Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκλωβισμένοι στους μετρητές της ΔΕΗ


Engineer

Recommended Posts

Το γεγονός ότι μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας, η ΔΕΗ ξανά κινείται και διεκδικεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών, χωρίς αμφιβολία αποτελεί μια κίνηση θετική, η οποία μάλιστα σχολιάζεται ευμενώς από την αγορά. Ωστόσο, εκτός από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα μεγάλων οφειλετών που εμφανίζουν μεγάλα χρέη προς στη ΔΕΗ, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις πιο "γκρίζες" όπου θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι διακόπτοντας η ΔΕΗ τις παροχές, μαζί με τα… ξερά καίγονται και χλωρά.

 

Πρόκειται για τις περιπτώσεις οφειλών από μετρητές μέσης τάσης, που αφορούν σε κτήρια γραφείων ή εμπορικά κέντρα, στα οποία εκδίδεται ένας κοινός λογαριασμός, ο οποίος στη συνέχεια επιμερίζεται στους επιμέρους καταναλωτές. Για αυτές τις περιπτώσεις, εάν μια μερίδα ιδιοκτητών φανεί ασυνεπής, τότε συμπαρασύρονται και οι υπόλοιποι πελάτες, ακόμη και εάν αυτοί ανταποκρίνονται κανονικά στις υποχρεώσεις τους.

 

Μια τέτοια περίπτωση, φαίνεται ότι είναι το εμπορικό κέντρο Ψυχικού, στο οποίο διακόπηκε η ηλεκτροδότηση προ ημερών, με τη διαχειριστική επιτροπή να επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα άδικο οριζόντιο μέτρο. Συγκεκριμένα το Εμπορικό από την έναρξη λειτουργίας του το 1979/80 έχει κεντρικό ΥΣ που σημαίνει ότι κανείς από τους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών δεν έχει ανεξάρτητο μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο το Εμπορικό Κέντρο Ψυχικού, όπως επισημαίνει η διοικούσα επιτροπή, μέσα σε μη ομαλές συνθήκες προχώρησε σε πληρωμές πλέον των 11 χιλιάδων ευρώ.

 

Μάλιστα οι εκπρόσωποι του εμπορικού επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τη ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι η συνέχιση της λειτουργίας του ΕΚΨ είναι υπόθεση ζωτική για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αλλά και για ελάχιστους επιτηδευματίες που έχουν απομείνει (λιγότεροι από τους μισούς, από τους αρχικούς 50) και δραστηριοποιούνται κάτω από αντίξοες και αντικανονικές συνθήκες.

 

Ιδιαιτερότητες

Οι ιδιοκτήτες και επιτηδευματίες του συγκεκριμένου κτιρίου, όπως συμβαίνει και σε άλλα μεγάλα κτίρια γραφείων στην Αθήνα, όπως για παράδειγμα το κτίριο Ατρίνα στην λεωφόρο Κηφισίας εμφανίζουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες:

 

Καταρχάς το εμπορικό ηλεκτροδοτείται από την έναρξη της λειτουργίας του από κεντρικό ΥΣ μέσης τάσης ιδιοκτησίας της κατασκευάστριας κοινοπραξίας. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση για διακοπή της παροχής "τιμωρεί" όλους ανεξαιρέτως τους ενοίκους, είτε πληρώνουν κανονικά την οφειλή που τους αναλογεί είτε όχι

 

Καθώς λοιπόν καμία ιδιοκτησία δεν έχει ανεξάρτητο μετρητή κατανάλωσης η διακοπή της παροχής είναι οριζόντια και καταστροφική ακόμη και για όσους συνεχίζουν και πληρώνουν κανονικά

 

Για το θέμα έχουν γίνει επαφές με την αρμόδια υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ (εταιρεία δικτύου διανομής που είναι υπεύθυνη και για τις αποκοπές των μετρητών) και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία απόκτησης ανεξάρτητων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Σύμφωνα με τη διοικούσα επιτροπή του εμπορικού κέντρου, ένα ακόμη ζήτημα αφορά στο γεγονός ότι κλειστά και ανοικτά καταστήματα χρεώνονται το ίδιο με υπέρογκα δημοτικά τέλη χωρίς καμία ανταποδοτικότητα. "Αποφάσεις απώτερου παρελθόντος παραμένουν σε ισχύ και είναι αδύνατον να βρεθεί ένας λογικός διακανονισμός μεταξύ ΔΕΗ, Δήμου σχετικά με την μη χρέωση δημοτικών τελών για τα κλειστά καταστήματα" αναφέρει η ΔΕ του ΕΚΨ, που επισημαίνει ότι στην περίπτωση του εμπορικού του Ψυχικού η συνολική χρέωση των δημοτικών τελών υπερβαίνει κατά 25% την συνολική χρέωση της πραγματικής αξίας κατανάλωσης ρεύματος.

 

"Με αυτά και άλλα, το ΕΚΨ και οι εναπομείναντες μικρό επαγγελματίες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα παράλογο σπιράλ τρόμου για τις συνθήκες εργασίας όπου ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο" αναφέρει στην επιστολή που απέστειλε στη ΔΕΗ και κοινοποίησε και στον υπηρεσιακό υπουργό παραγωγικής ανασυγκρότησης Ιωάννη Γκόλια, η διοικούσα επιτροπή του εμπορικού κέντρου Ψυχικού.

 

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι έχει προταθεί η έστω και μερική απόσβεση της οφειλής, μέχρις ότου δοθεί λύση στο αίτημα για απόκτηση ανεξάρτητων μετρητών βάσει της οποίας στο διάστημα αυτό θα εξοφλείται η συνολική χρέωση για κατανάλωση ρεύματος και την καταβολή ενός επιπλέον ποσού της τάξης των 2 χιλιάδων για προηγούμενες οφειλές.

 

"Αυτό είναι το μέγιστο των δυνατοτήτων μας στην παρούσα φάση και κάνουμε έκκληση να την αποδεχθείτε και να μας επανασυνδέσετε την παροχή άμεσα και ταυτόχρονα με την υπογραφή της συμφωνίας.

 

Κάθε άλλη απαίτηση δεν είναι δυνατόν για έναν αξιοπρεπή και σεβόμενο τον εαυτό του συνεργάτη/συμβαλλόμενο να την αποδεχθεί διότι όπως προαναφέραμε θα είναι υπεράνω των δυνατοτήτων μας και ως εκ τούτου ανεφάρμοστη" καταλήγει η επιστολή του ΕΚΨ, που τονίζει ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει στην πραγματικότητα έχουν εξαντληθεί.

 

Πηγή: http://www.capital.gr/story/3060903

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.