Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόβλημα εντάσεως σε μικρό αυτόνομο σύστημα


Recommended Posts

Τό σύστημα ξεκίνησε ως backup με χομπίστικη αντίληψη. Αποτελείται από 10 παράλληλα πάνελ Solar World 50 Wp (0,5 kWp), φορτιστή MPPT Votronic Dual 40A (420) 12V, Inverter 1000 W Tianyu sine wave 12V και δύο μπαταρίες  των 100 Αh η κάθε μία, συνδεδεμένες στις δύο θέσεις του φορτιστή (basic και start). Τα πάνελ τοποθετήθηκαν πάνω σε κιόσκι, στον κήπο εξοχικού με μηδενική κλίση. Νοτίως και Ανατολικώς δεν υπάρχουν δένδρα ή εμπόδια. Κατά τα λοιπά, το κιόσκι και το σπίτι βρίσκονται εντός πευκοδάσους.

Το Votronic έχει έναν Solar computer που δείχνει A, V, W, Wh. Το πρόβλημά μου είναι ότι ενώ με το πολύμετρο, στο peak της ηλιοφάνειας, μετρώ στα καλώδια των πάνελ πριν μπουν στον φορτιστή 18,5 V - 13,5A, το computer, μου δείχνει ότι φορτίζει με 14,3 V και 0,3 - 1,3 A !!! ενώ δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα σαν μηχάνημα. Αποτέλεσμα, πολύ χαμηλή απόδοση και σχεδόν αδυναμία να φορτίσει αξιοπρεπώς τις μπαταρίες.

Αντιθέτως, όταν με μεταγωγικό διπλό διακόπτη, έδωσα την παραγωγή των πάνελ, στις 13.00 - Ιούνιος, σε grid tie inverter 500 w κινέζικος, καθαρού ημιτόνου, (δοκιμαστικά διότι θεωρούσα το μηχάνημα για τα πανηγύρια) ο μετρητής της ΔΕΗ γύριζε σαν τρελλός πίσω (ανάποδα) και μέτρησε 1 kWh σε λιγότερο από 1 ώρα (250 στροφές)

Εάν εξαιρέσουμε το αναπόφευκτο γεγονός ότι μόνον άπό 10.00 έως 15.30 (Ιούνιος- Χαλκιδική) δεν υπάρχουν σκιάσεις από δένδρα, τι άλλο μπορεί να φταίει ? (υπ' όψιν ότι η εγκατάσταση είναι προσεγμένη, οι καλωδιώσεις των πάνελ με MC4 παράλληλες και δοκιμάστηκε φορτιστής Tracer MPPT πριν τον Votronic ο οποίος έκανε τα ίδια και θεωρήθηκε ελαττωματικός)

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την οποιαδήποτε απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω ότι ο ρυθμιστής σου είναι αυτός http://www.votronic.de/index.php/en/products2/solar-technology/charging-controllers/standard-version-mpp/mpp-420-duo-dig#description

Θα έπρεπε να έχεις συνδέσει και τις 2 μπαταρίες στην κύρια (basic) έξοδο του ρυθμιστή. Η έξοδος starter είναι μόνο για να κάνει φόρτιση συντήρησης στην μπαταρία εκκίνησης του (υποτιθέμενου) οχήματος και έχει μειωμένα επίπεδα φόρτισης σε σχέση με την basic.

Μήπως παρατηρείς τα δεδομένα αυτής της εξόδου και όχι της basic?

Γιατί δεν ευσταθεί να έχεις στην είσοδο 18,5V x 13,5A = ~250W και στην έξοδο να έχεις 14,3V x 1A = ~15W.....

Πως μετράς το ρεύμα των 13,5A στην είσοδο του ρυθμιστή? Το πολύμετρο έχει αμπεροτσιμπίδα DC ή διακόπτεις το κύκλωμα και το συνδέεις σε σειρά?

Αν η μπαταρία έχει φτάσει τα 14,3V λογικά ο ρυθμιστής την θεωρεί σχεδόν φορτισμένη (ανάλογα με τις ρυθμίσεις του) και θα πρέπει να περιορίζει το ρεύμα των Φ/Β στην έξοδο και συνεπώς και στην είσοδο.

 

Επίσης τα 0,5kWp με 500W inverter διασύνδεσης, ακόμη και υπό ιδανικές συνθήκες, είναι αδύνατον να δώσουν 1kWh σε λιγότερο από 1 ώρα....και εδώ κάτι δεν ευσταθεί.

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, ο ρυθμιστής είναι αυτός. Ο λόγος που τον επίλεξα ήταν ακριβώς για τις δύο εξόδους, ώστε να μην μπλέκονται οι μπαταρίες. (η μία είναι παλαιότερη από τήν άλλη)

Το "solar computer" δεν έχει ένδειξη για το ποιά μπαταρία βλέπει, ούτε paging στις ενδείξεις του, παρ' όλα αυτά θα δοκιμάσω την σύνδεση στο basic και θα επανέλθω.

Το ρεύμα το μέτρησα στην είσοδο του μεταγωγικού διακόπτη (1 - 0 - 2) όταν στο -0- συνδέονται τα καλώδια των πάνελ, -1-φορτιστής, και -2- ο κινέζος grid tie inverter, με αποσυνδεμένα τά -1- και -2- με πολύμετρο σχετικά καλό και παραγωγή σπινθήρα. (το πολύμετρο άντεξε)

Επειδή και οι δύο μπαταρίες έχουν ηλεκτρονικά βολτόμετρα, καμμία δεν είχε πάνω από 12 - 12,3 volt, όταν το computer έδειχνε ότι το ρεύμα φόρτισης ήταν 14,3 volt !

Σε κάθε περίπτωση, την basic μπαταρία μετά άπό έντονη κατανάλωση και κλείσιμο του inverter (11,5 volt), άφησα στην φόρτιση επί δύο ημέρες χωρίς φορτίο, την δε τρίτη ημέρα την βρήκα στα 12,3 volt

Για το τελευταίο, η μέτρηση έγινε βιαστικά χωρίς ακρίβεια και επειδή δεν ύπήρχε πρόθεση για σωστή μέτρηση, μάλλον είναι λανθασμένη, πάντως το βήμα του μετρητή πρός τα πίσω ήταν εντυπωσιακό. Θα επανέλθω και σε αυτό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Ιδανικά θα θέλαμε οι μπαταρίες που παραλληλίζονται να είναι απολύτως όμοιες (τύπος / μοντέλο) και ίδιας ηλικίας.

Αν είναι ίδιος τύπος / μοντέλο, έχουν διαφορετική ηλικία και η παλιότερη είναι σε καλή κατάσταση, δεν υπάρχει πρόβλημα να τις παραλληλίσεις αφού η τάση φόρτισης δεν αλλάζει.

Προσοχή στα γεφυρώματα του παραλληλισμού (να είναι ισομήκη) και γενικά στα καλώδια των μπαταριών τα οποία πρέπει να είναι αρκετά μεγάλης διατομής.

Για να είναι συμμετρική η σύνδεση θα πρέπει η τροφοδοσία των παραλληλισμένων μπαταριών να είναι "διαγώνια". Δηλαδή το γενικό (+) συνδέεται στην μπαταρία Α και το γενικό (-) συνδέεται στη μπαταρία Β.

 

Ακόμη δεν έχω καταλάβει πως συνδεσμολογείς το πολύμετρο για να μετρήσεις ρεύμα στην είσοδο.

 

Από την περιγραφή των συμπτωμάτων και δεδομένου ότι έχει δοκιμαστεί και άλλος ρυθμιστής, έχω την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά με τις καλωδιώσεις / συνδέσεις / επαφές.

Όταν ο ρυθμιστής δείχνει στην έξοδο 14,3V ενώ η μπαταρία δείχνει μόνο 12,3V, επαληθεύονται αυτές οι τιμές με το πολύμετρο (μετρώντας πάνω στην κλέμα σύνδεσης του ρυθμιστή αφενός και στους πόλους της μπαταρίας αφετέρου)?

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα λύθηκε με την συνδρομή βεβαίως του genesis. 'Οταν σύνδεσα και τις δύο μπαταρίες στην κανονική θύρα, και αφήνοντας κενή την θύρα starter, όλα άλλαξαν. Τα (A) πήγαν στο 23 (όσα έπρεπε), η φόρτιση γινόταν με 14,3 Volt, γενικώς όλα normal. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον genesis, διότι, επειδή το κριτήριο αγοράς του Votronic ήταν οι δύο θύρες φόρτισης, δεν θα δοκίμαζα να συνδέσω και τις δύο μπαταρίες στην ίδια θύρα. Το περίεργο είναι βεβαίως, ότι, όταν στην βοηθητική θύρα starter ήταν συνδεδεμένη φορτισμένη μπαταρία, ο φορτιστής καταλάβαινε ότι τελείωσε η φόρτιση και έπεφτε σε κατάσταση trigle charging γενικώς, χωρίς να βλέπει την πρώτη μπαταρία που ήθελε φόρτιση. Συμπερασματικά, ο φορτιστής συμπεριφέρονταν περίεργα (στην ουσία δεν φόρτιζε) με την δεύτερη μπαταρία στην θύρα starter, ενώ από τα πάνελ ερχόταν κανονικά 23 Α και 18,5 V. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.