Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τακτοποίηση λόγω σχήματος οικοπέδου.


Recommended Posts

Γήπεδο εμβαδού 1.800 μ2 εντάχθηκε σε σχέδιο το 1939. Μετά τη ρυμοτόμηση απέμεινε δισγωνιαίο οικόπεδο (Π1=7,5μ-διανοιγμένος Π2=75,00μ-αδιάνοικτος Π3=7,80μ -αδιάνοικτος, Ε=616 μ2, προκήπια και στα τρια πρόσωπα 5μ. Αρτιότητα: Κατά κανόνα πρόσωπο 13,00μ και εμβαδόν 300,00μ2, κατά παρέκκλιση πρόσωπο 10,0μ και εμβαδόν 200,00μ2). Το οικοδομήσιμο τμήμα έχει προσεγγιστικά διαστάσεις 2,5*65,0 και δεν εξαντλεί την κάλυψη που είναι 40% και την εκμετάλλευση που είναι 0,80. Με την κατάργηση του βάθους από τον 1577/85(-γοκ) το οικόπεδο θεωρείται οικοδομήσιμο; Οι πελάτες μου ζήτησαν τακτοποίηση με βάση το αρθρο 42 του ν.δ. 17.7.1923 (...ότι είναι αναγκαίο να μεταβληθεί η διάταξη του οικοπέδου ώστε να ανταποκρίνεται πληρέστερα στις ανάγκες χρησιμοποίησής του... κλπ). Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσαν να επικαλεστούν; Επίσης: Στις 30-12-2005 δημοσιεύθηκε σε φεκ τροποποίηση σχεδίου πόλης του ο.τ. που ανήκει το οικόπεδο που περιγράφω. Μετατοπίζει παράλληλα κατα 1 μ την ρ.γ. του Π1, αλλάζει (περίπου 10 μοίρες) την κλίση του Π3, και μειώνει το δρόμο του Π2 από 14 σε 8 μ τά οποία όμως προσκυρώνει στο απέναντι οικόπεδο που είναι άρτιο, οικοδομήσιμο κατα κανόνα, και δομημένο με ξενοδοχειακή μονάδα. Η τροποποίηση δεν αλλάζει δραστικά τα γεωμετρικά στοιχεία του οικοπέδου μου. Ερώτηση: Πότε έχει γίνει η δημιουργία του οικοπέδου; Πριν ή μετά το γοκ85; υπάρχει απαίτηση εγγραφής στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου κτιρίου ελάχιστης κάτοψης 50μ2 και ελάχιστης πλευράς 5μ; Μπορώ να ισχυριστώ ότι το οικόπεδο δημιουργήθηκε τώρα και θέλω βάθος τουλάχιστον 5μ;

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν έχεις άρτιο κατά κανόνα οικόπεδο αλλά όχι οικοδομήσιμο για τους παρακάτω λόγους.

1) Δεν έχεις το απαιτούμενο πρόσωπο της κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση αρτιότητας σε διανοιγμένη σε όλο το πλάτος της και καθ΄ όλο το μήκος του προσώπου σου οδό.

2) στο οικοδομήσιμο τμήμα δεν δομείς κτίριο διαστάσεων 5*10τμ

Χρόνος δημιουργίας του οικοπέδου είναι αυτός του διατάγματος ρυμοτομίας 1939. (απ' ότι κατάλαβα μετά την εφαρμογή του ρυμοτομικού, απο τα 1800τμ απόμειναν σε αυτό το ΟΤ τα 616τμ.)

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΓΟΚ απαιτείται στο οικοδομήσιμο τμήμα του να είναι εφικτή η δόμηση κτιρίου με διαστάσεις 5*10=50τμ.

Συμπέρασμα : ζητάς τακτοποίηση του οικοπέδου ώστε να αποκτήσει διαστάσεις πολεοδομικά εκμεταλλεύσιμου οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

Το αρθρο 6 του ΓΟΚ δεν βάζει απαιτηση εγγραφής 5*10 στα οικόπεδα που έχουν δημιουργηθεί πριν το ΓΟΚ, αλλά μόνο στα δημιουργηθέντα μετά. Δηλαδή αν διανοιχτεί το μεγάλο πρόσωπο το οικόπεδο θα είναι οικοδομήσιμο; Κι ας μη μπορεί να κατασκευαστεί κτίριο; Κι ας μην εξαντλεί το οικοδομήσιμο τμήμα ούτε κ, ούτε σδ; Πρέπει να συντάξω άμεσα έκθεση για το δοιηκητικό εφετείο, η έκβαση θα καθορίσει την τύχη του οικοπέδου κι έχω μπλοκάρει. Ξέρω ότι δεν είναι οικοδομήσιμο, αλλά δεν μπορώ να το στηρίξω κάπου αλλού εκτός από το άρθρο 24 του 17.7/16.8.1923, που κι αυτό επιδέχεται λαστιχένιες ερμηνείες

Link to comment
Share on other sites

α) Διορθώνω: άρθρο 42 του 17.7/16.8.1923

β) GRTOPO: σ΄ ευχαριστώ που ασχολήθηκες, με βοήθησε πολύ που ξεκαθάρισες το θέμα του χρόνου δημιουργίας, γιατί έτσι εγκατέλειψα τις σοφιστείες, στράφηκα στην ουσία του πράγματος και βρήκα πράγματι άκρη.

γ) Το θέμα έχει ενδιαφέρον, και θα το περιγράψω αναλυτικά μόλις ξεμπερδεψω με την έκθεση του εφετείου. Πάντως το οικόπεδο δεν είναι οικοδομήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν:

1) άρθρο 3 παρ. 1 εδ. β του ΓΟΚ: "Κάθε κτίριο πρέπει να εντάσσεται στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, κλπ, κλπ, κλπ." Προσφέγεις δηλ. στην ΕΠΑΕ για να αποφανθεί αν το εφικτό κατασκευαστικό αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό, κι αν απαντήσει πως όχι, κινείσαι ανάλογα.

2) Το άρθρο 6 του ΓΟΚ/85 έχει κριθεί αντισυνταγματικό και δεν ισχύει. Σ΄ ότι αφορά την παράμετρο "βαθος οικοπέδου" επαναφέρει τα προβλεπόμενα στον ΓΟΚ /73. βλ. απόφαση 2809/2002 της ολομέλειας του ΣτΕ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.