβολικό του χάρτη είτε θα μετατρέψεις από πριν σε ΕΓΣΑ87. Οι χάρτες του ΙΓΜΕ είναι σε προβολικό σύστημα ED50 (ED 50 Greece ή GCS Greek  όπως αναφέρεται σε πολλά GIS προγράμματα). 

 

....

Θεωρητικά, γιατί στην πράξη:

 

Α) Κάποια σχετικά παλιά φύλλα ('50-60's) έχουν το παλιό προβολικό συστημα με κεντρικό μεσημβρινό στο Αστεροσκοπείο Αθηνών (πολύ δύσκολο να το βρείς έτοιμο σε πρόγραμμα GIS, πρέπει να το συνθέσεις με τις παραμέτρους από την αρχή αλλιώς μετατρέπεις συντεταγμένες - GCS Greek_Athens στο ArcMap)

Β) Σε πάρα πολλά φύλλα του ΙΓΜΕ οι συντεταγμένες αναγράφονται λάθος είτε επαναλαμβάνονται οπότε πρέπει να βρεις τις σωστές μόνος σου

.....

 

 

Bonus Round:

- Λιγότερα φύλλα απ'ότι θεωρούν οι περισσότεροι ακολουθούν την διανομή των 1:50000 της ΓΥΣ οπότε το Β) καταλήγει ολονύχτια εώς πολυήμερη έρευνα με trial & errors και πολύ πονοκέφαλο

- Το τοπογραφικό υπόβαθρο στους χάρτες του ΙΓΜΕ είναι από τα φύλλα 1:100.000 της ΓΥΣ οπότε δεν συνιστάται σαν βοήθημα για το Β).

- Ελάχιστοι χάρτες του ΙΓΜΕ "κουμπώνουν" μεταξύ τους στα πλευρικά όρια εκτός αν είναι φύλλα που χαρτογραφήθηκαν ταυτόχρονα (και όχι δεν αναφέρομαι στην συσχέτιση των γεωλ.σχηματισμών :smile: ) οπότε και αυτό απορρίπτεται στο βήμα Β).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.