Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξαίρεση από CE για ατσαλοδοκούς


 

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι

 

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόπτυπο ΕΝ 1090-1 και 1090-2 οι διατομές από ατσάλι και αλουμίνιο θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση CE αλλά και ο κατασκευαστής θα πρέπει να ακολουθεί κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες και να έχει κάποιες πιστοποιήσεις ανάλογα με το είδος της κατασκευής.

 

Προβλέπονται βέβαια κάποιες εξαιρέσεις στο πρότυπο. Στην περίπτωσή μου θα κατασκευάσουμε μια ηχομονωτική καμπίνα για μετασχηματιστή υψηλής τάσης η οποία θα στηρίζεται σε υπάρχουν κτήριο από σκυρόδεμα. Για την κατασκευή θα πρέπει να χησιμοποιήσουμε γαλβανισμένες δοκούς διατομής Ι και U με κοχλιοσυνδέσεις. Η καμπίνα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να αποσυναρμολογείται μέσα σε 70 ώρες σε περίπτωση ανάγκης.

 

Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται το κτήριο από σκυρόδεμα. Σε κάθε μία από τις 6 εσοχές θα τοποθετηθούν μετασχηματιστές και η ηχομονωτική καμπίνα θα στηρίζεται στον πίσω τοίχο και στα πλαϊνά τοιχεία.

 

Η ερώτηση που έχω είναι:

Εφόσον η κατασκευή μας δεν θα είναι μόνιμη (είναι σχεδιασμένη να αποσυναρμολογείται ολόκληρη μέσα σε 70 ώρες) και δεν παίζει δομικό ρόλο στο όλο κτήριο, εξαιρείται από τις απαιτήσεις του EN 1090?

 

V2-Flintshire-Bridge.jpg

0.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δες αν θες αυτό (σελ. 4-6): Scope of EN 1090-1 – Clarification Document.

Για τις γερανογέφυρες π.χ. λέει πως δεν καλύπτονται από το πρότυπο ΕΝ 1090-1, παρόλο που μπορεί να είναι απαραίτητη για την λειτουργία π.χ. μιας παραγωγικής μονάδας και ενταγμένη εντός κτιρίου και όχι εργοταξιακός εξοπλισμός κατά τη διάρκεια της κατασκευής (της μονάδας).

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστω, το έχω δει το αρχείο αυτό.

Ψάχνω και μια αλλη άποψη πέρα απο τη δικιά μου μιας και:

1.Οι δοκοι μας δεν παιζουν δομικό ρολο στο κτήριο(Αρα θα πρεπει να εξαιρείται)

2.Οι δοκοι μας παιζουν δομικό ρολο στην ηχομονωτικη καμπινα και είναι υπολογισμένο βαση EC3 (αρα μάλλον θα πρεπει να εμπίπτουν)

3.Η όλη κατασκευή δεν ειναι μονιμη. Οι δοκοί συνδέονται με το σκυρόδεμα του κτηρίου με μη μόνιμο τροπο και όλες οι συνδέσεις μεταξύ δοκών ειναι κοχλιοσυνδεσεις. (αρα θα πρεπει να εξαιρείται)

 

Ρωτησαμε και στον BSI και δεν μας απάντησαν με σιγουριά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.